Prijs van deze reis: € 2.700 (22 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 14 personen * 7 november 2024
* 6 november 2025
* 5 november 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Zuid-Afrika met een totale waarde van € 750 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 100 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle vervoer in comfortabale minibus * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Maaltijdenpot: € 250 p.p. (Inclusief zijn dan 21x ontbijt, 5 picknicklunches en 2 keer een bbq (braai).
* Handbagage (geen ruimbagage) * Excursiepot: € 410 p.p. (alle entreegelden en kosten van de 27 optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot ( € 50 p.p. voor de gehele reis)
* Stadswandelingen (met GG) in Durban en Kaapstad * Overige toegangsgelden
* Dagbezoeken aan NP (excl. toegangsgelden): zie excursiepot! * Eenpersoonskamer toeslag € 300
* Dagtrip naar Blyde River Canyon (excl. toegangsgelden): zie excursiepot! * Huur van evt. lokale gidsen
* Twee extra landen: Swaziland & Lesotho
* Bezoek aan lokale markten
* Beachtown St. Lucia
* Legendarische autoritten, waaronder de Drakensbergen, Tuin Route, Route 62.
* 'Hollandse stadjes' Graaff-Reinet & wijngebied
* Dagtrip naar Kaap de Goede Hoop (excl. toegangsgelden NP)
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt meer dan 5.000 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van de Republiek Zuid-Afrika ('s-Gravenhage) Contactgegevens Adres Wassenaarseweg 40 2596CJ 's-Gravenhage Telefoon +31 70 392 45 01 Fax +31 70 346 06 69 http://www.zuidafrika.nl info.thehague@dirco.gov.za
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 410.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren. Wie wil kan ons mailen voor verdere informatie. Sluit i.i.g. een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland, raden wij de volgende titels aan:
* The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)
* Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad
* Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad
* District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen
* Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president
* Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg
* De Bomen Vliegen je om de oren (Een jaar in Swaziland), Esther Bakker
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld twee weken over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 7 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 35 jaar actief in de reiswereld. Hij kent Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. De Nederlands Gereformeerde Kerk heeft ruim drie en een half miljoen aanhangers en nog groter is zelfs de flamboyante Zion Christian Church met vier miljoen volgelingen. Verder zijn er methodisten en anglicanen. Moslims, hindoes en Joden maken zo'n zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking uit. In bepaalde wijken, zoals het beroemde Bo-kaap is dit bevolkingsaandeel echter veel groter. De rest van de bevolking is atheïst of agnost. Probeer tijdens deze reis minimaal een keer een kerkdienst te bezoeken, wij garanderen je dat je geen spijt zal krijgen, ook al ben je atheist... Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Animisme speelt nog altijd een belangrijke rol in het Zuid-Afrikaanse dagelijks leven. Alle moderne technologieën en ontwikkelingen in het land ten spijt, vereren nog zeer veel mensen er de natuur. Sangoma's, oftewel natuurgenezers, spelen dan ook nog altijd een speciale rol in Zuid-Afrika. Niet alleen op het platteland, maar ook in de townships van de grote steden. Zij houden diensten of gaan voor in rituelen om hun cliënten van allerlei ziektes en ook kopzorgen af te helpen. Onder sommige Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen, zoals de Zulu en de Xhosa, is polygamie nog altijd normaal. Mannen mogen meerdere vrouwen hebben. President Jacob Zuma heeft er bijvoorbeeld ook meerdere. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.
Souvenirs:
Wil je toch iets leuks als mooi beeldje, een sieraad of een geweldige tas mee naar huis nemen? Je draagt op deze manier zelfs bij aan de lokale economie. Het is dan wel belangrijk om er op te letten waarvan het product is gemaakt en of het uit de lokale regio komt. Als je twijfelt of een souvenir goed of fout is, vraag het dan aan je reisleider.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots en een van 's werelds beste rugbyteams.
Taal:
Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Ben daar overigens wel voorzichtig mee, want zeker voor de niet-witte Zuid-Afrikaners was dit wel de taal van de gevestigde orde. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf (!) talen.
Tijdsverschillen:
In Zuid-Afrika is het een uur later dan in Nederland.
Toeristische informatie:
Heel af en toe zijn er toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 2.000. Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM of Air France, of een soortgelijke maatschappij als Turkish Airlines en Kenia Airways) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je vanuit Kaapstad richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs (van meestal € 300 p.p. deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden.
Wasgoed & Wassen van kleding:
Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om je kleding tegen betaling te laten wassen. Liever adviseren wij echter om (wat oudere) kleding mee te nemen die je na het dragen achter laat in Zuid-Afrika. Dit heeft twee enorme voordelen. Je reistas wordt steeds lichter, waardoor je meer ruimte hebt om je souvenirs mee naar huis te nemen. Misschien nog wel belangrijker is dat reisleider Theo werkelijk overal arme mensen kent die amper kleding aan hun lijf hebben, die dus dolblij zullen zijn met alles wat je wilt achterlaten. Denk dan bijv. aan schoeisel, sokken, ondergoed, shirts, jassen, enz. Neem bij vragen gerust contact op met de mail of via Whatsapp.
Water:
In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Lesotho en Swaziland adviseren wij om flessen water te drinken. Het is overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene.
Wijn (en bier):
Wij kunnen ons geen bezoek aan Zuid-Afrika voorstellen zonder een Castle of Black Label biertje gedronken te hebben, alhoewel het ontkurken van een heerlijke fles wijn ook bij de geneugten van dit land behoort. Wijn wordt overigens al sinds 1659 gemaakt (en gedronken) in Zuid-Afrika. In de regio rondom Kaapstad bezoeken we een wijnproeverij. Lees hieronder meer daarover.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p.p.w., dit is exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.