HOME » ONWEERSTAANBAAR OEZBEKISTAN & KIRGIZIE - FAQ

FAQ

(oftewel Veel Gestelde Vragen)

Waarom met Grensloos Genieten naar Oezbekistan & Kirgizië?

"Deze reis is een prachtige mix van de eeuwenoude cultuur en natuur: maar vooral beide landen ervaren. Reisorganisatie Grensloos Genieten mag dan een klein bedrijf zijn, de reisleiders Jules en Theo Leerintveld reizen al geruime tijd naar deze fascinerende landen.Door hun jaren lange reiservaring laten de reizende broers hun reizigers genieten van al het moois en bijzonders dat deze landen te bieden hebben. Bij veel collega-reisorganisaties moet je daarentegen maar afwachten wie je reisleider is en vaak gebeurt het zelfs dat deze persoon deze reis voor het eerst uitvoert. De meerwaarde van een ervaren, betrouwbare en deskundige reisleider is dus een zeer belangrijk onderdeel voor het welslagen van een reis. De meningen van onze reizigers vind je terug op de pagina Reviews."

Zijn Oezbekistan &  Kirgizië veilig landen?

"Ja, al zijn er uiteraard ook plekken waar je beter niet kan komen. En dat doen we dus ook niet. Wie gewoon normaal op zijn spullen let en geen aanleiding geeft voor diefstal, zal merken dat het bijzonder veilig landen zijn."

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

"Elke dag krijg je een heerlijk vers ontbijt voorgeschoteld, verder vinden wij van Grensloos Genieten het 'vrijheid-blijheid' principe een belangrijk onderdeel van de manier waarop wij reizen. Dus als het even kan laten wij je vrij, zodat je zelf kan bepalen waar je gaat lunchen en of dineren. Helaas gebeurt ook regelmatig dat onze accommodatie te ver verwijderd is van de bewoonde wereld, zodat de beste optie is om gezamenlijk aan te schuiven voor de lunch en of het diner. De reisleider bespreekt per dag de mogelijkheden met je, al willen de hotels/restaurants vaak wel van te voren weten hoe laat en met hoeveel hun gasten arriveren. Dus enige planning is haast niet te vermijden, je reisleider regelt dit echter allemaal voor je."

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"In Oezbekistan gebruiken we hoge snelheidstreinen als vervoermiddel tussen de steden, in Kirgizie reizen we lekker comfortabel met een eigen (mini)bus."

Waar overnachten we?

"De overnachtingen zijn vrij uiteenlopend, zo slapen we meestal in guesthouses, maar ook yurts vormen enkele dagen ons onderkomen. In de grotere steden proberen we een basic hotel te boeken. In Kirgizie zijn er -buiten Bisjkek om- amper westerse hotels te vinden zijn in dit land. We overnachten daarom dus in eenvoudige guesthouses. Ondanks dat ze vaak zwaar gedateerd zijn, zijn ze wel altijd schoon. Ook de badkamers zijn helaas niet van westerse standaard, als je geluk hebt kan je onder de douche staan, maar vaak is het een badkuip waar je in moet zitten en dan de douchekop boven je hoofd houden.

Slapen in een yurt is een belevenis die je (minimaal) een keer in je leven meegemaakt moet hebben. Tijdens deze reis slaap je minimaal drie keer in een yurt, wellicht enkele keren vaker. Een yurt (of voert of ger) is op elke locatie anders, vaak staan er twee bedden, soms drie bedden, dan echter ook weleens zes. Wel is het altijd een ronde constructie met een toegangsdeur en van binnen rijkelijk versierd met vilten shyrdaks. Omdat deze yurts vaak op afgelegen locaties liggen, is het niet altijd voor 100% mogelijk om te beloven dat je deze altijd voor jezelf hebt. Uiteraard doen wij onze uiterste best, maar de erecode in de bergen van Kirgizië is dat (gestrande) reizigers nooit aan hun lot overgelaten worden. De toiletten en douches zijn vaak een halve minuut lopen verwijderd van je tent. In de tent liggen een aantal matrassen opgestapeld met een aantal warme dekens erop en in het midden staat een ijzeren potkachel waar de gedroogde koeien- en paardenvlaaien voor voldoende warmte zorgen. Wie wil kan een lakenzak meenemen, maar dit is niet per se nodig."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 300 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste, maar ook een gewone koffer mag meegenomen worden. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met uw persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en andere niet genoemde spullen."

Kan ik pinnen in Oezbekistan Kirgizië?

"De mogelijkheden om te pinnen in Oezbekistan zijn beperkt. In Tashkent is er een aantal ATM's waarvan enkele in de grote hotels. Daar kun je geld opnemen met een creditcard. Buiten de hoofdstad  kunnen gebruikers van een Mastercard terecht bij de Asaka Bank (zie: www.mastercard.com/atmlocator) en Visacard-gebruikers bij de Nationale Bank van Oezbekistan (zie: www.visa.com/atmlocator)In Kirgizie zijn er op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect of leeg kan zijn! Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in deze landen dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘wereld’. NB: Belgen kunnen hun bankpas in Kirgizië standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Kirgizië namelijk bij Europa."

Welke munteenheid heb je in Oezbekistan & Kirgizië?

"In Oezbekistan geldt de sum als nationale munteenheid. In het Oezbeeks betekent sum puur (goud). De munteenheid is de Oezbeekse Sum (UZS). Een Oezbeekse Sum = 100 tiyn. Er zijn briefjes van 5000, 1000, 500, 200, 100 en 50 sum Kijk voor de dagkoers op www.oanda.comBij banken en wisselkantoortjes in de grote hotels kun je euro's en Amerikaanse dollars wisselen. Als je in het hoogseizoen meer dan € 50, - wilt wisselen, kan dat een probleem zijn. Voor € 50, - krijg je een heel pak afgeragde biljetten waar meestal een elastiek omheen zit. Hoewel prijzen officieel in Sum aangekondigd moeten worden, laat men toeristen het liefst in ‘harde valuta’ betalen, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Voor euro’s krijg je een minder gunstige koers en buiten de toeristische centra zijn ze iets moeilijker te wisselen.  De Kirgizische munteenheid is de som (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 som in omloop. De dagkoers vind je op http://www.oanda.com/currency/converter. Bankautomaten vind je alleen in de grotere steden, zoals Bisjkek en Karakol. Neem contant geld mee: Amerikaanse dollars of euro's. Let op: hogere biljetten geven meer omruil waarde en zorg dat de biljetten niet verkreukeld of gescheurd zijn. Kleine inkepingen of vouwen verminderen de waarde aanzienlijk. De wisselkantoren of geldmannetjes op straat nemen ze vaak niet aan dan. Neem geen lagere biljetten mee dan 50 dollar of euro, deze worden vrijwel nooit aangenomen. Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek."

Geef je fooien in Oezbekistan & Kirgizië?

"Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel in deze landen op een fooi. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 75,00 p.p. voor deze reis."

Kan ik mobiel bellen in Oezbekistan & Kirgizië?

"Als je een simlockvrij toestel hebt, kun je ter plekke een prepaid simkaart kopen bij een van de mobiele telecom maatschappijen zoals Beeline, Megacom en O en bel voor een habbekrats! Houd er rekening mee dat je in de bergen geen GSM-dekking hebt."

Is er Wifi in Oezbekistan & Kirgizië?

"Hotels en restaurants waar buitenlandse toeristen komen in Bishjek en Tasjkent hebben ze doorgaans gratis WiFi. Sommige hotels en guesthouses hebben wifi, in de yurtkampen is er soms internet aanwezig in de centrale eetruimte. Ook zijn er internetcafés."

Kan ik ook eerst een optie nemen op een reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Chroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na afloop van de reis. Voor beide landen heb je geen visum nodig. Neem altijd een paar kopieën van je paspoort mee op reis."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreis datum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op Schiphol of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op Schiphol, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen. Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug."

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Lufthansa
Vanaf 23 uur voor vertrek kun je via www.lufthansa.com een vliegtuigstoel reserveren.

Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com
- Lufthansa: vanaf 23 uur voor vertrek via www.lufthansa.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug.

Wat voor klimaat is er in deze landen?

"Oezbekistan heeft een landklimaat. De zomers (van mei tot oktober) zijn droog en heet. Dankzij de lage luchtvochtigheid zijn deze hoge temperaturen toch nog goed te verdragen. De winters lopen van november tot februari en kunnen zeer koud zijn met temperaturen tot ver onder nul . Regen valt er weinig en als die valt is dat vooral in de bergen en in het oosten van de Fergana-vallei. In de nazomer, begin oktober, kan er vooral in berggebieden ook regen vallen. Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien kan het in juli erg warm worden en in de winter steenkoud. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen."

Wat is de beste reistijd?

"In onze ogen is de beste periode om Oezbekistan te bezoeken in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (september-oktober), Kirgizië is te bezoeken in de zomer, of eventueel in de late lente of de vroege herfst. Grofweg betekent dit tussen mei (laat) en oktober (vroeg). Augustus is de drukste maand van het jaar, omdat dan veel groepen Kazachstanen en Russische toeristen zich melden in het land."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal vier personen mee, maximaal twaalf personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening in Oezbekistan & Kirgizië?

"De netspanning is in beide landen 220 Volt en hier gebruikt men dezelfde stopcontacten als in Nederland. De yurts hebben meestal stroom tot middernacht (restaurant, toiletgebouw). Met een splitser kun je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact. Er zijn regelmatig stroomstoringen. Een zaklamp kan daarom handig zijn. Daarnaast is een powerbank (mobiel stopcontact) ook een optie om mee te nemen op reis."

Stel je eigen vraag:

Stel via onderstaand formulier je eigen vraag aan ons, zet er wel even bij om welke reis/land het gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.