HOME » ZINNENPRIKKELEND ZUID-KOREA & JAPAN - PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE ZUID-KOREA & JAPAN


PRIJS VAN DEZE REIS: € 3.595 (eenpersoonskamer toeslag: € 445)

Inclusief

* Vlucht van Amsterdam -indien mogelijk rechtstreeks- met KLM of Air France (N-klasse, ticket ter waarde van € 750), andere tickets hebben meerprijs

* Luchthavenbelasting

* Alle treinreizen in Zuid-Korea & Japan (met JR treinpas 1 week)

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies, soms met ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* Handbagage vliegtuig (12 kg) 

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50 per boeking)

* Ontbijt en andere maaltijden (heel soms is ontbijt inbegrepen, meestal echter niet)

* Fooienpot (€ 25 p.p.)

* Alle toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage (deze extra kosten per koffer bedragen gemiddeld tussen de € 60 en € 80 per koffer)

Accommodatie:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 445 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Enkele weken voor vertrek krijg je een definitief overzicht te zien van de hotels waar we overnachten.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Zuid-Korea: 10e verdieping Jeongdong Building, 21-15 Jeongdong-gil, Jung-gu, Seoel. Tel. +82 231 18 600
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Fax. +82 231 186 50. E-mail seo@minbuza.nl Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 12.30 en 13.30 - 17.30 uur.

Nederlandse ambassade in Japan. 6-3 Shiba Koen 3 Chome, Minato Ku, Tokio 105. Tel. +81 3 5776 5400. Fax. +81 3 5776 5535. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:30 en 13:45 - 17:30 uur.

website: http://japan.nlambassade.org e-mail: tok@minbuza.nl

Belgische ambassade in Japan. Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokio 102. Tel. +81 3 3262 0191. Fax. +81 3 3262 0651. Openingstijden: maandag t/m woensdag 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30 uur. Op donderdag en vrijdag 9:30 tot 12:30 en enkel op afspraak in de namiddag. website www.diplomatie.be/tokyonl/default.asp e-mail: tokyo@diplobel.fed.be

Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland: Verlengde Tolweg 8, 2517 JV Den Haag, 070 740 0200.

Japanse Ambassade in Nederland. Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag, tel. 070-3469544, fax. 070-3106341. Openingstijden maandag t/m vrijdag 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 uur. Website: www.nl.emb-japan.go.jp/

Japanse ambassade in België. De Meeusplein 5-6, 1000 Brusssel. Tel. 02-513 2340. Fax. 02-513 1556 www.be.emb-japan.co.jp

Bagage:

Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Neem ook gerust een warme jas mee. Plak een sticker met persoonlijke gegevens op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en treinpas. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden. De kosten voor een koffer of reistas die ingecheckt dient te worden zijn overigens voor eigen rekening.

Douane:

Belastingvrij mag u invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geldzaken:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Zuid-Korea en Japan niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten behoren in beide landen tot de beste ter wereld, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, adviseren wij om een voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Zuid-Korea en/of Japan verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient elke deelnemer normaal fit te zijn. 

Korea & Koreanen en Japan & Japanners:

'Geen rommel op straat' is een van de eerste opmerkingen die buitenlanders tijdens deze reis maken. Appartementen, treinen, wegdek en zelfs de stoepranden zijn allemaal van uitzonderlijk goede kwaliteit. Beide landen zijn vooral groen en bezaaid met heuvels en bergen.  Bezienswaardigheden, zoals tempels, kunnen op een verhoging liggen en dan zijn er trappen.

Voor buitenlandse toeristen zijn overal informatieborden, bijvoorbeeld bij metrostations, maar ook bij tramhaltes. Wegwijzers met Engelstalige teksten leiden de toerist overal de weg. In Japan wordt zelfs op elk bord de afstand in meters tot een bezienswaardigheid aangegeven, altijd tot op maximaal tien meter precies. Hotels en een dicht netwerk van toeristen informatiecentra hebben gratis plattegronden, brochures en folders, een feest voor elke buitenlandse toerist. De Zuid-Koreanen en Japanners zijn erg servicegericht, uiterst behulpzaam en bijzonder vriendelijk tegenover buitenlandse toeristen. Hun hoffelijkheid is legendarisch. Japanners zijn verder uiterst minutieus. Buschauffeurs, trein- en hotelpersoneel zijn eveneens bijzonder attent. 

Kleding:

Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, op de boot, bij frisse ochten­den of avonden. 

Klimaat:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Koopjes & souvenirs:

Wat in de winkels in beide landen opvalt, is dat veel producten op een opvallend aantrekkelijke wijze zijn opgesteld. Afdingen doet men normaal gesproken niet, behalve zo mogelijk in de elek­tronicawinkels.

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 350 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leuke en goedkopere restaurants. 

Maaltijden in Japan zijn er meestal gemiddeld vanaf € 5 (simpele kerrie-rijst of noedelsoep) tot € 25 (2-gangen maaltijd) per persoon, maar vaak eet je voor niet meer dan tien euro per persoon, exclusief de drank. In restaurants wordt echter altijd een paar keer een gratis glas water geserveerd. In de supermarkten zijn goedkope kant-en-klaar maaltijden te koop die ter plekke opgewarmd kunnen worden. Sushi-maaltijden zijn er ook volop te krijgen. Eetstokjes worden altijd gratis erbij geleverd. De supermarkten hebben ook veel keus om een eigen westers ontbijt samen te stellen. Leuke souvenirs om mee naar huisje nemen vanuit Zuid-Korea zijn cosmetische producten, hanbok (traditionele Koreaanse kleding) en traditionele Koreaanse likeuren als soju (rijstwijn) en makgeolli.  

Maaltijden:

Aangezien het ontbijt niet altijd inbegrepen is in deze reis en het daarnaast super makkelijk is om een ontbijt te kopen in de zogenaamde convenience -stores (mini-supermarkten), kan je eventueel een plat plastic bord en bestek meenemen. Schone drinkbekers en glazen zijn in de hotels aanwezig. Bij elke kant-en-klare maaltijd in de supermarkt krijg je ook altijd eetstokjes mee. Daarnaast kan je in elke supermarkt (en vele hotels ook) je eten laten warm maken in een magnetron. Typisch Koreaans eten is de Bulgogi, een heerlijke Koreanse barbecue. Ook de kimchi is natuurlijk welbekend, terwijl wij altijd genieten van een kimbab (rijst en vis gewikkeld in zeewier). Spoel het weg met een glas soju (rijstwijn).

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Supermarkten, als die van FamilyMart, Lawson en 7-Eleven, zijn 24 uur per dag open. Drank en voedsel zijn dus altijd te koop, ook vlak bij het hotel. Op straat, maar ook in de hotels, staan overal drankautomaten. Die zijn 24 uur per dag werkzaam.

Banken zijn open van 09:00-15:00 uur. Meestal is er altijd een fast food filiaal, zoals McDonalds, in de buurt die 24 uur per dag open is.

Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Hoofdpostkantoren blijven door de week open tot 19:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en op zondag en nationale feestdagen van 09:00 tot 12:30 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Vele gaan na de lunch enkele uren dicht. Zuid-Korea en Japan hebben veel lunchrooms waar je westers kan ontbijten. Deze gaan vaak al om 07:00 uur open. 

Ontbijten:

In veel hotels kan je op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, behalve in Kyoto. In de buurtwinkels, die altijd vlak bij het hotel te vinden zijn, kan je ook belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt mee samen te stellen. 

Paspoort:

Voor een verblijf in Zuid-Korea en/of Japan dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het hoeft niet tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, zoals in de meeste andere landen.

Postzegels:

Een postzegel op een ansichtkaart naar West-Europa kost iets minder dan een euro. Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg en is ieders vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten, welke trams je kunt nemen en waar de metrostations zijn. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Op vrijwel alle treinreizen zijn de zitplaatsen van te voren gereserveerd. Op sommige trajecten is dat echter niet mogelijk. 

Telefoon:

Mobiele UMTS-telefoons met 3G-connectie 2100 MHz en 3G/CDMA2000 800 MHz en een abonnement in Nederland of België zijn te gebruiken in Zuid-Korea en Japan, evenals die met 4G-connectie.  

Toeristische informatie:

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt in alle plaatsen een gratis plattegrond en zonodig metro- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie. 

Tijdsverschil:

In de zomertijd is het verschil met Nederland zeven uur.

Veiligheid:

Zuid-Korea en Japan staan bekend om hun eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. Wie echter de normale veiligheidsmaatregelen in acht neemt, zal geen problemen ondervinden, zeker wat de bagage betreft. 

Voedsel:

De hygiëne in de Zuid-Koreaanse en Japanse restaurants behoren tot de hoogste ter wereld. Wat Japanners veel rijst, vis en schelpdieren eten, zijn Koreanen meer liefhebber van (pittige) vleesgerechten. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's. Daarnaast zijn er veel restaurants die in de etalage plastic voorbeeld gerechten presenteren. Ook zijn er restaurants met Engelstalige menu's.

De Koreaanse keuken is kruidiger dan de Japanse keuken, zeg maar gerust veel pittiger. Kimchi bijvoorbeeld vind je terug bij vrijwel elke maaltijd en is vrij pittig van smaak. Vaak is het kool die je eet, maar kimchi kan voor veel soorten groenten gebruikt worden. Gimbap is een van onze favorieten en is een soort sushi, waarbij rijst met groenten en of andere ingrediënten in zeewier gewikkeld zit. Haemul-pajeon mag dan een echte tongbreker zijn, deze dunne pannenkoek is een ware delicatesse. Verwacht groene uien, een beslag en allerlei soorten vis, lichtjes gebakken/gefrituurd in een laagje olie. Vleesliefhebbers zullen watertanden van Samgyeopsalgui waarbij het vlees van de varkensbuik gegrild woord op een kolenvuur. Erg, erg, erg lekker! Het meest bekende gerecht afkomstig uit Korea is natuurlijk de bibimbap, waarbij gestoomde rijst gemixed wordt met een rijke variatie an groenten en een kruidige pasta van pepers. Het schijnt zo gezond te zijn dat je er langer van gaat leven...:)

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in beide landen geen visum nodig voor een verblijf korter dan drie maanden.

Voltage:

Zuid-Korea heeft dezelfde stekkers en voltage als in Nederland en België  Het voltage in Japan is 100 Volt. Voor stekkers wordt het A-model gebruikt. Het bestaat uit twee platte plaatjes met een rond gat in elk plaatje, je hebt dus een universele stekkerdoos nodig of een verloopstekker. Deze is eventueel te koop in Japan voor rond de 5 euro.

Vervoer:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Wasgoed:

In de meeste hotels kan je het wasgoed zelf wassen in gereedstaande wasmachines. Drogers staan er ook. Normaliter wordt het wasmiddel automatisch toegevoegd. In principe zijn de wasmachines 24 uur per dag bedienbaar.Wie zijn wasgoed liever door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Meestal ligt in de bureaulade van de hotelkamer een prijslijst.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wifi:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Ten slotte:

Ongeveer een week voor vertrek ontvang je via Email de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kan je op de KLM-vlucht online inchecken. Op de dag van vertrek dient iedereen twee uur vantevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren.