Prijs van deze reis: € 3.400 (18 of 19 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen
* 18 juni 2025
* 17 juni 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht Amsterdam - Ulaanbataar v.v. (vlucht ter waarde van max. € 800) * Ruimbagage (kosten bedragen tussen de € 40 en € 90 per koffer, afhankelijk van de airline
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Visum Mongolië: Sinds 01-01-2023 is er geen visum meer nodig voor Nederlanders.
* Alle transfers met 4WD gedurende de tour * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Alle overnachtingen: 2 nachten in een hotel, 13 nachten in een gerkamp, 1 nacht in een ger bij een nomadenfamilie * Reserveringskosten € 29,50
* Entrees Nationale Parken en beschermde gebieden * Optionele excursies
* Lokale Engelssprekende Mongoolse gids en Nederlands sprekende reisleiding (Jules Leerintveld) * Reis- en annuleringsverzekering
* Handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken) * Fooien: bijdrage fooienpot € 85
* Ulaanbator entrees Gandanklooster, Sukhbaatar plein, Nationaal Museum, Bogd Khaan Winter Paleis, Zaisan Memorial Heuvel, het Buddha Park en een traditioneel concert van het Tumen-Eh ensemble * Maaltijdenpot: € 350 (46 maaltijden & 2 flessen mineraalwater p.p.p.d. (ontbijt 16x, lunch 15 x, diner 15 x = € 350)
* Entrees 2 kloosters, hotsprings, museum, film, Mongoolse nomadenshow * Zakgeld: Tussen € 150 tot € 200,- p.p. per reis.
* Entrees Dzjenghis Khan Monument en Aryabal tempel * Een persoonkamer toeslag: € 640.
* Kameeltocht in prachtig woestijngebied en paardrijden (1x)
Algemeen:
Het is mogelijk dat ter plaatse kleine wijzigingen in het programma worden aangebracht.
Ambassade & Consulaat:
Honorair consulaat van Nederland in Mongolië XacBank, ICC Tower floor 16, SBD-1, S. Jamian Gung Street, 14240 Ulaanbaatar T +97699113027 E amar.hanibal@netherlands.mn Honorair consulaat van België in Mongolië 79 Tuul River Street, Khan-Uul district, 15th Khoroo, 17042 Ulaanbaatar T +976 7711 0444 E joelcachet@yahoo.com
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Eenpersoonskamer:
Alleenreizenden kunnen een kamer (ger) delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 640 voor de gehele reis. Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch_- deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.
Eten & Drinken:
In Ulaanbataar is de keuze voor verschillende soorten maaltijden vrij groot. Op het platteland is de eetcultuur zeer eenvoudig. Dieren zijn de belangrijkste leveranciers van het eten en drinken: soep van schapenvlees, wodka gedestilleerd uit koeienmelk, yoghurtkoekjes, deegballetjes van schapen- of geitenvlees, gefermenteerde paardenmelk (airag) etc. Allemaal logisch, want traditioneel zijn Mongolen nomadische veehouders die geen landbouw kennen. Voor toeristen heeft men - ook in gerkampen - westers georiënteerde maaltijden. Typische Mongoolse gerechten zijn: khuushuur: soort pannenkoek tsuivan: gestoomde en gebakken noedels met goulash van rund- en schapenvlees buuz: soort ravioli, gestoomde dumplings khorkhog: een speciaal bereide maaltijd met door warme stenen opgewarmd schapenvlees aaruul: gedroogde magere yoghurt (zuur) suutai tsai: thee in mengsel van water en melk gekookt en regelmatig met zout gedronken Airag is gefermenteerde paardenmelk. Als je dit krijgt aangeboden, neem dan paar nipjes, weigeren is zeer onbeleefd. Gemiddeld zit er zo´n 2 procent alcohol in de drank. De nomaden drinken het de hele dag door, minstens twee liter per dag. Doordat ze het over de hele dag verdelen en er aan gewend zijn, raken ze er niet aangeschoten van. De nomaden zeggen er sterk en gezond van te worden en het wordt met name aanbevolen aan zogende vrouwen omdat het voor een uitstekende melkproductie voor de baby zorgt. Dat de baby vervolgens via de moedermelk ook een beetje alcohol meekrijgt vinden ze geen probleem, de baby wordt op deze manier toch ook lekker sterk en gezond van de gefermenteerde drank. Vegetariërs: Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat tegelijk met de boeking. Wij dienen dit vooraf door te geven aan de gerkampen. Alcohol: Ook op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Alcoholisme, vooral onder mannen is ook een aspect van de stedelijke Mongoolse samenleving. Goedkope wodka is direct verkrijgbaar en veel Mongoolse mannen zijn met regelmaat dronken. De hoge werkloosheid in de stad is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het stijgende aantal kleine criminaliteit.
Fotograferen:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij een aantal bezienswaardigheden worden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gezondheid:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan twee weken). U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt is verplicht! Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken.
Literatuur & Websites:
* ‘Ik hoor de vogels vliegen’, Louisa Waugh
* Sporen van Moskou naar Beijing van Fons Hannes: reisdagboek van Belg met een Hollandse instelling: voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en klagen als het dan niet goed is.
* Reishandboek TS Express Elmar
* Steppeland van Tjalling Halbertsma: fantastisch boek geschreven door de adviseur van de Mongoolse minister-president die al heel wat van Mongolië gezien heeft.
* Het Wilde oosten, reizen in het moderne Mongolië, Julia Lawless
* Yeti jagers, Tjaling Halbertsma, Hollandia
* Mongolië, van dinosaurusspoor tot snelle paarden, Ferdie van der Walle
Maaltijden:
Maaltijdenpot: € 350 (46 maaltijden & 2 flessen mineraalwater p.p.p.d. (ontbijt 16x, lunch 15 x, diner 15 x = € 350)
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6 tot 8 deelnemers, het maximum op deze reis is 12.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door ons zelf, Jules Leerintveld zal de meeste van deze reizen uitvoeren. Door onze ervaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants. In Mongolië hebben we tevens gedurende de gehele reis een lokale gids die veel kan vertellen over de gebruiken en cultuur van dit prachtige land.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplichtdie ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Tijdsverschillen:
In wintertijd in Mongolië 7 uur later is dan in Nederland; tijdens de zomertijd 6 uur later.
Vliegreis:
Onze vlucht van Amsterdam naar Ulaanbataar heeft soms een, helaas meestal soms ook twee tussentops. De vlucht die wij vergoeden en inbegrepen is in de totale prijs van deze reis heeft een waarde van ter waarde van € 800. Eventuele duurdere vluchten worden doorberekend aan de klant, uiteraard na onderling overleg.
Wassen van kleding:
Mogelijk bij aantal gerkampen.
Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend. In Mongolië heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek nemen wij via E-mail contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en  vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de  week bereikbaar per e-mail te bereiken.