Prijs van deze reis: € 1.399 (13 dagen) Vertrekdata:
Maximum 12 personen
* 22 juli 2025
* 21 juli 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vluchten naar Polen met een totale waarde van € 200 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Twaalf hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle overige maaltijden en drankjes
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies en entrees ter waarde van € 150 p.p.
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 25 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Eenpersoonskamer toeslag € 250
* Verrassend Wroclaw
* Lieflijk Torun
* Adembenemend Krakau
* Imponerend warschau
* Toeristentrekker Gdansk
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt bijna 1300 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van Polen, Alexanderstraat 25, 2514 JM Den Haag: 070 799 0100. https://www.gov.pl/web/holandia
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Dit mag je per persoon meenemen naar Polen vanuit Nederland. 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. Vanuit Polen mag je dit meenemen naar Nederland: 1 liter likeur en 2 liter licht alcoholische drank.Meer informatie: www.douane.nl.
Eenpersoonskamer:
Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 250 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.
Eten & Drinken:
De Poolse keuken is een mix van Poolse, Duitse en Russische invloeden. De hoofdmaaltijd is de lunch, het liefst afgesloten met zoetigheden. In de tijd van de Volksrepubliek Polen was de keuken erg eentonig en armoedig. In het huidige Polen ziet men een grote invloed van de mediterrane keuken. De Polen eten meer rauwe groenten en hun gerechten zijn meer gevarieerd. Vooral in de kleine restaurants die reclame maken voor hun “obiady domowe” (huisgemaakte gerechten), bereid “op moeders manier”, vind je de meest lekkere gerechten. Polen is een gerenommeerde producent van wodka met een hoge kwaliteit. Waar de Poolse heren gewoon een heldere, witte wodka verkiezen, kunnen Poolse dames een goede keuze maken uit zoete alcohol en likeuren. Een van de meest populaire dranken van deze soort is Żołądkowa Gorzka – de naam betekent 'bitter maag wodka'. Een andere goede keuze is Krupnik, met honing en kruiden. Een andere specialiteit is de nalewka – zelfgemaakte alcohol vergelijkbaar met geneeskrachtige tincturen. Liefhebbers van zwakkere alcohol treffen in Polen een zeer uitgebreide keuze aan Poolse bieren. Onder de aan te bevelen merken zijn Żywiec, Tyskie, Okocim, Lech, Heweliusz en Tatra. Poolse dames drinken het wel met een toevoeging van frambozensap.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 150.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Fooien & fooienpot:
Om te voorkomen dat ieder steeds zelfstandig fooien uit moet delen aan chauffeurs, (stads)gidsen en personeel van de hotel,s wordt er aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 p.p.. Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van je reisleider Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Voor deze reis zijn geen vaccinaties verplicht. Het leidingwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland. Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Polen verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden. Een vest, hoofdbedekking tegen de zon en een regenjas of parapul voor de sporadische regenbuien.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
Sztuka kochania - (Engelse fimtitel: The art of Loving) - Michalina Wislocka (schrijfster van het boek)
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Persoonlijke uitgaven:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 300,00 p.p voor de gehele reis, dit is exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon.
Paspoort:
Voor deze reis dienen onze gasten in het bezit te zijn van een geldig paspoort (of een identiteitskaart). Neem enkele kopieën mee van je paspoort (én eventueel van je visa) mee om de incheck in hotels vlotter te laten verlopen. Hou er rekening mee dat je in sommige hotels je wettelijk verplicht bent je paspoort enkele uren of een dag af te geven bij de receptie (andere landen, andere wetten)! Soms kun je door politie etc. gevraagd worden om je paspoort te laten zien (dus onderweg altijd bij je hebben).
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen. Voor een ansichtkaart dien je 5,20 zloty aan postzegels erop te plakken, voor brieven is dat 13 zloty.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit minimaal 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten tevens de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Ongeveer 97% van de bevolking is rooms-katholiek. Ca. 1,5% behoort tot de Russisch-Orthodoxe Kerk en 0,5% is protestants, van wie de meeste lutheranen. De meeste kerkgebouwen van de Russisch-Orthodoxen vindt men in het oosten van het land. Het aantal joden, in 1939 nog 10% van de bevolking, bedraagt anno nu nog maar iets meer dan duizend mensen. Met de kerstening in 966 werd Polen het meest oostelijke katholieke land van Europa en er ontstond een hechte band tussen kerk en staat. Opmerkelijk was dat in de vele oorlogen die de Polen voerden, de religie nauwelijks een rol speelde. Ook bleef Polen tijdens de reformatie en de contrareformatie gespaard van bloedige godsdiensttwisten. De Rooms-Katholieke Kerk in Polen is georganiseerd in de aartsbisdommen Gniezno, Krakow, Poznan, Warschau en Wroclaw, plus twee aartsbisdommen buiten het Poolse grondgebied, Lwow en Vilnius, en 21 bisdommen. Na de omverwerping van het communisme is de scheiding van kerk en staat nog lang niet zo vanzelfsprekend als in vele andere landen. Integendeel, ook op maatschappelijk terrein is de invloed van de katholieke kerk nog enorm in Polen. Het kerkelijke leven in het katholieke Polen is nog springlevend en de zondagse missen zitten vaak nog afgeladen vol. Doop, communie en vormsel zijn nog steeds de hoogtepunten in het leven van de meeste Polen. Katholieke feestdagen en bedevaarten zijn onverminderd enorm populair.
Souvenirs:
Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Poolse souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen. Daarnaast maakt Polen de beste vodka in de wereld, waarbij je de plank nooit mis slaat met een fles Wyborowa en Zubrowka. Sieraden en andere voorwerpen gemaakt van amber zijn eveneens populaire souvenirs bij buitenlandse toeristen.
Taal:
Pools is de landelijke taal, al zijn er ook een flink aantal regionale dialecten, al zijn die langzamerhand aan het verdwijnen. Op de lagere en middelbare school leren de kinderen tegenwoordig Engels, al wordt Russisch ook nog breed gesproken.
Tijdsverschillen:
Polen bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België. Er is derhalve gedurende het hele jaar geen tijdsverschil met Nederland en België.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Winkelen:
Wie met de nodige souvenirs thuis wil komen, de reisleider zal je ter plekke de beste tips geven. Wie vooraf al lekker gemaakt wil worden, hierbij onze tips. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten en producten die alleen daar precies in dat ene dorpje, stad of regio als authentiek te verkrijgen zijn. In Zakopane kan je traditiegetrouw "kierpce" kopen - lichte lederen schoenen - een belangrijk element van de klederdracht van de bergebiedbewoners. Een mooie rode kralenketting koop je makkelijk in Krakau. Het kant uit Koniakow is beroemd geworden door de tafelkleden en servetten waarin het zit verwerkt, maar ook door de moderne lingerie. Van wilg gevlochten manden en meubels zijn op de lokale markten en in de souvenirwinkels te vinden. De werken van de jonge Poolse ontwerpers kunnen worden gekocht bij vele galeries en boetieks, winkelcentra en in designwijken, waarvan SOHO in Warschau een mooi voorbeeld is. Krosno is het belangrijkste centrum van de glasproductie in Polen. De Krosno Glasfabriek is producent van zowel alledaagse als decoratieve voorwerpen van glas. Met de hand versierde borden, bekers en schalen van de keramiekfabriek in Boleslawiec worden tot de meest populaire geschenken gerekend. Gewild door de kenners ziijn ook de hoge kwaliteitsproducten van porseleinfabrieken in Cmielow en Chodziez. Barnsteen wordt het Poolse goud genoemd. Gdansk is de hoofdstad van barnsteen en heeft zelfs een museum gewijd aan deze bijzondere schat. Polen staat ook bekend om de kerstversieringen - de met hand geschilderde bollen zijn wereldberoemd. De productie komt meestal uit Krakau en omgeving. Voor het alom geprezen kristal in verschillende motieven en vormen raden we de omgeving van Szklarska Poreba aan...
Zakgeld:
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week.
Tenslotte:
Maximaal een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.