Prijs van deze reis: € 999 (8 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen Momenteel voeren wij geen reizen uit naar dit land!
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht Amsterdam naar Moskou (heen) en Sint-Petersburg (terug), met een totale waarde van € 300 * Reserveringskosten: € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 30- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder subkopje Zakgeld)
* Alle overnachtingen in middenklasse hotels o.b.v. logies en ontbijt (7 overnachtingen indien er geen nachttrein beschikbaar is) * Maaltijden
* Handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken) * Visum Rusland € 98 (bedrag fluctueert, zie ook subkopje Visum en FAQ)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 10 p.p.
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Alle toegangsgelden & optionele excursies
* Metrotours met bezichtiging mooiste metrostations van Moskou en Sint-Petersburg * Eenpersoonskamer toeslag: € 180
* Stadsverkenningen door de historische centra van deze steden * Metrokaartjes
* Dag of nachttrein van Moskou (22:00 uur) naar St. Petersburg (06:00 uur)
Afstand:
De vliegafstand is 1.776 kilometer naar St. Petersburg, naar Moskou 2.144 km.
Ambassade:
Nederlandse ambassade in Moskou, Kalashny Pereulok 6 115127 Moskou: +7 495 797 29 00 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 3 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl. Het is verboden foto's of drukwerk in te voeren die tegen de Russische Federatie gericht zijn. Informatie over wat je wel of niet mee mag nemen naar Nederland is te vinden op belastingdienst.nl. De douane-app is te downloaden via itunes.apple.com (iphone) of via play.google.com (android). Het is toegestaan om een redelijke hoeveelheid levensmiddelen vrij in te voeren voor eigen gebruik. Vlees en zuivel moeten in de originele verpakking zitten en bestemd zijn voor eigen gebruik.Beperkingen: Verse groenten en fruit maar ook steur (vis) of daarvan afgeleide visproducten mogen niet ingevoerd worden. Per persoon mag maximaal 250 g kaviaar in fabrieksverpakking ingevoerd worden.
Eenpersoonskamer:
Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 180 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Fooien & fooienpot
Om te voorkomen dat ieder steeds zelfstandig fooien uit moet delen aan chauffeurs, (stads)gidsen en personeel van de hotel,s wordt er aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 10 p.p..
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Rusland verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat. Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar.
Historie:
Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Ook in de tijd van de Sovjet-Unie was elke voorspelling over de toekomst vrijwel onmogelijk. ’s Morgens bij het opstaan wist men niet onder welk regime men ’s avonds naar bed zou gaan. Iedereen leefde in volkomen onzekerheid. Ten tijde van de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, ten tijde van de communisten groot en veelal wanstaltig. Ook de nieuwe tijd heeft zijn weerslag op de architectuur niet gemist. Sinds kort worden kosten noch moeite gespaard om Moskou en Sint Petersburg in hun oude glorie te herstellen. Chique winkels en internationale modehuizen geven het moderne Rusland een mondain aanzicht. De Russen die onder het communisme elk comfort hebben moeten ontberen, willen de opgelopen achterstand snel inhalen. Het oude Russische spreekwoord ‘vanuit de klei het paleis in’ is weer heel toepasselijk. Direct na het uiteenvallen van het communistische regime werd met al te open armen en een gebrek aan eigenwaarde het kapitalisme binnengehaald. Al op zijn 10de werd Peter de Grote tot tsaar van Rusland gekroond. Maar zijn machtsuitoefening begon pas 7 jaar later, na het overlijden van zijn moeder. Het was een periode doordrenkt van geweld, maar ook de tijd dat Rusland aansluiting vond bij West-Europa. Bijna 50 jaar lang leefden de Russen onder zijn knoet. Alleen al de verschijning van tsaar Peter de Grote maakte een overweldigende indruk. Hij was breed gebouwd en uitzonderlijk lang. Hij dwong zijn gezag niet  alleen af door intimidatie, maar ook door zijn grote kwaliteiten. Hij was intelligent en had een brede interesse. Onder zijn leiding groeide Rusland uit tot een politieke machtsfactor, werden universiteiten geopend, kreeg het land een moderne marinevloot en werd natuurlijk Sint Petersburg gesticht.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden. Een vest, hoofdbedekking tegen de zon en een regenjas of parapul voor de sporadische regenbuien. Ga je mee op de winterreis? Het kan hier behoorlijk koud zijn in de winter, dus neem meer dan voldoende winterkleding mee, inclusief handschoenen en muts. Als reiziger moet je vooral rekening houden met de wispelturigheid van het weer in Letland. Het maakt veel uit of er sprake is van warmere luchtstromingen uit het zuiden of dat er een koele aanvoer vanuit het noorden plaatsvindt. Wees wat betreft je kleding en schoenen op alle mogelijke weersomstandigheden voorbereid.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Films & Websites
* Stedengids Moskou en Sint Petersburg (Capitool of Dominicus)
* De Nieuwe Tsaar, Steven Lee Myers, De opkomst en heerschappij van Vladimir Poetin
* Davaj!, Edwin Trommelen, De Russen en hun wodka
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Jules Leerintveld (of soms zijn broer Theo Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Tijdsverschillen:
In Sint Petersburg is het in de zomertijd 1 uur en in de wintertijd 2 uur later.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 750. Wie liever met de KLM de rechtstreekse vlucht boekt, kan dit regelen voor de dan geldende extra meerkosten.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Winkelen:
Wie met de nodige souvenirs thuis wil komen, de reisleider zal je ter plekke de beste tips geven.
Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend. In Rusland zijn de prijzen van eten en drinken in de grote steden vergelijkbaar met de prijzen in NL. Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 40,- tot € 50,- per persoon (exclusief dure excursies).
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
65+ korting
Alleen voor inwoners van Rusland, niet voor buitenlanders (bij boottochten wel 60+ korting).
Tenslotte:
Maximaal een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.