Dag 1 tm 4: Moskou

De hoofdstad herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. Een must om te zien zijn het Rode Plein met het Kremlin, de sprookjesachtige  Basiliuskathedraal, het Staatshistorisch Museum, het imponerende warenhuis Goem en het Mausoleum van Lenin. Daarnaast wandelen we in de omgeving van het Rode Plein met de Aleksandrovski tuinen, het graf van de onbekende soldaat en het Bolsjojtheater, the place to be voor opera, klassieke muziek en ballet. We zien de Driekoningenkerk, de Kazan kathedraal en de beruchte Loebjanka gevangenis dat nu het hoofdkwartier is van de FSB, de opvolger van de KGB (deze plek is niet toegankelijk voor publiek). 

Optioneel kan op dag 2 's middags het Kremlin, het symbool van de Russische macht, met zijn vele kathedralen, paleizen en kunstschatten, ook uitgebreid worden bezocht onder leiding van een professionele Russische gids (halve dag € 59,-). Je dient vóóraf entreebewijzen te hebben omdat de tijdstippen voor het bezoeken van het Kremlin strak ingepland worden. Geadviseerd wordt om deze excursie vooraf te boeken omdat de kans klein is dat je tickets kunt kopen voor de dagen dat wij in Moskou zijn.

Op de derde dag bezoeken we enkele van de mooiste stations van de wereldberoemde metro van Moskou. Dit zijn ware pareltjes met kroonluchters, beeldhouwwerken en wandschilderingen. Er werd 70.000 m2 marmer, goud, edelmetalen en mozaïeken gebruikt om de 13 stations van de eerste metrolijn te versieren. De bijnaam luidt dan ook ‘ondergrondse volkspaleizen’. De bekendste zijn Novoslobodskaya met zijn magische glas in lood ramen en het mozaïek van Pável Korin 'Peace over the world’.

Belorruskaya is een metrostation ter ere van de 'Russische zus', Wit-Rusland. Hier zie je de mooiste marmermozaïeken die elk een eigen geschiedenis vertellen. Kievskaya mag niet ontbreken. Mozaïeken vertellen de geschiedenis en de hoogtepunten van de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne, times are changing … In de metro van Plosjad Revoljoetsii zien we tientallen bronzen beelden, die ook elk weer hun eigen verhaal vertellen. Daarna maken we een wandeling door de Arbat, de levendige hoofdstraat van de stad, een echte trekpleister voor toeristen met een mega aanbod van souvenirs.

’s-Middags wandelen we verder en zien eerst de imposante Christus de Verlosserkathedraal, de grootste orthodoxe kathedraal ter wereld aan de rivier de Moskva, waar bijzondere verhalen bij horen. Daarna steken we via een voetgangersbrug de Moskvarivier over en komen bij het Monument van tsaar Peter de Grote. Deze verbleef in 1697-1698 in Zaandam. Deze tsaar was gek op de Nederlandse technologie, stijl, bier en meisjes. Hij bewonderde Nederland dat hij als een van de meest moderne staten beschouwde en was zeer geïnteresseerd in de Nederlandse marine, destijds de grootste van de wereld. Wist je dat via hem vele Nederlandse scheepstermen en alledaagse woorden in de Russische taal terecht zijn gekomen? Denk aan boegspriet, kapitein, kajuit, paraplu en bakkebaard. 

We wandelen verder naar ‘Het kerkhof zonder doden’, een soort tuin met de van hun sokkel omver getrokken beelden van Sovjetleiders uit het communistische tijdperk. We zien het nieuwe Tretjakov Museum en wandelen door het kermisachtige Gorki Park, en groene oase van rust, midden in een betonnen metropool. In overleg kunnen we een van deze dagen ’s-avonds een (optionele) boottocht over de Moskvarivier maken of een theatervoorstelling bezoeken. Als er nog voldoende tijd resteert, kunnen we ook Kolomenskoje bezoeken, het buitenverblijf van de tsaren in Moskou. Een andere mogelijkheid is het Izmailovo Kremlin, een sprookjesachtig cultureel centrum en marktplaats.

Een goede plek om Russische souvenirs te scoren zoals hoeden, matroesjka's en kunstwerken. Ook het Novodevitsji of Maagdenklooster, dat op een strategische plaats aan de Moskvarivier is gelegen, is zeker een bezoek waard. Tegenover ons hotel ligt het grote tentoonstellings- en amusementspark, VDNKh én het Monument voor de Veroveraars van de ruimte en het Kosmonautenmuseum. Moskou heeft zo veel te bieden, dat vier dagen eigenlijk te kort zijn... Op het einde van dag 4 nemen we (meestal) de nostalgische en romantische nachttrein naar het 700 km noordelijker gelegen St. Petersburg, waar we uitgerust op dag 5 vroeg in de ochtend zullen aankomen. Soms pakken we op dit traject ook de dagtrein, waardoor je een nacht langer in een van de beide steden zult doorbrengen.Dag 5 t/m 8: St. Petersburg

Vanaf het treinstation reizen we eerst naar ons hotel, waar we de bagage deponeren en vervolgens starten we -na een verfrissend ontbijt- met een bezoek aan het bruisende St. Petersburg dat alom bekend staat als dé culturele hoofdstad van Rusland. De Hermitage, Peter & Paul Vesting en de kleurrijke Bloedkathedraal doen deze titel zeker eer aan. ‘s Avonds verandert de stad in een waar sprookje met de indrukwekkend verlichte paleizen, de lokale bevolking die massaal over de Nevsky Prospekt en langs de grachten flaneert én de vele (hippe) eetgelegenheden. SPB, zoals de stad liefkozend wordt afgekort door de Russen zelf, is zonder twijfel de gastronomische hoofdstad van Rusland. Liefhebbers van lekker eten komen hier dus helemaal aan hun trekken.

Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de verschillende eilandjes met elkaar. Gedurende ons verblijf heb je de mogelijkheid om een rondvaart te maken door het netwerk van rivieren, grachten en kanalen die bijdragen aan de unieke sfeer van deze keizerlijke stad. De opening van het New Holland Island, een kunstmatige aangelegd eiland in het hart van de stad, is een plek waar de (rijkere) Rus komt om te genieten van de vele restaurants, winkels en cafeetjes. Vooral het gebied in en rondom de voormalige gevangenis is sfeervol ingericht.

In de stad reizen we per metro (op eigen kosten) en maken uitgebreide wandelingen langs de bekendste paleizen, de mooiste kerken/kloosters en de meest imposante kathedralen. Aan de overkant van de Neva-rivier ligt de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703, van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd, die we uiteraard ook bezoeken. In de gelijknamige kathedraal zien we verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II. De schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen zijn van een adembenemende schoonheid.

Op de belangrijkste verkeersader van de stad, de statige Nevski Prospekt (de belangrijkste en gezelligste straat) bezoeken we de grote Kazankathedraal met haar 96 zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Helaas worden de mooie Isaackathedraal en de Bloedkerk uitsluitend gebruikt als musea waardoor de mystiek daar een beetje verloren is gegaan. Het Alexander Nevski-klooster is een volgend hoogtepunt. Dit klooster draagt de titel ‘Lavra’ (klooster in de hoogste rangorde).

Peter de Grote stichtte het in 1710 op de plek waar Alexander Nevski, vorst van Novgorod en grootvorst van Vladimir, in 1240 de Zweden zou hebben verslagen. Van de 16 kerken zijn er nog 5 over. Op de bekende begraafplaats van het klooster liggen meerdere beroemdheden begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski. Wie nog energie genoeg heeft, kan ook een wandeling maken door de zomertuin, daar waar de Neva-rivier en de Fontana samenkomen. In de tuin staat het bescheiden Zomerpaleis van Peter de Grote. Optionele excursies:

Het wereldberoemde museum, de Hermitage, mag uiteraard eveneens niet ontbreken bij een bezoek aan St. Petersburg. Het is een van de belangrijkste en grootste musea ter wereld. Absolute topwerken vormen de vele schilderijen van Rembrandt en andere grote meesters waaronder, Leonardo da Vinci, Gauguin en Matisse. Het was vooral Catharina II aan wie het museum de enorme collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen schilderijen en kunstvoorwerpen op uit alle landen van Europa. Tijdens deze indrukwekkende rondleiding bezoek je ook de mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis.

Wie wil kan deze dagen ook een kleurrijke folklore show bijwonen (optioneel). Een ander indrukwekkend museum is het Russisch museum, dat gehuisvest zit in het prachtige Mikhailovsky-paleis. Het museum bezit een van de grootste collecties Russische kunst ter wereld. Hier hangen onder andere werken van Repin en Roeblev. De entree met het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn een lust voor het oog. Het paleis werd ontworpen door Carlo Rossi voor groothertog Mikhail, de zoon van tsaar Paul I. Hij kreeg het paleis ter compensatie omdat hij nooit op de troon zou zitten. 

Wie wil kan (optioneel) het sprookjesachtige Zomerpaleis bezoeken, prachtig gelegen in het tsaren- dorp Poesjkin, voorheen Tsarskoje Selo. Dit dorp, bekend om meerdere indrukwekkende paleizen, ligt zo'n 25 km ten zuiden van St. Petersburg. Het was tsarina Elisabeth die in 1752 de Italiaanse architect Rastrelli de opdracht gaf het paleis te ontwerpen. Zij gaf het de naam Catharina-paleis ter ere van haar moeder Catharina I. Het indrukwekkende paleis is omgeven door prachtige tuinen en parken. Tijdens de rondleiding krijg je een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof.

Wie deze (optionele) excursie boekt, zal onderweg ook nog het Monument of Heroic Defenders of Leningrad bij het Plein van de overwinning bezoeken. Een zeer indrukwekkend monument ter nagedachtenis van het 900 dagen durende beleg tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Bij voldoende belangstelling wordt er tevens een optionele excursie aangeboden naar de tuinen van Petrodvorets ook wel ‘Peterhof’ genoemd. Dit Zomerpaleis van tsaar Peter de Grote ligt zo’n 30 km buiten de stad aan de Finse Golf.