Dag 1: Naar Osaka

Na een comfortabele vlucht vanuit Amsterdam arriveren we op dag 2 in Osaka.

Dag 2: Osaka

New York mag zich dan de stad noemen die ‘nooit slaapt’, de tweede grootste stad van Japan behoort ook tot deze categorie. Oska is onderdeel van de Kansai-regio, een gebied waar maar liefst 23 miljoen mensen wonen. Alhoewel deze metropool vaak ontbreekt in de routes van touroperators en buitenlandse toeristen, heeft de stad meer dan genoeg te bieden voor een eerste introductie van dit fascinerende land. Deze moderne stad staat –samen met Fukuoka- bekend als de plek waar de beste restaurants van het land te vinden zijn.

En Osaka mag dan niet de mooiste bruid zijn, het is wel een van de meest actieve en gezelligste steden. ’s Avonds lijken alle drie miljoen inwoners zich te verzamelen in het centrum waar de glitterende neonreclames zo uit een film van Blade Runner lijken te komen. Overdag kan je –nadat je met gids Theo al handenvol verhalen hebt gehoord over de Japanse samenleving- eventueel een bezoek brengen aan het grootste aquarium van Japan of het gerestaureerde kasteel. Ook zijn er enkele mooie musea te bezoeken.

Dag 3: naar Kurashiki

Op dag 3 gaat onze drieweekse treinpas in werking en reizen we met de supersnelle Shinkansen langs de prachtige kustlijn van de Japanse binnenzee. Onderweg maken we eerst een (optionele) stop om het ‘Witte Reiger’ kasteel van Himeij te bezoeken, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Vanaf het treinstation is het slechts twintig minuten wandelen naar dit wereldberoemde bouwwerk dat je vanaf het station al kunt bewonderen.

Ook de fraaie omliggende tuinen van dit vijf verdiepingen hoge kasteel zijn te bezoeken. Daarna reizen we met verschillende treinen door naar het onbekende, maar zeker niet onbeminde 'provinciestadje' Kurashiki waar we vanavond verblijven. Eerst droppen we in het hotel onze baggage, waarna we direct doorwandelen naar het nabijgelegen fotogenieke Bikankwartier. Dit ligt aan een kleine gracht met historische gebouwen. Het is er leuk flaneren langs de (minieme) waterkant.

Ook herbergt deze stad van een half miljoen inwoners een museum met werken van bekende westerse schilders, maar ook met Japanse kunst, terwijl ook het speelgoedmuseum een leuk inkijkje geeft in de Japanse historie. Dit is een van de leukste districten deze vakantie om een mooi souvenir te scoren voor het thuisfront of om jezelf te trakteren op een waardevol aandenken van deze prachtige rondreis.

Dag 4: Onomichi

In de ochtend reizen ze wel vroeg naar Onomichi, waar je een van de mooiste fietstochten dat het land-van-de-rijzende-zon te bieden heeft kunt maken. Fietsfanaten kunnen de hele route van circa 70 kilometer rijden, onderweg zijn er echter ook enkele mogelijkheden om vroegtijdig op een veerboot te stappen en terug te keren naar het beginpunt. Een ideale tocht dus voor iedereen die zin heeft om Japan op een andere manier te ontdekken. Wie helemaal geen zin heeft in lichamelijke inspanning, kan comfortabel met de kabelbaan naar een prachtig uitzichtpunt. Door velen geroemd als een van de mooiste panoramische en fotogenieke plekken van Japan.

Tempelliefhebbers komen helemaal aan hun trekken tijdens een goed bewegwijzerde tempelroute die je langs 25 pittoreske tempels voert, een geliefd toevluchtsoord voor de vele katten die hier leven. Ook de kronkelige winkelstraten van dit knusse, heuvelachtige stadje zijn ideaal om op een prettige manier te verdwalen. Bergschoenen en ‘klimkuiten’ zijn vandaag een pre. Let op: omdat Onomichi vrijwel geen 'normale' hotels herbergt, slaap je vanavond met de mannen op een kamer en de vrouwen delen een ruimte. Ook delen we deze nacht de badkamer met de andere gasten in dit eenvoudige, maar zeer sfeervolle onderkomen. Wie dit niet wil kan (tegen meerkosten) een half uur reizen verderop met de trein slapen in een 'gewoon hotel' in een ander stadje. Dit traject dien je echter helaas zelfstandig af te leggen, omdat de reisleider bij de groep blijft in Onomichi.

Dag 5: Naar Miyajima / Hiroshima:

Met de trein ‘vliegen’ we naar Hiroshima, waar we –na een korte veerboottrip- op het nabij gelegen eiland van Miyajima overnachten. Overdag is het hier een gekkenhuis met tienduizenden Japanners (en toeristen) die allemaal de welbekende Itsukushina schrijn, Daisho-tempel en andere bezienswaardigheden komen bezoeken, ’s avonds is het hier gelukkig een heel ander verhaal. De mystieke rust en de heilige herten zijn onze enige metgezellen op deze magische plek.

Mits er plaats is, overnachten we hier in een sfeervolle ryokan, een van de vele traditionele overnachtingsmogelijkheden die Japan te bieden heeft. Alhoewel het in het begin een beetje wennen is om te slapen op een futon matras op een ondergrond van tatami matten (platen van geperst rijststro), slaapt het heerlijk comfortabel. Ook het inpandige warmwaterbad is een weldaad voor lichaam en geest. Als we in dit traditionele Japanse onderkomen een plaats hebben kunnen vinden, dan deel je de badkamer met de andere gasten. En wie van lekker eten houdt, deze streek is bekend om zijn oesters en de machtige okonomiyaki (soort Japanse pannenkoek). Wanneer er geen hotel voorhanden is op het eiland, dan slapen we aan de 'overkant' in Hiroshima.

Dag 6: Naar Fukuoka

Als de dagelijkse mensenmassa zich weer klaar maakt om de iconische vermiljoenrode torii (poort) te gaan bezoeken, verlaten wij het eiland en reizen naar de stad waar het Atoombom museum een onvergetelijke indruk op je zal maken. Ook de mooie Shinkuien tuin is een absolute aanrader. Wie zin heeft mag aansluiten bij de reisleider die vandaag de tweewieler gebruikt om deze bijzondere stad te verkennen. Dankzij je JR pas kan je vandaag ook gratis een stadsrondrit maken met de ‘Hop On Hop Off’ bus. Welke optie je ook kiest, laat op de dag nemen we de trein zuidwaarts en komen we aan het begin van de avond aan in Fukuoka, de ‘leukste stad van Japan’ (volgens Japanners zelf). Morgen hebben we onze eerste kennismaking met deze bruisende stad.

Dag 7: Fukuoka

Fukuoaka herbergt behalve mooie stranden, moderne architectuur en prachtige musea ook de beste eettenten van Japan. Wie geen zin heeft in een normaal restaurant, kan zijn honger stillen in een Yatai, het Japanse woord voor een mobiele eetstal. Deze worden dagelijks tegen de avond opgebouwd langs de rivier en diep in de nacht weer afgebroken. Ondanks dat het niet altijd even comfortabel zitten is en de menukaart beperkt (als die al aanwezig is), blijft het een leuke ervaring om -omringd door ketting rokende witte boorden werkers- te genieten van deze typische Fukuoka-ervaring.

Deze stad herbergt namelijk meer Yatai’s dan er in de rest van dit uitgestrekte land te vinden zijn. Overdag neemt de reisleider liefhebbers mee op een wandeling door deze fascinerende stad. Dit is ook een van de weinige plekken op deze reis om te genieten van een dagje strand & zee.

Dag 8: Naar Nagasaki

In de ochtend vertrekken we voor de mooie treinrit naar Nagasaki. 's Middags staat een (optionele) excursie op het programma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. De karakteristieke houten huizen hier waren de onderkomens van rijke westerlingen en geniet –net als zij vroeger- van een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar 'downtown' Chinatown. Wie wil kan 's avonds dineren bij een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 9: Nagasaki

Vandaag kunnen we Nagasaki op eigen gelegenheid verder ontdekken, uiteraard na de nodige tips van de reisleider die Nagasaki kent als zijn eigen broekzak. Wie geen zin heeft om alleen op pad te gaan, op alle ‘vrije dagen’ is er tijdens deze reis altijd een leuke invulling vanuit de reisleiding. Het kunstmatige eiland Dejima is een absolute aanrader. Hier woonden en werkten ruim twee eeuwen lang Hollandse kooplieden voor de VOC en de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Ook Nagasaki heeft –naast Hiroshima- een indrukwekkend eigen Atoombommuseum.

Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het sinds 1974 vervallen eiland Gunkanjima –dat er van afstand uitziet als een gigantisch slagschip- is tevens een aanrader. Deze bijzondere plek is wereldberoemd geworden door de James Bond-film Skyfall, de plek waar schurk Raoul Silva zijn geheimzinnige hoofdkwartier had. Liefhebbers van vervallen ruines en verwaarloosde gebouwen komen hier aan hun trekken tijdens een interessante rondwandeling.

Dag 10: Naar Oita (Beppu)

Een aantal mooie treinreizen van in totaal ruim vier uur brengt ons vandaag door het prachtige landschap van het vulkanische eiland Kyushu naar onze eindbestemming Beppu. Op een (verre) steenworp afstand passeren we de machtige vulkaan Aso. Omdat deze grootste actieve vulkaan van Japan (met een caldera omtrek van 120 kilometer!) vrijwel nooit toegankelijk is voor toeristen vanwege dreigend uitbarstingsgevaar, laten we deze berg letterlijk en figuurlijk links van ons liggen.

Vanaf het treinstation van Beppu is het slechts een korte wandeling naar ons hotel. In de buurt zijn voldoende eetgelegenheden en in het nabijgelegen You-Me Town winkelcentrum zijn een aantal fastfoodzaken en een grote supermarkt. De grote attractie van Beppu zijn uiteraard de welbekende hellen die we morgen uitgebreid gaan verkennen. Het blijft elke keer weer een fantastisch gezicht om alle stoomwolken te zien op de omliggende berghellingen, waar dagelijks meer dan 100 miljoen liter heet water wordt opgepompt.

Dag 11: Beppu

De makkelijkste manier om de mooiste hellen te bereiken is door een openbare bus naar het hoogste punt van de berg te nemen en dan al wandelend weer af te dalen. Er zijn maar liefst acht hellendistricten, waarvan er enkele zo kokend heet zijn dat je er levend zou verbranden als je deze zou betreden. In de recent uitgebrachte film ‘Nagasaki’ is te zien dat dit kokende water in het verleden ook werd gebruikt als efficient martelwerktuig. Uiteraard zijn er ook enkele onsen (heet waterpoelen) die wat prettiger zijn om te betreden, varierend van borrelende grijze modder tot kristalhelder blauw water. De reisleider heeft ze in de loop der jaren allemaal bezocht en geeft ter plekke uitleg welke het meest attractief zijn en wat je allemaal nodig hebt om optimaal te genieten van deze typisch Japanse lichamelijke en geestelijke ontspanning.

Ook kan je op een aantal plaatsen eten kopen dat bereid is op de hete stoom van deze vulkanische bronnen. Dat deze snacks daardoor een ietwat ander kleurtje gekregen hebben en een bijzondere zwavel geur hebben mag de pret niet drukken. Het smaakt meer dan prima en schijnt ook nog eens super gezond te zijn. Wie geniet van deze manier van koken kan zelfs een heuse ‘Hell Steaming Workshop’ volgen waarbij je alle trucjes leert van deze bijzondere vorm van eten. Ook kan je een bezoek brengen aan de Kannawa hellen, waar in de loop der jaren een soort seksmuseum is ontstaan met ’erotische houtblokken’ en met door de natuur en mensenhand gevormde sculpturen van genitaliën.

Wie geen zin heeft in deze ‘bergwandeling’, kan zich verheugen op het zandbad aan de kustlijn of baden in het wat chiquere Takegawara badhuis. Tevens heb je de mogelijkheid om op eigen houtje af te reizen naar de Usuki boeddha’s. Deze in de kliffen in zachte steen gekerfde eeuwenoude beelden dateren uit de Heian-en Kamakura-periode. Avontuurlijke geschiedkundigen kunnen een bezoek brengen aan het eiland Kuroshima waar in het jaar 1600 de eerste boot uit Nederland aan wal kwam. Er is een monument op het eiland dat herinnert aan de Nederlandse boot, evenals een piepklein museumpje. Ook de apenkolonie in Beppu (met ruim duizend makaken) en een aquarium met zeedieren zijn te bezoeken op deze vrije dag.

Dag 12: Naar Shikoku: Ozu of Matsuyama

Een veerbootrit van circa drie uur brengt ons vandaag van het (relatief) drukke Japan naar een van de minst bezochte gebieden: Shikoku. Dat dit het tempeleiland bij uitstek is, ontdek je al snel. Vanuit de havenstad Yawatahama reizen we per trein naar Ozu, onze comfortabele thuisbasis voor de komende twee dagen. Het gerestaureerde kasteel van Ozu is de onbetwiste blikvanger van dit 50.000 zielen tellende historische stadje. Ook is het leuk om te dwalen door de pittoreske straten van het centrum, daterend uit de Edo-periode.

Hoog boven de oevers van de Hijikawa rivier ligt –wat ons betreft- een van de meest bijzondere architectonische gebouwen van Shikoku: Garyu Sanso. Deze iets meer dan een eeuw oude villa werd in vier jaar tijd gebouwd door 9.000 arbeiders. Ondanks deze massale toestroom van werkers blinkt het gebouw uit in subtiele details en een fascinerende tuin. Tevens is het heerlijk om gewoon te relaxen langs de rivier en zijn groene omgeving.

Dag 13: Ozu of Matsuyama:

Vandaag is het mogelijk om met de trein een bezoek te brengen aan het nabij gelegen historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea. Ook is er hier een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater te vinden. Een half uur verder met de trein ligt Matsuyama, een stad met vele bezienswaardigheden, waaronder een van de mooiste kastelen van Japan, het badhuis van de keizer en enkele interessante musea.

Wandelaars kunnen vandaag ook een mooie wandeling maken over de ‘88 tempels route’, Japan’s meest lange (1400 km) en geliefde pelgrimage. Reisleider Theo deelt ter plekke graag alle details met je toen hij zelf deze inspirerende route heeft afgelegd.

Dag 14: Naar Kochi

Op ons lange traject van vandaag is de JR pas niet geldig, waardoor we losse kaartjes dienen te kopen -voor onze rekening uiteraard- van verschillende treinen. De prachtige route door de bergen maakt dit ongemak echter meer dan goed. Zorg dat je een plekje bij het raam bemachtigd hebt en je camera opgeladen is, zodat je vandaag volop kunt genieten van prachtige vergezichten en tijdloze panorama’s. Na verschillende keren overgestapt te zijn, arriveren we laat in de middag in Kochi.

Dag 15: Kochi

Ooit was dit de meest onherbergzame plek van Japan waar velen naar toevluchten die niet gevonden wilden worden. Anno nu is deze omgeving een droomlocatie voor natuurliefhebbers en op zee kan je een tocht maken om walvissen te spotten. De botanische tuin en het centraal gelegen kasteel zijn slechts enkele van de te bezoeken mogelijkheden. Ook de op 50 km afstand gelegen spectaculaire Iya vallei, met zijn vele bossen en diepe ravijnen, is te bereizen met trein en leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten.

Dag 16: Naar Takamatsu

Wie gisteren geen uitgebreid bezoek heeft gebracht aan de prachtige Iya vallei, kan vandaag genieten van een schitterende treinreis door dit mooie geschenk van Moeder Natuur. Snel gaat het niet, maar genieten doe je des te meer van deze veredelde tramrit. Eenmaal in de levendige havenstad Takamatsu begeven we ons al snel (optioneel) naar de grootste tuin van Japan: de Ritsurin-koen. Al meer dan 400 jaar vermaakt deze groene oase de locals en alle bezoekers van buitenaf.

In deze ruim opgezette tuin vind je een prachtige mix van meren, bomen, kanalen, bruggen en kunstmatig gemaakte eilanden. Hier kan je makkelijk enkele dagen doorbrengen zonder je een moment te vervelen. Ook zijn er her en der verspreid enkele musea en traditionele theehuizen te vinden. Wie liever niet gebonden zit aan een park, Takamatsu is een vlakke stad en daardoor ideaal om met een tweewieler te verkennen.

Dag 17: Takamatsu (kunsteiland Naoshima)

Alhoewel Takamatsu zelf genoeg te bieden heeft qua bezienswaardigheden, zou je er vandaag ook voor kunnen kiezen om (optioneel) af te reizen naar het kunsteiland Naoshima. Een veerboot bengt je naar dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, kleine vissersdorpen, fraaie musea en interessante gebouwen. Het kunsteiland is vooral een grote aubade aan architect Tadao Ando. Van de ruim 200 gebouwen die deze geweldenaar heeft ontworpen, staan er enkele op dit eiland.

Ook de overvloedig aanwezige kunst –in de musea en daarbuiten- is om van te watertanden, met onder meer werken van Claude Monet, James Turrell, Walter De Maria, Lee Ufant en Yayoi Kusama. Ter plaatse kun je kiezen om alles te verkennen met de goedkope Hop on Hop off bus of met de (elektrische) fiets. Naoshima biedt genoeg cultureel vermaak en natuurschoon om de hele dag door te brengen.

Dag 18: Naar Nara

Vandaag reizen we met een aantal treinen naar Nara, de voormalige eerste hoofdstad van het Japanse rijk. Deze streek wordt door veel Japanners gezien als het gebied waar Japan is ontstaan. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat.

De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud. Tevens maken we in dit kleine stadje kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is. Wie liever de natuur ingaat, op redelijk eafstand van de stad vind je een schitterende natuur en ook nog vele historische overblijfselen, zoals befaamde grafheuvels.  

Dag 19: Nara.

Vandaag maken we een (optionele) ontspannen fietstocht of een relaxte wandeling in de historische omgeving van Nara. Eeuwenoude grafheuvels, onbekende tempels en een authentieke plattelandsomgeving vormen het levende decor waar we doorheen fietsen/wandelen. De reisleider neemt je graag mee naar zijn favoriete plekjes.

Dag 20, 21 & 22: Kyoto

Vandaag reizen we per trein naar Kyoto, waar we na de middag aankomen. De komende 2,5 dag staan geheel in het teken van deze prachtige stad die meer dan 2300 (!) tempels, heiligdommen en andere bezienswaardigheden herbergt. De reisleider kent de stad op zijn duimpje en zal alle mogelijkheden uitgebreid bespreken. Zo kunnen we een bezoek brengen aan het Nijo-jo Paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu, Ginkaku-ji (Zilveren Tempel), Kinkaku-ji (Gouden Tempel), Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) en de Sanjusangen-do (1000 Boeddha’s). Het exacte programma bepalen we ter plekke.

Een absolute aanrader is een wandeling door de oostelijke kant van Kyoto. In de geishawijk Gion en de theepotwijk, met overal houten huizen en traditionele winkels, snuiven we de geur op van deze sfeervolle buurt. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich –net als die duizenden andere bezoekers uit de omringende landen van Japan- laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving, het zilveren paviljoen, met een prachtige zentuin.

Ook bestaat de mogelijkheid om deze route (gedeeltelijk) met de fiets af te leggen. Iets verder zuidelijk ligt de shintoshrijn Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii's. De sfeervolle wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos is eveneens een aanrader. Hier kunnen we een fraaie fietstocht maken langs de rivier. Liefhebbers van moderne architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. Kortom: we komen tijd te kort in dit levendige sprookjesboek.

Dag 23: Naar huis

Vandaag nemen we al vroeg de trein naar de luchthaven. Op Kansai Airport in Osaka zal Theo Leerintveld, je Nederlandse reisleider, afscheid van je nemen of met je mee vliegen naar zijn volgende bestemming. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat je op deze dag met veel plezier zult terugkijken van de spectaculaire rondreis ‘Keizerlijk Klassiek & Natuur’. Let op: soms hebben we een vlucht met een tussenstop waardoor je pas op dag 24 in Nederland zult arriveren.