"IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat overgaand in een toendraklimaat. De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud. Opvallend voor IJsland is het vaak vrij ruige weer die past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die in sneltreintempo over IJsland gejaagd worden zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland. Het water komt hier overigens niet alleen uit de lucht vallen. Het eiland waar veel vulkaanactiviteit heerst kent ook water dat door geisers in de lucht gespoten worden. Dit opspuitende warme water vormt een fenomeen dat bijdraagt aan de natuurlijke schoonheid van het eiland. IJsland profiteert daarentegen ook van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou zoals dat in landen die op een zelfde breedtegraad liggen vaak wel gebeurt. De zomers lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren. Voordeel van reizen in juni en juli is dat de zon niet ondergaat en je de dag dus maximaal kunt benutten."
"Onze overnachtingen zijn zonder ontbijt, maar vaak kan je dit tegen betaling alsnog regelen. Een ontbijt kost meestal tussen de €15 en €25. Mochten we in een ander type accommodatie (huisje/appartement/pension) dan een hotel overnachten, dan maken we een een gezamenlijk potje waarmee we ontbijtspullen (brood, beleg, melk, koffie/thee) kunnen inkopen. Verder vinden wij van Grensloos Genieten het 'vrijheid-blijheid' principe een belangrijk onderdeel van de manier waarop wij reizen. Dus als het even kan laten wij je vrij, zodat je zelf kan bepalen waar je gaat ontbijten, lunchen en of dineren. Wanneer daar behoefte aan is, nuttigen we ook de lunch en of het avondeten gezamenlijk of met een gedeelte van de groep. De reisleider kent elk restaurant in de stad (ook de minder aan te bevelen) en strooit de hele dag met smaakvolle tips over lunchrooms en restaurants. Vaak kan je vaak ook in het hotel prima lunchen en dineren. Besef wel dat dit IJsland is, een land met relatief weinig inwoners en nog minder restaurants. Het leven is duur in IJsland, zeg maar gerust erg duur. Zeker voor Nederlandse begrippen. De meeste maaltijden in de hotels bieden helaas te weinig afwisseling. Als je jouw reis een beetje betaalbaar wilt houden dan is het slim om zelf eten klaar te maken. Dit doen dan ook veel toeristen in IJsland, tenminste, als ze niet in een hotel overnachten. Een goedkope lunch in een restaurant kost je al snel zo’n €15. Wij kiezen er regelmatig voor om ons ontbijt en avondeten zelf te maken en in de middag bij een supermarkt of tankstation te lunchen. Daar hebben ze sandwiches voor zo’n €5 maar ook verse broodjes, kwark en nog veel meer. Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben redelijk wat overnachtingsplekken een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren. In de supermarkten, die we vrijwel dagelijks bezoeken, kan je eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt of lunch mee samen te stellen. Er is altijd iets van je gading te vinden. Let op: neem nooit in IJsland eten mee van het ontbijtbuffet voor je lunch of een snack onderweg: hier staan hoge boetes/naheffingen op en het hotelpersoneel krijgt zelfs bonussen als ze dit soort gasten 'betrappen'."
"Tijdens deze reis overnachten we soms in hotels, maar door het avontuurlijke karakter van deze reis slapen we ook regelmatig in guesthouses en vakantiehuizen. Deze zijn meer dan prima in IJsland, maar verwacht geen luxe onderkomens. Het zijn vooral eenvoudige onderkomens waar je de meest essentiële onderdelen (schoon bed, comfortabele douche) aantreft. Diegenen die geen eenpersoons kamertoeslag hebben betaald, kunnen heel soms worden ingedeeld op een kamer met drie tot zes bedden.
Ook komt het helaas regelmatig voor dat je het toilet en de badkamer zult moeten delen, maar dit is door het avontuurlijke karakter van deze trip helaas inherent aan deze prachtige reis. Dit geldt overigens ook als je extra hebt betaald voor een eigen kamer!
De reissom is zonder ontbijt, maar vaak kan je dit op eigen kosten bijboeken (tussen de € 15 en € 30 per ontbijt). Ook kan de reisleider je de avond van te voren ter plekke een ritje naar de dichtstbijzijnde supermarkt aanbieden, waardoor je toch op eigen kosten een goed ontbijt hebt. Ook bestaat de mogelijkheid om een gezamenlijk potje te maken waaruit we alle ontbijt en of lunchspullen bekostigen. Vaak liggen deze overnachtingsplaatsen -zoals eigenlijk alles in IJsland als je buiten Reykjavik en de Golden Circle bent- erg afgelegen waardoor je voor het avondeten bent aangewezen op het restaurant van het hotel of en naburig restaurant. Als dat uiteraard open is door alle corona-maatregelen.
Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 595,-. Ook komt het helaas regelmatig voor dat je het toilet en de badkamer zult moeten delen, maar dit is door het avontuurlijke karakter van deze trip helaas inherent aan deze prachtige reis. Dit geldt overigens ook als je extra hebt betaald voor een eigen kamer! Eenpersoonskamers zijn meestal het ondergeschoven kindje in dit land. Een hotel vervult in dit prachtige land vaak alleen maar als een plek waar je warm, droog en schoon kan slapen. Wie dit in zijn achterhoofd houdt, zal niet snel teleurgesteld raken.
De architectuur van deze gebouwen zal ook niet vaak internationale prijen winnen vanwege zijn baanbrekende design, maar wat wil je ook anders in een land dat vrijwel alles moet importeren, waaronder vaak alle bouwmaterialen. Heb je een reis bij ons geboekt? Dan krijg je maximaal een week voor vertrek een definitief overzicht via de mail toegestuurd van de hotels waar we overnachten."
"Geen enkel probleem, elke pinautomaat (er staan er maar weinig in het centrum overigens) accepteert je Nederlandse en Belgische pinpassen. Het meest gangbare betaalmiddel in IJsland is de creditcard. Deze wordt veelvuldig door de IJslanders zelf gebruikt. Daarbij maakt het niet uit hoe veel of weinig het af te rekenen bedrag bedraagt. Zelfs in de meest afgelegen hut is het nog mogelijk met plastic te betalen. Ook kan je eventueel met je bankpas digitaal afrekenen bij supermarkten en winkels. Bewaar wel wat klein geld voor de fooien in cafés en restaurants. Het komt vast niet als een verrassing wanneer we je vertellen dat IJsland geen goedkope reisbestemming is. Het is namelijk een stuk duurder dan Nederland. Het fijne aan IJsland is dat 90% van de bezienswaardigheden gratis zijn en het kost vaak ook niets om je auto te parkeren. Daarnaast zijn er gelukkig veel manieren om een hoop geld te besparen. Staan de prijzen ergens in euro’s vermeld, informeer dan ook naar het bedrag in IJslandse kronurs. Vaak is dat goedkoper. Cash zal je in IJsland bijna nooit nodig hebben dus pin niet teveel cash. Met je pinpas kan je bijna overal terecht en slechts in enkele gevallen heb je je creditcard nodig. Bij het betalen met je creditcard rekent de bank meestal een percentage kosten dus daarom moet je zo veel mogelijk met je pinpas proberen te betalen. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in de supermarkten. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaal je enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Draag je waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieën en zet die als bijlage in je mailaccount) en hou je geld altijd gespreid bij je. IJsland is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor."
"In IJsland betaalt men met de IJslandse kroon (enkelvoud: króna, meervoud: krónur, afkorting: ISK of kr.). Dit is één van de kleinste valuta die er bestaat op de wereld. Het is bovendien een uitermate zwakke munt. Daarom zou IJsland graag over willen stappen op de Euro. Aangezien IJsland nog geen lid is van de EU, kan dat niet zomaar. Voor mensen die naar IJsland reizen is het sterk af te raden om IJslandse kronen aan te schaffen in West-Europa. De wisselkoersen en de marges die de banken hanteren zijn namelijk bijzonder ongunstig. Het voordeligst is het om gewoon kronen te pinnen bij geldautomaten in IJsland zelf. Dit kan gewoon met de eigen bankpas met pincode. Alle geldautomaten in IJsland beschikken over de mogelijkheid om voor Engelstalige (en soms ook Duitse) menukeuze te opteren. Per dag kan er met een niet-IJslandse bankpas maximaal ISK 50.000, – worden opgenomen in IJsland. Mensen die van plan zijn veel uit te geven, doen er dus goed aan om meerdere bankpassen mee te nemen op reis. Pinautomaten zijn bij wijze van spreken op elke straathoek van de grotere plaatsen te vinden. Ook veel tankstations beschikken over een geldautomaat. Op het platteland is het vinden van een pinautomaat om contact geld op te nemen in sommige gevallen echter niet eenvoudig. Om te betalen is de IJslandse kroon beschikbaar in coupures van 500, 1000 en 2000 en 5000. Sinds 2013 werd ook het biljet van 10000 kronen in omloop gebracht, omdat het biljet van 5000 kronen (dat in 1986 werd geïntroduceerd) niet langer voldoende waarde had. Is er ook muntgeld in IJsland? Voor kleine betalingen bestaat er ook muntgeld. Er circuleren munten die 1 (ein króna), 5 (fimm krónur), 10 (tíu krónur), 50 (fimmtíu krónur) en 100 (eitt hundrað krónur) kroon waard zijn. Op de ene zijde van de munten staan vissen afgebeeld. Dit zijn de kabeljauw (kr. 1), twee dolfijnen (kr. 5), vier lodden (kr. 10), de strandkrab (kr. 50) en snotolf (kr. 100). Op de andere zijde staan de wezens die voorkomen in het IJslandse wapen (de zogenaamde Landvættir) afgebeeld; de draak, arend, stier en reus. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld.
Alle bankbiljetten zijn ontworpen door Kristín Þorkelsdóttir. Er staan personen op afgebeeld. Dit zijn Jón Sigurðsson (500), Brynjólfur Sveinsson (1000), Jóhannes Sveinsson Kjarval (2000), Ragnheiður Jónsdóttir (5000) en Jónas Hallgrímsson (10000).De króna bestaat sinds 1922. De munt werd ingevoerd nadat deze in 1918 werd afgesplitst van de Deense kroon. De huidige króna (ISK) is in gebruik sinds 1981. De munt die daarvoor in het handelsverkeer gebruik werd heette eveneens króna (ISJ). In 1981 werd die munt gedevalueerd, zodat 1 nieuwe króna (ISK) evenveel waard was als 100 oude króna (ISJ). Ter compensatie voor hele kleine bedragen is enige tijd de eyrir (AUR / meervoud aurar) in omloop geweest. In elke króna gingen 100 aurar. Sinds 1922 is de IJslandse króna flink gedevalueerd. Op dit moment is de munt nog ongeveer 0,045% waard ten opzichte van de koers in 1922."
"Telefoneren in IJsland gaat het eenvoudigst met de eigen mobiele telefoon. Bij aankomst in IJsland kiest de telefoon hiervoor zelf een netwerk en kan er direct gebeld worden. Er zijn twee grote netwerken. Het ene is van Síminn en het andere van Vodafone Iceland. Beiden werken op de GSM 900/1800 band, wat betekent dat een in West-Europa gekocht toestel er probleemloos hoort te functioneren. Beide netwerken bieden dekking in geheel IJsland. Dus ook op de hoogvlakten kan er gewoon gebeld worden, behalve als het weer heel erg slecht is. De dekking van de 3G-netwerken van beide netwerken is ook goed. Alleen in de afgelegen delen kan het bereik moeizaam zijn. Bij de meeste Nederlandse en Belgische telecomproviders vallen de kosten voor het mobiel bellen in het buitenland buiten de belbundel. De kosten worden dus apart op de rekening vermeld. De meeste providers brengen voor gebruik van telecomdiensten het maximaal door de EU toegestane tarief in rekening. Bellen met de mobiele telefoon naar Nederland of België kost € 0,23 p.m. Gebeld worden kost € 0,06 p.m. Een sms-bericht verzenden kost € 0,07. Voor het gebruik van het internet wordt € 0,24/MB gerekend. Daarnaast bieden veel providers aantrekkelijke bundels aan, waarbinnen telefoongebruik in het buitenland voordeliger is. Voor het bellen vanuit IJsland naar het buitenland moet voor het telefoonnummer eerst de landencode worden gekozen. Die code vervangt de eerste 0 (nul) van het netnummer. Voor Nederland is dat +31 (of 0031), de code voor België is +32 (of 0032). Wanneer er gebeld moet worden naar het Nederlandse nummer 06-12345678, dan dient vanuit IJsland +31 6 12345678 gekozen te worden. De landencode voor IJsland is overigens +354. In heel IJsland is slechts één officiële telefooncel te vinden. Deze staat in de Lækjargata te Reykjavík. In 2004 telde IJsland nog 485 telefooncellen, maar naarmate er minder gebruik van werd gemaakt verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld. Bij bijvoorbeeld tankstations door het hele land is het overigens nog steeds mogelijk gebruik te maken van een gewone telefoon. Bellen vanuit de hotelkamer is meestal ook mogelijk, maar dat kan een prijzige aangelegenheid zijn. Vaak is in de hotelkamer een folder met de tarieven te vinden. Mensen die langer op IJsland verblijven, kiezen er soms voor om een IJslandse simkaart aan te schaffen voor hun telefoon. Voor bellen binnen IJsland naar een 'IJslandse telefoon' is het echter wel veel voordeliger."
"Net als in de rest van de geciviliseerde wereld is het gebruik van internet niet meer weg te denken in IJsland. Vrijwel elk huishouden beschikt over een aansluiting. Daarnaast zijn IJslanders verzot op nieuwe snufjes, dus beschikt vrijwel elke IJslander die het zich al dan niet kan veroorloven over een smartphone met mobiel internet. Daarvoor is er in het gehele land dekking voor mobiel internet (3G). IJsland is geen EU-land. Er zijn providers die IJsland meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie. Er is een 3G-netwerk en in mindere mate een 4G-netwerk. Veel bars, hotels, toeristencentra, bussen en tankstations bieden gratis wifi aan voor hun klanten. Vraag naar het wachtwoord. Het internationale toegangsnummer is +354. Het gebruik van internet op mobiele apparaten in het buitenland kan een kostbare zaak zijn. Daarom is het aan te bevelen zoveel mogelijk te internetten via draadloze wifi-netwerken. Dit kan meestal gratis. In IJsland zijn wifi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. Tevens is in alle bussen van Reykjavík Excursions gratis wifi beschikbaar tijdens busexcursies. Het is verstandig om binnen de menustructuur van hoogwaardige mobiele apparaten de 'roaming'-functie voor het gebruik van mobiel internet (G3) standaard uit te schakelen en alleen aan te zetten wanneer er daadwerkelijk gewenst van het internet gebruik wordt gemaakt. Staat 'roaming' wel aan dan maken de smartphone en de daarop geïnstalleerde apps voortdurend ongemerkt verbinding met het internet om bijvoorbeeld te checken of er updates zijn. Daardoor kunnen de kosten ongemerkt flink oplopen. Gelukkig sturen de alle providers om te waarschuwen een sms-bericht wanneer de kosten van het gebruik oplopen tot boven de zestig euro. Voor toeristen die niet over apparaten met toegang tot mobiel internet beschikken, is er in elk hotel wel een desktopcomputer te vinden waarop het internet kan worden geraadpleegd. Ook in bibliotheken, toeristenbureautjes, campingwinkels en gemeentehuizen worden vaak dergelijke diensten aangeboden."