HOME » PRAKTISCHE INFORMATIE JAPAN HOOGTEPUNTEN VOOR PRINTER

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 3595 (eenpersoonskamer toeslag: € 445)

Inclusief:

* Indien voorradig rechtstreekse vlucht van Amsterdam met KLM (N-klasse, is waarde tot € 750, excl. ruimbagage), andere rechtstreekse tickets hebben een meerprijs. Indien dit KLM-ticket niet voorradig is, zoeken wij een vergelijkbaar alternatief met tussenstop (evt. tegen een meerprijs)

* Luchthavenbelasting

* JR Treinpas 2 weken

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

Handbagage (geen ruimbagage)

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Maaltijden

* Toegangsgelden

* Fooienpot (€ 25 p.p. voor de gehele reis)

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage (€80 per koffer bij KLM)

Accommodatie:

 

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 445 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Via onderstaande oranje link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij slapen. Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Japan. 6-3 Shiba Koen 3 Chome, Minato Ku, Tokio 105. Tel. +81 3 5776 5400. Fax. +81 3 5776 5535. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:30 en 13:45 - 17:30 uur.

website: http://japan.nlambassade.org e-mail: tok@minbuza.nl

Belgische ambassade in Japan. Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokio 102. Tel. +81 3 3262 0191. Fax. +81 3 3262 0651. Openingstijden: maandag t/m woensdag 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30 uur. Op donderdag en vrijdag 9:30 tot 12:30 en enkel op afspraak in de namiddag. website www.diplomatie.be/tokyonl/default.asp e-mail: tokyo@diplobel.fed.be

Japanse Ambassade in Nederland. Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag, tel. 070-3469544, fax. 070-3106341. Openingstijden maandag t/m vrijdag 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 uur. Website: www.nl.emb-japan.go.jp/

Japanse ambassade in België. De Meeusplein 5-6, 1000 Brusssel. Tel. 02-513 2340. Fax. 02-513 1556 www.be.emb-japan.co.jp

Bagage:

 

Douane:

Belastingvrij mag je een liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak invoeren. Naar Nederland mag je tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.

Excursies & treinpas:

Tijdens deze reis hebben we vanaf de dag van vertrek uit Kyoto tot een dag na aankomst in Tokyo (exact twee weken dus) de beschikking over een treinpas en deze gaan we (bijna) dagelijks gebruiken. Neem deze elke dag mee in je handbagage en ben hier a.u.b. heel zuinig op, want bij verlies dien je zelf een nieuwe te kopen. En dat is in Japan helaas enkele honderden euro's duurder dan de kosten (€ 350) die wij in Nederland betaald hebben. Deze treinpas is ook strikt persoonlijk. Heel af en toe is er echter ook een treintraject waar de JR pas niet geldig voor is. Indien dit traject onderweg is naar onze eindbestemming van die dag, dan zijn de kosten voor Grensloos Genieten. Op alle andere momenten zijn de kosten voor rekening van de deelnemers.

De toegangsprijzen voor bezienswaardigheden zijn gemiddeld ¥500 tot ¥600 per bezienswaardigheid. Enkele voorbeelden: Sanjusangendo tempel (Kyoto) ¥600, Gouden Paviljoen (Kyoto) ¥500, Nijo kasteel (Kyoto) ¥600, Todaiji (Nara) ¥500, Itsukushima schrijn (Miyajima) ¥300, Dejima (Nagasaki) ¥500, Glover Garden (Nagasaki) ¥610 (vanaf 15 personen ¥510), Atoombommuseum (Hiroshima) slechts ¥50. Voor kinderen tot die op de middelbare school zijn er normaal gesproken kortingen. De schitterende Daishotempel op het eiland Miyajima is gratis toegankelijk. Ook diverse andere tempels zijn gratis en zeker niet minder mooi. De prachtige Shukkei-en tuin in Hiroshima geeft ook flinke korting aan 65-plussers, dus neem altijd je paspoort mee als je 65+ bent.

Fooien:

 

Geldzaken:

 

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Japan niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten behoren tot de beste ter wereld, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, dient voldoende voorraad mee te nemen aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Japan verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact op met reisleider Theo Leerintveld via Whatsapp of E-mail.

Japan & Japanners:

'Geen rommel op straat' is een van de eerste opmerkingen die buitenlanders bij aankomst in Japan maken. Appartementen, treinen, wegdek en zelfs de stoepranden zijn allemaal van uitzonderlijk goede kwaliteit. Japan is vooral groen en bezaaid met heuvels en bergen. Op Nagasaki na zijn de steden die we bezoeken veelal zo plat als een ouderwets dubbeltje. Bezienswaardigheden, zoals tempels, kunnen op een verhoging liggen en dan zijn er trappen.

Voor buitenlandse toeristen zijn overal informatieborden, bijvoorbeeld bij metrostations, maar ook bij tramhaltes. Wegwijzers met Engelstalige teksten leiden de toerist overal de weg. Op elk bord wordt de afstand in meters tot een bezienswaardigheid aangegeven, altijd tot op maximaal tien meter precies. Hotels en een dicht netwerk van toeristeninformatiecentra hebben gratis plattegronden, brochures en folders, een feest voor elke buitenlandse toerist. 

De Japanners zijn erg servicegericht, uiterst behulpzaam en bijzonder vriendelijk tegenover buitenlandse toeristen. Hun hoffelijkheid is legendarisch. Japanners zijn verder uiterst minutieus. Buschauffeurs, trein- en hotelpersoneel zijn eveneens bijzonder attent. Het is voor een Japanner bij een ontmoeting en afscheid gebruikelijk om even het hoofd te buigen. 

Kleding:

Laat je 'exclusieve kleding' thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, op de boot, bij frisse ochten­den of avonden. Op de maart- en (late) oktoberreis kan het koud zijn. Neem dan voldoende warme kleding mee, evenals een warme jas, muts en handschoenen. In oktober kan het ’s morgens vroeg en ’s avonds afkoelen.

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Supermarkten, als die van FamilyMart, Lawson en 7-Eleven, zijn 24 uur per dag open. Drank en voedsel zijn dus altijd te koop, ook vlak bij onze hotels. Op straat, maar ook in de hotels, staan overal drankautomaten. Die zijn 24 uur per dag werkzaam.

Banken zijn open van 09:00-15:00 uur. Je zult er echter wellicht geen gebruik van hoeven te maken. Niet alle geldautomaten zijn altijd 24 uur per dag te bedienen, maar maak je daarover niet ongerust. De reisleider meldt elke dag waar en wanneer je kunt pinnen. Meestal is er altijd een fast food filiaal, zoals McDonalds, in de buurt die 24 uur per dag open is.

Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Hoofdpostkantoren blijven door de week open tot 19:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en op zondag en nationale feestdagen van 09:00 tot 12:30 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Vele gaan na de lunch enkele uren dicht. Japan heeft veel lunchrooms waar je westers kan ontbijten. Deze gaan om 06:30-07:00 uur open. Filialen van Starbucks openen om 07:00 of 07:30 uur en sluiten meestal om 23:00 uur.

Paspoort:

Voor een verblijf in Japan dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het hoeft niet tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, zoals in de meeste andere landen.

Postzegels:

Een postzegel op een ansichtkaart naar West-Europa kost ¥70. Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Prijspeil:

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 350 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie onze 'tips per stad' van de reisleider (die ter plekke worden gegeven) volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leukste, authentieke en stuk goedkopere restaurants. 

Maaltijden in Japan zijn er meestal gemiddeld vanaf ¥500 (simpele kerrie-rijst of noedelsoep) tot ¥2500 (2-gangen maaltijd) per persoon, maar vaak eet je voor niet meer dan tien euro per persoon, exclusief de drank. In restaurants wordt echter altijd een paar keer een gratis glas water geserveerd.

In de supermarkten zijn goedkope kant-en-klaar maaltijden te koop voor gemiddeld ¥600-¥700, die ter plekke opgewarmd kunnen worden. IN vrijwel alle hotels is daarnaast ook een magnetron aanwezig, waar supermarkt maaltijden makkelijk opgewarmd kunnen worden. Smaakvolle sushi-maaltijden zijn er ook volop te krijgen. Prijzen hiervoor variëren van ¥300 tot meer dan ¥1000. Eetstokjes worden altijd gratis erbij geleverd. De supermarkten hebben ook veel keus om een eigen westers ontbijt samen te stellen en hier is tevens goedkope koffie te koop. Thee is overal vrij moeilijk verkrijgbaar, dus neem losse theezakjes mee als je een theeliefhebber bent.

Een biertje in een restaurant kost standaard ongeveer ¥500, normaal gesproken geserveerd in halve literflessen met 5% alcohol. Koffie kost ongeveer ¥270 tot ¥400. Een tramrit kost meestal standaard ¥160, busritten vaak ¥230. In Nagasaki kost een trampas voor een hele dag ¥500, in Kyoto kost eenzelfde buspas ¥500. Dankzij onze JR-treinpas kunnen we 14 dagen (bijna overal) gratis treinen door Japan. 

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg en is de hele reis jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal jullie wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten, welke trams je kunt nemen en waar de metrostations zijn. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel of Whatsapp ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16 op de meeste reizen, soms echter 8 of 12.

Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij Grensloos Genieten dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Op vrijwel alle treinreizen zijn de zitplaatsen van te voren gereserveerd. Op sommige trajecten is dat echter niet mogelijk. Dankzij onze JR-treinpas is het altijd mogelijk mogelijk om op eigen gelegenheid een andere trein te nemen. Reserveringen hiervoor zijn gratis, maar dienen wel vooraf aan het loket gemaakt te worden.

Telefoon:

 

Toeristische informatie:

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt in alle plaatsen (indien aanwezig en het kantoor open is) een gratis plattegrond en zonodig metro- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie. 

Tijdsverschil:

In de zomertijd is het verschil met Nederland zeven uur.

Voedsel:

De hygiëne in de restaurants behoort tot de hoogste ter wereld. Japanners eten veel rijst, vis en schelpdieren, maar weinig groente. Er zijn ook diverse Chinese restaurants en je kan in diverse plaatsen ook bij de Italiaan terecht. Erg leuk is een bezoek aan een sushi-restaurant. Populair is tempura. Hiervoor worden diverse soorten ingrediënten in een beslag gedoopt en kort gefrituurd. Wasabi is de bekendste specerij. Het is scherp, maar de scherpe smaak blijft niet ‘hangen’, zoals bij pepers. Sashimi bestaat uit verse, rauwe vis die in dunne schijfjes gesneden is. Okonomiyaki lijkt qua vorm op een heel dikke pannenkoek, maar het wordt ook wel de ‘Japanse pizza’ genoemd. Yakitori zijn spiesjes vlees die boven houtskool zijn klaargemaakt. Op tafel staat altijd soya saus om uw eten te kruiden. Talrijke restaurants zijn gespecialiseerd in goedkope miso- en noedelsoepen. Een bekende soep in Nagasaki is champon, een hartig gerecht van noedels in een bouillon van varkensvlees, gevuld met groente, varkensspek, garnalen, inktvis en sint-jacobsschelpen. Het aanbod is nog veel groter. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's. Daarnaast zijn er veel restaurants die in de etalage plastic voorbeeld gerechten presenteren. Ook zijn er restaurants met Engelstalige menu's.

Visum:

 

Wasgoed:

In sommige hotels kunt u uw wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. In de meeste hotels kunt u uw wasgoed zelf wassen in gereedstaande wasmachines. Drogers staan er ook. Normaliter wordt het wasmiddel automatisch toegevoegd. U betaalt met geldmuntjes van ¥100 die u in de wasmachine en droger stopt. De kosten bedragen ¥300-¥400 en ¥200 voor het gebruik van een droger. In principe zijn de wasmachines 24 uur per dag bedienbaar. Als u uw wasgoed door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Meestal ligt echter in de bureaulade van uw hotelkamer een prijslijst.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wifi:

 

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvangt u de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kunt u op uw KLM-vlucht online inchecken. Op de dag van vertrek dient u twee uur van te voren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft, kunt u ons elke dag van de  week per email of WhatsApp bereiken.