Waarom heb je voor deze 'roeping' gekozen?
"Tijdens mijn studie Journalistiek aan de AvdJ in Tilburg kriebelde het al. Ik wilde namelijk de hele wereld zien en er ook nog eens voor betaald krijgen. Als journalist zou me dat nooit gelukt zijn. Als reisleider wel. Tevens ontdekte ik gelukkig al vrij vroeg in mijn leven dat ik over de meest essientiele basiskwaliteiten van een reisleider bleek te beschikken. Dat maakte het allemaal des te makkelijker om mijn brood te verdienen met dit ongelooflijk boeiende vak. Onlangs vierde ik mijn 36-jarig bestaan als reisleider. Of ik er nog eens 36 jaar aan toe mag voegen, zal me waarschijnlijk niet lukken. Maar voor mij is dit de 'Meest Ideale Levenswijze' ooit. Gelukkig heb ik het 'reisleider zijn' nooit als het 'hebben van een baan' gezien. Ik doe gewoon wat ik leuk vind. Elke dag weer. Al ruim 36 jaar inmiddels. Niks gelikte of dure marketingformule, gewoon een kwestie van je hart volgen. Blijkbaar spreekt dit een grote groep mensen aan, want vrijwel al onze reizen die mijn broer Jules en ik aan de keukentafel bedenken trekt genoeg geinteressseerden om deze reis daadwerkelijk uit te kunnen voeren!"
In welke landen heb je reizen begeleid?
"Op alle bestemmingen die je op onze website aantreft heb ik reizen begeleid. En nog veel meer. In totaal heb ik inmiddels meer dan 150 landen in de wereld mogen bezoeken."
Welk land/bestemming staat er nog op je eigen verlanglijstje?
"De Noordpool."
Wat is het leukste aan je werk?
"Dat je elke dag weer mensen iets bijzonders mag laten zien."
Waar wil je beslist nog een keer naartoe?
"Ik heb niets met deze vraag. Dat is net zoiets als 'wat is je favoriete land'. Ik leef mijn leven dag per dag en uiteraard maken we planningen vooruit, maar wij als mensheid zijn slechts een zeer klein schakeltje in dat onmetelijke heelal. Dus we kunnen wel van alles willen, maar er zijn hogere krachten die aan de touwtjes trekken. Kijk bijvoorbeeld maar naar dat hele corona-gedoe, dat gewoon schijt heeft aan de wereld en zijn eigen spelregels dicteert aan de mensheid. Voor mij was dit werderom een teken van bevestiging dat we niet teveel moeten willen, maar wel alert moeten zijn als die trein weer eens voorbij komt zodat jij bepaalt of je aan boord springt of dat je op de volgende wacht. Al bestaat natuurlijk ook de kans dat die nooit meer komt. Normaal ben ik niet zo filosofisch hoor, maar ik geniet elke dag weer. Waar ik ook moge zijn op onze mooie aardbol. Zelfs van mijn geliefde stekkie in mijn eigen achtertuin kan ik intens genieten."
Wat doe je op een vrije dag?
"Hetzelfde als op een normale dag. Ik heb niets met vrije dagen, dus organiseer ik weer van alles en dan bepalen de klanten of ze meegaan of niet. (Dan lachend) En meestal is dat het overgrote merendeel van de groep."
Wat gaat altijd mee in je koffer?
'Schone kleding, waterkoker en theezakjes, drie literzak wijn van de Aldi, vier dozen kleine sigaartjes en mijn laptop."
Welke reisherinnering is je het meest bijgebleven?
"Ik heb meer dan 300 groepen mogen begeleiden en reis al sinds 1982. Dus genoeg interessante verhalen om te delen. Maar lees t.z.t. maar mijn biografie of roman."
Wat is je mooiste souvenir?
"Persoonlijk doe ik niet (meer) aan souvenirs. Wel koop ik in elk land een kilo of 5 aan eten en drinken. En daar geniet ik dan thuis weer van."
Jouw gouden tip voor reizigers:
"Gewoon goed luisteren naar je reisleider:)"