Waarom heb je voor deze 'roeping' gekozen?
"Eén van mijn passies werd mijn ‘werk’. In datzelfde ‘werk’ mag ik mensen meenemen naar de schoonheid en betoveringen van ‘Pacha Mama’, Moeder Aarde."
In welke landen heb je reizen begeleid?
"Ik begeleid voor Kras voornamelijk wandelreizen in Nederland, voor Grensloos Genieten doe ik alles in Zuid-Amerika. Ook Spanje, IJsland, Baltische Staten, Verenigd Koninkrijk, TransMongolie, Kirgizie, Oezbekistan, Georgie, Rusland en China zijn landen waar ik graag reis."
Welk land/bestemming staat er nog op je eigen verlanglijstje?
"Paaseiland en Bhutan."
Wat is het leukste aan je werk?
"Zoals gezegd reis ik zelf al lang over de wereld, maar dicht bij huis, vind ik ook heel moois. Wandelen is een andere passie van me en voor KRAS/TUI begeleid ik verschillende wandelweekenden in het Brabantse Land. Ondanks dat ik sommige wandelingen al twintig keer gedaan heb, vervelen ze nooit! Met dezelfde ogen naar dezelfde dingen steeds op een andere manier kijken, en je blijft je verwonderen. Het leukste aan mijn werk is dat ik anderen deelgenoot wil maken van schoonheid, die overal op de loer ligt: in de natuur, in architectuur, in mensen, in verhalen."
Waar wil je beslist nog een keer naartoe?
"Ik heb nog wel 100 ideeën daarbij, maar ook hier geldt, niks moet. Time will tell."
Wat doe je op een vrije dag?
"Ik zie elke dag als een vrije dag. Niks moet, alles (is) moed. Of ik nou een wandelweekend doe met 25 mensen of een verre reis maak met 6 mensen maakt daarbij niet uit."
Wat gaat altijd mee in je koffer?
"Kleding om weg te geven."
Welke reisherinnering is je het meest bijgebleven?
"Dat is echt de speld in de hooiberg zoeken. Élke reis levert inspiraties die ik nog altijd koester. Wereldwijd heb ik hetzelfde ervaren: hoe armer mensen zijn, hoe rijker qua gastvrijheid. Mensen met (veel) geld bouwen eerst een hek om hun huis en daarna om hun hart."
Wat is je mooiste souvenir?
"Een schilderij uit Ethiopië met drie zeer kleurrijke vrouwen. Als ik daar naar kijk, voel ik de warmte van dat unieke land."
Jouw gouden tip voor reizigers:
"Leer 5 woordjes van elke land dat je bezoekt en je krijgt gegarandeerd een glimlach terug."