HOME » ROMANTISCH RIGA - PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE ROMANTISCH RIGA:

PRIJS VAN DE REIS: € 499 (eenpersoonskamer € 100)

Inclusief:

* vlucht vanaf Eindhoven Airport (tegen bijbetaling mogelijk vanaf Schiphol Amsterdam)

* luchthavenbelasting

* alle stadswandelingen 

* alle hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* handbagage (geen ruimbagage)

Exclusief:

* reserveringskosten (€29,50)

* maaltijden

* toegangsgelden musea & voorstellingen

* openbaar vervoer tickets (tram/trein)

* fooienpot (€ 10 p.p. voor de gehele reis)

* eventuele verzekeringen

* optionele excursies 

* ruimbagage (€ 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van vliegmaatschappij)

Accommodatie:

Over het algemeen overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, douche, meestal driesterrenhotels. Hierbij kan je kiezen voor een twin, double of single (tegen bijbetaling). Vrijwel alle hotels hebben standaard een waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. De meeste hotels liggen op loopafstand van de binnenstad of zijn makkelijk bereikbaar met de tram/bus, waardoor je er makkelijk zelf op uit kunt gaan om de stad nog beter te leren kennen.

Via deze link kan je onze hotellijst bekijken.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 100 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Bagage: 

Vanaf Eindhoven vliegen wij met Wizz Air naar Riga. Vanaf Schiphol is het mogelijk om te vliegen met KLM en/of Air Baltic van en naar Riga (Letland), let op: ruimbagage is niet bij de reisprijs inbegrepen. Tegen extra kosten van € 40 tot € 80 per koffer (20 kg) mag deze meegenomen worden. Wij adviseren onze klanten die kosten willen besparen om slechts een gezamenlijke koffer mee te nemen of alleen handbagage. Handbagage is wel gratis, maximum 8 kg per persoon. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komt een kleine wandelrugzak van pas. Ook wat grotere harde koffers zijn in principe geen probleem. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. 

Excursies:

Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma.

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geldzaken:

Gedurende deze reis is het vrij makkelijk om geld te pinnen en vrijwel alle Nederlandse bankkaarten worden geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaal je enkele euro's. Bewaar het geld altijd op je lichaam en niet in je handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieën en zet die als bijlage in de mailaccount) en geld altijd gespreid op het lichaam. Letland is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor, alleen in bepaalde gedeelten van Riga is het even opletten geblazen: maar daar zal de reisleider t.z.t. meer over vertellen.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Letland niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten zijn overal aanwezig, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Letland verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. 

Kleding:

Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig en tijdens de vele wandelingen. Denk ook aan handschoenen, muts en warme sokken.

Klimaat:

Het klimaat laat zich het beste omschrijven als een gematigd zeeklimaat met koele winters en milde zomers. Neerslag valt er gedurende het hele jaar met iets meer in het najaar; het voorjaar is weer iets droger dan gemiddeld. Onder invloed van het zeewater is het langs de kust 's winters vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. In de zomermaanden is het juist andersom, dan is het in het binnenland vaak wat warmer dan in semi-kustplaatsen zoals de hoofdstad Riga. De winters zijn koel en duren vrij lang. Meestal begint de winter rond eind oktober/begin november en duurt tot en met april. In de wintermaanden valt er geregeld sneeuw die vaak voor langere tijd blijft liggen. Wat betreft kou kan het meevallen en blijven de temperaturen wat boven het langjarig gemiddelde steken, maar bij een sterke oostelijke stroming kan ijskoude lucht uit Rusland zorgen voor zeer lage temperaturen en de temperaturen overdag ruim onder de min tien graden houden.

Kosten & maaltijden:

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 150 tot 200 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie echter de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in Riga de leukste en (vaak) goedkopere eetgelegenheden. Tijdens de rondwandelingen zal hij daar ook steevast tips over geven.

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.

Ontbijten:

Het ontbijt is inbegrepen is in deze reis, lunches en restaurants zijn overal aanwezig.  

Paspoort:

Voor een verblijf in Letland dienen onze gasten in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart.

Postzegels:

Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding:

Reisleider Theo Leerintveld komt al meer dan drie decennia in Letland en Riga en kent dus overal blindelings de weg en is de vraagbaak van de groep voor allerlei informatie. Hij zal wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kunt pinnen en het lekkerste kunt eten, welke musea de moeite waard zijn, waar de opera voorstellingen zijn en welke trams waar naar toe leiden en uiteraard onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij kort en bondig uitleg geven over deze plekken.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten.

Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Telefoon:

Letland (en de Baltische Staten) vallen onder Europa, dus dezelfde abonnementen als in Nederland zijn hier geldig. Vanuit de meeste hotelkamers kan je eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is om te skypen of Whats-appen. Wie niet weet hoe dit werkt, reisleider Theo legt dit graag uit. Wel dienen de gasten dan in het bezit te zijn van een computer en/of smartphone.

Toeristische informatie:

In Riga zijn er vele toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.  

Tijdsverschil:

In de Baltische Staten is het verschil met Nederland een uur later.

Veiligheid:

Letland en de Baltische Staten staan bekend om hun eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. Wie dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te neemt wat betreft bagage en dag rugzak, zal weer ongeschonden naar huis reizen.

Voedsel:

Veel restaurants hebben Engelstalige menukaarten, vaak met foto's.

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in de Baltische Staten geen visum nodig.

Voltage:

Dezelfde stekkers zijn hier werkzaam als in Nederland/Belgie.

Vervoer:

We reizen met de bus of taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Riga en weer terug op de laatste dag. Mocht de vlucht echter vroeg vertrekken, dan nemen we uiteraard een taxi. Alle excursies in de stad zijn met onze eigen benenwagen, dus een gemiddelde conditie is wel vereist.

Wasgoed:

In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op de kamer heb je meestal een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kunt zetten op je kamer.

Wifi:

Het openbaar internet in Letland en de Baltische Staten is van een zeer hoog niveau en vaak veel vaker en beter aanwezig dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Ook in het hotel is er volop gratis internet. Wel dient er vaak ingelogd te worden met een code die gratis verstrekt wordt door het hotel, musea, restaurants en cafés. Wie hier hulp bij nodig heeft, de reisleider helpt graag.

Ten slotte:

Uiterlijk een week voor vertrek ontvangen onze gasten de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kun je vaak inchecken voor de vliegreis. Op de dag van vertrek dienen onze gasten (minimaal) twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn, in Eindhoven circa anderhalf uur. Op drukke Schiphol dagen zelfs drie uur van tevoren. Omdat de reisleider vrijwel nooit meevliegt, ontmoet hij de groep in de aankomsthal in Riga. Wie nog vragen heeft kan deze stellen via email (genieten@grensloosgenieten.nl) of Whatsapp (+31653799146). Bellen is helaas niet altijd even handig, omdat wij gemiddeld meer dan 330 dagen per jaar in het buitenland zitten.