Voor deze stedentrip hebben we geen vaststaand dagprogramma. Reisleider Theo Leerintveld kent Riga op zijn duimpje en neemt zijn reizigers elke dag vanaf 09:30 uur mee op een interessante excursie in de stad (en de nabije omgeving). Afhankelijk van het weer, openings- en sluitingstijden en andere externe factoren bepaalt hij het dagprogramma ter plekke. Na de (optionele) lunch heb je steevast vrije tijd om een museum te bezoeken of te relaxen. 's Avonds wordt er elke dag gezamenlijk gedineerd (voor wie die willen), uiteraard alleen indien het culturele avondprogramma dat toelaat. In de loop der jaren heeft de reisleider in Riga een groep vrienden en kennissen opgebouwd, met een van hen hebben we een interessant 'vraag en antwoord gesprek' over 'het dagelijkse leven in Letland en Riga. Voor onze groepen is dit steevast een van de hoogtepunten van deze reis.Vanaf de kleine luchthaven van Riga vervoeren we ons naar het centraal gelegen en karakteristieke hotel. Nadat we onze bagage hebben gedeponeerd in het hotel, begeven we ons naar de oude binnenstad, onderweg zien we tal van prachtige Middeleeuwse monumenten die de roerige geschiedenis van alle overheersers overleefd hebben. Bij een van de vele leuke cafeetjes in het sfeervolle netwerk van kronkelige straatjes genieten we van een voortreffelijke lunch (niet inbegrepen). Hier kunnen we onder het genot van een Black Balzams (traditionele likeur) het programma van de komende dagen rustig doornemen en de voorkeuren/wensen van alle deelnemers inventariseren. Afhankelijk van welke opera en balletvoorstellingen je hebt besteld bij de reisleider, ben je 's avonds onder de pannen van zes tot ver na tienen.

Maar liefst zes dagen -waarvan vier volledige!- hebben we om alle welbekende bezienswaardigheden van Riga (en nog veel meer) met een bezoek te kunnen vereren. Denk daarbij onder meer aan de vele musea, monumenten, kerken en fraai aangelegde begraafplaatsen die er in de stad te vinden zijn. Ook de wereldberoemde Jugendstilwijk en de markante markthallen (waar zeven dagen per week de grootste markt van Europa plaats vind) vereren we uiteraard met een bezoek. Dat meer dan de helft van de bevolking van Riga van Russische afkomst is, zien we terug in de architectuur aan de andere zijde van de Daugava rivier.

Op een van de dagen reizen we tevens met de boemeltrein naar Jurmala, waarna we een verfrissende strandwandeling kunnen maken over het kilometers lange zandstrand van deze chique badplaats/kuuroord. De vele prachtige villa’s en de uitzichten over de Golf van Riga zijn de moeite van de 40 minuten durende treinreis meer dan waard. Ook in de avonduren biedt Riga veel vermaak. 

De eerste drie dagen van deze reis neemt Theo zijn gasten mee op drie verschillende wandelingen door deze fascinerende stad. Een ervan is de omgeving van de markthallen, de voormalige Joodse wijk en de oostkant van de historische binnenstad. Na de (optionele) lunch wordt er een (optioneel) bezoek gebracht aan het Riga Museum of History and Navigation, een van de mooiste musea van de stad. Elke namiddag kan overigens naar eigen believen ingevuld worden met een bezoek aan een van de vele andere musea, winkelcomplex of een van de vele cafes/restaurants.

De tweede dag van onze stadswandelingen wandelen we door de 'groene zone' naar de prachtige Art Nouveau wijk, waarbij Theo een flink aantal van zijn persoonlijke favoriete gebouwen laat zien aan de groep. Na de koffiepauze betreden we het Walhalla van de Art Nouveau: de welbekende Albert Iela, de straat met het hoogste aantal Art Nouveau gebouwen per vierkante meter ter wereld. Na de lunch heb je tijd om het plaatselijke Art Nouveau museum te bezoeken. Vlakbij ligt eveneens het Nationale Museum of Art, een van de vele prachtige musea die Riga telt.

De derde dag bezoeken we tijdens onze wandeling alle ontbrekende hoogtepunten van de oude binnenstad die we nog niet bezocht hebben. In de namiddag is er ruimte gereserveerd voor een bezoek aan het Bourse Museum, wederom een publiekstrekker van formaat. De laatste volledige dag van deze reis reizen we met de trein (optioneel) af naar Jurmala, de badplaats van Riga. Daar maken we een anderhalf tot twee uur durende standwandeling over het tientallen meters brede strand. Een uitgelezen plek om een frisse neus te halen. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 6, de laatste dag van deze reis, staat geheel in het teken van onze terugreis. De groep die vanaf Eindhoven gevlogen is vertrekt al bijzonder vroeg in de ochtend, terwijl de Amsterdam groep tot na de lunch tijd heeft om de stad nog verder te verkennen.* Een van de optionele tours is de Backstage Tour in het LNO Opera gebouw. Deze tour neemt je mee op een kijkje achter de schermen van dit majestueuze gebouw. De Engelstalige gidsen geven je met hun inspirerende verhalen een kijkje achter de schermen.Voor beide rondleidingen geldt echter een minimum aantal van 10 personen, of wordt het totale bedrag verdeeld over het aantal personen dat deelneemt. Kosten zijn minimaal € 8 per persoon, duur: 45 minuten.Deze excursies zijn overigens niet vooraf te boeken, de directie van het gebouw bepaalt wanneer deze plaatsvinden.

* Een andere interessante wandeltour is van hoogleraar muziek Mikus Ceze. Deze Let neemt zijn groepen mee op een wandeling door het centrum van Riga, maar dan alleen langs plaatsen waar componist Richard Wagner gewoond, gewerkt en geleefd heeft. Deze tour is alleen in het Duits, maar reisleider Theo vertaalt graag voor die mensen die de Duitse taal niet machtig zijn. Deze anderhalf uur durende wandeling kost minimaal € 200 per groep en zal omgeslagen worden naar gelang het aantal deelnemers (maximum 10, elk extra persoon betaalt € 20.)

* Wie meer wil zien van Letland dan de stad Riga, heeft de volgende optionele mogelijkheden. Aan de rand van de stad ligt het uitgestrekte openluchtmuseum dat zeker een bezoek waard is. Of neem een kijkje in het nabijgelegen Salaspils, het grootste concentratiekamp uit de Baltische Staten.

* Ook kunnen we een drie uur durende treinrit maken naar de andere kant van Letland, waar de stad Daugavpils met het Mark Rothko kunstmuseum de onbetwiste publiekstrekker is.

* Tevens is het mogelijk om met de trein (het leukste en goedkoopste vervoermiddel in Letland) af te reizen naar het hart van het Gauja Nationaal Park waar het Turaida kasteel (met imposante beeldentuin en klein openluchtmuseum) een prachtig uitje biedt. Ook de bizarre zandsteenformaties kunnen in dit 900km2 grote park bezocht worden.

* Paleisliefhebbers kunnen in een dik uur afreizen naar de grens bij Litouwen waar het 18e eeuwse Rundale is opgetrokken, een van de mooiste paleizen van Europa. Een precieze dagindeling - in plaats van een vooraf vastgesteld programma- maken we pas in Riga, waarbij we op de meer zonnige dagen de buitenactiviteiten voor onze rekening nemen.