HOME » AVONTUURLIJK ARGENTINIE & CHILI - FAQ

Waarom met Grensloos Genieten op reis?

"Van alle mooie reizen die worden aangeboden met Grensloos Genieten, ontbrak deze unieke reis naar Patagonië nog. Een reis naar het einde van de wereld. Een reis waar je ademloos oog in oog zult staan met de natuur, oog in oog met blauwe gletsjers en besneeuwde vulkanen. Ook de cultuur ontbreekt niet zoals die in al onze reizen aanwezig is. Mondaine hoofdsteden, een bevolking in het zuiden die heeft leren leven met weerbarstige weersomstandigheden en een springlevende Mapuche-cultuur in Chili. We gaan met een klein groepje op ontdekkingsreis zoals je van Grensloos Genieten bent gewend. Op die manier kan je immers het best optimaal Grensloos Genieten van deze mooie reis!"

Zijn het veilige landen?

"Jazeker. Chili en Argentinië zijn beide veilige landen om doorheen te reizen. Uiteraard is het in de steden altijd van belang om alert te zijn op zakkenrollers. Vooral in Buenos Aires is dit de laatste jaren lastig gebleken. Neem dus vooral niet teveel waardevolle spullen mee tijdens een wandeling in de stad bijvoorbeeld. In het hotel zijn vrijwel altijd kluisjes waar je deze spullen kunt achterlaten. De afgelopen jaren is Zuid-Amerika wel eens in het nieuws gekomen vanwege protesten tegen de overheid. Sociale onrust is heel vervelend voor de inwoners van de landen zelf, maar daar hebben we als toeristen niet veel last van."

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

"De overnachtingen zijn geboekt op basis van logies en ontbijt en de ontbijten zijn dan ook inbegrepen in de reissom. Een uitzondering daarbij is dag 21 waarop we ’s ochtends vroeg aankomen in Santiago na een busreis vanuit het Chileense merengebied."

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"We reizen met openbaar vervoer dat erg goed ontwikkeld is in deze landen. De bussen rijden stipt en zijn comfortabel. Ook zijn er twee binnenlandse vluchten in Argentinië inbegrepen in de reissom. Van de hotels naar de busstations en vice versa zijn transfers inbegrepen."

Waar overnachten we?

"Met reisorganisatie Grensloos Genieten overnachten we in goede middenklasse hotels op centrale locaties."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 950 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"De maximaal toegestane bagage op de intercontinentale vlucht is 20kg. Op de nationale vluchten binnen Argentinië geldt een maximum van 15kg. Een eventuele toeslag kan ter plaatse bijgeboekt worden. Voor de handbagage geldt een maximum van 10kg op zowel de intercontinentale als de nationale vluchten."

Kan ik pinnen?

"Het is zowel in Argentinië als in Chili goed mogelijk om te pinnen. Dit kan met een bankkaart of met een credit card. Pinnen kan in alle steden en plaatsen waar we doorheen rijden tijdens deze reis. Hoewel de euro en de dollar voor de Argentijnen een soort referentie zijn, doe je er toch goed aan rechtstreeks met peso's te betalen. Zo vermijd je dat je bekeken wordt als een 'rijke' toerist die gemakkelijk kan worden afgezet. In veel winkels kan je betalen met en kaart, maar heel vaak moet je dan een toeslag of recargo van 5 tot 15% betalen. Het is dus heel wat goedkoper als je eerst even bij een pinautomaat langsgaat. Vergeet niet het maximum van je betaalkaart vooraf te verhogen, zodat in geval van nood niet wordt geblokkeerd. Nog een tip: als je contant geld opneemt doe dat dan bij voorkeur bij een automaat met een bankkantoor. Bij problemen met je kaart (je kaart wordt ingeslikt, verkeerde code) kun je terecht bij een bedoende van het kantoor (althans tijdens de openingsuren)."

Welke munteenheid heb je in deze landen?

"De munteenheid in Argentinië en Chili is beide de zogenaamde peso. De waarde verschilt echter aanzienlijk en is aan continue verandering onderhevig. Op dit moment (okt 2020) zijn de waarden als volgt: 100 Argentijnse pesos: € 1,08, 100 Chileense pesos: € 0.11. De Argentijnse peso, officieel afgekort als ARS. In Argentinië wordt vaak $Ar als afkorting gebruikt. Uiteraard niet te verwarren met  de Amerikaanse dollar, aangeduid als $US.

Geef je fooien onderweg?

"Ja. De lonen zijn dermate laag dat een fooi een zeer welkome aanvulling is van het dagelijkse inkomen. 10% is de gewoonte."

Is er Wifi en kan ik onderweg naar huis bellen?

"Het is mogelijk om tijdens de reis naar huis te bellen. Alleen in de natuurgebieden zoals Torres del Paine en tijdens de busrit van Argentinië naar Chili bijvoorbeeld is er niet altijd bereik. In de plaatsen echter wel. In vrijwel alle hotels en veel restaurants is ook wifi aanwezig."

Kan ik ook eerst een optie nemen op deze reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Chroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Argentinië en Chili geen visum nodig voor een verblijf korter dan drie maanden. Het paspoort of de internationale reispas dient bij aankomst in beide landen nog 6 maanden geldig te zijn."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreisdatum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op Schiphol of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op Schiphol, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

"Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen. Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug."

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Lufthansa
Vanaf 23 uur voor vertrek kun je via www.lufthansa.com een vliegtuigstoel reserveren.

Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com
- Lufthansa: vanaf 23 uur voor vertrek via www.lufthansa.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

"Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug."

Wat voor klimaat is er tijdens deze reis?

"Even het geheugen opfrissen: op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen anders dan bij ons. Daar vier je Kerstmis op het strand en ga je skiën in de zomer. De Argentijnen beweren wel eens dat hun land begint in Antarctica en eindigt in de tropen. We reizen door Patagonië in de zuidelijke zomermaanden. Dat betekent dat de temperaturen in Buenos Aires en Santiago heel aangenaam zijn en de 25 of zelfs wel 30 graden kunnen bereiken. Patagonië staat bekend als een regio waar je het hele jaar door “4 seasons in a day” kan meemaken. Op een dag in Torres del Paine bijvoorbeeld kan het ’s ochtends 4 graden zijn en in de middag 20 graden. Het kledingadvies is dan ook: laagjes!"

Wat is de beste reistijd?

"De beste reistijd voor deze regio loopt van oktober tot en met maart."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal zes personen mee, maximaal zestien personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening?

"Zowel in Argentinië als Chili is de netspanning 220V. Er zijn stekkers van 2 types: C en I. onderstaande link geeft helderheid. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen voor het geval dat. De oude stopcontacten van het Europese type worden steeds meer vervangen door stekkers met drie platte poten (met twee schuine). Adapters zijn vrij makkelijke vinden, onder andere bij de hotelreceptie. In de meeste stopcontacten kunnen stekkers van zowel het Argentijnse als van het Europese type waren gebruikt."

https://www.wereldstopcontacten.nl/argentinie/

https://www.wereldstopcontacten.nl/chili/.

Stel je eigen vraag:

Stel via onderstaand formulier je eigen vraag aan ons, zet er wel even bij om welke reis/land het gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.