Wat is verantwoord reizen?

Er zijn veel manieren om rekening te houden met mens en natuur. Het compenseren van je vlucht is de meest voor de hand liggende, maar ook respectvol omgaan met de lokale bevolking en hun gewoonten en gebruiken. Het ondersteunen van initiatieven die mensen de kans geven zichzelf te ontplooien, dieren de kans geven een dierwaardig bestaan te hebben en de natuur de ruimte te geven zichzelf te zijn. 

Je vlucht compenseren. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

Je compenseert de uitstoot van jouw vlucht door bij te dragen aan verschillende projecten. Dit zijn projecten die bijdragen aan een schoner klimaat, betere leefomstandigheden van mensen in zogenaamde “ontwikkelingslanden” of bescherming van natuurgebieden. Dit zijn gecertificeerde projecten waarbij de opbrengst ten goede komt aan de lokale bevolking of natuurgebied.

Dit kan op dit moment natuurlijk al door bijvoorbeeld je vlucht te compenseren. Er zijn verschillende websites waar je dit kan doen. De bekendste is waarschijnlijk wel greenseats. Greenseats is onderdeel van de Climate Neutral Group. Als je zelf vluchten boekt via Fly Green dan zit de CO2 compensatie direct in het tarief. Ook een heel goede en praktisch optie dus.

Wil je echt alléén de uitstoot compenseren en niet een ander project, dan kan je gebruik maken van  Trees for All. Een Nederlandse organisatie die bomen aanplant in Nederland en ook natuurprojecten in o.a. Costa Rica steunt.