ONDERSTAANDE REIS IS VAN AVIADI TRAVELS, DIT IS NIET DE REIS DIE WIJ GAAN UITVOEREN!

WEL HEBBEN WIJ EEN EIGEN REIS OP DEZE DATUM VAN GRENSLOOS GENIETEN DIE BINNENKORT ONLINE KOMT TE STAAN!

Dag 1: Naar Madagascar

Vlucht naar Antananarivo met een stop in Parijs

Dag 2: Aankomst Madagascar 

Na aankomst op de luchthaven in het noorden van de hoofdstad, rijdt je in ongeveer een half uur naar het centrum. Het centrum is een kleurrijke chaos en er is een kans dat je even in de file staat. Afhankelijk van de aankomsttijd lopen we nog even een rondje in de omgeving om even de benen te strekken en alvast kennis te maken met het leven in een grote stad.

Dag 3: Naar Antsirabe

Na je eerste ontbijt in dit land, stap je in de bus en rijden we in ongeveer 5 uur naar Antsirabe. Onderweg kunnen we vaak genoeg stoppen om foto’s te maken van het mooie uitzicht. Onderweg lunchen we in een restaurant, maar alvast aan de warme lunches elke dag! Antsirabe is een kleurrijke stad. Je merkt echt dat het hier veel rustiger is dan in Antananarivo. Het rondwandelen is hier daarom iets fijner. Een optie is om bijvoorbeeld naar een straatje te lopen waar allemaal ambachtelijke souvenirs worden gemaakt. Je kunt zien hoe mensen van een zeboe hoorn verschillende producten maken zoals slascheppen en oorbellen.

Dag 4: Naar Lac Tritriva

Vandaag rijden we met de auto naar Lac Tritriva. Het is een bijzonder meer met verschillende verhalen en mythes. De gids kan je hier alles over vertellen. Zorg bijvoorbeeld dat je tijdens het ontbijt geen varkensvlees hebt gegeten. Dit is ‘Fady’ ofwel taboe hier.

Na een verkoelende duik in het water, is het tijd om je sportkleren aan te trekken. De mountainbikes zijn van het dak van de bus gehaald en je gaat op de fiets naar beneden terug naar Antsirabe. Het zijn echte mountainbike paadjes, en af en toe moet je weer een stukje naar boven, maar in het algemeen race ja naar beneden. In ongeveer 2 uur ben je weer terug in de stad.

Je hebt de tijd om zelf naar een restaurant naar keuze te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan l’Insolite waar een Franse eigenaar de sport heeft gemaakt om van Malagasy melk Franse kazen te maken. Frans genieten!

Dag 5: Naar Ambalavao

Vandaag een langere reisdag van ongeveer 7 uur tot aan Ambalavao. Ambalavao is een dorp net onder de grote stad Fianarantsoa. Hier overnacht je in het centrum waar je bij aankomst nog even rond kunt wandelen. Er is hier bijvoorbeeld een atelier waar van boomschors papier wordt gemaakt. Je ziet in het hele land menukaarten van dit papier voorbij komen bijvoorbeeld. Het is geen ingewikkeld proces, maar wel veel werk. Ze decoreren het meestal met mooie bloemen. Zijde wordt hier ook veel geproduceerd. Je kunt zien hoe van een zijderups de meest mooie sjaals en doeken worden gemaakt.

Dag 6: Anja reservaat

Vandaag maak je een wandeling door het gebergte net onder de stad. Het is een flinke klim, maar het uitzicht is alle moeite waard. Het laatste gedeelte van de wandeling loop je door het Anja reservaat. Dit is een lokaal gerund reservaat waarbij je veel lemuren ziet. De gids heeft ook zulke goede ogen dat hij vaak de kameleons ook ziet zitten waar wij ze gewoon voorbij zouden lopen.

Heb je ooit gehoord van Malagasy wijn? Hij bestaat! De productie is grotendeels in Ambalavao. Zeker de moeite waard om deze eens te proberen .

Dag 7: Naar Isalo

Je rijdt in ongeveer 4 uur naar Ranohira. Het hotel ligt buiten het centrum, maar je hebt hier een fijn zwembad waar je de rest van de dag aan kan vertoeven.  Boekje lezen, spelletjes spelen, even uitrusten en jezelf voorbereiden op een flinke wandeling morgen.

Dag 8: Bezoek Isalo national Park

Dit park wordt door velen beschreven als het meest iconische  van het hele land. Het is zo afwisselend! Je wandelt door over open vlaktes met vreemde rotsen blokken om je heen, er zijn natuurlijke zwembaden waar je kunt zwemmen en een waterval op je neer laten kletteren. Vervolgens loop je nog wat stukken door een groene kloof en helemaal moe en voldaan wordt je weer afgezet bij het hotel.

Dag 9: Naar Ifaty/Mangily

In ongeveer 5 uur rijden reis je naar het sfeervolle kustplaatsje Mangily. Onderweg maak je een stop in het Zombitse National Park. Hier picknicken we samen en maak je een wandeling van ongeveer een uurtje door het park. Hier leven onder andere verschillende soorten vogels, lemuren en kameleons. De Sifaka is een lemur die op zijn armen voort beweegt, het lijkt net een soort dansen. In Mangily overnachten we in een hotel waar van alles te beleven is. Je kunt met een mini pirogue (uitgeholde boomstam) op de zee peddelen, er staat een ping pong tafel, een potje Petanque hoort in elke vakantie en natuurlijk is er een zwembad.

Dag 10: Mangily

Als avontuurlijke reizigers blijven we niet in het hotel. We kunnen een wandeling maken naar het spiny forest aan de andere kant van het dorp. Hier zie je de baobabs van dichtbij en veel cactussen. De salamanders racen door het warme zand en de mensen rijden je voorbij op een zeboekar. Genoeg te zien. Verder is het een gemoedelijk dorpje met leuke barretjes en restaurants. In het weekend is er veel te doen in de avond, bijvoorbeeld de Patapata bar waar vaak live muziek is.

Dag 11: Naar Ranohira

Naar Ranohira, je reist weer langs dezelfde weg terug naar het noorden. Je hoeft niet heel vroeg te vertrekken, daarmee heb je nog even tijd om van het uitzicht en de geur van het strand te genieten. Je rijdt in ongeveer 5 uur weer naar Ranohira waar je weer in ander water kan springen: een zwembad.

Dag 12: Naar Tsaranoro

In ongeveer drie uur reis je naar de Tsaranoro vallei, hier kun je in de middag al een korte wandeling door de vallei maken. Je wordt omringd door het grote Andringitra gebergte en je uitzicht is schitterend. Aan het zwembad kan je nog even genieten van het mooie uitzicht. Sporadisch lopen er ook lemuren rond op dit terrein. Zorg dat je geen bananen bij je hebt.

Dag 13: Tsaranoro vallei

Vandaag maak je een wandeling door de vallei. We lopen langs kleine dorpjes waar je een inzicht krijgt van hoe de mensen hier leven. In deze vallei wonen mensen van de Betsileo ethnic. De Betsileo staan erom bekend dat ze harde werkers zijn. Als handelaar of in agricultuur verdienen zij hun geld. De huizen die je ziet zijn typerend voor deze omgeving. Vaak met een of meerdere verdiepingen. De begaande grond is voor de dieren zoals zeboes of geiten en kippen.

Behalve deze gezelligheid, ga je een klein beetje de hoogte in waardoor je een uitzicht hebt over de vallei. Een mooie wandeling waarna we voldaan weer terug kunnen gaan naar het hotel.

Dag 14: Naar Sahambavy

Je reist weer langs Ambalavao waar we eventueel nog een stop kunnen maken voor wat souvenirs of een ambachtelijke werkplaats bezoeken. Het is ook helemaal niet erg om wat vroeger al in het Lac Hotel aan te komen.

Sahambay staat bekend om de grote thee plantages. Deze gaan we vanmiddag bezoeken onder begeleiding van een gids. We leren feitjes over thee die we eerder wellicht nog niet wisten! Uiteraard kunnen we ook wat thee proeven en is er een winkeltje waar je thee kunt kopen.

Je kunt er ook voor kiezen om bij het hotel te blijven.  Hier kun je namelijk nog heerlijk zwemmen in het meer, of met een bootje hierop rondvaren. Daarnaast is er een grote tuin waar je even kunt wandelen.

Dag 15: Met de trein naar Manakara

We hebben onze eigen privé trein richting de oostkust van het land! De publieke trein vertrekt 1,5u na ons (ongeveer), dus wij hebben tijd genoeg om af en toe te stoppen waar we maar willen. Tijdens deze route zie je regenwoud, kleine dorpjes, afgelegen dorpjes, watervallen, rivieren, palmbomen, rijstvelden  en nog veel meer. Je kijkt je ogen uit. Deze rit duurt ongeveer 6 uur. Omdat wij privé reizen, weten we zeker dat we vandaag aankomen. Dat is wel zo prettig!

Dag 16: Naar Manakara

Met de pirogue maken we een tocht op het kanaal van Pangalanes. Vanuit de holle boomstam (zo wordt een pirogue gemaakt) zien we het leven van Sakalava (de inwoners van Manakara). Daarnaast zijn er genoeg vogels te zien en vooral mooie landschappen. Daarnaast kunnen we op een kleine werkplaats de productie van essentiële oliën van dichtbij bekijken. Er wordt veel gewerkt met de olien van orchideen, ravintsara, kaneel, camille.

Mochten we in de middag nog zin hebben, dan kunnen we naar het centrum van Manakara lopen. Hier kan je op de markt vele soorten peper vinden, kaneel, rijst en eventueel vanille.

Dag 17: Naar Ranomafana

Deze weg is een van de beste wegen van het land! In ongeveer 4.5 uur rijden kom je aan in het kleine dorp. ‘Rano’ betekent ‘Water’ en ‘Mafana’ betekent warm. Deze naam is ontstaan omdat er warm water uit de grond komt. Wil je dit meemaken? Dan gaan we samen zwemmen in het zwembad dat bijna heet is! Het kan best druk zijn, maar er is altijd nog wel plek.

Als het droog is maken we in de avond een wandeling met een gids. Hij loopt met een zaklamp voorop en kan de kameleons en kikkers al vanaf een paar meter afstand zien. Je kunt de foto’s van erg dichtbij maken, spectaculair om te zien. In het hotel eten we het diner en rusten we uit voor de drukke dag van morgen.

Dag 18: Ranomafana

We trekken onze wandelschoenen weer aan, pakken de regenjassen in en gaan het Nationale park bezoeken. Op ons eigen tempo wandelen we met de gids door het regenwoud. Het park is een beschermd gebied geworden sinds 1991 en er leven maar liefst 12 soorten lemuren. Het is niet gegarandeerd dat we ze allemaal zien, maar er is zeker een kans. Net als verschillende reptielen en amfibieën. We komen vooral in het secundaire regenwoud, dat dus ooit is aangeplant en niet het originele bos meer is. Toch is er genoeg flora en fauna te zien die je nergens anders ter wereld tegenkomt. De gids kan je van alles vertellen over de medicinale werkingen van verschillende planten.

De lunch nuttigen we weer in het hotel waarna we doorreizen naar Ambositra. Dit is de stad van het ambachtelijke houtsnijwerk. Wat hier allemaal wordt gemaakt uit hout is ongelooflijk. We kunnen misschien nog een werkplaats bezoeken, en anders bewaren we dit voor morgenochtend.

Dag 19: Ramofane

Een leuke wandeling maken we naar het oude Rova paleis terwijl de gids ons vertelt over de culturen en gebruiken uit deze regio. Het originele paleis staat er niet meer, maar het is wel een historische gedenkplek van waar de vroegere Betsileo koning woonde. Nu is het ook een voorbeeldhuis van hoe de nomadenstam in deze regio nog steeds leeft.

Als we geluk hebben, worden we uitgenodigd door een van de bewoners uit het dorp in de buurt om een kijkje in hun huis te nemen. Zo zie je hoe de huizen er vanbinnen uitzien en de inwoners zullen met trots vertellen over hoe hun dagelijks leven eruitziet. De Betsileo zijn erg warm en vinden het heel leuk om kennis te maken met nieuwe mensen. Ze zijn ook nieuwsgierig naar onze verhalen en zo is het een mooie uitwisseling van nieuwe inzichten.

Na deze wandeling reizen we door naar Antsirabe. We hebben nog tijd om de beste restaurants en barretjes te bezoeken. De beste kaas uit het land vind je in ieder geval hier!

Dag 20: Naar Antananarivo

We vertrekken vroeg naar Antananarivo zodat we daar kunnen lunchen. Het eten in Madagascar is namelijk iets dat je gaat missen in Nederland, dus we kunnen er beter nog even van profiteren.

De lunch geeft ons weer energie om het koninklijk paleis van de laatste koninginnen van Madagascar te bezoeken. Ook deze paleizen zijn niet de originele gebouwen meer, het is nu omgebouwd tot museum. Een gids kan ons alles vertellen over de historie van de verschillende koningen en koninginnen die het land hebben geregeerd.

Dag 21: Naar Nederland

Tassen en koffers weer inpakken, we gaan weer naar Nederland vandaag.

Programma:

Dag 1. Vlucht naar Madagascar

Dag 2. Aankomst in Antananarivo

Dag 3. Naar Antsirabe

Dag 4. Antsirabe

Dag 5. Naar Ambalavao

Dag 6. Ambalavao

Dag 7. Naar Isalo

Dag 8. Bezoek Isalo National Park

Dag 9. Naar Ifaty/Mangily

Dag 10. Ifaty/ Mangily

Dag 11. Naar Ranohira tussenstop

Dag 12. Tsaranoro vallei

Dag 13. Bezoek Tsaranoro vallei

Dag 14. Naar Sahambavy

Dag 15. Met de trein naar Manakara

Dag 16. Manakara (Pangalanes kanaal bezoeken)

Dag 17. Naar Ranomafana

Dag 18. Bezoek Ranomafana NP + naar Ambositra reizen

Dag 19. Wandeling naar het Rova paleis (restanten) en naar Antsirabe

Dag 20. Naar Antananarivo

Dag 21. Vertrek naar Nederland