HOME » ZONOVERGOTEN ZUID-AFRIKA - PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE ZONOVERGOTEN ZUID-AFRIKA

PRIJS VAN DEZE EIS: € 2.499 (eenpersoonskamer toeslag: € 250)

Inclusief:

* Vliegticket Zuid-Afrika voor een maximum tarief van € 750

* Handbagage (ruimbagage is verkrijgbaar tegen een extra vergoeding)

* Alle overnachtingen, incl. ontbijt

* Alle safari ritten (excl. toegangsgelden Nationale Parken) waar toegestaan is

* Vervoer in een comfortabele minibus

* Dagtrip naar Blyde River Canyon (excl. toegangsgelden)

* Twee extra landen: Swaziland & Lesotho (excl. visa kosten)

* Bezoek aan lokale markt Swaziland

* Beachtown St. Lucia

* Legendarische autoritten, waaronder de Drakensbergen, Tuin Route, Route 62 en Chapman's Peak Drive

* 'Hollandse stadjes' Graaff-Reinet & wijngebied Stellenbosch

* Stadsbezoeken Durban & Kaapstad

* Dagtrip naar Kaap de Goede Hoop (excl. toegangsgelden NP, pinguïn kolonie)

Exclusief:

* Overige maaltijden & drankjes

* Eenpersoonskamer toeslag € 250

* Ruimbagage (€ 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van vliegmaatschappij)

* Fooienpot € 50 p.p.

* Huur van evt. lokale gidsen

* Alle entreegelden en kosten optionele excursies: totaal bedrag € 343 p.p. (zie kopje Excursies & Entreegelden, of klik hier:)

Afstand:

De afstand die wij tijdens deze reis vanaf Johannesburg tot aan Kaapstad afleggen is bijna 4.000 kilometer.

Bagage:

Een grote (harde) koffer is niet echt handig op deze reis, zeg maar gerust 'not done'. Dit vanwege de beperkte bagageruimte in de bus. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Het liefst zien wij onze reizigers met een zo klein mogelijke, flexibele reistas (evt. op wieltjes) of rugzak. Als je twijfelt, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren je over je 'tassenkeuze'. Het is wellicht een idee om thuis nog eens door de kledingkast te gaan en setjes kleding mee te nemen die anders wellicht in de ‘Zak van Max’ zouden belanden. Onderweg bezoeken we namelijk plekken waar een schrikbarende armoede heerst: werkelijk alles is hier bruikbaar. Eenmaal deze kleding in Zuid-Afrika gedragen, weten wij onderweg meer dan voldoende plekken (kindertehuizen, ziekenhuizen, opvangcentra, townships, onze 'vaste zwervers') waar deze kleding achter gelaten kan worden. Ook je (oude) ondergoed krijgt hier gaat een nieuwe bestemming. Voordeel is tevens dat je op het eind (of onderweg) van deze enerverende reis je tas kunt vullen met de vele leuke souvenirs die Zuid-Afrika te bieden heeft.

Elektriciteit:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Excursies & entreegelden: (prijzen zijn p.p.p.d. gebaseerd op info zomer 2020)

Totale kosten voor alle excursies tezamen bedragen € 343 p.p. Klik hier voor de volledige lijst!

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geld & Creditcard:

Het gebruik van een creditcard adviseren wij om dit -buiten de grote steden om- tot een minimum te beperken, dit vanwege het gevaar van scammen. Het wisselen van contante Euro's of US Dollars is redelijk makkelijk (doch soms tijdrovend) bij banken en geldwisselkantoren. Zuid-Afrika is voor Afrikaanse begrippen een zeer welvarend en ontwikkeld land. Dit geldt zeker ook voor de sterke en sterk ontwikkelde financiële sector. 

In nagenoeg alle hotels en restaurants kun je net zo goed met creditkaart als met cash betalen. Zelfs in de supermarkt is de creditcard een heel normaal betaalmiddel. Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender. Voordeel is wel dat het leefgemak daardoor ook veel hoger ligt dan in andere delen van Afrika met mooie huizen, digitale televisie, afgeladen supermarkten en top-of-the-bill ziekenhuizen en doktersposten. Zie ook FAQ.

Uitgave voorbeeld: kosten in Rand (15 Rand is 1 euro, 2018)

* Alcohol, Flesje Black label bier in café, 10 rand

* Pot thee op een terras, 12 rand

* Boerewors bij hotdogstand, 10 rand

* Mobiele telefoon, Simkaart, 20 rand

* Souvenir, Houten beeldje, 60 rand

* Diner in een wegrestaurant/winkelcentrum: 130 rand

* Fles wijn in een gemiddeld restaurant: 120 rand

* 1 liter benzine: 18 rand

Groep:

Het minimum aantal personen voor deze reis bedraagt vier personen, het maximum is acht. Ook maken wij reizen op maat voor groepen groter dan acht personen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op: genieten@grensloosgenieten.nl .

Hotels:

Gedurende deze reis maken wij gebruik van een grote variatie aan overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert per reis van hotel tot bungalow, van appartement tot chalet en van tented camp tot traditionele beehive en of guesthouse. Pas vlak voor de vertrekdatum worden de definitieve accommodaties bekend gemaakt. De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 250. Het is tevens mogelijk om een kamer te delen met een persoon van het zelfde geslacht (indien aanwezig uiteraard) zonder een extra bijbetaling van de eenpersoonstoeslag. Alle personen die bij ons individueel boeken, krijgen van ons automatisch het verzoek of ze dit willen. Wel vragen wij je eerst de eenpersoonstoeslag te betalen, wanneer er twee personen van hetzelfde geslacht bereid zijn om een kamer te delen, dan storten wij een bedrag van € 250 direct terug.

Internet & Telefoon:

Al is de snelheid van internet minder snel dan wij in Nederland (en Belgie) gewend zijn, het is tegenwoordig overal beschikbaar. In de meeste cafés en restaurants is gratis Wi-Fi verkrijgbaar, soms echter tegen betaling door het inloggen via betaalde sites als Skyrove en Red Button. In Lesotho en Swaziland is de bereikbaarheid van de digitale snelweg overigens vele malen minder dan in Zuid-Afrika. Steeds meer cafés en restaurants in Zuid-Afrika bieden bovendien gratis wifi, ofwel draadloos internet aan. Dan kost het je dus niet meer dan een kopje koffie of een biertje. Je moet dan wel een laptop of een smartphone bij je hebben uiteraard...Zie ook FAQ.

Literatuur & Films:

Wie vooraf een 'goed boek' of een 'mooie film' wil lezen/kijken over Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland, raden wij de volgende titels aan:

* The Housemaid's Daughter van Barbara Mutch (over Apartheid in de Karoo)

* Report Before Daybreak van Brent Meersman, roman over Kaapstad

* Khayelitscha van Steven Otter, over het leven van een blanke journalist in Kaapstad

* District 9, beetje absurde SF film over 'grote buitenaardse garnalen' die Johannesburg/Soweto overnemen

* Chappie, over gangsters die een robot kidnappen in Johannesburg

* Mandela (Long Walk to Freedom), film over het indrukwekkende leven van deze welbekende vrijheidsstrijder/eerste zwarte president

Klimaat:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Maaltijden:

Het ontbijt is deze reis inclusief, voor de andere maaltijden zijn er bijna elke dag voldoende mogelijkheden. Wanneer er geen restaurant voorradig of nabij is, zal de reisleider voorstellen om een 'braai' te doen. De kosten worden dan hoofdelijk omgeslagen voor deze barbecue Zuid-Afrikaanse stijl. Vegetariërs hebben ietwat minder keuze dan vleesliefhebbers, veganisten daarentegen hebben het heel wat moeilijker om een gevarieerde maaltijd bij elkaar te sprokkelen. Zie ook FAQ.

Reisleider:

De chauffeur en reisleider van deze groep is Theo Leerintveld, al meer dan 33 jaar actief in de reiswereld. Hij kent Afrika als zijn broekzak en heeft deze reis zelf uitgezet. Als belangrijkste taak ziet hij om de groep een onvergetelijke vakantie te bezorgen en ze ‘het echte Afrika’ te laten beleven. Onze gasten mogen alles verwachten wat in bovenstaande programma beschreven staat, plus nog de nodige extra's. Dit zal per reis verschillend zijn. De reisleider zal dit vooraf kenbaar maken aan de groep en inventariseren welke mogelijkheden er zijn en de (eventuele) kosten met de groep ter plekke bespreken.

Religie & Tradities:

Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking beschrijft zichzelf als christelijk. De Nederlands Gereformeerde Kerk heeft ruim drie en een half miljoen aanhangers en nog groter is zelfs de flamboyante Zion Christian Church met vier miljoen volgelingen. Verder zijn er methodisten en anglicanen. Moslims, hindoes en Joden maken zo'n zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking uit. In bepaalde wijken, zoals het beroemde Bo-kaap is dit bevolkingsaandeel echter veel groter. De rest van de bevolking is atheïst of agnost. Probeer tijdens deze reis minimaal een keer een kerkdienst te bezoeken, wij garanderen je dat je geen spijt zal krijgen, ook al ben je atheist... Veel Afrikanen combineren hun christelijk of islamitisch geloof echter met traditionele geloven en gebruiken. Het vereren van voorouders en het aanbidden van de natuur zit nog altijd diep verankerd in de Zuid-Afrikaanse levensovertuigingen. Animisme speelt nog altijd een belangrijke rol in het Zuid-Afrikaanse dagelijks leven. Alle moderne technologieën en ontwikkelingen in het land ten spijt, vereren nog zeer veel mensen er de natuur. Sangoma's, oftewel natuurgenezers, spelen dan ook nog altijd een speciale rol in Zuid-Afrika. Niet alleen op het platteland, maar ook in de townships van de grote steden. Zij houden diensten of gaan voor in rituelen om hun cliënten van allerlei ziektes en ook kopzorgen af te helpen. Onder sommige Zuid-Afrikaanse bevolkingsgroepen, zoals de Zulu en de Xhosa, is polygamie nog altijd normaal. Mannen mogen meerdere vrouwen hebben. President Jacob Zuma heeft er bijvoorbeeld ook meerdere. Het is niet iets waar Zuid-Afrika zich trots op laat voorstaan, maar tot aan 1994 was het hele leven, politiek, sociaal en soms zelfs privé doordrenkt met het racistische apartheidsbeleid. Zuid-Afrika is ondertussen vele jaren verder, maar je zult zien dat die pijnlijke geschiedenis nog altijd niet helemaal is uitgewist. In Zuid-Afrika wordt je hoe dan ook gewaar van je huidskleur en zul je bijna zeker af en toe in een verhitte politieke discussie belanden. Verbaas erover of erger je er aan, maar bereid je in ieder geval voor op een stevig portie hokjes denken.

Sport:

Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De Springbokken zijn de nationale trots en een van 's werelds beste rugbyteams.

Taal:

Het grootste gedeelte van deze reis red je je prima met een basiskennis van de Engelse taal. Ook spreken nog redelijk wat mensen het Afrikaans, een taal die voor veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Officieel heeft Zuid-Afrika overigens elf (!) talen.

Vaccinaties:

In Zuid-Afrika komen een aantal infectieziekten voor die je vakantie of reis behoorlijk kunnen verpesten. Dus reis jij binnenkort naar Zuid-Afrika? Vergeet dan niet om je tijdig te laten vaccineren.

Veiligheid:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Vervoer:

De gehele reis wordt gereden in een comfortabele minibus, meestal een Mercedes Vito of een Volkswagen Sprinter. Omdat de bagageruimte beperkt is, vragen wij onze gasten om een (kleine) reistas mee te nemen. Bij kleinere (of grotere) groepen kunnen we deze reis ook maken in een ander type auto.

Visas:

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Zuid-Afrika, tenminste als ze niet langer dan 90 dagen verblijven.

Vliegtickets:

Vanuit Amsterdam vliegen wij (soms KLM, meestal Air France, of een soortgelijke maatschappij) naar Johannesburg, met een korte tussenstop in Parijs of een andere Europese stad. Terug vlieg je vanuit Kaapstad richting Amsterdam, met eveneens wederom een korte tussenstop (vaak in Europa). Wie wil kan voor een eenmalige meerprijs van circa € 150 p.p. deze vlucht omzetten naar twee rechtstreekse vluchten met de KLM, plus de prijs van een extra hotelovernachting in Johannesburg, want je arriveert de avond voordat de groep arriveert. Uiteraard is onze reisleider al aanwezig om je op te vangen en naar het hotel te begeleiden. Omdat wij een kleine reisorganisatie zijn kunnen wij geen tickets vooraf reserveren en vasthouden zoals de 'grote jongens' doen, daarom adviseren wij onze klanten om vroegtijdig deze reis te boeken. Wie pas vrij laat boekt, loopt dus het risico niet meer mee te kunnen of voor een heel andere vliegprijs. Mocht dit het geval zijn, dan sturen wij een email met daarin de eventuele meerprijs voor deze reis. 

Water:

In Zuid-Afrika is het bijna overal geen enkel probleem om het kraanwater te drinken, in Lesotho en Swaziland adviseren wij om flessen water te drinken. In alle landen is het overigens geen enkel probleem om het kraanwater te gebruiken voor tanden poetsen en persoonlijke hygiene. 

Wijn (en bier):

Wij kunnen ons geen bezoek aan Zuid-Afrika voorstellen zonder een Castle of Black Label biertje gedronken te hebben, alhoewel het ontkurken van een heerlijke fles wijn ook bij de geneugten van dit land behoort. Wijn wordt overigens al sinds 1659 gemaakt (en gedronken) in Zuid-Afrika.