Dag 1: Vertrek Amsterdam

Vlucht Van Amsterdam naar Ulaanbataar, de hoofdstad van Mongolië. Omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn, vliegen we meestal via Istanbul of Frankfurt.   

Dag 2: Aankomst Ulaanbaatar

Aankomst in Ulaanbaatar, afhankelijk van het vluchtschema in de ochtend of middag. Het is circa een tot anderhalf uur rijden naar ons 4 sterren hotel.

Dag 3: Baga Gazryn Chuluum, een ongerepte wonderwereld (220 km, circa 4-5 uur rijden) 
Vandaag begint onze rondreis echt. We verlaten de drukte van de hoofdstad, langzaam ervaren we de rust en ruimte waar Mongolië om bekend staat. Wolkeloze blauwe luchten strekken zich tot in de eeuwigheid uit en geven een overweldigend gevoel van vrijheid. In een stoffige vlakte in de provincie Midden Gobi ligt Baza Gzaryn Chuluu, een ongerepte wonderwereld van heilige granieten rotsformaties met grillige vormen. De rotsen zijn een pelgrimsoord voor de lokale bevolking. Volgens een legende liet Chinggis Khaan zijn paarden hier grazen. Ook bezoeken we de ruïnes van antieke tempels en krijgen we de eerste indrukken van de onmetelijke en ruige Gobi woestijn. 

Dag 4: Tsagaan Suvarga, schouwspel van kleuren en vormen (200 km, circa 4-5 uur rijden)
De prachtige Tsagaan Suvarga (‘witte stupa’) lijkt op een mini grand-canyon. Het zijn prachtige geërodeerde karstformaties, ontstaan door eeuwenlange erosie van rotsformaties op een voormalige zeebodem. Je kunt er zeefossielen en schelpen vinden die 10 miljoen jaar geleden in deze voormalige binnenzee leefden. De klif ziet eruit als een stupa, vanuit het oosten lijkt het op een stadsruïne of nederzetting. Na regenval lijken de waterstromen die vanaf deze 60 meter hoge klif komen op een massieve waterval. Op het eind van het plateau zie je een uniek schouwspel van kleuren en vormen. Een magische en dramatische plek tegelijkertijd. 

Dag 5: Yolin Am, een ijsrivier in de woestijn (275 km, circa 5 uur rijden)
We rijden verder naar het zuiden en zien de komende dagen de ‘Drie Schoonheden’ van de Gobi woestijn. Een van die natuurwonderen is de schitterende vallei van Yolin Am, genoemd naar de gieren die boven de smalle kloof rondvliegen. Bijna het gehele jaar ligt hier een ijsrivier middenin de woestijn! Yolin Am is een diepe en nauwe kloof met steile rotswanden. De smalle (gletsjer)rivier heeft zich een weg gesneden door de uitlopers van bergen en is het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw en ijs. Een prachtig gebied om te wandelen en om magnifieke foto’s te maken. In deze ‘Gierenvallei’ hebben naast schapen en geiten, ook lynxen, steenbokken en roofvogels hun habitat.

Dag 6: Khongor Els, zingende zanduinen (200 km, circa 5 uur rijden)
Vandaag rijden we naar de ‘zingende zandduinen’. Een woestijn zoals je die kunt voorstellen: zand, veel zand, een heel grote zandbak. Het zijn de meest spectaculaire zandduinen van de Gobi woestijn tot 200 meter hoogte. Een pittige klim naar de top van deze witte duinen is een uitdaging die wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de 6 tot 12 kilometer brede duinen met een lengte van 180 kilometer. Het rollende zand en de stevige wind zorgen voor een apart ‘zingend’ geluid. Tegen de avond kun je genieten van een spectaculaire zonsondergang, dus hou je camera gereed!

Dag 7: Khongor Els, ontmoeting met nomaden
Vandaag blijven we in hetzelfde gerkamp en gaan we op een deze schitterende duinen en het unieke landschap verder verkennen. We bezoeken een zoetwaterbron aan de voet van de imposante zandduinen. Op een bizar groene strook midden in de woestijn grazen runderen en paarden. Na een lunch in ons gerkamp bezoeken we een nomadische familie die kamelen houdt. Geniet van de authentieke gastvrijheid van de nomaden. Een rit van een uur op een kameel nabij de zandduinen is inbegrepen.   

Dag 8: Bayanzag, Vlammende Kliffen (150 km, circa 4-5 uur rijden)
We rijden verder naar de schitterende oranjerood gekleurde rotswanden (‘Vlammende Kliffen’). De dorre kliffen zien er opvallend uit alsof ze tijdens zonsopgang en ondergang ‘vlam’ hebben gevat. In dit oeroude landschap bij Bayanzag (‘vol met groene struiken’) werden een eeuw geleden wereldberoemde archeologische vondsten gedaan. De allereerste vindplaats van een groot aantal dinosaurusbotten en -eieren. 

Dag 9: Ongyn Khiid, een mysterieuze omgeving (150 km, circa 4,5 uur rijden)
Vandaag rijden we naar het noorden en komen we in de heuvels terecht. We bezoeken de ruïnes van het Ongyn Khiid klooster langs de Ongyrivier, ooit het grootste boeddhistische klooster van Mongolië, gebouwd in de typische Tibetaans-boeddhistische stijl. In 1938 is ook dit klooster vernietigd. We wandelen in een prachtige mysterieuze omgeving waarbij je een indruk krijgt van de grootsheid van het enorme kloostercomplex dat hier ooit was.

Dag 10. Orkhon Valley, verblijf bij nomadenfamilie (380 km, 5-6 uur rijden)
Na het ontbijt rijden we naar de historische Orkhon Vallei, waar de hoofdsteden van oude Mongoolse beschavingen bloeiden, waaronder het wereldberoemde Karakorum, de 13e eeuwse hoofdstad van het Mongoolse wereldrijk. De rit van vandaag is beduidend langer dan op andere dagen. De lunch is (alleen deze dag) een lunch-box waarvan we tijdens een stop in het open steppe landschap genieten. Laat in de middag arriveren we in de schilderachtige vulkanische vallei van de Orkhon rivier. We overnachten in een ger bij een nomadenfamilie. ‘s-Avonds kun je genieten van het eenvoudige dagelijkse leven van deze familie. Het melken van de koeien, het maken van zuivelproducten en het bereiden van hun traditionele maaltijden, waarvan ook wij kunnen genieten.

Dag 11: Khorgo vulkaan en Terkhiin Tsagaan Nuur (350 km, circa 5-6 uur rijden)
Vanwege de lange rijdag vertrekken we na een vroeg ontbijt naar de Khorgo vulkaan. Deze vulkaan ligt bij het kristalheldere donkerblauwe Terkhiin Tsagaan Nuur (Witte Meer). Dit meer is bekend om zijn veel verschillende vis- en vogelsoorten. Vulkaanuitbarstingen hebben gezorgd voor een prachtige natuur in een spectaculair berglandschap. Na de lunch gaan we de vulkaan ontdekken. Bewonder de talloze markante lavaformaties. Ook kun je kiezen voor paardrijden nabij het meer (optioneel). 

Dag 12: De warmwaterbronnen van Tsenkher (186 km, circa 3 uur rijden)
We rijden naar een groene vallei met beboste heuvels waar de warmwaterbaden van Tsenkher liggen. De bronnen zijn een geologisch fenomeen en het water is bekend om zijn helende eigenschappen. We nemen de tijd om te ontspannen in deze natuurlijke bronnen. Optioneel kun je een massage en schoonheidsbehandeling ondergaan. Na het diner kun je nog meer ontspannen in deze warmwaterbronnen (zwemkleding meenemen).
De omliggende bossen en heuveltoppen zijn prima geschikt voor een kortere of langere wandeling met verbazende uitzichten over de omgeving.  

Dag 13. Karakorum, de oude hoofdstad (125 km, circa 2 uur rijden) 
‘s-Morgens kun je eerst nog genieten van de warmwaterbronnen in Tsenkher voordat we verder reizen naar Karakorum (Kharkhorin). Dit was de 13-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse Wereldrijk. Ooit een van de grootste kloostercomplexen van Mongolië en een strategische oase aan de Zijderoute van Centraal Azië. Na de lunch bezoeken we eerst het Erdene Zuu klooster, ooit een van de grootste kloostercomplexen in Mongolië, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw tijdens het communistische bewind, ernstig werd beschadigd. Er zijn nog verschillende tempels met uitstekende voorbeelden van Boeddhistische iconen uit de 16e eeuw. De witte ommuring bestaat uit 108 stupas.  Ook bezoeken we het Karakorum museum waar je vele intrigerende artefacten kunt zien die dateren uit oude perioden van het Grote Mongoolse Wereldrijk.

Dag 14. Khustai Nature Reserve, ontembare paarden (290  km, circa 4-5 uur rijden)
Een van de grote comebacks van de jaren 90 vond niet plaats op het witte doek of op het sportveld, maar op de graslanden van Mongolië. De przewalski (Mongools: Takhi), een bijna uitgestorven ontembaar paard, is nu weer op de steppe te vinden. Deze paarden zijn vanaf 1992 geherintroduceerd met hulp vanuit Nederland! Thans lopen hier ruim 300 wilde paarden. Kuddes Mongoolse witstaartgazellen komen hier ook nog veelvuldig voor. Ook leven hier edelherten en marmotten. In het museum kun je documentaires zien van de Mongoolse Natuur (met hoofdletter N). In het Nationaal Park bezoeken we ook de oude grafmonumenten uit de 6e eeuw uit het Turkse Wereldrijk dateren. Het landschap is fotogeniek en rond het kamp zijn er goede wandelmogelijkheden. Na aankomst in het park hebben we eerst een lunch en daarna bezoeken we het Nationaal Park. 

Dag 15. Terelj National Park, door kunstenaars gebeeldhouwd (150 km, circa 3 uur rijden)
In de ochtend bezoeken we een kleurrijke Mongoolse Nomadenshow, waarbij we de zeer traditionele nomadencultuur zullen zien. Na de lunch rijden we verder naar het groene Terelj Nationaal Park. In de namiddag komen we aan in Terelj, een schitterend heuvel- en berglandschap met weiden die op golfbanen lijken. Typisch zijn de schitterende rotsformaties die door kunstenaars lijken te zijn gebeeldhouwd. In het park kun je eindeloos wandelen, maar ook Mongools handboogschieten. 

Dag 16: Terelj Nationaal Park, ontdekken en relaxen 
De hele dag kunnen we genieten van het magnifieke Alpine landschap. We bezoeken de zogenaamde Schildpadrots en de boeddhistische Aryabal tempel. Daarna gaan we naar een lokale herdersfamilie om meer te leren over hun dagelijks leven en tradities. Je kunt er ook paardrijden (optioneel), wandelen en het is er schitterend om te fotograferen. Na de lunch bezoeken we het immens grote Chinggis Khaan Monument, het grootste standbeeld van een ruiter ter wereld. Met een lift kun je naar boven waarna je een 360 graden uitzicht hebt over de Mongoolse vlakten en heuvels. 

Dag 17: De hoogtepunten van Ulaanbaatar (60 km, circa 1 uur rijden)
‘s-Morgens rijden we terug naar Ulaanbaatar en bezoeken het Gandan kloostercomplex, Sukhbaatar plein, Nationaal Museum, Bogd Khaan Winter Paleis, Zaisan Memorial Heuvel met een fantastisch uitzicht over de stad en het Buddha Park. ’s-Avonds genieten we van een traditioneel concert van het Tumen-Eh ensemble. We lunchen en dineren in de hoofdstad en overnachten in een hotel. 

Dag 18/19: Naar Nederland
Helaas laten we het land van de nomaden en blauwe luchten achter ons en is aan deze prachtige reis een einde gekomen. Vandaag vertrekken we voor de terugvlucht naar NL. Bij het meest gunstige vliegschema arriveer je op dag 18 vroeg in de avond in Amsterdam, soms echter arriveer je op dag 19 in Nederland.