Deze trekking aan de linkerzijde van het Annapurna gebergte mag dan tot een van de mooiste van Nepal behoren, het is geen gemakkelijke wandeling. Dus als je niet beschikt over een zeer goede conditie (en vooral veel doorzettingsvermogen), ga dan NIET mee. De kosten van repatriëring zijn schrikbarend hoog en zijn geheel voor eigen rekening. 

De trektocht rondom Annapurna is goed te doen voor de geoefende wandelaar. Je moet het leuk vinden om dagelijks tussen de 4 en 8 uur in de weer te zijn. In totaal loop je circa 60 kilometer tijdens deze tocht. Dit doe je met een lichte rugzak. Wat de tocht iets zwaarder maakt dan bijvoorbeeld een tocht in de Alpen, is de ijle lucht. Daarom overhaasten we niets en is er voor de individuele deelnemer de ruime mogelijkheid om zijn eigen aanpassing te voltooien. 

Voor deze adembenemend mooie trektocht betaal je € 225, dit is inclusief het vliegticket van Pokhara naar Jomsom en drie overnachtingen, incl. ontbijt en de permit voor de wandeling! De vlucht van nog geen 20 minuten is op zich dit bedrag al meer dan waard! Ter vergelijking: een sightseeing vlucht naar de Mt. Everest vanuit Kathmandu kost alleen al bijna € 200! Je verblijft tijdens de trekking in zeer eenvoudige, lokale guesthouses met basisfaciliteiten. Alle maaltijden (behalve het ontbijt), drankjes, douche en internet zijn voor eigen rekening. Ga uit van zo'n 20 á 25 euro p.p. per dag. 

Ondanks dat wij een bezoek aan Chitwan NP ten zeerste aanraden, dien je wel rekening te houden met twee lange reisdagen. Reken op een rit van minimaal zes uur naar dit 160 km zuidelijker gelegen natuurreservaat.

Het Chitwan National Park is een natuurreservaat met een grote diversiteit aan flora en fauna. Meer dan 50 soorten zoogdieren en wel 450 soorten vogels hebben hun thuis in dit park. De vegetatie is weelderig en afwisselend, van grasvlaktes en rivierbeddingen tot zeer dichtbegroeide jungle. Met een oppervlakte van 1431 km2 is het een van de grootste reservaten van Nepal.

Het meest spectaculaire in Chitwan National Park is de zoektocht naar tijgers, neushoorns, apen en andere wilde dieren. Je overnacht in een van de resorts gelegen aan de rand van het park, in het sfeervolle en rustige dorpje Sauraha, of -indien je meer wilt betalen- op een van de zeer exclusieve resorts in het hart van het park. Besef overigens dat er ter plekke nog flinke at kosten bijkomen, afhankelijk van je wensenlijstje.

In het park zijn er namelijk talloze excursies te boeken,  waaronder zeer interessante fiets- en wandeltochten. Ook een kanotocht en een safari achterop der rug van een olifant zijn te boeken. Of zit je liever in een 'comfortabele' 4WD? Aan jou de keus. Wat je ook gaat besluiten, sla in ieder geval nooit de dagelijkse wasbeurt met de olifanten over...:)