Prijs van deze reis: € 4.000 (24 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 14 personen * 15 januari 2025
Minimum: 6 personen * 14 januari 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht met een totale waarde van € 850 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * 2x Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 130- en € 180 voor de koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden, incl. ontbijt
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies: circa € 800
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 45 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Binnenlandse vluchten (inclusief belastingen, toeslagen) * Eenpersoonskamer toeslag € 499
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 6.500 kilometer (incl. de 'binnenlandse' vluchten).
Algemeen:
Argentinië telt een bevolking van ruim 43 miljoen inwoners en de oppervlakte is bijna 70 keer Nederland. 92% van de bevolking noemt zich katholiek en het land heeft een presidentieel democratie en een federale staat.
Ambassade:
Nederlandse ambassade in Argentinië Adres: Olga Cossettini 831 piso 3 C1107CDC Buenos Aires Tel. +541143380050 - 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 9.00 - 17.00 uur en Vrijdag: 9.00 - 13.00 uur. Email: bue@minbuza.nl
Belgische ambassade in Argentinië Edificio Porteño Plaza II, Olga Cossettini 831, piso 3, C1107BVA Buenos Aires Tel. : +54 11 4313 7272  Tel: vanaf het buitenland +54 9 11 4414 4589- vanaf Argentina +15 4414 4589 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar Email : BuenosAires@diplobel.fed.be
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Argentinië staat natuurlijk bekend om de beste steaks. Deze gaan we dan ook veelvuldig vinden in de hoofdstad, en zeker ook in de andere regio’s. De BBQ is een nationale volkssport en tijdens iedere samenkomst van familie of vrienden staat de bekende asado op het programma. Daarnaast zijn er veel Italianen naar Argentinië getrokken aan het einde van de 19deeeuw en dit heeft zijn stempel gedrukt op de Argentijnse keuken. Een enorme hoeveelheid aan Italiaanse restaurants met voornamelijk de Napolitaanse keuken is het gevolg. En dat is geen straf!  Geniet ook van de empanadas, deeg gevuld met vlees. Je vindt ze overal. Gemeenschappelijk zijn de BBQs van corderos patagonicos of van schapen uit Patagonië. Hierbij worden de dieren aan een paal in het vuur langzaam gegaard. Een mooie traditie die nog steeds wordt gevierd met familie, vrienden en dorpsgenoten. Argentijnen drinken heel veel frisdranken (gaseosas), die vind je dn ook overal. In een restaurant is het gebruikelijk om meerdere tweeliterflessen te bestellen voor het hele tafelgezelschap. Probeer zeker eens de plaatselijke priklimonades op basis van grapefruit (Quatro Pomelos, Paso de los Toros).
Excursies & entreegelden:
Mocht je aan de meest gangbare excursies meedoen, reken dan op een totaalprijs van circa € 800.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Dit zijn niet de tropen en we verwachten dan ook geen bijzondere gezondheidsproblemen tijdens deze reis door Argentinië en Chili. Behalve de reguliere vaccinaties (DTP en Hepatitus A) zijn er geen extra vaccinaties vereist. Voor Argentinië staat overigens geelzucht vermeld op de website van het GGD, maar dat geldt alleen voor een bezoek aan het tropische gebied bij de Igauzu watervallen. Grensloos Genieten is geen medische instantie en we raden je dan ook aan altijd even te rade te gaan bij je eigen huisarts mocht daar reden toe zijn. Kijk op de volgende website voor het complete overzicht per land: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/ Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, dient voldoende voorraad mee te nemen aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking, een doktersverklaring en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact op met reisleider Theo Leerintveld via Whatsapp of E-mail.
Kleding:
Laat je 'exclusieve kleding' thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en ook tegen een stootje kan. We reizen door een gebied dat bekend staat om zijn “4 seasons in a day”. Dat betekent dat de temperatuur per dag kan verschillen van vriespunt tot 20 of 25 graden. Het laagjes-advies is dan ook 100% van toepassing op deze reis. Neem comfortabele en stevige wandelschoenen mee. (dit hoeven geen zware C- of D-categorie wandelschoenen te zijn, maar wel met een stevig profiel) Een waterdicht windjack is absoluut aan te raden en een paar thermoshirtjes die je lijf goed warm houden tijdens het wandelen of ook gewoon in een bus. In de nachtbussen kan het nog wel eens koud worden, ondanks dat je ook een dekentje aangereikt krijgt. Een regenponcho, muts en handschoenen zijn ook geen overbodige luxe. In Patagonië waait het altijd wat zorgt voor de meest indrukwekkende lucht- en wolkenpartijen, en ook voor wisseling van regen en zonneschijn.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Luz van Elsa Osorio en 'Angels with Dirty Faces' van Jonathan Wilson over de Argentijnse voetbal historie.
* Mafalda van Joaquin Salvador Lavado
* In Patagonie van Bruce Chatwin
* Quinteto de Buenos Aires van Manuel Vasquez Montalban
* De Zeven Gekken van Roberto Arlt en El Cantor de Tango (2004)
* La Historia Official (film) van Luis Puenzo en The Penguin Lessons (2015)
* Kamchatka van Marcelo Figueras
* El Ultimo confin de la Tierra (1947) van E. Lucas.
* De Weduwen van de donderdag van Claudia Pineiro.
* 20 Poemas para ser leidos en el tranvia
FILMS:
* The Motorcycle Diaries
* Relatos Salvajes
* El Secreto de Sus Ojos
* Mar del Plata (2012)
* El Bonaerense (2002)
* Esperando la carroza(1985)
* Un tango mas (2015)
* The Two Popes (2019)
Openingstijden:
Veel winkels in de hoofdsteden gaan vaak open om 10:00 uur en sluiten rond 20.00 of 21.00 uur. Tussen de middag zijn veel winkels in Argentinië gesloten. In de kleinere plaatsen sluiten veel gewone winkels rond 18.00 uur. De supermarkten zijn vaak nog wel iets langer geopend. Daarnaast zijn er in de kleine plaatsen altijd nog kleine kruidenierswinkels die tot laat geopend zijn. Banken zijn open van 09:00-14:00 uur. Je zult er waarschijnlijk geen gebruik van hoeven te maken. Vrijwel alle geldautomaten zijn 24 uur per dag te bedienen. De reisleider meldt elke dag waar en wanneer je kunt pinnen. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 18:00 uur met een middagpauze van 1.30 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:30 tot 12:30 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Sommigen zijn open voor het ontbijt, lunch en diner en zijn de gehele dag geopend, anderen gaan tussendoor dicht. Er zijn voldoende opties in alle plaatsen die we bezoeken. De reisleider geeft onderweg tips.
Postzegels:
Een postzegel op een ansichtkaart naar Europa kost ca. 10ARS en ca. 1.250CLP Chile. Post doet er gemiddeld vijf tot tien dagen over om in Nederland of België aan te komen. Er zijn geen postzegels verkrijgbaar bij de verkopers van ansichtkaarten en ook niet in de krantenkiosken. Gewone postzegels zijn verkrijgbaar in de gedeeltelijk geprivatiseerde Correo Argentino postkantoren die in vrijwel elke stad aanwezig zijn. let op: het kan hier vaak extreem druk zijn met lage wachttijden.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit minimaal 6 deelnemers, het maximum is 16 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
De reis zal uitgevoerd worden door een van onze Nederlandse reisleiders, te weten Theo of Jules Leerintveld. Zij kennen de weg in deze beide landen en zijn de hele reis jullie vraagbaak voor allerlei informatie.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Hoewel de Argentijnse overheid vrijheid van religie garandeert, ondersteunt deze wel het rooms-katholicisme. Tot 1994 moest de president zelfs rooms-katholiek zijn. Ruim negentig procent van de bevolking is dan ook christelijk. Overige Argentijnen zijn voornamelijk islamitisch, joods of hangen geen religie aan. Slechts ongeveer twintig procent gaat regelmatig naar de kerk. In Argentinië woont de grootste joodse gemeenschap van Latijns-Amerika.
Souvenirs:
Het water uit de kraan kan wel gedronken worden, maar heeft soms een chloorsmaak. Koop in dat geval flessen water in de supermarkt. Argentinië heeft uitstekende mineraalwater, met of zonder bubbels (con gas of sin gas). De hygiëne standaard is in zowel Argentinië hoger dan in veel andere bestemmingen in Centraal- en Zuid-Amerika. Houd er rekening mee dat je het papier veelal niet door het toilet spoelt, maar deponeert in het emmertje dat ernaast staat.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
De officiële taal in Argentinië is Spaans. Enkele inheemse bevolkingen spreken nog hun eigen taal zoals het Quechua, Mapuche, Guaraní, Tobas and Matacos.mIn de grote steden spreken sommige Argentijnen een aardig woordje Engels. Vooral gidsen of andere mensen die te maken hebben met toeristen. Maar lang niet iedereen zal je begrijpen als je in het Engels naar de weg vraagt. Het is dus verstandig ten minste een aantal woordjes Spaans te spreken. Zo maak je ook makkelijker contact met de lokale bevolking.
Tijdsverschillen:
In de wintertijd is het verschil met Nederland/België vier uur vroeger, in de zomertijd is het 5 uur vroeger dan bij ons. Heel Argentinië ligt in dezelfde tijdszone.
Toeristische informatie:
In de meeste plaatsen die we aandoen zijn toeristenbureaus met plattegronden en diverse folders en brochures, soms in het Engels, verkrijgbaar. De medewerkers hier zijn de Engelse taal niet echt machtig.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 3.400. Onze voorkeur gaat uit naar een vlucht met Air Europa naar Argentinie.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In sommige onderkomens kan je je wasgoed afgeven bij de receptie, vraag dan vooraf naar de prijzen. Er zijn ook voldoende wasserettes of “lavanderías” waar je kleding kan laten wassen. Je betaalt hier per gewicht of per kledingstuk en kunt de was dezelfde of de volgende dag weer ophalen.
Water:
Het water uit de kraan kan wel gedronken worden, maar heeft soms een chloorsmaak. Koop in dat geval flessen water in de supermarkt. Argentinië heeft uitstekende mineraalwater, met of zonder bubbels (con gas of sin gas). De hygiëne standaard is Argentinië hoger dan in veel andere bestemmingen in Centraal- en Zuid-Amerika. Houd er rekening mee dat je het papier veelal niet door het toilet spoelt, maar deponeert in het emmertje dat ernaast staat.
Zakgeld:
Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 450 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maaltijden, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie onze 'tips per stad' van de reisleider (die ter plekke worden gegeven) volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. De reisleider kent in elke stad de leukste, authentieke en stuk goedkopere restaurants. Patagonië is prijzig, maar er zijn op de meeste plaatsen ook betaalbare opties te vinden. Maaltijden in Argentinië zijn er meestal gemiddeld vanaf 1.500/2.000ARS (€ 15,-) per persoon. Patagonië is prijzig, maar er zijn ook lokale eettentjes te vinden waar je niet zoveel uit hoeft te geven. Een heerlijke pizza bijvoorbeeld kan je voor ca. € 10,- heel goed krijgen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau van veel restaurants zowel in het zuiden van Argentinië als in heel Chili gelijk aan die van ons. In beide landen zijn er overheerlijk bakkerijen of zaakjes waar je zelf een lunch kan halen om mee te nemen. Zo kost een Chileense empanada ongeveer 2.000CLP (ca. €2,00) en daar kan je er zeker geen twee van op voor de lunch… In Argentinië zijn de empanada’s iets kleiner, maar ook daar kom je op eenzelfde prijs uit. Daarnaast is een picknick wel zo heerlijk als je ergens een mooie wandeling maakt en van het uitzicht wilt genieten. Een biertje in een restaurant kost hetzelfde als in Nederland of België, evenals een glas wijn. Koffie to-go kan je krijgen voor 150ARS (ca. €1,65) of 1.500CLP (ca. €1,65) afhankelijk waar je deze koopt. Bij Starbucks en andere hippe koffietentjes betaal je zowel in Buenos Aires als in Santiago de Chile zo’n €2,50 a € 5,- per koffie afhankelijk van de versie. Een metrokaartje in Buenos Aires kost ongeveer 15ARS (€0,15) en in Santiago de Chile ca. 800CLP (ca. €0,90).
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is totaal niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.