Wanneer je met ons naar Zuid-Afrika gaat, kan je natuurlijk niet vertrekken zonder een wijnproeverij gedaan te hebben. Er zijn meerdere gebieden die de moeite waard zijn, maar onze favorieten liggen in de mooie landschappen van Stellenbosch, Franschhoek en Constantia. De wijn is eigenlijk overal fantastisch, maar onderstaande wijnhuizen heb ik vooral geselecteerd omdat naast de wijnen, ook de locatie, het eten, de entourage en het uitzicht heel bijzonder zijn. Met Grensloos Genieten heb je daarnaast ook je persoonlijke BOB bij de hand in de vorm van reisleider Theo Leerintveld, wel handig als je dat lekkere wijntje nog eens opnieuw wilt inschenken...:)

VERGENOEGD WINE ESTATE

Prachtig landgoed waar je lekker kunt wandelen en kletsen met het vriendelijke personeel. Wij hebben vanwege het vroege uur alleen de Sauvignon Blanc geproefd, en deze was goed! De duckparade mag je absoluut niet missen, dat lijkt me duidelijk. Je kunt deze om 09.30 of om 16.00 uur bekijken.

RUST EN VREDE

Ondanks dat het terras altijd vol zit, is het echt rust en vrede wat je hier voelt. Deze plek is heel geschikt om je date mee naar toe te nemen (of ten huwelijk te vragen). Alles rond dit oude landgoed is romantisch.

ANNANDALE

Je kunt zo binnenlopen en als Pierre er is wordt je getrakteerd op heerlijke verhalen. Wat een humor heeft deze man! Annandale is en klein wijnhuis dat geweldige rode wijnen maakt van topkwaliteit. Van alle wijnhuizen in Zuid-Afrika koos Prins Albert van Monaco hun wijn uit voor hun huwelijk.

STARK CONDÉ

We zeggen eerlijk, deze plek in Jonkershoek hadden we vooral geselecteerd omdat je er zo mooi zit, zo op het water. Maar niet alleen de plek is mooi, ook de wijn is fantastisch en heel goed te betalen.

DELAIR GRAFF ESTATE

Alles is hier poepchique. Best leuk als je van uitpakken houdt. Het uitzicht is fenomenaal en daarom is dit een plek die door heel veel toeristen wordt aangedaan. Ook een leuke plek om te gaan lunchen!

THE DELI, TOKARA

De delicatessen shop die bij Tokara hoort is een must see. Wijnhuis Tokara zelf vond ik qua sfeer een beetje stijf, maar als je doorrijdt naar The Deli ontdek je een hip restaurant met grasvelden en vogelnesten waar kinderen kunnen spelen. Veel locals komen hier omdat het het eten fantastisch is en vanwege het prachtige uitzicht op de Simonsberg en de olijfbomen.

BABYLONSTOREN

Babylonstoren ligt in Franschoek, een uitgestrekt wijngebied net naast Stellenbosch. De winetasting bij Babylonstoren vonden we niet super bijzonder om eerlijk te zijn, maar het landgoed des te meer. Er hoort een mega grote prachtige tuin bij, met allerlei inheemsen plantensoorten en grappige hoekje en paadjes. Er leeft hier zelf een hele oude landschildpad die je achterin kunt tegenkomen. Achterin bevind zich ook een luxe spa waar je kunt overnachten. En je kunt hier heel leuk thee drinken en lunchen in The Greenhouse. Het restaurant Babel schijnt helemaal geweldig te zijn maar je moet dan wel al maanden van te voren reserveren.

WARWICK ESTATE

Warwick is leuk om een picknick te reserveren. Je krijgt een grote mand mee vol met lekkere dingen, en kiest dan een romantisch plekje uit op het gras bij het water. Wine tastings doen ze alleen op het terras, en is ook zeker een aanrader!

BEAU CONSTANTIA

Constantia is het oudste wijngebied van Zuid-Afrika. Hier werd door Jan van Riebeeck in 1659 de eerste Kaapse wijn gemaakt. Dit gebied ligt ook het dichts bij Kaapstad waar veel mensen hun vakantie starten. Het is een heel modern en luxe pand, waar je als je naar de w.c gaat uitzicht hebt over de velden. Je kunt hier trouwens ook heerlijk sushi eten!

STEENBERG

Ook een grote favoriet van ons is Steenberg winefarm, dit ligt op een half uurtje rijden van Kaapstad en is het oudste landgoed in Constantia.  De wijn is ontzettend lekker, vooral hun witte wijnen hebben iets speciaals, en dit is ook een super lunch must do! De prijzen liggen wel een tikje hoger dan je gewend bent, maar voor Nederlanders is dit nog steeds goed te doen.