HOME » BOEIEND BASKENLAND - FAQ

Waarom met Grensloos Genieten op reis?

"Deze reis biedt een prachtige mix van cultuur, natuur en vooral het fascinerende Baskenland ervaren. Reisorganisatie Grensloos Genieten mag dan een klein bedrijf zijn, de reisleiders Jules en Theo Leerintveld reizen al ruim 25 jaar naar dit gebied. Door hun jaren lange reiservaring laten zij hun reizigers genieten van al het moois en bijzonders dat dit gebied te bieden heeft. Bij veel collega-reisorganisaties moet je daarentegen maar afwachten wie je reisleider is en vaak gebeurt het zelfs dat deze persoon deze reis voor het eerst uitvoert. De meerwaarde van een ervaren, betrouwbare en deskundige reisleider is dus een zeer belangrijk onderdeel voor het welslagen van een reis. De meningen van onze reizigers vind je terug op de pagina Reviews."

Is het veilig op deze reis?

"Ja, al zijn er uiteraard ook plekken waar je beter niet kan komen. En dat doen we dus ook niet. Wie gewoon normaal op zijn spullen let en geen aanleiding geeft voor diefstal, zal merken dat Spanje een veilig land is. Let echter wel op bij drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen, e.d.) extra goed op je spullen. Het algemene noodnummer in Spanje is net als bij ons 112. Het nummer is gratis te bereiken vanaf de vaste lijn en de mobiele telefoon.”

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

"Tijdens deze reis is het ontbijt inbegrepen en bestaat op de meeste plekken uit een buffet. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. Verder vinden wij van Grensloos Genieten het 'vrijheid-blijheid' principe een belangrijk onderdeel van de manier waarop wij reizen. Dus als het even kan laten wij je vrij, zodat je zelf kan bepalen waar je gaat lunchen en of dineren. Wanneer daar behoefte aan is, nuttigen we ook de lunch en of het avondeten gezamenlijk of met een gedeelte van de groep. De reisleider kent de leukste restaurants in de stad (ook de minder aan te bevelen) en strooit de hele dag met smaakvolle tips over lunchrooms en restaurants. Soms kan je ook in het hotel prima lunchen en dineren."

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"De gehele reis reizen we lekker comfortabel met een eigen (mini)bus of ander vervoer als de situatie daarom vraagt."

Waar overnachten we?

"Wij overnachten in keurige middenklasse hotels/appartementen op centrale en sfeervolle locaties. Uiteraard altijd voorzien van eigen toilet en douche. Via deze link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij meestal slapen. Heb je een reis bij ons geboekt? Dan krijg je maximaal een week voor vertrek een definitief overzicht via de mail toegestuurd van de hotels waar we overnachten."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 200 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"Handbagage van 8 kg is inbegrepen in ons vliegticket, ruimbagage van 20 kg kan tegen betaling bijgeboekt worden. Check altijd de afmetingen van je koffer voor handbagage, op je vliegticket staan de exacte afmetingen. Daarnaast komt een kleine dag wandelrugzak van pas. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje/muts en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en andere niet genoemde spullen."

Kan ik pinnen op deze reis?

"Pinpassen van Nederlandse banken zijn te gebruiken om te pinnen (zonder kosten) en om te betalen in de meeste winkels. Overal zijn geldautomaten aanwezig, waar je geld kunt pinnen."

Is het zinvol om een creditcard mee te nemen?

"Ook creditcards worden breed geaccepteerd. Pinnen met een creditcard is relatief duur."

Welke valuta hebben ze op deze reis?

"In heel Spanje, dus ook in Baskenland betaal je met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om te betalen in Baskenland."

Geef je fooien op deze reis?

"De lonen liggen in Spanje niet op het niveau van wat we in Nederland en België gewend zijn. De mensen die in het toerisme en de horeca werkzaam zijn die zijn dan ook voor een redelijk deel afhankelijk van de fooien die gegeven worden. Het geven van een fooi is niet verplicht, maar eigenlijk gaat men er bijna wel vanuit dat er een fooi gegeven wordt. Hanteer in bars en restaurants een fooi van 5 tot 10 procent. Voor kamermeisjes is een fooi van 1 of 2 euro per dag gebruikelijk. 
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Denk aan de chauffeurs, (stads)gidsen, personeel hotel en andere onverwachte momenten. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 p.p. voor deze reis."

Kan ik mobiel bellen op deze reis?

"Sinds 2017 worden binnen de Europese Unie geen roamingkosten meer berekend. Daar zit soms wel een limiet op: check de voorwaarden bij je provider. Daarnaast is er een 4G-netwerk en bieden veel restaurants, hotels, bars en de luchthaven gratis wifi aan. Vraag naar het wachtwoord. Ook zijn er veel wifi hotspots, ook in parken en op busstations. Sites die vanuit het buitenland gok spellen aanbieden, worden geblokkeerd."

Is er Wifi op deze reis?

"Net als in de rest van de geciviliseerde wereld is het gebruik van internet niet meer weg te denken in Spanje. Veel openbare gelegenheden zoals restaurants, cafés en hotels zijn voorzien van openbare wifi, gratis of tegen betaling. Vraag om het wachtwoord om toegang te krijgen tot het wifinetwerk. Om niet te verdwalen in de stad kun je thuis op voorhand de app Maps.Me downloaden. Hiermee kun je offline plattegronden van dit land gebruiken. Binnen de Europese Unie (EU) betaal je tegenwoordig geen extra kosten meer voor bellen en internetten naast je gewone belkosten. Je betaalt hetzelfde als wanneer je in Nederland zou bellen, sms'en of internetten en die kosten zijn dus afhankelijk van je abonnement. In de grotere plaatsen zijn ook internetcafés aanwezig."

Kan ik ook eerst een optie nemen op een reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Schroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Spanje geen visum nodig. Je paspoort dient nog 3 maanden geldig te zijn na afloop van de reis. Neem altijd een paar kopieën van je paspoort mee op reis."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreis datum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op de luchthaven of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op de luchthaven, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

"Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer (€ 200) te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen. Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug."

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

"Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug."

Wat voor klimaat mag ik verwachten?

"Het klimaat van deze regio is duidelijk anders dan wat men van de zonnige costa's aan de oost- en zuidkust gewend is. Onder invloed van een noordelijke zeestroming is het zeewater vrij koel in de zomer en regent het gedurende het hele jaar voor Spaanse begrippen veel. Zelfs in de zomer valt er geregeld een bui. Koud is het echte niet in de zomermaanden. Lange periodes met aangenaam zonnig en warm weer zijn in mei, juni en september eveneens mogelijk. Met middagtemperaturen die in het hoogseizoen zo rond de 22 tot 26 graden liggen is het aangenaam vertoeven aan de Baskische kust. In mei is de gemiddelde temperatuur 19 graden met 5 uur zonneschijn per dag

Wat is de beste reistijd?

"Voor de drie verschillende gebieden in Spaans Baskenland gelden verschillende beste reistijden. De kuststreek staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. Je hebt er daardoor milde zomers en winters, en relatief veel neerslag. Het weer valt erg lastig te voorspellen. Ons advies is daarom, om je niet al te druk te maken over de voorspellingen als je je reis boekt. De overige twee gebieden in Spaans Baskenland kennen een wat meer landklimaat met koude(re) winters en warme tot hete zomers. Beste reismaanden zijn van april tot en met oktober. In de zomermaanden is het niet alleen droog maar het kan dan ook erg heet worden."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal vier personen mee, maximaal acht personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening op deze reis?

"In Spanje worden dezelfde stekkers en stopcontacten (230V) gebruikt als in Nederland. Je hebt dus geen wereldstekker nodig."

Stel je eigen vraag:

Stel via onderstaand formulier je eigen vraag aan ons, zet er wel even bij om welke reis/land het gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.