Prijs van deze reis: € 1.699 (11 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 14 personen
* 14 mei 2025
* 13 mei 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Brindisi met een totale waarde van € 150 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies: € 150
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 20 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 350
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 1500 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van Italië, Parkstraat 28, 2514 JK Den Haag.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Zie ook op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp. Wist je trouwens dat het in een bar gebruikelijk is eerst af te rekenen aan de kassa, waarna je met je scontrino, bonnetje, aan de bar gaat bestellen. Gooi dit niet weg binnen een straal van 50 meter van de locatie, want dat levert je met een beetje pech een multa, boete, op.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 150. Binnenkort meer informatie hierover.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Marco Lugli (vertaling Nico Boots) - In jouw bloed
* Andrea Camilleri - Commissario Montalbano
Openingstijden:
In Italië openen de winkels hun deuren om 8.30/9.00. De winkels zijn tussen 12.30/13.00 en 15.30/16.00 gesloten. Vervolgens zijn de winkels weer geopend van 16.00 tot 19.30/20.00. Veel winkels, ook in de kleinere steden, zijn op maandag gesloten. Verder zijn supermarkten één middag in de week gesloten. Op welke dag verschilt per streek. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 en 15.00 tot 16.00 en gesloten in het weekend, postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 en op zaterdag van 8.30 tot 11.30. Kerken zijn dagelijks geopend van 7.00 tot 12.30 en van 16.00 tot 19.00.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 7 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
In het verdrag van Lateranen (1929) werd vastgesteld dat de rooms-katholieke religie de staatsgodsdienst werd. In 1984 werd dat weer ongedaan gemaakt. Omdat de Italiaanse hoofdstad ook het centrum van de katholieke wereld is, blijft de invloed van het katholicisme groot. Van de Italianen zegt 71,1% rooms-katholiek te zijn; 25,4% noemt zichzelf praktiserend. Sommige andere religies groeien zeer snel (2.000.000 moslims, 1.800.000 Grieks- en oosters orthodoxen) en andere zijn wel groot maar groeien nauwelijks (bijvoorbeeld 690.000 Protestanten, 425.000 Jehova's getuigen). De nieuwkomers in Italië hebben vaak andere religies dan de rooms-katholieke.
Souvenirs:
Wijn blijkt hoge ogen te scoren, maar ook pasta, olie, kaas, worst, chocolade en koekjes zijn al jaren favoriet onder de Nederlandse Italië-gangers.
Sport:
Italië is een echt sportland. Populaire sporten zijn motorsporten, schermen, voetbal en wielrennen. Italië heeft eenmaal de Olympische Zomerspelen mogen organiseren, de editie van 1960 vond plaats in hoofdstad Rome. Daarnaast was Italië ook nog tweemaal gastheer van de Olympische Winterspelen, in 1956 (Cortina d'Ampezzo) en in 2006 (Turijn). Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
Het Italiaans is een Romaanse taal die deel uitmaakt van de Indo-europese talen. De Romaanse talen hebben zich ontwikkeld uit het Latijn. Het moderne Italiaans is, net als alle andere nationale talen, een dialect dat het tot landstaal heeft geschopt. Het Italiaans was het dialect dat in de renaissance door belangrijk geleerden en schrijvers werd gebruikt, zoals Dante, Petrarca en Boccaccio. Hun Italiaans werd de standaard voor beschaafd taalgebruik. Het was de taal van Florence, aangevuld met Siciliaanse, Franse en Latijnse woorden. Van de immigranten zegt 40% geen enkele moeite te hebben met Italiaans en sinds er nationale televisie bestaat, en de Italianen daar een groot gedeelte van de dag naar kijken, spreken bijna alle in Italië geboren Italianen wel Italiaans. Maar naast het Italiaans worden er nog vele dialecten en andere talen gesproken (al neemt het aantal mensen dat dialect gebruikt enorm snel af).
Tijdsverschillen:
Italië valt in dezelfde tijdszone als Nederland en kent ook zomer en wintertijd. Er is dus geen tijdsverschil tussen Nederland en Italië.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taak vaak een beetje machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang regelmatig een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond, als ook andere toeristische informatie.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1350.
Wasgoed & Wassen van kleding:
Af en toe liggen er op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je drie uur tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Op drukke dagen zelfs tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.