Prijs van deze reis: € 2.795 (20 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Moskou en terug uit Beijing, met een totale waarde van € 750 * Visa (kunnen door ons verzorgd worden voor € 369,- voor Rusland, Mongolië en China)
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de €40- en €80 per koffer, afhankelijk van de airline)
* Trein Moskou-Beijing o.b.v. 4ps. coupés met stops in Irkoetsk en Ulaanbaatar * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Overnachtingen in toeristenklasse accommodatie op basis van logies en ontbijt in 2. ps. kamers * Reserveringskosten € 29,50
* Twee overnacjhtingen in ger in Mongolië op basis van volpension * Optionele excursies
* Nederlands sprekende reisleiding (Jules Leerintveld) * Reis- en annuleringsverzekering
* Handbagage (geen ruimbagage) * Fooien: bijdrage fooienpot € 85,00
* Alle transfers * Eenpersoonskamer toeslag: € 495
* Excursieprogramma Moskou, Irkoetsk, Ulaanbataar, Terelj Nationaal Park en Beijing (zie onder programma van dag tot dag)
* Bovenstaande tarieven zijn op basis van 2e klas coupés (4 ps. coupés); toeslag 1e klas (2.ps. coupés) € 549,00.
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 8.500 kilometer.
Algemeen:
Het is mogelijk dat ter plaatse kleine wijzigingen in het programma worden aangebracht.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Eenpersoonskamer:
Tijdens de treinreis is het niet mogelijk om een coupé alleen voor jezelf te boeken. Alleenreizenden kunnen een hotelkamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 495,- (Let op, dit geldt alleen voor de hotelovernachtingen). Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.
Excursies & Entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € ....
Fotograferen:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij een aantal bezienswaardigheden worden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gezondheid en Veiligheid:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan twee weken). U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een kleine reisapotheek is handig om mee te nemen (aspirine, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen darmstoornissen en insectenbeten). Doordat wij zijn aangesloten bij SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds ben je bij eventuele problemen verzekerd van de waarborgen die deze organisaties bieden. De kwaliteit van het leidingwater in alle drie de landen wordt als niet veilig bestempeld.  In de meeste (hoofd)steden waar we komen is het op straat veilig. Zoals bij veel andere landen geldt, dien je in elke grote stad op te passen voor zakkenrollers. Neem altijd je paspoort (registratiestempel/-kaart hotel) mee.
Literatuur & Websites:
* Capitool Reisgids van Moskou: zoals altijd duidelijk en met handige plaatjes en beschrijvingen.
* Sporen van Moskou naar Beijing van Fons Hannes: reisdagboek van Belg met een Hollandse instelling: voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en klagen als het dan niet goed is.
* Reishandboek TS Express Elmar
* Steppeland van Tjalling Halbertsma: fantastisch boek geschreven door de adviseur van de Mongoolse minister-president die al heel wat van Mongolië gezien heeft.
* Het Wilde oosten, reizen in het moderne Mongolië, Julia Lawless
* Yeti jagers, Tjaling Halbertsma, Hollandia
* Mongolië, van dinosaurusspoor tot snelle paarden, Ferdie van der Walle
* Documentaire BBC. Historische beelden wisselen de uitzichten vanuit de trein af.
* De adembenemende reis werd in 2015 prachtig in beeld gebracht door Joanna Lumley.
* Op You-tube staan vele filmpjes over de Trans Siberïe- en Trans Mongolië express
Maaltijden:
Onderstaande maaltijden zijn inbegrepen in de reissom:
* 10 x ontbijt (Moskou, Irkutstk, Baikalmeer, Ulaanbataar, Beijing)3 x lunch (Mongolië)
* 3 x lunch & 3 x diner (Mongolië)
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door ons zelf, Jules Leerintveld zal de meeste van deze reizen uitvoeren. Door onze ervaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants. In Mongolië hebben we tevens gedurende 3 dagen een lokale gids die veel kan vertellen over de gebruiken en cultuur van dit prachtige land.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplichtdie ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Tijdsverschillen:
NL - China: zomertijd 6 uur later, wintertijd 7 uur later.
NL - Mongolië: zomertijd 7 uur later, wintertijd 8 uur later. 
NL - Rusland: 11 verschillende tijdzones … Moskou: zomertijd 1 uur later, wintertijd 2 uur.
Eenmaal in de trein wordt het tijdsverschil elke dag groter.
Vliegticket (landarrangement):
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 2.100.
Wassen van kleding:
Mogelijk aan het Baikalmeer en in Mongolië en Beijing.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Neem vanuit Nederland wat koffie en theezakjes mee, evenals suikerzakjes (indien gewenst).
Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend. Rusland.Prijzen eten en drinken in grote steden Rusland vergelijkbaar met prijzen in NL. In Siberië goedkoper. Mongolië. Niet veel extra’s nodig, programma 3-daagse o.b.v. volpension. Het gaat daar meer om een drankje en souvenirs. Rond € 10 a € 15,- p.p.p.d. is meestal ruim voldoende. China.Eten en drinken rond € 25,- p.p.p.d. Entreegelden relatief prijzig, alcohol vergelijkbaar prijzen in NL. Treinreis.Afhankelijk of je eet in het restauratierijtuig of eten koopt op perrons of zelf meegebrachte eetwaren. Gemiddeld budget zo’n €150,- p.p. (6 dagen).
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
65+ korting:
65+ korting: Alleen voor inwoners alle 3 landen, niet voor buitenlanders (bij boottochten wel 60+ korting).
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.