Wie geen zin heeft om 'gratis' vier dagen in Pokhara te verblijven, kan (op eigen kosten) afreizen naar Chitwan NP. Dit kan je makkelijk zelf boeken, maar wij doen dit uiteraard ook graag voor je. Het belangrijkste is dat je ons vooraf laat weten of je voor de duurdere variant gaat (met verblijf in het park) of dat je voor een veel goedkoper tarief bereid bent om te overnachten in Sauraha, een sfeervol dorpje aan de rand van het NP.

Wie naar het schitterende Chitwan Natuurreservaat wil, rijdt dwars door de Terai laagvlakte naar de plek waar tal van beschermde diersoorten wonen, waaronder de Bengaalse tijger, olifanten, luipaarden, beren en de neushoorn. Het landschap bestaat afwisselend uit bossen, moerassen en graslandschappen en je vindt hier vele planten- en bomensoorten.   Je kunt lopend met een ranger, per jeep of per boomstamkano het natuurgebied verkennen. Naast de Indiase neushoorn kun je hier nog meer fascinerende fauna spotten, zoals het luipaard, de tijger, de viskat, de moeraskat, jakhalzen, vossen, civetkatten, marters, otters, de lippenbeer, wilde zwijnen, diverse hertensoorten en apensoorten als de langoer en het resusaapje. De moeraskrokodil, Gangesdolfijn en Gangesgaviaal voelen zich thuis in het zompige gedeeltes van het natuurreservaat. Ook vogelaars kunnen hun hart ophalen in het park. In het gebied zijn meer dan 450 vogelsoorten gesignaleerd.

Royal Chitwan National park is sinds 1973 een beschermd natuurgebied, de eeuwen daarvoor was het namelijk een jachtgebied voor de Indiase en Nepalese aristocratie. Blijkbaar waren er toen enorme aantallen dieren aanwezig in het park, getuige deze verklaring uit 1911 toen de Engelse koning George V en zijn zoon op een dag maar liefst 39 tijgers en 18 neushoorns doodschoten... Maar ook anno nu leven er nog steeds ontelbaar veel dieren, want nog niet zo heel lang geleden werd een stroper aangehouden die in zijn auto maar liefst 32 tijgervellen en de huiden van 579 (!) luipaarden bij zich had.... Asociaal en ontoelaatbaar gedrag is blijkbaar van alle tijden. En al is het illegaal jagen nog steeds een probleem, inmiddels lijkt de wildstand in het maar liefst 1000 km2 grote park weer aan het toenemen. Dat is ten koste gegaan van 22.000 lokale boeren die verplicht moesten verkassen van hun geboortegrond, dit om de dieren meer ruimte te geven.

De natuur in Nepal verandert ten opzichte van India en wordt meteen heuvelachtiger. Chitwan is het eerste natuurreservaat van Nepal, het werd in 1973 aangelegd. Het park ligt in het centrale gedeelte van de Terai en beslaat een oppervlak van 93.200 ha. De flora en fauna van Chitwan behoren tot de meest gevarieerde in Azië. De vegetatie wordt gedomineerd door wilgen, die zo'n 70 procent van het landoppervlak in beslag nemen. De overige 30 procent is een mozaïek van beboste grienden, hoog grasland, meren, moerassen, rivieren en beken. Het gebied staat vooral bekend om de naar schatting 600 Indiase neushoorns en circa 120 tijgers.

Chitwan NP is het thuisfront van verschillende dieren zoals herten, apen, neushoorns en tijgers. De omgeving kun je verkennen per ossenkar of fiets. Onder begeleiding van een lokale gids kun je een wandeling maken door de jungle. Een jeepsafari naar de 20.000 meren - Bishazari Tal - brengt je naar een geheel ander deel van het park. In dit moerasgebied is een grote verscheidenheid aan interessante flora en fauna. Zo zie je met een beetje geluk de Bengaalse tijger en de Gaviaal (krokodil met lange smalle snuit). Wanneer de lokale omstandigheden het toelaten kun je het park ook per jeep bezichtigen. Ga op zoek naar de meest beroemde bewoner van het nationale park: de Indische neushoorn. De kans is groot dat je oog in oog komt te staan met zo’n indrukwekkend beest.

Voor Chitwan NP betaal je een bedrag tussen de € 100 en € 300 (transfer naar Chitwan NP, terug naar Pokhara en 3x overnachtingen in Chitwan incl. ontbijt). De reden dat de bedragen voor Chitwan zo flink variëren, heeft te maken met het feit dat accommodaties binnen de parkgrenzen zeer exclusief (lees: duur) zijn, terwijl je voor een relatief schijntje ook kunt overnachten in de meer 'basic accommodaties' aan de rand van het park. Let op: alle excursies in Chitwan NP dien je ter plekke te bestellen en te betalen.

Dag 1: Naar Chitwan NP 

Vanuit Pokhara reis je met een comfortabele minibus in een uurtje of zes, zeven naar dit park. Afhankelijk van welke accommodatie je gekozen hebt, verblijf je aan de rand van het park of in het hart van dit schitterende natuurreservaat.

Dag 2 & 3: Chitwan NP 

De komende twee dagen heb je de keuze uit een tiental optionele excursies, die je ter plekke zelf mag bestellen en afrekenen. Deze keuze hoef je gelukkig niet vooraf te maken. Ter plekke zal je uitgelegd worden of je een ochtend, middag of nachtsafari wilt maken. Op zoek haarveen van de 60 tijgers of een van de 500 neushoorns En dan heb je de keuze uit de fiets (buiten de grenzen van het park), de rug van een olifant of een 4WD. Ook het bijwonen van een culturele show is een mogelijkheid. Een van onze favoriete uitjes is de kanosafari op een van de twee rivieren, met een goede kans dat je krokodillen en talloze watervogels spot. Hopelijk vang je ook een glimp op van de zeldzame Ganges dolfijnen. Er zijn ook plekken waar je heerlijk kan zwemmen in de rivieren, dit zijn tevens de plekken waar de olifanten dagelijks gewassen worden. Het blijft een machtig gevoel als je op de schouders van deze 500 kg zware dieren samen pret in het water hebt.

Dag 4: Terug naar Pokhara

Met pijn in het hart neem je na het ontbijt afscheid van dit prachtige NP. Een mooie rit brengt je in een uurtje of zes, zeven terug naar Pokhara. Laat in de middag mag je weer de achterblijvers begroeten die in Pokhara zijn gebleven, terwijl in de avond de deelnemers van de pittige trektocht zich weer zullen melden in het hotel in Pokhara.