HOME » AVONTUURLIJK ARGENTINIE & CHILI - PRAKTISCHE INFORMATIE

Inclusief:

Vliegticket Zuid-Amerika met Iberia inclusief belastingen, toeslagen en handbagage (maximum tarief van € 750,-). Andere tickets hebben een meerprijs. Bij de keuze voor een andere vlucht geldt er tevens een toeslag voor een privétransfer van luchthaven naar hotel en vv

* Twee binnenlandse vluchten (Buenos Aires – Ushuaia en El Calafate – Bariloche, inclusief belastingen, toeslagen en bagage a USD 40)

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

Overnachtingen in goede middenklasse hotels o.b.v. logies & ontbijt

* Alle vervoer zoals aangegeven in het schema

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Martine Heymen (indien Martine niet kan, dan zal Jules Leerintveld de reis leiden)

Handbagage (geen ruimbagage)

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Maaltijden

* Toegangsgelden

* Fooienpot (€ 45 p.p. voor de gehele reis)

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies (zie hieronder kopje excursies voor meer informatie)

* Ruimbagage (gemiddeld €80 tot € 100 per koffer)

Accommodatie & Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 950 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Via onderstaande oranje link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Argentinië
Adres: Olga Cossettini 831 piso 3 C1107CDC Buenos Aires

Tel. +541143380050 - 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 9.00 - 17.00 uur en Vrijdag: 9.00 - 13.00 uur.

Email: bue@minbuza.nl

Belgische ambassade in Argentinië
Edificio Porteño Plaza II, Olga Cossettini 831, piso 3, C1107BVA Buenos Aires
Tel. : +54 11 4313 7272 

Tel: vanaf het buitenland +54 9 11 4414 4589- vanaf Argentina +15 4414 4589 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Email : BuenosAires@diplobel.fed.be

Nederlandse ambassade in Chili
Adres: Av. Apoquindo 3500, 13e verdieping, Las Condes (Metro El Golf), Santiago

Tel. +56 2 2756 9200 - 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Openingstijden Bezoek de ambassade (alleen op afspraak) Maandag tot en met donderdag:
8.00 - 16.30 uur Vrijdag: 8.00 - 13.30 uur
E-mail: stg@minbuza.nl

Belgische ambassade in Chili
adres: Edificio Forum Avenida Providencia 2653, Piso 11 - Oficina 1103 - Providencia 
Santiago
Tel. +56 2 269 404 00

openingstijden: Consulaire afdeling: van maandag t.e.m. donderdag: 08.30 – 12.30 en 15.00 – 16.00. Vrijdag: enkel op afspraak en in geval van nood
Tel. +56 99 238 38 97 - 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

E-mail: Santiago@diplobel.fed.be

Algemeen:

Argentinië telt een bevolking van ruim 43 miljoen inwoners en de oppervlakte is bijna 70 keer Nederland. 92% van de bevolking noemt zich katholiek en het land heeft een presidentieel democratie en een federale staat.

Bagage:

Het is aan te raden om een reistas, rugzak of zachte koffer mee te nemen. Deze zijn niet zwaar en makkelijk op te bergen in de bus.

Douane:

Belastingvrij mag je drie liter sterke drank, 400 sigaretten, 500 gram tabak invoeren. Meer informatie: www.douane.nl.

Eten & Drinken:

Argentinië staat natuurlijk bekend om de beste steaks. Deze gaan we dan ook veelvuldig vinden in de hoofdstad, en zeker ook in de andere regio’s. De BBQ is een nationale volkssport en tijdens iedere samenkomst van familie of vrienden staat de bekende asado op het programma. Daarnaast zijn er veel Italianen naar Argentinië getrokken aan het einde van de 19deeeuw en dit heeft zijn stempel gedrukt op de Argentijnse keuken. Een enorme hoeveelheid aan Italiaanse restaurants met voornamelijk de Napolitaanse keuken is het gevolg. En dat is geen straf!  Geniet ook van de empanadas, deeg gevuld met vlees. Je vindt ze overal.

In Chili staan op een typisch menu veel maaltijdsoepen (cazuelas), pastel de choclo (maistaart) en veel soorten schaaldieren. Het is geen verfijnde keuken, maar zeker lekker en vullend.

Gemeenschappelijk zijn de BBQs van corderos patagonicos of van schapen uit Patagonië. Hierbij worden de dieren aan een paal in het vuur langzaam gegaard. Een mooie traditie die nog steeds wordt gevierd met familie, vrienden en dorpsgenoten.

Beide landen brengen de beste wijnen voort en in Chili bezoeken we enkele wijngaarden. Bij de steak in Argentinië kan je natuurlijk een heerlijke Malbec uit de regio rondom Mendoza bestellen. Ook zijn er steeds meer ambachtelijke brouwerijen te vinden; van Buenos Aires tot in het uiterste zuiden van Patagonië.

Argentijnen drinken heel veel frisdranken (gaseosas), die vind je dn ook overal. In een restaurant is het gebruikelijk om meerdere tweeliterflessen te bestellen voor het hele tafelgezelschap. Probeer zeker eens de plaatselijke priklimonades op basis van grapefruit (Quatro Pomelos, Paso de los Toros).

Excursies:

Het excursiepakket kan je los vooraf bijboeken. Mocht je alle negen excursies meedoen en je hebt dit voor vertrek naar Zuid-Amerika geboekt bij ons, dan betaal je € 745, i.p.v. de (losse) totaalprijs van € 833. Uiteraard kan je ook ter plekke in Argentinië en Chili bepalen (en betalen) of je meegaat of niet op de aangeboden dagexcursies, maar dan betaal je onderstaande prijzen (en helaas kunnen die ter plekke nog aangepast worden door omstandigheden).

  • Buenos Aires - Fietstour Buenos Aires (€ 25)
  • Ushuaia - Beagle Kanaal & NP Tierra de Fuego (€ 175)
  • Puerto Natales - NP Torres del Paine & Cueva Milodón (€ 85)
  • El Calafate - Perito Moreno gletsjer (€ 85)
  • Bariloche - Zeven meren route naar San Martin de los Andes (€ 85)
  • Puerto Varas – Osorno Vulkaan & Petrohoé (€ 95, inclusief entreegelden)
  • Pucón – NP Villarrica (€ 130, inclusief entreegelden)
  • Santiago – Valle Casablanca, Viña del Mar & Valparaíso (€ 85, inclusief wijnproeverij van 3 wijnen en lunch)

Fooien:

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. In de restaurants is namelijk de bediening meestal niet inbegrepen. Het is dan ook de gewoonte om 10% extra te betalen, natuurlijk alleen als je tevreden bent. De fooienpot voor deze reis bedraagt ca. €45,- pp afhankelijk van het aantal deelnemers.

Geldzaken:

Het is overal goed mogelijk om te pinnen met je bankpas of credit card. Houd er rekening mee dat bij het pinnen met je credit card extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. Tevens geldt op dit moment dat je in Argentinië slechts een beperkt bedrag kan pinnen per dag en daarvoor ook nog eens een forse commissie betaalt. Neem dus ook contant geld mee dat ter plaatse gewisseld kan worden. Gezien de wisselende informatie over de geldzaken voornamelijk in Argentinië zal er vooraf aan de reis exacte informatie volgen. 

Gezondheid:

Dit zijn niet de tropen en we verwachten dan ook geen bijzondere gezondheidsproblemen tijdens deze reis door Argentinië en Chili. Behalve de reguliere vaccinaties (DTP en Hepatitus A) zijn er geen extra vaccinaties vereist. Voor Argentinië staat overigens geelzucht vermeld op de website van het GGD, maar dat geldt alleen voor een bezoek aan het tropische gebied bij de Igauzu watervallen. Grensloos Genieten is geen medische instantie en we raden u dan ook aan altijd even te rade te gaan bij uw eigen huisarts mocht daar reden toe zijn. Kijk op de volgende website voor het complete overzicht per land: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/

Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, dient voldoende voorraad mee te nemen aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking, een doktersverklaring en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact op met reisleider Theo Leerintveld via Whatsapp of E-mail.

Kleding:

Laat je 'exclusieve kleding' thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en ook tegen een stootje kan. We reizen door een gebied dat bekend staat om zijn “4 seasons in a day”. Dat betekent dat de temperatuur per dag kan verschillen van vriespunt tot 20 of 25 graden. Het laagjes-advies is dan ook 100% van toepassing op deze reis. Neem comfortabele en stevige wandelschoenen mee. (dit hoeven geen zware C- of D-categorie wandelschoenen te zijn, maar wel met een stevig profiel) Een waterdicht windjack is absoluut aan te raden en een paar thermoshirtjes die je lijf goed warm houden tijdens het wandelen of ook gewoon in een bus. In de nachtbussen kan het nog wel eens koud worden, ondanks dat je ook een dekentje aangereikt krijgt. Een regenponcho, muts en handschoenen zijn ook geen overbodige luxe. In Patagonië waait het altijd wat zorgt voor de meest indrukwekkende lucht- en wolkenpartijen, en ook voor wisseling van regen en zonneschijn.

Openingstijden:

Veel winkels in de hoofdsteden gaan vaak open om 10:00 uur en sluiten rond 20.00 of 21.00 uur. Tussen de middag zijn veel winkels in Argentinië gesloten. In de kleinere plaatsen sluiten veel gewone winkels rond 18.00 uur. De supermarkten zijn vaak nog wel iets langer geopend. Daarnaast zijn er in de kleine plaatsen altijd nog kleine kruidenierswinkels die tot laat geopend zijn.

Banken zijn open van 09:00-14:00 uur. Je zult er waarschijnlijk geen gebruik van hoeven te maken. Vrijwel alle geldautomaten zijn 24 uur per dag te bedienen. De reisleider meldt elke dag waar en wanneer je kunt pinnen.

Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 18:00 uur met een middagpauze van 1.30 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:30 tot 12:30 uur. Op zondag zijn ze dicht.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Sommigen zijn open voor het ontbijt, lunch en diner en zijn de gehele dag geopend, anderen gaan tussendoor dicht. Er zijn voldoende opties in alle plaatsen die we bezoeken. De reisleider geeft onderweg tips.

Paspoort:

Voor een verblijf in zowel Argentinië als Chili dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of internationale reispas. Het document dient nog zes maanden geldig te zijn na aankomst in zowel Argentinië als Chili.

Postzegel:

Een postzegel op een ansichtkaart naar West-Europa kost ca. 10ARS en ca. 1.250CLP Chile. Post doet er gemiddeld vijf tot tien dagen over om in Nederland of België aan te komen. Er zijn geen postzegels verkrijgbaar bij de verkopers van ansichtkaarten en ook niet in de krantenkiosken. Gewone postzegels zijn verkrijgbaar in de gedeeltelijk geprivatiseerde Correo Argentino postkantoren die in vrijwel elke stad aanwezig zijn. let op: het kan hier vaak extreem druk zijn met lage wachttijden.

Prijspeil:

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 450 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maaltijden, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie onze 'tips per stad' van de reisleider (die ter plekke worden gegeven) volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleidster Martine Heijmen (en Jules Leerintveld) kennen namelijk in elke stad de leukste, authentieke en stuk goedkopere restaurants. Patagonië is prijzig, maar er zijn op de meeste plaatsen ook betaalbare opties te vinden.

Maaltijden in Argentinië zijn er meestal gemiddeld vanaf 1.500/2.000ARS (€ 15,-) per persoon. Patagonië is prijzig, maar er zijn ook lokale eettentjes te vinden waar je niet zoveel uit hoeft te geven. Een heerlijke pizza bijvoorbeeld kan je voor ca. € 10,- heel goed krijgen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau van veel restaurants zowel in het zuiden van Argentinië als in heel Chili gelijk aan die van ons.

In beide landen zijn er overheerlijk bakkerijen of zaakjes waar je zelf een lunch kan halen om mee te nemen. Zo kost een Chileense empanada ongeveer 2.000CLP (ca. €2,00) en daar kan je er zeker geen twee van op voor de lunch… In Argentinië zijn de empanada’s iets kleiner, maar ook daar kom je op eenzelfde prijs uit. Daarnaast is een picknick wel zo heerlijk als je ergens een mooie wandeling maakt en van het uitzicht wilt genieten.

Een biertje in een restaurant kost hetzelfde als in Nederland of België, evenals een glas wijn. Koffie to-go kan je krijgen voor 150ARS (ca. €1,65) of 1.500CLP (ca. €1,65) afhankelijk waar je deze koopt. Bij Starbucks en andere hippe koffietentjes betaal je zowel in Buenos Aires als in Santiago de Chile zo’n €2,50 a € 5,- per koffie afhankelijk van de versie. Een metrokaartje in Buenos Aires kost ongeveer 15ARS (€0,15) en in Santiago de Chile ca. 800CLP (ca. €0,90).

Reisleiding:

De Nederlandse reisleidster Martine Heijmen (en soms Jules Leerintveld) kent de weg en is de hele reis jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Zij zal jullie wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten en waar de metro- of busstations zijn. Martine Heijmen: "Ruim 20 jaar geleden zette ik voor het eerst voet op Latijns-Amerikaanse bodem. En het continent heeft me sindsdien niet meer losgelaten. De vele reizen en woonervaringen (waarvan 2 jaar in Chili) hebben mijn liefde voor dit bijzondere continent alleen maar groter gemaakt. De enorme diversiteit in de natuur die meer dan eens werkelijk surrealistisch is, het bijzondere verschil kunnen ervaren tussen Centraal- en Zuid-Amerika en de mensen die in ieder land anders en toch ook gelijk zijn. De gemene deler? De gastvrijheid en de trots die zij voelen voor de schoonheid van hun land. Ik kom altijd weer helemaal thuis in Latijns-Amerika en ik deel mijn liefde voor dit fascinerende continent heel graag met de reizigers die met mij op pad gaan."

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel of Whatsapp ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16 op de meeste reizen, soms echter 8 of 12.

Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere) optionele excursie aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij Grensloos Genieten dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Reisliteratuur & Films:

* Luz van Elsa Osorio

* Mafalda van Joaquin Salvador Lavado

* In Patagonie van Bruce Chatwin

* Quinteto de Buenos Aires van Manuel Vasquez Montalban

* De Zeven Gekken van Roberto Arlt

* La Historia Official (film) van Luis Puenzo

Telefoon:

Het is mogelijk om een SIM-kaartje te kopen in Argentinië en Chili, maar met je eigen telefoon kan je ook prima in contact blijven met het thuisfront. Houd er rekening mee dat reguliere belkosten naar Nederland of België erg in de papieren kunnen lopen, uiteraard afhankelijk van de bundel en het contract bij de provider. Besef overigens dat in afgelegen streken de gsm-dekking niet altijd even goed is, bijvoorbeeld in het Andesgebergte en in bepaalde delen van Patagonie. 

Toeristische informatie:

In alle plaatsen die we aandoen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels verkrijgbaar. De medewerkers hier zijn de Engelse taal over het algemeen aardig machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt in alle plaatsen (indien aanwezig en het kantoor open is) een gratis plattegrond en zo nodig metro- en bus-informatie, als ook andere toeristische informatie. 

Tijdsverschil:

In de wintertijd is het verschil met Nederland/België vier uur vroeger, in de zomertijd is het 5 uur vroeger dan bij ons. Heel Argentinië ligt in dezelfde tijdszone.

Visum:

Er is geen visum vereist voor deze reis. Het paspoort/internationale reispas dient nog 6 maanden geldig te zijn na de inreisdatum.

Wasgoed:

In sommige hotels kunt u uw wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. Als u uw wasgoed door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Vaak ligt er in de bureaulade van uw hotelkamer een prijslijst. Er zijn ook voldoende wasserettes of “lavanderías” waar u kleding kunt laten wassen. Je betaalt hier per gewicht of per kledingstuk en kunt de was dezelfde of de volgende dag weer ophalen.

Water & Hygiene:

Het water uit de kraan kan wel gedronken worden, maar heeft soms een chloorsmaak. Koop in dat geval flessen water in de supermarkt. Argentinië heeft uitstekende mineraalwater, met of zonder bubbels (con gas of sin gas). De hygiëne standaard is in zowel Argentinië als Chili hoger dan in veel andere bestemmingen in Centraal- en Zuid-Amerika. Houd er rekening mee dat je het papier veelal niet door het toilet spoelt, maar deponeert in het emmertje dat ernaast staat.

Wifi:

In alle hotels is gratis wifi aanwezig. Ook in de meeste luxere restaurants is wifi en soms zelfs in de bussen.

Winkelen & Souvenirs:

Algemeen kan je stellen dat je op deze reis (zeker in Argentinië) minder gemakkelijk typische souvenirs vindt dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Ook zijn de prijzen redelijk hoog. Klassieke souvenirs zijn de mate (kalebas waaruit mate gedronken wordt) en de bombilla (rietje om mate te drinken). Voorwerpen van hout, zilver of alpaca nemen relatief weinig plaats in en staan mooi op de schoorsteen. Leuk om later nog eens terug te denken aan deze onvergetelijke reis van Grensloos Genieten.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvangt u de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kunt u op uw KLM-vlucht online inchecken. Op de dag van vertrek dient u twee uur van te voren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft, kunt u ons elke dag van de  week per email of WhatsApp bereiken.