Dag 1: Naar Minsk

Onze kleine groep arriveert (indien beschikbaar) per directe vlucht (met Belavia, vertrek Amsterdam 12:00 uur, aankomst 15:30 uur) vanuit Amsterdam in Minsk, waarna we direct de bus nemen naar het circa 50 kilometer verderop gelegen Minsk. Na onze bagage afgegeven te hebben in het hotel, zoeken we een restaurant voor onze eerste Wit-Russische maaltijd. Tevens maak je direct kennis met de vele afgrijselijke flatgebouwen die deze ‘droomstad van Stalin’ herbergt. Gelukkig kent de reisleider de leuke plekjes van deze miljoenenstad, want die zijn er uiteraard ook meer dan genoeg.

Dag 2 : Minsk

Dat deze stad met ruim twee miljoen inwoners niet alleen bestaat uit lelijke betonnen bouwwerken, ontdek je tijdens de stadswandeling die je maakt met de ervaren reisleider Theo Leerintveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Minsk nagenoeg compleet van de kaart geveegd en na de oorlog volgens het ideaalbeeld van de Sovjet architectuur opnieuw opgebouwd. Met name de periode van Napoleon t/m de Tweede Wereldoorlog heeft veel leed gebracht in Wit-Rusland. Een kwart van de bevolking stierf in de oorlog en hoofdstad Minsk werd voor 95% vernield. Daarna werd Minsk in typische Sovjetstijl herbouwd met brede lanen en statige gebouwen. Maar Minsk is ook een stad van parken en paleizen, kloosters en kerken waarvan velen prachtig gerestaureerd zijn.

Het oude Minsk komt tot leven in de wijk Troitskoe Predmestye waar in het verleden de Trinity kerk heeft gestaan. De wijk is in de jaren ‘80 van de vorige eeuw herbouwd in oude stijl en verworden tot een levendige wijk met veel gezellige cafés en restaurants. De geschiedenis, ook die van de koude oorlog, zie je op verschillende plekken terug. 

De stad strekt zich verder uit langs de beide oevers van de oude rivier Svisloch, gelegen tussen met naaldbossen begroeide heuvels. Bijzondere architectonische bouwwerken sieren de stad. Denk aan de imposante Nationale Bibliotheek en het indrukwekkende 'Eiland van Tranen'. In de nabijheid van de 15km lange Laan van de Onafhankelijkheid liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals het hoofdkantoor van de KGB, het GUM-warenhuis, het Staatscircus en de Heilige Drie-Eenheid kerk. Indien mogelijk proberen we ook een bezoek te brengen aan een ballet- en/of operavoorstelling. De reisleider houdt je op de hoogte en helpt je -indien voorradig- aan tickets.

Minsk herbergt bijna 40 musea maar -welke je ook kiest- probeer wat tijd in te ruimen voor het indrukwekkende 'Museum of the Great Patriotic War'. Alle gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog met de uitroeiing van de rijke Joodse cultuur en de complete verwoesting van de stad Minsk als onbetwist dieptepunt, passeren hier gedetailleerd de revue. Wie wat minder afschrikwekkende zaken wil bekijken, kan zich vermaken in het 'State Art Museum' en/of het nabij gelegen 'National Museum of History & Culture'.Dag 3: Naar Vitsebsk

Met de bus (of trein) overbruggen we in de ochtend bijna 300 km naar de meest artistieke stad van het land: Vitsebsk. In deze stad van bijna 400.000 inwoners, op een (verre) steenworp van de grens met Rusland, horen we interessante verhalen over de vele oorlogen en gruwelijkheden die dit land geteisterd hebben. Uiteraard passeert de Tweede Wereldoorlog de revue, maar ook de Melk- en de Gasoorlog worden besproken.

Vitsebsk werd volgens de legende aan het einde van de 10e eeuw gesticht op bevel van prinses Olga van Kiev. Door haar strategische ligging heeft Vitsebsk altijd een belangrijke positie als handelsstad gehad. Met haar historische gebouwen zoals het gouverneurspaleis, de kerken en de Kirov brug wordt Vitsebsk als het culturele hart van Wit-Rusland gezien. Vitebsk heeft echter veel meer te bieden dan alleen oorlogsellende en de oude Sovjet-Unie.

Zo is de beroemde schilder Marc Chagall afkomstig uit deze stad. Hij is onder andere bekend vanwege de prachtig beschilderde glas-in-lood ramen die te bewonderen zijn in een aantal kathedralen in Frankrijk. Ontdek waar hij en schilders als Kandinskiy, Repin en Malevich hun inspiratie vandaan haalden. 

Dag 4: naar Minsk

Overdag genieten we nog volop van al het moois dat deze stad te bieden heeft, voordat we ons in de avond begeven naar het station voor de bus of treinreis naar Minsk. Ruim drie uur later komen we in Minsk aan en gaan terug naar ons hotel waar we de eerste twee nachten ook hebben geslapen.

Dag 5: Naar Amsterdam

In de vroege ochtend vlieg je weer naar huis. Met een eigen minibus overbruggen we de afstand naar de luchthaven. Wij zijn er van overtuigd dat je tegen die tijd –net als wij- het onbekende, maar verrassende Wit-Rusland in je hart hebt gesloten. Dictator Loekasjenko mag dan al ruim 20 jaar zijn bevolking in een stevige wurggreep houden en onthouden van veel Westerse geneugten, de immer vriendelijke gastvrijheid van de Wit-Russen heeft er geen seconde onder geleden.