Prijs van deze reis: € 2.800 (17 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen
* 16 juli 2025
* 15 juli 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht (met tussenstop) naar Kirgizie, met een totale waarde van € 500 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers & vervoer * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies: € 30
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 300
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2.700 kilometer.
Ambassade & Consulaat:
Kirgizie heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. * Ambassade van Kirgizië in België Abdijstraat 47, 1050 Brussel T 02 640 18 68/ 640 38 83 E kyrgyz.embassy@skynet.be I www.kyrgyz-embassy.be
Nederlands honorair consulaat in Kirgizië Tynystanov street 96, office 11, 720000 Bishkek T +996 312 690 565 E dutchconsulate@elcat.kg I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan
Belgisch Ere-consulaat in Kirgizië 209-A Tynystanov street, 720040 Bishkek T +996 312 900 100, +996 312 622 161 E d.djenbekova@lorenz-law.com I http://kazakhstan.diplomatie.belgium.be
Bevolking:
Dit prachtige land, waarvan de grenzen door Stalin in 1920 zijn getrokken, is een mozaïek van etnische minderheden. Officieel zijn er negentien geregistreerde nationaliteiten onder de zes miljoen inwoners, waarvan de Russen de tweede bevolkingsgroep zijn, uiteraard na de Kirgiezen. Van de andere nationaliteiten zijn de afstammelingen van Duitse immigranten de meest opvallende. Regelmatig zijn er conflicten tussen etnische minderheden. De naam Kirgiez komt overigens van de woorden 'veertig stammen', verwijzend naar het aantal stammen dat in heel Kirgizië te vinden is.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Dieren:
Jakken, ezels, paarden, schapen en geiten voorzien de bevolking van vlees, wol, leer en melk. Van de paardenwerk wordt kumiz gemaakt, gefermenteerde melk dat nog erger smaakt dan het klinkt...
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Een aantal onderkomens tijdens deze reis liggen zo afgelegen, dat we geen andere optie hebben dan te dineren in ons guesthouse/hotel/yurt kampement. Aangezien we nu nog niet weten waar we exact verblijven, krijg je (minimaal) een week voor vertrek een exacte overnachtingslijst aangeboden, met daarin exact het aantal keren dat we ‘op locatie’ eten. Houd rekening met een bedrag van tussen de 200 en 300 euro voor alle maaltijden die we gezamenlijk hier nuttigen. Restaurants en eettentjes zijn daarentegen in het centrum van de dorpen/steden overal te vinden. Laat je niet misleiden door de vaak helse tl-verlichting: gezelligheid is niet een van de belangrijkste eisen van de Kirgiezen. Om kort te gaan: de gastronomie is bedroevend in Kirgizië. Natuurlijk, sjasliek vers van de barbecue is geweldig van smaak, maar na twee dagen ben je dat wel beu. De vegetariër heeft het zwaar in dit land, omdat de meeste maaltijden bestaan uit vettig vlees en de stroperige oliën die eruit voortkomen. Bereid je dus voor op een chronisch gebrek aan groenten en een overdaad aan deeggerechten gevuld met aardappelen, gehakt en uien. Wil je geen doorloop van je darmflora, laat dan de gedroogde vissen aan de kant van de weg hangen. Koekjes hebben ze in elke willekeurige supermarkt. Maak er een sport van om de lekkerste varianten te ontdekken in de vele tientallen dozen. De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. In onze ogen het beste wat de lokale keuken te bieden heeft. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lang gekookt lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. En mocht er ergens 'dollar-slaat' op de kaart bestaan, bestel er gelijk twee. Dan heb je in ieder geval een flinke dosis aan groenten binnen...:)
De licht alcoholische paardenmelk genaamd Kümüs, wordt gezien als de nationale drank. Deze drank wordt meestal door nomaden aan de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken maksym en jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist. Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat tegelijk met de boeking. Alcohol is op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Alcoholisme, vooral onder mannen is ook een aspect van de stedelijke Kirgizische samenleving. Goedkope wodka is overal verkrijgbaar.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 30.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Vaccinaties voor Kirgizië worden beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be/N/reisgeneeskunde, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hoogteverschillen: wanneer je tijdens deze reis boven de 2500 meter hoogte komt, is er de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Dit is ook de reden dat je veel moet drinken: drink boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Dit klinkt veel maar let er wel op. Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte, waarbij hoofdpijn het belangrijkste symptoom is. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren! Het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Kyrgyz Republic; heart of Central Asia door Rowan Steward & Susie Weldon. ISBN9789622177918
* Practicing Islam: David W. Montgomery, Knowledge, Experience, and Social Navigation in Kyrgyzstan. ISBN9780822981978
* The force of custom, Judith Beyer, Law and the ordering of everyday life in Kyrgyzstan. ISBN9780822964209
* Life at the edge of the Empire, Oral histories of Sovjet Kyrgyzstan van Svan Tranum. 35 persoonlijke levensverhalen uit de tijd dat Kirgizie nog bij Moeder Rusland hoorde.
* Bradt Guide Kyrgyzstan (2019 versie!), de beste reisgids over het land.
Openingstijden:
Winkels gaan al vaak open om 07:00 uur, anderen om 08:00 en 09:00. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere pas veel later om 24:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Politiek:
Het parlementaire systeem bestaat uit 105 afgevaardigden (was voorheen 35), verdeeld in twee groepen. 35 geschoolde specialisten bereiden nieuwe wetten voor, de andere 70 leden van het parlement komen alleen bijeen voor de plenaire vergaderingen, maximaal 4 weken per jaar. Het land bestaat uit 70 districten.
Postzegels:
Wil je een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen? Deze doet er twee tot acht weken over. In het hoofdpostkantoor van Bisjkek is een apart loket voor EMS (Express Mail Service).
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
65% van de bevolking is aanhanger van de islam, dat overigens hier een heel eigen variant heeft ontwikkeld dat goed aansluit bij hun gebruiken en tradities. Die eigen vorm heeft 73 jaar USSR-bewind doorstaan.
Souvenirs:
Typische souvenirs in Kirgizië zijn met name vilten voorwerpen zoals vloerkleden (shirdaks), kunstvoorwerpen van schapen- en paardenbot, keramieken theekopjes en theepotten en voorwerpen die nodig zijn voor het houden en verzorgen van valken.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een pardenevenement bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
In de grondwet uit 1992 staat dat de enige officiële taal het Kirgizisch is. Deze aan het Turks verwante taal lijkt niet op het Russisch, de taal die echter nog het meest gesproken wordt, want het is de 'werktaal' van het land. Met Engels (of Duits) kom je niet heel ver in dit land, beter is het om enkele woorden Russisch te leren zodat je je redelijk kan redden op de meeste plekken, al is het ook dan vaak met handen en voeten spreken...
Telefoon & Internet:
Internationaal bellen is in de grotere steden mogelijk vanuit telefoonkantoren, deze zijn meestal verbonden met het postkantoor. Daarnaast kun je in hotels aan de receptie vragen of je gebruik mag maken van de telefoon. Bespreek hiervoor eerst vooraf de duur en de kosten. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Denk bij het internationaal bellen aan de internationale landcodes: voor Nederland is dat +31 en voor België +32 (bv 0031 6 12 34 56 78/0032 4 12 34 56 78). De internationale landcode van Kirgizië is +996. Kirgizië beschikt over een mobiel telefoonnetwerk. De meeste Nederlandse en Belgische providers hebben een roaming overeenkomst met een provider in Kirgizië. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com (klik op ‘buitenland’) . Het internationale toegangsnummer van Nederland is + 31 en voor België +32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996.
Tijdsverschillen:
In de zomertijd is het in Kirgizië vijf uur later dan in Nederland.
Vlucht & Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.500. Het is circa negen uur vliegen (met tussenstop) naar Kirgizië. Vaak vliegen we met Turkish Airlines naar Istanbul, dan doornaar Bisjkek. Soms echter boeken we Aeroflot en dan belanden we in de hoofdstad van Kirgizië met een tussenstop in Moskou. Het is helaas momenteel niet mogelijk om rechtstreeks naar het land te vliegen.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.