FAQ

(oftewel Veel Gestelde Vragen)

Waarom met Grensloos Genieten naar Japan?

"Reisorganisatie Grensloos Genieten mag dan een klein bedrijf zijn, reisleider Theo Leerintveld reist al ruim 31 jaar naar dit fascinerende land. Vrijwel alle uithoeken van de vier grote eilanden (van de in totaal 6800 eilanden) heeft hij in de afgelopen drie decennia mogen bezoeken. Bij veel collega-reisorganisaties moet je daarentegen maar afwachten wie je reisleider is en vaak gebeurt het zelfs dat deze persoon deze reis voor het eerst uitvoert. De meerwaarde van een ervaren, betrouwbare en deskundige reisleider is een zeer belangrijk onderdeel voor het welslagen van een reis. Reisleider Theo Leerintveld is al meer dan 33 jaar actief als reisleider en heeft in die periode meer dan 400 groepen mogen begeleiden. De meningen van een aantal van zijn reizigers vind je terug op de pagina Reviews

We hebben maar liefst zes verschillende reizen naar Japan, dus mocht je -net zoals wij- helemaal gek zijn van Japan, dan heb je keus genoeg. Stuur ons gerust een E-mail als je twijfelt welke reis het best bij je past. Uiteraard bezoeken we op elke reis de welbekende hoogtepunten, maar reisleider Theo Leerintveld neemt je op elke reis ook mee naar zijn persoonlijke favoriete plekken. Door het relaxte reisschema heb je genoeg tijd om de vele bezienswaardigheden te zien."

Is Japan een veilig land?

"Japan is alom bekend als een van de meest veilige landen ter wereld en staat bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. Wie de normale veiligheidsmaatregelen in acht te neemt wat bagage betreft. Als er iemand spullen kwijtraakt, is er een grote kans dat ze bij de plaatselijke politie worden afgegeven of dat ze nog op de plek liggen waar ze zijn achter achtergelaten."

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

"Geen enkele. Bij Grensloos Genieten vinden wij het 'vrijheid-blijheid' principe een belangrijk onderdeel van het reizen. Daarnaast is de Japanse manier van ontbijten (rijst, vis, miso soep) niet voor iedere Westerling weggelegd. Een ontbijtje kan je makkelijk regelen in een van de convenience stores (mini-supermarkten) als Family Mart en 7 Eleven, terwijl de reisleider je per dag leuke lunch- en diner mogelijkheden voorschotelt. Wel kan je in de meeste hotels op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, behalve in Kyoto. Een ontbijt kost tussen de ¥700 tot ¥2900. In diverse steden is er vlak bij ons hotel een lunchroom waar je eveneens westers kan ontbijten en koffie kunt drinken. In de buurtwinkels, die altijd vlak bij het hotel te vinden zijn, kan je eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt mee samen te stellen. Aangezien het ontbijt niet inbegrepen is in deze reis, kan je eventueel een plat plastic bord en bestek meenemen. Schone drinkbekers en glazen zijn in de hotels aanwezig. Bij elke kant-en-klare maaltijd in de supermarkt krijg je ook altijd eetstokjes mee. Daarnaast kan je in elke supermarkt (en vele hotels ook) je eten warm maken in een magnetron.

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

"Vrijwel de gehele reis, reizen we met de trein. Voor de treinreizen krijg je van ons ter plekke (of eerder toegestuurd) een JR-treinpas die 21 aaneengesloten dagen bruikbaar is. Van de supersnelle Shinkansen tot lokale boemeltreintjes. De treinen zijn luxueus, brandschoon en meestal niet druk. In de lange afstandstreinen kan je de rugleuning verstellen. Deze stoelen bevatten verder een uitklaptafeltje, ideaal om je maaltijd aan op te eten of je drankje op te zetten. Per drie stoelen is er een oplaadpunt voor elektrische apparaten. Op de meeste trajecten is er geen Wifi.

In treinen komt soms een karretje langs met drank, maaltijden en snacks. Een kop koffie (eventueel met melk en suiker) kost meestal tussen de ¥270 en ¥310. De treinen vertrekken stipt op tijd. Op de perrons staat aangegeven waar tot op de centimeter de deuropeningen van de treinstellen halt houden. Het treinpersoneel is bijzonder vriendelijk en erg servicegericht. In de trein kan de bagage normaliter in een bagagerek boven uw zitstoel gelegd worden. In sommige treinen zijn er bagagerekken aan het uiteinde van het treinstel. Achterin de treinstellen is meestal ook plaats voor een deel van de bagage. Voor mobiel telefoonverkeer in de trein zijn aparte belhokken ingericht, zodat u nooit overlast heeft van bellende passagiers. Het is bij het treinvervoer handig een mobiele telefoon op zak te hebben als u om een of andere reden de trein mist of – nog niet eerder voorgekomen – te laat bent met uitstappen. Als u wilt, kunt u voor een schappelijke prijs uw grote bagage door een expresdienst naar het volgende hotel laten vervoeren.

Op alle trajecten waar we onderweg zijn naar onze eindbestemming van die dag, zijn de kosten voor Grensloos Genieten. Op alle andere momenten en met alle uitstapjes, zijn de kosten voor de reizigers zelf. Uiteraard zal de reisleider dit telkens vooraf communiceren. De treinen in Japan rijden punctueel op tijd, dus als je tien seconden te laat bent is de trein al weg. Aangezien je zelf een treinpas hebt, kan je altijd een trein later nemen. De groep zal echter niet op je wachten. Neem in zo'n geval even telefonisch contact op met de reisleider (Theo Leerintveld: Whatsapp+31653799146, liever niet bellen vanwege de hoge kosten!) zodat je een trein later kunt nemen en later die dag weer bij de groep aansluit. Het overgrote deel van onze hotels zijn op loopafstand van het station, dus zorg dat je een makkelijke tas (en geen zware) bij je hebt. Eventuele taxi's zijn voor eigen rekening, of de reisleider moet bepalen dat de afstand te ver is. Heel af en toe zullen we een bus nemen naar onze bestemming. Als dit een excursie is, dan zijn de kosten voor rekening van de deelnemers. Als het een bus is naar ons hotel, dan zijn de kosten voor Grensloos Genieten."

Waar overnachten we?

"Met reisorganisatie Grensloos Genieten overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, zitbad met douche, meestal driesterrenhotels. Je kan kiezen tussen een twin, double en single. Zelfs roken of niet-roken is een keuze, mits beschikbaar. Wie geen keuze maakt, wordt standaard ingedeeld in een niet-rokerskamer, twin room.  Af en toe overnachten we in een minshuku of een ryokan, waarbij we het sanitair en de per sekse gescheiden badkamer delen met andere gasten. Hier slapen we op Japanse wijze op een futon, dunne matrassen op een tatami-mat. Er zijn vrijwel altijd voldoende futons in voorraad om een dikkere stapel te maken, dit voor de wat zwaardere types onder ons. Voor wie per se niet op deze manier wil overnachten, kan dit aangeven bij de boeking. Wij zullen er dan alles aan doen om een hotel met westerse bedden te vinden, uiteraard zijn alle meerkosten (incl. vervoer) voor rekening van de desbetreffende deelnemer aan deze reis. 

Aangezien wij voornamelijk met de trein reizen, liggen de meeste hotels op wandelafstand van het station, maar heel af en toe nemen we een taxi als de afstand niet te belopen is met koffers. Dan is de rekening uiteraard voor Grensloos Genieten. Wie sowieso vanaf het station een taxi wil nemen, kan dit doen voor eigen rekening. Deze kosten bedragen meestal tussen de € 5 en € 13 euro. Vrijwel alle hotels hebben standaard een oplaadbare zaklantaarn, waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. De Japanse badkamers zijn klein van formaat, maar brandschoon met meestal een verwarmde wc-bril en ingebouwde bidet. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. Verwacht overigens niet dat veel van het personeel Engels spreekt."

Ik reis alleen, moet ik dan automatisch een eenpersoonskamer boeken?

"Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 445 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers."

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

"Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Sowieso is alleen handbagage inbegrepen bij ons vliegticket, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten circa € 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Op de maart en late oktoberreis kan het op sommige dagen al koud zijn, dus neem zeker ook een setje warme kleding (handschoenen, warme jas, muts) mee. Plak een sticker met je persoonlijke gegevens op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en de treinpas. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden."

Kan ik pinnen in Japan?

"Je kan in (vrijwel) alle overnachtingsplaatsen vlak bij het hotel gebruik maken van een geldautomaat om yen te pinnen. Dit kan in postkantoren en bij filialen van de Citibank. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in filialen van de supermarktketen 7-Eleven. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaal je enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Inmiddels kan je ook pinnen bij een aantal supermarkten van Family Mart. De wisselkoers voor contant geld is iets lager en helaas zijn er ook weinig plekken waar je dit kan wisselen.

Naast een bankkaart is het handig om een creditcard mee te nemen, al worden deze niet overal geaccepteerd. Als je uit gaat eten is het altijd verstandig om in Japan voldoende cash geld op zak te hebben. Wel kan je de creditcard gebruiken voor betalingen in de meeste supermarkten, hier zijn overigens ook meestal je gewone bankkaarten gewoon werkzaam. Bewaar het geld altijd op je lichaam en niet in de handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag je waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieëen zet die als bijlage in je mailaccount) en hou je geld altijd gespreid bij je. Japan is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor. Zorg ervoor dat je -voordat de reis begint- al het gebruik van pinpassen op 'Azië' en/of de 'Wereld' hebt gezet. Dit is tegenwoordig heel makkelijk te doen via de apps van de desbetreffende banken.

Het BTW-tarief is momenteel 8%. Dat krijg je als buitenlander vanaf een bepaald bedrag - bijvoorbeeld bij de aankoop van elektronica- ter plekke cash terug, maar alleen bij winkels die dat in het servicepakket hebben. En dat zijn er helaas weinig. De anderen die hun BTW terug willen claimen kunnen dit doen op de luchthaven (alle eerder aangeschafte spullen moeten daarnaast in je handbagage zitten!), maar besef dat de rijen lang zijn en dat er relatief weinig tijd hiervoor beschikbaar is. In het verleden hebben helaas mensen hun vlucht naar Nederland gemist, omdat ze te lang bezig waren met dit zeer tijdrovende bureaucratische proces."

Welke munteenheid heb je in Japan?

"De Japanse munteenheid is de yen. Er zijn muntjes van 1,5 10, 50, 100 en 500 yen. Biljetten zijn er van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen. Het is niet nodig om vooraf  in Nederland yen's te kopen. Op het vliegveld van Osaka is ons eerste gezamenlijke 'pinmoment'. Een handige truc is om twee nullen van het bedrag af te halen, en dan circa 20% er af te halen. Dus een biljet van 1000 yen, min twee nullen is 10, en dan nog eens 20% eraf is 10 minus 2 = 8. Dus als je een souvenir van 1000 yen wilt kopen kost het omgerekend iets minder dan 8 euro."

Geef je fooien in Japan?

"Het geven van fooien in Japan is zeer ongebruikelijk. Desondanks maken we een fooienpot van € 25 per persoon voor deze hele reis, waarmee we het (veelal buitenlandse) hotelpersoneel bedanken voor het schoonmaken van onze kamers (€ 1 per nacht per persoon), want hun standaard salaris is echt bedroevend laag. Ook de Nederlandse reisleider ziet -indien verdiend- aan het einde van de rondreis graag een fooi tegemoet. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon."

Kan ik mobiel bellen in Japan?

"Mobiele UMTS-telefoons met 3G-connectie 2100 MHz en 3G/CDMA2000 800 MHz en een abonnement in Nederland of België zijn te gebruiken in Japan, evenals die met 4G-connectie. Anders kan je bij aankomst op het vliegveld in Osaka een sim-kaart kopen of koop een telefoonkaart en bel via kaarttelefoons naar het buitenland. Vanuit de meeste hotelkamers kan je eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is te skypen of the Whats-appen. Mocht je niet weten hoe dat te doen, laat dit dat dan a.u.b. voor vertrek uitleggen, desnoods door mensen van een telefoonwinkel."

Is er Wifi in Japan?

"Op redelijk wat plekken in Japan kan je tegenwoordig gratis internetten. Wel dien je je vaak vooraf (eenmalig) te registreren met je email en naam. De meeste winkels, supermarkten, stations en een aantal restaurants hebben gratis WiFi, maar reken hier niet standaard op. Als je echt vaak online dient te zijn is het wellicht handig als je op de luchthaven een plaatselijke simkaart koopt en/of een eigen wifi-zender huurt voor je gehele vakantie. Die kan je dan voor je terugreis weer afgeven op het vliegveld. In alle hotelkamers is gratis wi-fi. Hier en daar kan bij de hotelreceptie een laptop gehuurd worden voor ¥1000 per dag. Soms heeft een hotel een gratis te gebruiken laptop of pc voor zijn gasten in de lobby staan. In de steden is er ook op straat gratis wi-fi, check bijvoorbeeld Travel Japan Wi-Fi en download de app vooraf aan je vertrek. Deze service telt in Japan meer dan 200.000 hotspots. De stad Kyoto en directe omgeving hebben een eigen gratis wi-fi service met hotspots bij vooral bushaltes. Ook andere steden hebben deze service. De reisleider heeft de details. Zie ook de oranje button (boven de foto's) hieronder voor meer informatie."

Kan ik ook eerst een optie nemen op een reis?

"Wanneer je nog even wilt nadenken of moet overleggen voor je een reis vast legt, dan kun je een optie nemen op een reis. Met een optie houden we een maand de plek (mits beschikbaar) in de groep voor je vast. Deze vervalt automatisch als je niets van je laat horen. We vragen echter nog geen vluchten of accommodaties aan. Een optie kun je telefonisch afsluiten via 06-53 799 146 of online door een email te sturen naar genieten@grensloosgenieten.nl."

Gaan er veel singles mee op deze reis?

"Singlereizen mogen dan steeds populairder worden, Grensloos Genieten is geen voorstander van deze formule. Reisleider Theo Leerintveld heeft tientallen van dit soort reizen begeleid, maar zag helaas een heel andere soort energie in zijn groepen op deze reizen dan op zijn 'normale reizen'. Meestal is op de reguliere Grensloos Genieten reizen de verhouding tussen stellen en singles nagenoeg ongeveer gelijk. Toch boeken op de ene vertrekdatum meer alleengaanden dan op de andere. Chroom niet om ons vooraf een mail te sturen en te vragen wie er al geboekt hebben voor jouw favoriete reis, mocht dit van belang zijn voor je. Wat ook verheugend is om te vertellen is dat zowel de reisleider als de stelletjes in de groepsreizen van Grensloos Genieten deze alleenstaande reizigers met veel liefde opvangen en een leuke tijd geven tijdens onze rondreis."

Kan ik ook reizen in een privégroep?

"Het is mogelijk om te reizen in een privégroep. Dat kan vanaf 6 personen op een reis uit ons programma. Je kunt dan zelf de vertrekdatum kiezen (mits dit mogelijk is met vluchten en activiteiten tijdens de reis). Het is uiteraard ook mogelijk om aanpassingen in de route of het programma door te voeren. Neem voor meer informatie over reizen in een privégroep contact op met Theo Leerintveld via 06 53 799 146 of genieten@grensloosgenieten.nl."

Hoe weet ik dat mijn reis bevestigd is?

"Zodra je van ons de email ontvangt met daarin de bevestiging is je boeking bevestigd. Je factuur, die we z.s.m. daarna opsturen naar je, is de definitieve boekingsbevestiging voor alle zaken omtrent je boeking. We streven ernaar je de factuur binnen acht werkdagen na boeking toe te sturen."

Hoe en wanneer betaal ik?

"Wanneer we je vluchten en accommodaties hebben vastgelegd, krijg je de factuur toegestuurd als definitieve boekingsbevestiging. De aanbetaling van de reis bedraagt 35% van de reissom wanneer je langer dan 8 weken voor vertrek hebt geboekt. Dit bedrag staat duidelijk vermeld op de factuur die je van ons krijgt. Maak meteen na ontvangst van de factuur de aanbetaling over, al mag je uiteraard ook het gehele bedrag in een keer betalen. Graag zelfs. De resterende reissom en het bedrag van de eventueel afgesloten reisverzekering moeten uiterlijk 8 weken voor vertrek overgemaakt zijn. Let op: je krijgt hiervoor géén nieuwe factuur. Bij boekingen binnen 8 weken voor vertrek betaal je in één keer de gehele reissom."

Wanneer krijg ik mijn vluchtschema en deelnemerslijst toegevoegd?

"Uiterlijk 7 dagen voor vertrek ontvang je via de mail de exacte vluchtgegevens, de deelnemerslijst en, indien van toepassing, de meest recente reisinformatie."

Heb ik een visum nodig voor deze reis?

"Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Japan geen visum nodig voor een verblijf korter dan drie maanden."

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn reis?

"Iedereen die met Grensloos Genieten op reis gaat, dient verplicht een individuele reisverzekering te hebben. Je kunt eenvoudig een doorlopende of aflopende reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten: Europeesche Verzekeringen heeft bijvoorbeeld een reisverzekering die in alle noodzakelijke dekkingsgebieden voorziet."

Ik wil mijn reis verlengen, kan dat?

"Ga je met Grensloos Genieten op reis en wil je na afloop van de reis langer in het betreffende land blijven, dan bieden we de volgende mogelijkheid aan. Je laat ons de terugvlucht uitstellen naar een door jou gewenste datum. Vraag je de vluchtwijziging direct bij boeking bij ons aan, dan brengen we daarvoor alleen de eventuele meerkosten in rekening. Valt de gewenste verlenging buiten de geldigheidsduur van het ticket, of geldt er een toeslag op de vlucht, dan moeten we naast de administratiekosten een hoger tarief, dat door de luchtvaartmaatschappij wordt opgelegd, berekenen. Voor beide vormen van de verlenging geldt altijd dat de vlucht en/of accommodatie op aanvraag zijn. Eerder vertrek, voor aanvang van de reis, is niet in alle gevallen mogelijk en uitsluitend op aanvraag. Bij een vluchtverlenging regel en betaal je zelf de kosten voor vervoer naar de luchthaven."

Is het mogelijk om eerder of later dan de groep te vliegen?

"Het is vaak niet mogelijk om eerder uit Nederland te vertrekken in verband met de voorwaardes van de luchtvaartmaatschappij. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen als je dit graag wilt. Later terugkeren dan de groep is wél mogelijk. Met dit verzoek dien je een vluchtverlenging bij ons aan te vragen. Aan een vluchtverlenging zijn -soms- extra administratiekosten verbonden. Houd er rekening mee dat het vluchttarief op de door jou gewenste datum hoger uit kan vallen dan het ticket van de oorspronkelijke heen- en terugreis datum. In dit geval nemen we contact met je en maken we je boeking pas rond als je akkoord gaat met de eventuele meerprijs. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden."

Kan ik vanaf een andere luchthaven vertrekken?

"Ja, het is mogelijk om vanaf een andere luchthaven te vertrekken door een zogenaamd landarrangement te boeken. We verwachten je dan in de eerste accommodatie op de datum van aankomst van de groep. De transfer van en naar het vliegveld en eventuele extra hotelovernachtingen dien je zelf te regelen en te betalen, mocht dit te moeilijk voor je zijn dan doen we ook dat graag voor je tegen een klein tarief. We kijken uiteraard graag met je mee naar de mogelijkheden. De definitieve gegevens van de eerste accommodatie ontvang je ongeveer een week voor vertrek van ons."

Is er een groepsincheck op Schiphol of iemand daar om ons op te vangen?

"Grensloos Genieten verzorgt geen groepsincheck op Schiphol, je dient zelfstandig in te checken bij de betreffende balie. Wij adviseren je dan ook om tijdig aanwezig te zijn en tijdens het inchecken eventueel je stoelvoorkeuren door te geven."

Ik reis alleen, hoe gaat dat in zijn werk?

Reis je alleen? Dan hoef je niet perse de meerprijs voor een éénpersoonskamer te betalen, al wordt deze bij je boeking wel direct erbij gezet. Je kan ervoor kiezen om een ‘kamer op indeling’ te boeken, waarbij je een kamer deelt met een andere ‘op indeling’ deelnemer van hetzelfde geslacht. Kies je hiervoor, dan willen we je graag wijzen op de verwachtingen die wij hebben van deelnemers die op ‘kamer op indeling’ basis meereizen. Een ‘kamer op indeling’ is afhankelijk van de groepssamenstelling en is net zoals een éénpersoonskamer altijd op aanvraag en onder voorbehoud van beschikbaarheid. Zodra we iemand hebben gevonden die zijn kamer wil delen, nemen we direct contact met je op en storten we het eenpersoonskamer tarief terug."

Hoe kan ik een vliegtuigstoel reserveren?

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt de mogelijkheid om tegen betaling je stoel te reserveren of te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hieronder vind je de luchtvaartmaatschappijen waarbij dit mogelijk is.

KLM
KLM biedt reizigers de mogelijkheid om zelf via www.klm.com met behulp van een reserveringsnummer te upgraden naar economy comfort class stoelen. Dit reserveringsnummer is telefonisch of via e-mail op te vragen bij Grensloos Genieten.

Lufthansa
Vanaf 23 uur voor vertrek kun je via www.lufthansa.com een vliegtuigstoel reserveren.

Overige luchtvaartmaatschappijen
Aan alle overige luchtvaartmaatschappijen geven wij, waar mogelijk, je stoelvoorkeur door. De luchtvaartmaatschappij probeert deze wensen zo veel mogelijk in acht te nemen, maar bevestigt het ons niet. Aangezien het om een voorkeur gaat raden wij altijd aan om dit bij de incheckbalie op Schiphol opnieuw kenbaar te maken."

Kan ik van tevoren online inchecken?

"Vooraf online inchecken is mogelijk als je vliegt met:
- KLM/Air France: vanaf 30 uur voor vertrek via www.klm.com
- Lufthansa: vanaf 23 uur voor vertrek via www.lufthansa.com

Bij alle andere luchtvaartmaatschappijen is dit voor groepsreispassagiers helaas nog niet mogelijk en dien je 2 tot 3 uur voor vertrek op Schiphol zelf in te checken. Daar waar mogelijk hebben we stoelreserveringen gemaakt."

Ik heb een Frequent Flyer nummer, kan ik dat ook aan jullie doorgeven?

"Ja, je kunt je Frequent Flyer nummer bij boeking aan ons doorgeven. Als je dit vermeld op je boekingsformulier geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij zodat je punten automatisch bijgeschreven worden."

Tot wanneer kan Grensloos Genieten een reis annuleren die nog geen gegarandeerde vertrekdatum heeft?

Grensloos Genieten behoudt zich het recht voor om tot uiterlijk 28 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Uiteraard storten wij dan direct het aanbetaalde geld terug.

Wat voor klimaat heeft Japan?

"De combinatie van het bergachtige landschap en de lengte van het land zorgt voor een complex klimaat. Van half juni tot augustus wordt Japan beïnvloed door warme vochtige luchtstromen van de Stille Oceaan. Eind juni en begin juli valt de meeste regen. Soms bestaat er in de kustregio’s kans op tyfoons. De lente en herfst zijn mild met meestal heldere dagen en vrij weinig regen. Van half maart tot diep in april is het bloesemtijd, afhankelijk van waar in Japan je bent. De hoeveelheid bloesem is verder afhankelijk van het weer. Japan behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld."

Wat is de beste reistijd?

"Het voor- en najaar, grofweg maart/april en een vroege mei en september/oktober tot in november."

Kan je een driepersoonskamer boeken?

"Tijdens deze reis zijn er geen driepersoonskamers beschikbaar. Er wordt voornamelijk overnacht in een- en tweepersoonskamers. Boek je met drie (of vijf) personen, dan deelt één van de reizigers een kamer met een medereiziger van het zelfde geslacht. Wil je geen kamer op indeling, dan kun je voor de derde reiziger, tegen een meerprijs, een eenpersoonskamer boeken."

Wat is het aantal deelnemers van deze reis?

"Op deze reis gaan er minimaal zes personen mee, maximaal twaalf personen."

Welke websites kan ik raadplegen voor handige reisinformatie?

"Om de voorbereidingen op je reis te vereenvoudigen hebben we een aantal links naar, aan onze reizen gerelateerde, websites op een rijtje gezet.

Visa
http://www.visum.nl visuminformatie en formulieren

Gezondheid
www.gezondopreis.nl Gezond op reis.
www.lcr.nl Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers.
www.tropenzorg.nl Deze site geeft informatie over het thema reizen en gezondheid en bijbehorende producten.
www.vaccinatiebureau.nl Geeft informatie over vaccinaties aan reizigers.
www.ggd.nl Vind de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.

Reisadviezen
www.minbuza.nl Site van het ministerie van Buitenlandse Zaken met een overzicht per land en regio van reisadviezen, ambassades en consulaten, legalisatie-informatie en andere adviezen.
www.douane.nl Voor informatie over wat je wel en niet mag meenemen als je vanuit buiten de Europese Unie naar Nederland terugkeert.

Reisboeken
www.reizenoppapier.nl Hier vind je zowel reisgidsen over het op reis gaan met kinderen als boeken voor kinderen over op reis gaan.
www.reisboekhandel.nl Overzicht van gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland die bij de vereniging van reisboekhandels zijn aangesloten.
www.dezwerver.nl Reisgidsen en kaarten.
www.tegastin.nl Reisgidsen over achtergronden en cultuur van landen.

Duurzaam toerisme
www.debeterewereld.nl Genieten en bewuste keuzes maken kunnen prima samengaan.
www.hier.nu Nederland klimaatneutraal.  
www.fairtourism.nl Interactieve website over duurzaam toerisme.
www.maxhavelaar.nl Website over eerlijke handel met derde wereld producenten.

Geld en verzekeringen
Mastercard ATMhunter Zoek pinautomaten wereldwijd.
www.gwktravelex.nl Online bestelservice van buitenlands geld en een koersconverter.
www.oanda.com Wisselkoersen
www.europeesche.nl Informatie over reisverzekeringen.

Overig
www.kropla.com Welke wereldstekker heb ik nodig?
www.schiphol.nl Informatie over de voorzieningen en dienstverlening op Schiphol. 
www.ns.nl Reisplanner voor vervoer per trein.
www.afrikanieuws.nl Boeken, muziek, foto's en het laatste nieuws van landen in Afrika.
www.google.nl/earth Satellietbeelden en andere kaarten.
www.tropentheater.nl Informatie over niet-westerse culturen en hun achtergronden.
www.rangerclub.nl Leuke site voor kinderen en ouderen die alles willen weten over dieren.
www.museumkennis.nl Rijksmuseum voor Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis
www.weeronline.nl Check het weer wereldwijd.
www.worldtimeserver.com Overzicht van tijdsverschillen en de huidige tijd in landen.

Hoe is de electriciteitsvoorziening in Japan?

"Het voltage is 100 Volt. Voor stekkers wordt het A-model gebruikt. Het bestaat uit twee platte plaatjes met een rond gat in elk plaatje. Je hebt dus een universele stekkerdoos nodig of een verloopstekker."