HOME » FAQ INDRUKWEKKEND IJSLAND

FAQ

(oftewel Veel Gestelde Vragen)

Waarom met Grensloos Genieten naar IJsland?

"Reisleider Theo Leerintveld is al meer dan 33 jaar actief als reisleider en heeft in die periode meer dan 400 groepen mogen begeleiden. De meningen van een aantal van zijn reizigers vind je terug op de pagina Reviews. In IJsland komt hij eveneens al meer dan 10 jaar waardoor hij zijn groepen steevast meeneemt naar de leukste en mooiste plekken van dit fascinerende eiland."

Is het veilig in Ijsland?

"Ja, al zijn er uiteraard ook plekken in de hoofdstad Reykjavik waar je beter niet na middernacht alleen moet rondlopen. En dat doen we dus ook niet. Wie gewoon normaal op zijn spullen let en geen aanleiding geeft voor diefstal, zal merken dat het land bijzonder veilig is."

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

"Elke dag krijg je een heerlijk vers ontbijt voorgeschoteld als we in een hotel overnachten. Mochten we in een ander type accommodatie (huisje/appartement) overnachten, dan maken we een een gezamenlijk potje waarmee we ontbijtspullen (brood, beleg, melk, koffie/thee)n kunnen inkopen. Verder vinden wij van Grensloos Genieten het 'vrijheid-blijheid' principe een belangrijk onderdeel van de manier waarop wij reizen. Dus als het even kan laten wij je vrij, zodat je zelf kan bepalen waar je gaat lunchen en of dineren. Wanneer daar behoefte aan is, nuttigen we ook de lunch en of het avondeten gezamenlijk of met een gedeelte van de groep. De reisleider kent elk restaurant in de stad (ook de minder aan te bevelen) en strooit de hele dag met smaakvolle tips over lunchrooms en restaurants. Vaak kan je ook in het hotel prima lunchen en dineren. Besef wel dat dit Ijsland is, een land met relatief weinig inwoners en "

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"Vanaf de eerste tot de laatste dag beschikken we over een eigen minibus."

Waar overnachten we?

"Over het algemeen zijn de hotels meer dan prima in IJsland, maar verwacht geen luxe onderkomens. Hotelkamers waar wij gebruik van maken zijn vooral eenvoudige onderkomens waar je de meest essentiële onderdelen (schoon bed, comfortabele douche, warme maaltijd) Eenpersoonskamers zijn meestal het ondergeschoven kindje in dit land. Een hotel vervult in dit prachtige land vaak alleen maar als een plek waar je warm, droog en schoon kan slapen. Wie dit in zijn achterhoofd houdt, zal niet snel teleurgesteld raken. De architectuur van deze gebouwen zal ook niet vaak internationale prijen winnen vanwege zijn baanbrekende design, maar wat wil je ook anders in een land dat vrijwel alles moet importeren, waaronder vaak alle bouwmaterialen. Onze hotels selecteren wij in eerste instantie op de locatie. Vaak liggen deze hotels -zoals eigenlijk alles in IJsland als je buiten Reykjavik en de Golden Circle bent- erg afgelegen waardoor je voor het avondeten bent aangewezen op het restaurant van het hotel. Via deze link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij meestal slapen. Heb je een reis bij ons geboekt? Dan krijg je maximaal een week voor vertrek een definitief overzicht via de mail toegestuurd van de hotels waar we overnachten."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 350 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"Handbagage van 8 kg is inbegrepen in ons vliegticket, ruimbagage van 20 kg kan tegen betaling bijgeboekt worden. Check altijd de afmetingen van je koffer voor handbagage, op je vliegticket staan de exacte afmetingen. Daarnaast komt een kleine dag wandelrugzak van pas. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje/muts en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en andere niet genoemde spullen. Neem ook altijd een Neem altijd een douchegel met citroengeur mee, onder het kopje 'Kraanwater' bij Praktische Zaken lees je waarom."

Is het zinvol om een creditcard mee te nemen?

"Het meest gangbare betaalmiddel in IJsland is de creditcard. Deze wordt veelvuldig door de IJslanders zelf gebruikt. Daarbij maakt het niet uit hoe veel of weinig het af te rekenen bedrag bedraagt. Zelfs in de meest afgelegen hut is het nog mogelijk met plastic te betalen."

Welke valuta hebben ze in IJsland?

"In IJsland betaalt men met de IJslandse kroon (enkelvoud: króna, meervoud: krónur, afkorting: ISK of kr.). Dit is één van de kleinste valuta die er bestaat op de wereld. Het is bovendien een uitermate zwakke munt. Daarom zou IJsland graag over willen stappen op de Euro. Aangezien IJsland nog geen lid is van de EU, kan dat niet zomaar. Voor mensen die naar IJsland reizen is het sterk af te raden om IJslandse kronen aan te schaffen in West-Europa. De wisselkoersen en de marges die de banken hanteren zijn namelijk bijzonder ongunstig. Het voordeligst is het om gewoon kronen te pinnen bij geldautomaten in IJsland zelf. Dit kan gewoon met de eigen bankpas met pincode. Alle geldautomaten in IJsland beschikken over de mogelijkheid om voor Engelstalige (en soms ook Duitse) menukeuze te opteren. Per dag kan er met een niet-IJslandse bankpas maximaal ISK 50.000, – worden opgenomen in IJsland. Mensen die van plan zijn veel uit te geven, doen er dus goed aan om meerdere bankpassen mee te nemen op reis. Pinautomaten zijn bij wijze van spreken op elke straathoek van de grotere plaatsen te vinden. Ook veel tankstations beschikken over een geldautomaat. Op het platteland is het vinden van een pinautomaat om contact geld op te nemen in sommige gevallen echter niet eenvoudig. Om te betalen is de IJslandse kroon beschikbaar in coupures van 500, 1000 en 2000 en 5000. Sinds 2013 werd ook het biljet van 10000 kronen in omloop gebracht, omdat het biljet van 5000 kronen (dat in 1986 werd geïntroduceerd) niet langer voldoende waarde had."
Is er ook muntgeld in IJsland?

"Voor kleine betalingen bestaat er ook muntgeld. Er circuleren munten die 1 (ein króna), 5 (fimm krónur), 10 (tíu krónur), 50 (fimmtíu krónur) en 100 (eitt hundrað krónur) kroon waard zijn. Op de ene zijde van de munten staan vissen afgebeeld. Dit zijn de kabeljauw (kr. 1), twee dolfijnen (kr. 5), vier lodden (kr. 10), de strandkrab (kr. 50) en snotolf (kr. 100). Op de andere zijde staan de wezens die voorkomen in het IJslandse wapen (de zogenaamde Landvættir) afgebeeld; de draak, arend, stier en reus. Op de munt van 1 kroon staat alleen de reus afgebeeld.
Alle bankbiljetten zijn ontworpen door Kristín Þorkelsdóttir. Er staan personen op afgebeeld. Dit zijn Jón Sigurðsson (500), Brynjólfur Sveinsson (1000), Jóhannes Sveinsson Kjarval (2000), Ragnheiður Jónsdóttir (5000) en Jónas Hallgrímsson (10000).De króna bestaat sinds 1922. De munt werd ingevoerd nadat deze in 1918 werd afgesplitst van de Deense kroon. De huidige króna (ISK) is in gebruik sinds 1981. De munt die daarvoor in het handelsverkeer gebruik werd heette eveneens króna (ISJ). In 1981 werd die munt gedevalueerd, zodat 1 nieuwe króna (ISK) evenveel waard was als 100 oude króna (ISJ). Ter compensatie voor hele kleine bedragen is enige tijd de eyrir (AUR / meervoud aurar) in omloop geweest. In elke króna gingen 100 aurar. Sinds 1922 is de IJslandse króna flink gedevalueerd. Op dit moment is de munt nog ongeveer 0,045% waard ten opzichte van de koers in 1922."

Kan ik pinnen in IJsland?

"Geen enkel probleem, elke pinautomaat (er staan er maar weinig in het centrum overigens) accepteert je Nederlandse en Belgische pinpassen. Ook kan je eventueel digitaal afrekenen bij supermarkten en winkels. Bewaar wel wat klein geld voor de fooien in cafés en restaurants. Het komt vast niet als een verrassing wanneer we je vertellen dat IJsland geen goedkope reisbestemming is. Het is namelijk een stuk duurder dan Nederland. Het fijne aan IJsland is dat 90% van de bezienswaardigheden gratis zijn en het kost vaak ook niets om je auto te parkeren. Daarnaast zijn er gelukkig veel manieren om een hoop geld te besparen. Staan de prijzen ergens in euro’s vermeld, informeer dan ook naar het bedrag in IJslandse kronurs. Vaak is dat goedkoper. Cash zal je in IJsland bijna nooit nodig hebben dus pin niet teveel cash. Met je pinpas kan je bijna overal terecht en slechts in enkele gevallen heb je je creditcard nodig. Bij het betalen met je creditcard rekent de bank meestal een percentage kosten dus daarom moet je zo veel mogelijk met je pinpas proberen te betalen. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in de supermarkten. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaal je enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Draag je waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieën en zet die als bijlage in je mailaccount) en hou je geld altijd gespreid bij je. IJsland is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor."

Geef je fooien in IJsland?

"Het geven van fooien in IJsland is niet overal standaard, maar desondanks toch zeer gewenst. Daarom maken we een gezamenlijke fooienpot van € 25 per persoon voor deze hele reis, waarmee we het (veelal buitenlandse) hotelpersoneel bedanken voor het schoonmaken van onze kamers. Jullie Nederlandse reisleider daarentegen ziet aan het einde van de rondreis tevens graag een fooi tegemoet, maar uiteraard alleen als jullie tevreden zijn over de gehele reis. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon, meer doneren mag natuurlijk altijd..:)"

Kan ik mobiel bellen in IJsland?

"Telefoneren in IJsland gaat het eenvoudigst met de eigen mobiele telefoon. Bij aankomst in IJsland kiest de telefoon hiervoor zelf een netwerk en kan er direct gebeld worden. Er zijn twee grote netwerken. Het ene is van Síminn en het andere van Vodafone Iceland. Beiden werken op de GSM 900/1800 band, wat betekent dat een in West-Europa gekocht toestel er probleemloos hoort te functioneren. Beide netwerken bieden dekking in geheel IJsland. Dus ook op de hoogvlakten kan er gewoon gebeld worden, behalve als het weer heel erg slecht is. De dekking van de 3G-netwerken van beide netwerken is ook goed. Alleen in de afgelegen delen kan het bereik moeizaam zijn. Bij de meeste Nederlandse en Belgische telecomproviders vallen de kosten voor het mobiel bellen in het buitenland buiten de belbundel. De kosten worden dus apart op de rekening vermeld. De meeste providers brengen voor gebruik van telecomdiensten het maximaal door de EU toegestane tarief in rekening. Bellen met de mobiele telefoon naar Nederland of België kost € 0,23 p.m. Gebeld worden kost € 0,06 p.m. Een sms-bericht verzenden kost € 0,07. Voor het gebruik van het internet wordt € 0,24/MB gerekend. Daarnaast bieden veel providers aantrekkelijke bundels aan, waarbinnen telefoongebruik in het buitenland voordeliger is. Voor het bellen vanuit IJsland naar het buitenland moet voor het telefoonnummer eerst de landencode worden gekozen. Die code vervangt de eerste 0 (nul) van het netnummer. Voor Nederland is dat +31 (of 0031), de code voor België is +32 (of 0032). Wanneer er gebeld moet worden naar het Nederlandse nummer 06-12345678, dan dient vanuit IJsland +31 6 12345678 gekozen te worden. De landencode voor IJsland is overigens +354. In heel IJsland is slechts één officiële telefooncel te vinden. Deze staat in de Lækjargata te Reykjavík. In 2004 telde IJsland nog 485 telefooncellen, maar naarmate er minder gebruik van werd gemaakt verdwenen ze langzaam uit het straatbeeld. Bij bijvoorbeeld tankstations door het hele land is het overigens nog steeds mogelijk gebruik te maken van een gewone telefoon. Bellen vanuit de hotelkamer is meestal ook mogelijk, maar dat kan een prijzige aangelegenheid zijn. Vaak is in de hotelkamer een folder met de tarieven te vinden. Mensen die langer op IJsland verblijven, kiezen er soms voor om een IJslandse simkaart aan te schaffen voor hun telefoon. Voor bellen binnen IJsland naar een 'IJslandse telefoon' is het echter wel veel voordeliger. Zie ook het kopje 'Internet' bij Praktische Zaken"

Is er Wifi in IJsland?

"Net als in de rest van de geciviliseerde wereld is het gebruik van internet niet meer weg te denken in IJsland. Vrijwel elk huishouden beschikt over een aansluiting. Daarnaast zijn IJslanders verzot op nieuwe snufjes, dus beschikt vrijwel elke IJslander die het zich al dan niet kan veroorloven over een smartphone met mobiel internet. Daarvoor is er in het gehele land dekking voor mobiel internet (3G). IJsland is geen EU-land. Er zijn providers die IJsland meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie. Er is een 3G-netwerk en in mindere mate een 4G-netwerk. Veel bars, hotels, toeristencentra, bussen en tankstations bieden gratis wifi aan voor hun klanten. Vraag naar het wachtwoord. Het internationale toegangsnummer is +354. Het gebruik van internet op mobiele apparaten in het buitenland kan een kostbare zaak zijn. Daarom is het aan te bevelen zoveel mogelijk te internetten via draadloze wifi-netwerken. Dit kan meestal gratis. In IJsland zijn wifi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. Tevens is in alle bussen van Reykjavík Excursions gratis wifi beschikbaar tijdens busexcursies. Het is verstandig om binnen de menustructuur van hoogwaardige mobiele apparaten de 'roaming'-functie voor het gebruik van mobiel internet (G3) standaard uit te schakelen en alleen aan te zetten wanneer er daadwerkelijk gewenst van het internet gebruik wordt gemaakt. Staat 'roaming' wel aan dan maken de smartphone en de daarop geïnstalleerde apps voortdurend ongemerkt verbinding met het internet om bijvoorbeeld te checken of er updates zijn. Daardoor kunnen de kosten ongemerkt flink oplopen. Gelukkig sturen de alle providers om te waarschuwen een sms-bericht wanneer de kosten van het gebruik oplopen tot boven de zestig euro. Voor toeristen die niet over apparaten met toegang tot mobiel internet beschikken, is er in elk hotel wel een desktopcomputer te vinden waarop het internet kan worden geraadpleegd. Ook in bibliotheken, toeristenbureautjes, campingwinkels en gemeentehuizen worden vaak dergelijke diensten aangeboden."

Kan ik ook eerst een optie nemen op een reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Chroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in IJsland geen visum nodig."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreis datum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op Schiphol of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op Schiphol, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen. Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug."

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Lufthansa
Vanaf 23 uur voor vertrek kun je via www.lufthansa.com een vliegtuigstoel reserveren.


Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com
- Lufthansa: vanaf 23 uur voor vertrek via www.lufthansa.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug.

Wat voor klimaat heeft IJsland?

"IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat overgaand in een toendraklimaat. De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud. Opvallend voor IJsland is het vaak vrij ruige weer die past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die in sneltreintempo over IJsland gejaagd worden zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland. Het water komt hier overigens niet alleen uit de lucht vallen. Het eiland waar veel vulkaanactiviteit heerst kent ook water dat door geisers in de lucht gespoten worden. Dit opspuitende warme water vormt een fenomeen dat bijdraagt aan de natuurlijke schoonheid van het eiland. IJsland profiteert daarentegen ook van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou zoals dat in landen die op een zelfde breedtegraad liggen vaak wel gebeurt. De zomers lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren."

Wat is de beste reistijd?

"IJsland heeft het gehele jaar door zijn eigen charme. In de winter is de omgeving Reykjavik ontzettend sfeervol, dan organiseren we een stedentrip voor de 'northern lights'. Deze rondreis doen we alleen in de zomer, omdat je dan de meeste kans hebt op de beste weersomstandigheden."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal vier personen mee, maximaal acht personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening in IJsland?

"Hetzelfde als in Nederland en België." 

Stel je eigen vraag:

Stel via onderstaand formulier je eigen vraag aan ons, zet er wel even bij om welke reis/land het gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.