Tijdens deze trekking nemen we je mee naar een stukje Tibet in Nepal. De bewoners van dit gebied hebben nog duidelijk oud Tibetaanse tradities. Niet verwonderlijk omdat de routes in dit gebied van oudsher gebruikt werden door zouthandelaren uit Tibet. Regelmatig zie je de eeuwenoude gebedsmuren die ooit gebouwd zijn om geluk en voorspoed te brengen tijdens de lange reizen. Vrijwel alle bewoners leven volledig zelfvoorzienend en hanteren hun eigen authentieke levensstijl. Tibetaanse gebedsvlaggetjes wapperen overal uitnodigend langs de prachtige huizen versierd met houtsnijwerk. Gedurende deze 4-daagse trekking wisselen schilderachtige landschappen elkaar af, telkens weer met die imposante Himalaya op de achtergrond. De Nepalezen beschouwen de bergtoppen als de zetels der goden, dus zorg a.u.b. dat je geen aanstoot geeft door je gedrag en kleding. 

Mocht je interesse in deze ongelooflijk mooie trektocht, lees dan eerst zeer zorgvuldig onderstaande tekst. En dan nog eens. Als wij je dan nog niet genoeg hebben afgeschrikt, dan ben je meer dan van harte welkom op deze meerdaagse wandeling. Wij wijzen je er nogmaals op dat dat als je deze tocht niet wandelend kunt voltooien, dat alle extra kosten voor eigen rekening zijn. Dit loopt echt schrikbarend snel op, reken op het vierdubbele van deze excursie! Dus ga alleen mee als je 100% zeker weet dat onderstaande wandelingen niet te zwaar voor je zijn.

We lopen deze bergwandeling met een kleine dagrugzak, waarin je hopelijk niet al te veel kilo's gepropt hebt. Wij adviseren om maximaal 4 tot 6 kg mee te nemen. Je draagt namelijk de gehele reis zelf deze bagage! De reisleider neemt t.z.t. met je door wat hij wel en niet adviseert om mee te nemen. Ook onderaan deze pagina zie je wat wij adviseren! Wie wil beschikken over een persoonlijke drager voor zijn/haar bagage, kan dit makkelijk zelf regelen in Jomson. Deze extra kosten van circa € 10 tot € 15 per dag zijn uiteraard voor eigen rekening. Een groot voordeel van het huren van een gids is de informatie die je tijdens je trekking krijgt over het gebied en het feit dat je een lokale Nepalees helpt aan een inkomen. Naar onze mening is het echter niet noodzakelijk een gids in te huren. Al moet je ze soms even zoeken, door het gehele trekkingsgebied zijn er bordjes verspreid die de richting naar het volgende bergdorp aangeven. Wij adviseren wel om een kaart van het gebied waar je loopt mee te nemen. Deze zijn, zowel in Kathmandu en Pokhara, als op de route te koop. Sowieso krijg je van de reisleider een app met de gehele route. Leer jezelf aan door in elk dorp de richting te vragen naar het volgende dorp, maar wijs net zelf de richting aan. Laat de locals dit doen! Besef overigens ook dat er vaak meerdere routes zijn naar het volgende dorp, een zwaardere en een minder zware.

Ga ook alleen mee als je bereid bent om te overnachten in eenvoudige guesthouses (teahouses genaamd), waar je met meerdere personen (m/v) op een slaapzaal slaapt en nul komma nul privacy hebt. Heel soms is het (tegen betaling) mogelijk te upgraden naar een eigen kamer, maar reken daar niet op. Geen enkel guesthouse onderweg accepteert reserveringen vooraf, dus ons tempo is leidend voor waar we overnachten. Ook dienen we dus als groep redelijk bij elkaar te blijven, al mag/moet iedereen zijn eigen tempo onderweg lopen. De reisleider neemt de achterhoede voor zijn rekening.

Uiteraard zijn ook de hygiënische omstandigheden onderweg een stuk primitiever dan je tot nu toe in deze reis gewend bent. Ook het eten is van een heel ander niveau dan je dit nu toe gewend bent. De ontbijten zijn inbegrepen, de lunches en diners zijn voor eigen rekening. Omdat dit traject gedeeltelijk van de buitenwereld is afgesloten, zijn er amper (doorgaande) wegen en/of hotels. Warme douches zijn er gelukkig wel af en toe (evenals koude biertjes en internet!), maar het traject is ongelooflijk mooi!

Dag 1: Naar Jomson (2173 m, ca. 20 km - ca. 7 uur wandelen)

Vanuit Pokhara vliegen we - belachelijk vroeg- naar Jomson, aan de noordwestelijke zijde van het Annapurna gebergte. Deze vlucht alleen al is het extra bedrag meer dan waard. Op een (verre) steenworp afstand passeer je granieten puisten als de Annapurna (8100 m.) en Dhaulagiri ( 7000 m). De Himalaya bevat meer dan 40 bergtoppen boven de 7000 meter hoogte en 9 toppen boven de 8000 meter. Daaronder is de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8850 m hoog). In slechts 25 minuten vlieg je het traject dat wij de komende vier dagen (grotendeels) gaan afdalen, al is dag 3 extreem zwaar door een zeer lange en zeer heftige beklimming. De vlucht langs de Annapurna's is al adembenemend mooi, en we arriveren heerlijk vroeg in de ochtend in Jomson. Dit is de hoofdstad van het Mustang district en ligt op 2173 meter hoogte. Het is een levendige plaats met een vliegveld, banken, winkels en veel hotels. Maar voor al dit vertier hebben wij absoluut geen tijd. Omdat je al je ontbijtinkopen gisteravond gedaan hebt, verliezen we geen tijd voor een ontbijt. Vandaag hebben we het langste traject op het programma staan, een wandeling van bijna 20 kilometer, waar we circa 7 uur over lopen.

Onze eerste echte stop is voor een heerlijke kop oploskoffie in Marpha, na ca. 5 km wandelen. Mocht je nog honger hebben, dit is de appelhoofdstad van het land. Gelukkig betekent Marpha 'hardwerkende mensen', want voordat de vele appels op de markt van Kathmandu terecht komen, dienen de mensen flinke afstanden af te leggen met hun oogst. Het gemoedelijke dorpje is een fotogeniek oord met de loslopende ezels en de stapels brandhout die standaard op elk huis liggen. De gehele dag lopen we langs de de Kali Gandaki rivier en door de pittoreske Kali Gandaki vallei, een van de mooiste trajecten om te wandelen in Nepal. Volgens de locals is dit de diepste kloof ter wereld. Voordat we op ons eindpunt aankomen, hebben we eerst nog een eenvoudige, maar zeer voedzame lunch in een van de vier dorpen die we onderweg nog aandoen.

Vooral het dorpje Tukuche zal je bekoren. Deze authentieke eeuwenoude handelsplaats heeft gezien zijn grote ruime huizen met ruime binnenplaatsen rijkere tijden gekend. Dit was van oudsher een belangrijke nederzetting op de Oude zoutroute van Nepal, Tibet, China en India. Halverwege de middag arriveren we op ons eindpunt. Op 2560 m hoogte overnachten we in een eenvoudig teahouse in Kalopani, waar we waarschijnlijk met de hele groep op een zaal slapen. Het diner nuttigen we eveneens op deze locatie. In het verleden is in deze regio de Yeti waargenomen, maar of we de Verschrikkelijke Sneeuwman zullen ontmoeten kunnen we je niet beloven. De plaatselijke bergbewoners zijn in ieder geval heilig overtuigd van zijn bestaan.Gefotografeerde voetsporen dienen als bewijs, evenals twee verschillende Yeti-scalpen die bewaard worden in twee bergkloosters.

Dag 2: Naar Tatopani (2560 m, ca. 15 km - ca. 5 uur wandelen)

Vandaag staat de makkelijkste wandeldag op het programma, voornamelijk vanwege het traject. Dit is omdat we morgen een zeer pittige dag voor de boeg hebben. Voor sommigen is echter afdalen makkelijke dan klimmen, vanwege de belasting die het heeft op de knieën. Vandaag daal je bijna 1400 meter af, gelukkig heb je de gehele dag fan-tas-tische uitzichten op zestien (!) reusachtige puisten van een van de mooiste stukken van de Himalaya. Zorg dat je camera opgeladen is, want alleen de namen al (Mt. Dhaulagiri, Annapurna South en de Fishtail) nodigen uit voor talloze foto-momentjes. Ook de paradijselijke vallei met slingerende wegen langs de rivieroever is geen straf om door heen te wandelen. In Tatopani ('Warm Water') kan je overigens heerlijk genieten van de warmwaterbronnen langs de rivier. Ook hier overnachten we weer in een eenvoudig guesthouse.

Dag 3: Naar Ghorepani (2850 m, ca. 10 km - ca. 6 uur wandelen)

Zorg dat je vandaag voldoende brandstof tot je genomen hebt, want vandaag wordt een echte klimdag. Gelukkig zorgt de lokale bevolking voor wat fotogenieke afleiding. Ghorepani is ons eindpunt en is een gezellig dorpje met een heuse 'bergbeklimmers sfeer', met andere woorden ben klaar om veel sterke verhalen aan te horen over de heroïsche prestaties van deze stoere manen en of vrouwen. Dit vanwege de nabijheid van Poon Hill (3210 m), de hoogste berg in deze regio die zelfstandig beklommen kan worden. Wij slaan deze berg echter over, al kan je uiteraard altijd nog in de namiddag deze puist zelfstandig beklimmen. Reken wel op minimaal twee uur voor de heen- en terugtocht. Ook hier slapen we weer in een gezellig tea-house. Zorg dat je voldoende warme kleding bij je hebt, want de zonsondergangen en zonsopkomsten zijn hier spectaculair, maar wel ijskoud...

Dag 4: Naar Naya Pul (1000 m, ca. 15 km - ca. 7 uur wandelen)

Ook vandaag gaan we weer vroeg op pad, want het wordt een lange wandeldag. Vandaag volgt een zeer lange afdaling (met ook nog wat kleine beklimmingen) die zwaar is voor de knietjes, maar wel voldoening geeft. Onderweg daal je redelijk gelijkmatig af door een sprookjesachtig nevelwoud, dat gevuld is met eikenbossen en metershoge rododendrons. Onderweg passeer je de dorpen Nangathani (2460 m), Banthani (2250 m), Ulleri (2070 m), maar vanaf hier daal je veel spectaculairder af naar Tikedungha (1577) en het eindpunt Naya Pul (1000 m) van deze wandeling. In de dorpen hangen maiskolven te drogen, en op de binnenplaatsen ligt graan te drogen. Een enkele koe en wat kippen maakten het beeld van de 'stal van Bethlehem' compleet. Ook de terrasvormige rijstvelden met de meest prachtige groengele tinten leveren schilderachtige plaatjes op. Vanaf Naya Pul nemen we een bus terug naar Pokhara, waar we een dik uur later de rest van de groep weer zullen ontmoeten. Morgen gaat deze actieve rondreis weer verder met een lange bustocht naar de vallei van Kathmandu.

Wat raden wij aan om mee te nemen?

Heb je deze spullen niet (of een gedeelte ervan) dan heb je tijdens ons verblijf in Kathmandu/Pokhara nog alle gelegenheid om deze vooraf te kopen (of zelfs te huren).

* KLEDING:

* T-shirt (neem er maximaal vier mee, om onderweg weg te geven!)

* Luchtig shirt met lange mouwen 

* Trekking/afritsbroek

* Waterproof jas + capuchon

* Pet en/of warme muts

* Handschoenen 

* Wandelsokken 

* Thermosshirt / thermosondergoed

* ACCESSOIRES:

* Zonnebril 

* Warme slaapzak

* Opladers voor je elektronica & pokerbank

* Mobiel 

* Hoge wandelschoenen

* OVERIG:

* 1L Bidon, evt. thermos (plastic flessen zijn verboden)

* Toiletspullen (neem alleen twee of drie kleine flesjes mee uit de hotels in India)

* Zonnebrandolie 

* Lipbalsem 

* Paspoort 

* Slippers

* Toiletpapier

* Muggenspray

* Trekking EHBO set (een set voor hele groep is voldoende)

* Contant geld

* Wandelstokken (optioneel)

* Hoofdlamp (optioneel) 

* Camera (optioneel)

* Energie- of chocoladerepen van huis (optioneel)

* Goed humeur (verplicht)

Het grootste deel van deze reis breng je al lopend door in een gebied waar niet zo veel te krijgen is. Wel is het mogelijk om in dorpjes vaak Coca Cola, bier of koekjes te kopen. In de vier dagen van de looptocht zul je niet veel meer uitgeven dan zo'n 100 Euro. De laatste dagen zijn er veel theehuisjes, winkeltjes en dergelijke te vinden.