Dag 1: Naar Japan 

Vertrek van Schiphol. Wij reizen via een tussenstop naar Japan. Een rechtstreekse vlucht is soms tegen bijbetaling mogelijk, waar je de volgende dag lekker uitgerust aankomt.

Dag 2: Aankomst Japan

Op Kansai Airport in Osaka verwelkomt de Nederlandse reisleider Theo je met open armen. Terwijl de reisleider tijd nodig heeft om met de originele paspoorten diverse Japanse formaliteiten af te handelen, kan je even genieten van je eerste bakje Japanse koffie. Ook is er tijd om voor de eerste keer Japanse yen te pinnen (zorg dat je pasje op werelddekking staat), je hoeft vooraf geen yen's in Nederland te kopen. Diegenen die de hele reis willen beschikken over internet, raden wij aan om hier om een Japanse simkaart te kopen, een E-sim te installeren en/of een draagbare zender te huren. Dit terwijl wij alle tijdrovende formaliteiten rondom de treinpas in werking zetten. Dat kan namelijk helaas niet vooraf, maar alleen ter plekke en met de originele paspoorten!

Na dit noodzakelijke oponthoud reizen we in een kleine twee uur naar Kyoto en droppen we de bagage in ons hotel. Bij aankomst in deze stad van 1,5 miljoen inwoners is het nog maar een kort ritje met de metro of taxi (soms een wandeling) van het station naar het hotel. Reisleider Theo zal je direct wegwijs maken in de gecompliceerde, maar o zo heerlijke Japanse keuken. Ook bespreken we het volledige reisprogramma van deze prachtige reis. Let op: het programma van de komende dagen kan eventueel door elkaar gehusseld worden i.v.m. weersomstandigheden of andere moverende redenen.

Dag 3: Kyoto (Wandeling Gion)

Kyoto ligt ingeklemd tussen drie bergruggen die in totaal ruim 2300 Boeddhistische tempels en Shintoistische heiligdommen huisvesten. Vandaag wandelen we langs de oostelijke kant van Kyoto, waar de fraaiste gebouwen van de stad staan. De overdekte Nishiki-voedselmarkt in het hart van de stad geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Verbaas je over alle lekkernijen die hier verlokkelijk liggen uitgestald. Ook doorkruisen we met deze wandeling het sfeervolle Pontocho. 

Als we geluk hebben komen we in het aangrenzende Gion een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich overigens laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving. Ook bezoeken we de sfeervolle Kiyomizo tempel (uit het jaar 798!) en de prachtige theepottenwijk waar je overal houten huizen en traditionele winkels aantreft. 

Dag 4: Kyoto (Nijo-jo & fietstour Arashiyama)

In de ochtend brengen we een bezoek aan het schitterende Nijo-jo paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu. Achter het paleis ligt een ruim opgezette tuin. Rond de middag neemt reisleider Theo je mee -op een optionele fietsexcursie- naar de westelijke wijk Arashiyama, dat vooral bekend is vanwege zijn prachtige bamboebos. Met de trein reizen we naar deze plek die vooral bekend is geworden door zijn rol in de Chinese film 'Crouching Tiger, Hidden Dragon'. Ondanks dat de vuistdikke bamboebomen en de pittoreske ligging een prachtig plaatje opleveren, doen maar weinig foto's recht aan deze unieke en magische plek.

Op de tweewieler verkennen we deze wijk en haar naburige omgeving. Onderweg vang je een glimp op van het landelijke Japan, met scholen, moestuintjes en sportende locals. De architectuur mag dan niet bijzonder spectaculair zijn, dit is wel het 'Echte Japan Anno 21e Eeuw'. Omdat we grotendeels langs de gekanaliseerde rivier fietsen, is het op en top genieten van dit uitje. Eenmaal terug op het station van Kyoto maken we een korte, maar zeer boeiende wandeling over dit schitterende moderne bouwwerk. Geniet van het uitzicht vanaf de skywalk op de elfde verdieping. Dit 70m hoge bouwwerk is vooral internationaal bekend geworden door prachtige opnamen voor de film The Matrix.  

Dag 5: Kyoto (Fietstocht)

Vandaag kan iedereen naar eigen inzicht indelen. Uiteraard zal de reisleider een aantal leuke en handige tips geven over de vele mogelijkheden die Kyoto te bieden heeft. Wie wil kan echter ook mee op een prachtige fietstocht langs de meest favoriete plekken van reisleider Theo. Zo bezoeken we als eerste de iconische Sanjusangen-do tempel, met 1001 prachtige goudkleurige kannon-beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw bezoeken. Dit 64m lange gebouw stamt uit 1164. Via een prachtige achterafstraatjes tour belanden we bij het het Filosofenpad. Aan het eind van dit schilderachtige slingerpaadje staat de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een prachtige zen-tuin. Omdat de reisleider deze stad op zijn duimpje kent, zal hij je onderweg nog verrassen met vele verrassende plekjes. 

Dag 6: Naar Nara

Vandaag staat de (facultatieve) excursie naar Nara op het programma. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. Tevens maken we in Nara kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is.

Op de terugweg van Nara bezoeken we het eveneens imponerende Fushimi Inari-Tasha, een unieke plek waar duizenden rode poorten de weg naar boven markeren op deze heilige grond. Dit is de perfecte afsluiter van ons bezoek aan Kyoto, wellicht de mooiste stad van het land.

Dag 7: Naar Hiroshima

Vandaag nemen we voor het eerst deze reis (maar niet voor het laatst!) de Shinkansentrein. Met deze bullettrein flitsen we door het landschap en in slechts twee uur overbruggen we de bijna 400km naar Hiroshima. Deze havenstad van 1,2 miljoen inwoners kwam op 6 augustus 1945 ongewild in alle geschiedenisboeken ter wereld terecht nadat het vrijwel van de kaart was gevaagd door de eerste atoombom. Twee nachten verblijven we hier in een centraal gelegen hotel.

Nadat we onze bagage in het hotel hebben gedeponeerd, reizen we in een klein uurtje (met tram/trein en veerboot) naar het prachtige eiland Miyajima, dat prachtig in de baai van Hiroshima ligt. Er mogen dan maar 2.000 mensen wonen, dit door Unesco geadopteerde eiland is een van de meest gefotografeerde spots van het land. Na Nara zien we ook hier weer de ‘heilige’ herten, dus pas wederom op voor deze altijd hongerige rondlopende lastpakken. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie in de Itsukushina schrijn, die in Japan -en ver daar buiten- beroemd is vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee. Het heiligdom staat er al sinds 1168, de rode poort is overigens nog veel ouder. Itsukushina mag dan officieel de hoofdbestemming van de facultatieve excursie van vandaag zijn, eerlijk gezegd vinden wij de nabij gelegen Daisho-tempel veel indrukwekkender.

Dit is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Als je in heel Japan maar een tempel mocht bezoeken dan zou het deze moeten zijn. Alles wat het Japanse Boeddhisme zo fascinerend maakt, vind je hier terug. Van 'verklede' Boeddha's tot een kleurrijk versierde grot. Allerlei religieuze elementen sieren dit complex. Wie de tijd neemt, kan zich hier makkelijk een dag vermaken met het observeren van de vele pelgrims die hier hun heilige zegeningen komen halen. Ook de rest van het eiland herbergt een grote hoeveelheid aan bezienswaardigheden, waaronder de 530m hoge Mt. Misen. Deze hoogste berg van het eiland kan je met een kabelbaan bezoeken. De specialiteit van dit eiland zijn oesters, die op elke straathoek te koop zijn.

Dag 8: Hiroshima

Vandaag heb je wederom een vrije dag, maar reisleider Theo Leerintveld heeft een mooie (optionele) fietsroute in de stad samen gesteld. Een bezoek aan het Atoombommuseum is daarbij uiteraard een must, evenals aan het omringende Vredespark. Hier vind je de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen is een van de 'hoogtepunten' in het park. Aan de overzijde van de rivier staat het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinige gebouwen die -na het vallen van de atoombom- overeind is blijven staan. We vervolgen de interessante fietsroute langs het fotogenieke kasteel en de rivier.

Een paar kilometer fietsen verderop ligt de amper bezochte Shukkei-en tuin. Dit groene juweeltje is al sinds 1620 een van de mooiste tuinen van het uitgestrekte land. De doelstelling van dit park, vergezichten in miniatuur, is de grote aantrekkingskracht van dit prachtige pareltje. Ook het ernaast gelegen kunstmuseum is een aanrader. Met de lunch neemt reisleider Theo je mee naar de Okonomiyaki-fabriek, een omgebouwde parkeergarage die tot de nok gevuld is met kleine, doch zeer sfeervolle eettentjes.

Deze smaakvolle eetervaring mag je eigenlijk niet gemist hebben tijdens je bezoek aan Hiroshima. Deze (soort) Japanse pannenkoek) smaakt overigens vele malen lekkerder dan de naam doet vermoeden. Wie geen zin heeft om te fietsen vandaag, kan een van de drie routes kiezen die de ‘sightseeing bus’ volgt. Deze is gratis op vertoon van de JR pas. Liefhebbers van moderne kunst kunnen zich verheugen op een bezoek aan het Hiroshima City Museum of Contemporary Art.

Dag 9: Naar Nagasaki

Vandaag reizen we wederom met de trein 400 km naar het zuiden, waarbij de mooie stad Nagasaki het einddoel is. Ook deze stad wordt (helaas) voornamelijk herinnerd als de tweede stad ter wereld waar een atoombom is gedropt. Drie treinen en nog geen drie uur later arriveren we op ons volgende eiland: Kyushu. We maken daarbij kort kennis met de 'Kamome' (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen.

's Middags staat in Nagasaki de volgende facultatieve excursie op het programma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. Hier woonden de rijke westerlingen in karakteristieke houten huizen en vanuit hier hebben we een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar 'downtown' Chinatown. We sluiten deze wandeling af met een bezoek aan het kunstmatige eiland Dejima. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Wie wil kan 's avonds dineren bij een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 10: Nagasaki

Vandaag heb je een vrije dag waarbij je relaxed deze stad van een half miljoen inwoners op eigen gelegenheid kan gaan ontdekken, uiteraard na de nodige tips van de reisleider Theo. Uiteraard kan je ook met hem mee als hij een bijzondere wandeling gaat maken. Achter het centraal station starten we onze wandeling met een bezoek aan het monument van de martelaren. Een slingerend pad leidt ons omhoog en geeft prachtige vergezichten over deze indrukwekkende stad. Het Nagasaki Museum of History and Culture is een van de betere musea tijdens deze reis. Dit onlangs vernieuwde museum geeft op een duidelijke manier uitleg over de rijke geschiedenis van dit stad (en het land). Via de zogenaamde brillenbruggen eindig je deze ontspannende wandeling rond lunchtijd.

Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens Unesco een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het vervallen eiland Gunkanjima is tevens een aanrader dat wereldberoemd is geworden door de James Bond-film Skyfall. De reisleider gaat in de late namiddag op bezoek bij een heerlijke onsen, waarbij je je mag verheugen op een super ontspannen warmwaterbad.

Dag 11: Naar Matsuyama

Ondanks dat vandaag een van de langste reisdagen van deze fascinerende reis op het programma staat, weten wij zeker dat je op en top gaat genieten van deze acht uur durende reis. Vrijwel alle vormen van vervoer gebruiken we vandaag. Om in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku te geraken reizen we achtereenvolgens met de trein, tram, veerboot, bus, trein en (soms ook nog eens de tram) naar onze eindbestemming.

Vooral de trip met de veerboot is er een van de buitencategorie. Zorg dat je een plaats op het buitendek hebt bemachtigd –of bij koud weer binnen bij een van de grote ramen- zodat je optimaal kunt genieten van de pittoreske tocht door de beroemde Japanse binnenzee. Na een schilderachtige tocht langs tal van kleine eilanden arriveren we na ruim 2,5 uur op een van de mooiste eilanden van Japan: Shikoku. In Matsuyama, wederom een stad van 500.000 inwoners, nestelen we ons voor twee nachten in een centraal gelegen hotel. Voor de liefhebbers van lekker eten neemt de reisleider je mee naar zijn favoriete izikaya, een geslaagde Japanse kruising tussen restaurant en cafe.

Dag 12: Matsuyama

Vandaag heb je wederom een vrije dag, maar uiteraard ben je meer dan welkom om aan te sluiten bij het dagprogramma van reisleider Theo. Lopend (soms per tram) arriveren we op onze eerste (optionele) bestemming van vandaag: het schitterend gelegen kasteel van Matsuyama. Een kabelbaan brengt ons omhoog naar dit unieke bouwwerk op 132m hoogte. Na dit indrukwekkende kasteel uit 1603 uitgebreid bekeken te hebben, dalen we af aan de andere zijde van deze stenen puist. Hier bezoeken we het kleine, maar zeer interessante en moderne Ninomaru Shiseki Tei-en tuin.

Na de lunch brengt een andere tram ons naar Dogo Onsen. De bronnen in dit badhuis worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Je kan er ook terecht voor een rondleiding naar de keizerlijke badruimte.

Een korte wandeltocht van circa 20 minuten later breng ons bij een van de 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), nu in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Zorg dat je vandaag nog niet ‘tempelmoe’ bent, want dit fraaie en interessante complex behoort tot een van de meest indrukwekkende van het land.

Ook is het mogelijk vandaag (op eigen gelegenheid) met de trein een bezoek te brengen aan het historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater. Met de JR-pas reis je in een klein uur naar Uchiko. Ook het verderop gelegen Ozu is een fraaie plek voor een dagbezoek.

Dag 13: Naar Kurashiki

In ruim drie uur reizen we met twee treinen via een mooie route naar Kurashiki, waar we wederom twee nachten zullen verblijven. Onderweg passeren we met de trein de ruim dertien km lange ‘Grote Seto’ brug. Terug op het hoofdeiland Honshu stappen we in de stad Okayama over op een boemeltrein voor een korte rit naar het provinciestadje Kurashiki. Eerst droppen we in het hotel onze baggage, waarna we direct doorwandelen naar het nabijgelegen fotogenieke Bikankwartier. Dit ligt aan een kleine gracht met historische gebouwen. Het is er leuk flaneren langs de (minieme) waterkant. Nadat de reisleider je alle aanwezige attracties heeft aangewezen, is de middag ter vrije besteding.

Ook herbergt deze stad van een half miljoen inwoners een museum met werken van bekende Westerse schilders, maar ook met Japanse kunst, terwijl ook het er naast gelegen speelgoedmuseum een leuk inkijkje geeft in de Japanse historie. Het Bikan-kwartier is tevens een van de leukste districten deze vakantie om een of meerdere mooie souvenirs te scoren voor het thuisfront of om jezelf te trakteren op een waardevol aandenken van deze prachtige rondreis. Kurashiki herbergt tevens een outlet-center, waarbij je (relatief goedkoop) je kledingkast en schoenen-garderobe kan aanvullen.

Dag 14: Kurashiki

Vandaag heb je wederom een dag vrij om naar eigen gelegenheid in te vullen, maar uiteraard ben je welkom om de reisleider te vergezellen voor een avontuurlijke fietstocht over het kunsteiland Naoshima. Omdat we vooraf geen fietsen kunnen reserveren, vertrekken we deze dag al om half acht naar het kusteiland. Na circa twee uur arriveren we na twee treinritten en een trip met een veerboot op dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, fraaie musea en interessante gebouwen. Ter plaatse kan je ook kiezen om alles te verkennen met de Hop-on Hop-off bus of met de (elektrische) fiets. Wil je een van de drie internationaal gerenommeerde musea op het eiland bezoeken, dan raden we je aan om maanden van te voren een tijdslot te boeken met je eigen creditcard. Uiteraard geeft de reisleider je graag advies vooraf.

Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Onlangs werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens twintig minuten wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. In de buurt van het kasteel kun je ook enkele tuinen bewonderen. Voor deze trein kan je natuurlijk weer gratis gebruikmaken van de treinpas. Ook de 300-jaar oude Korakuen-tuin in Okayama is een aanrader! Deze twee keuzes zijn echter alleen mogelijk als je niet meegaat naar het kunsteiland.

Dag 15: Naar Japanse Alpen (Magome of Nakatsugawa - 410 km)

Vandaag heb je tot elf uur vrij in de ochtend, dit omdat onze overnachtingsplaats vanavond niet zo veel vermaak te bieden heeft als Kurashiki. Daarna reizen we met verschillende snelheidstreinen in bijna vier uur naar het stadje Nakatsugawa, waar een lokale bus (of taxi) ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Je slaapt hier (meestal) in een traditionele Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditionele matras) die op de grond op tatamimatten ligt. Japanser kan het niet!

Aangezien er slechts een minshuku met traditionele bedden in Magome is, gebeurt het ook weleens dat we in het naburige Nakatsugawa overnachten. Hier zijn namelijk meerdere traditionele onderkomens te vinden. Heel soms zijn ook deze niet beschikbaar, waardoor je de nacht in een 'normaal' hotel doorbrengt. Magome is een prachtig, zij het zeer populair toeristisch dorpje, boordevol oude houten huizen. Omdat het op een stijle berghelling ligt, is het beter dat je vandaag al je wandelschoenen aantrekt. Waar je ook overnacht, geniet van de traditionele Japanse omgeving en (hopelijk) een fantastische sterrenhemel. 

Dag 16: Naar Matsumoto

Als je in Nakatsugawa hebt overnacht, reis je vandaag in de ochtend met bus (of taxi) naar Magome. Liefhebbers van een (stevige) wandeling komen vandaan aan hun trekken. Het eerste deel van deze wandelroute naar Tsumago (totaal 7,6 kilometer) is ideaal voor berggeiten en stoere Hollanders, maar gelukkig is de rest van de route bergaf. Deze historische route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto. Wie moeite heeft met bergop wandelen, kan eerst een bus of taxi (op eigen kosten) nemen naar het hoogste punt en dan weer afdalen met de rest van de groep.

En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de openbare bus tot aan het eindpunt in Tsumago komen. Op het nabij gelegen treinstation van Negiso halen we halverwege de middag onze koffers weer op, die we eerder die ochtend met een express-dienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat uit vrijwel louter oude houten woningen. Ook heb je hier tijd om te lunchen, voordat we weer verder reizen met de bus en trein naar onze overnachtingsplaats in Matsumoto, waar we laat in de middag aankomen. Het uitzicht op de tien (!) omliggende bergkammen maakt alles echter weer goed in deze stad van bijna 300.000 inwoners.

Dag 17: Matsumoto

We verblijven de hele dag in deze prettige stad waar iedereen zijn eigen weg kan gaan. Uiteraard zal ook nu weer de reisleider de vele mogelijkheden bespreken die deze stad uit de 8e eeuw te bieden heeft. Zo behoort het uit 1595 daterende houten kasteel -in de buurt van ons hotel- tot de mooiste van het land. Het staat dan ook -met slechts drie andere kastelen- op de beschermde lijst van Japanse Nationale Schatten. 

Ga je liever niet alleen op pad? Ook hier laat de reisleider je weer de leukste plekken van de stad zien, zoals het prachtige kasteel en de sfeervolle wijk Nakamachi. In dit eeuwenoude koopmansdistrict vind je prachtige houten huizen uit de negentiende eeuw en diverse sake brouwerijen. Een van de favoriete plekken van reisleider Theo om te bezoeken is een wandeling naar een traditionele miso-brouwerij, waar je uitleg krijgt over deze heerlijke lekkernij! De namiddag ben je vervolgens vrij. Gelukkig telt de stad meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse houtblok prenten en een met moderne kunst. Beide musea zijn aanraders van de eerste orde!

Dag 18: Naar Toyama

(Zie onderaan deze tekst de uitleg dat deze reisdag niet 100% gegarandeerd kan worden, de optie is dan dat we of naar Tokyo reizen of naar Toyama via de gewone treinroute).

Een van de mooiste bergroutes van Japan gaan we vandaag bedwingen. De 90 kilometer lange Tateyama-Kurobe Alpine route leidt ons dwars door de noordelijke Japanse Alpen. Helaas zijn wij niet de enigen die al dit moois van Moeder Natuur waarderen, dus zorg dat je vandaag alert en goed bij de les bent, want het gaat drukker dan druk worden met hordes irritante Chinese toeristen. Ellebogen uitdelen is vandaag onontkomelijk... En toegestaan:). Al dit spectaculaire natuurschoon krijg je uiteraard niet voor niets. Maar liefst zeven verschillende manieren van transport leiden je door drie tunnels, een heilige berg met 2000m verval, kokende hotsprings en een imponerend stuwmeer.

We beginnen de dag -vroeg in de ochtend- met een relaxte treinrit naar Shinano-Omachi. Daar laten we onze bagage achter en reizen drie kwartier met de bus, waarna ons avontuur pas echt kan gaan beginnen. Een korte rit met bussen brengt ons door een zes kilometer diepe tunnel naar de Kurobe dam, waarvandaan je fantastische uitzichten hebt over de weidse omgeving. Via een ondergrondse en bovengrondse kabelbaan en een ander spannende tunnelavontuur belanden we op 2400m hoogte in het schitterende vulkanische natuurgebied van Murodo.

Hier zijn verschillende wandelingen mogelijk, onder meer naar de hoogste onsen van Japan. Na de lunch dalen we af met de bus voor een adembenemende rit langs (soms) twintigmeter (!) hoge kaarsrechte sneeuwmuren, uiteraard zijn deze alleen in het voorjaar te zien. Onderweg kunnen we nog een korte wandeling maken in een ander mooi natuurgebied. Via een kabelbaan, bus en trein arriveren we aan het eind van deze drukke, maar zeer inspirerende dag in Toyama. De bagage staat al in het hotel op ons te wachten. Hier overnachten we een nacht voordat we morgen naar de laatste stad van deze reis reizen, Tokyo.

(Helaas is deze tocht niet altijd mogelijk in maart vanwege de al dan niet strenge winter in Japan, daarom wordt tijdens een vroege maart-reis en een late oktoberreis het verblijf in Tokio sowieso één dag langer. Dit is echter geen vaste regel en daarom is dit programma voor deze dag altijd onder voorbehoud. Stuur ons bij twijfel een WhatsApp of email ons.)

Dag 19: Naar Tokio

Met de Shinkansen rijden we in een paar uur naar de meest dicht bevolkte stad ter wereld: Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. 's Middags maken we een wandeling door de sfeervolle wijk Asakusa, dit is een van de meest authentieke wijken die de zware bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. De prachtige replica van de Senso-ji tempel stamt uit 1958 en is net als de prachtige pagode een levende herinnering aan de 16e eeuw, toen Edo (tot 1868 was dit de oude naam van Tokyo) aan het begin zat van zijn hoogtijdagen.

Geniet in Asakusa van de vele tempels, schrijnen, kabuki-theaters en vooral de vele leuke winkels die in dit gebied te vinden zijn. Liefhebbers van lekker koken komen hier aan hun trekken in de Kapabashi straat, waar werkelijk elk onderdeel van een goede keukeninrichting te koop is. Aan de overkant van de rivier ligt de Tokyo Sky Tree, dit was in 2012 voor heel even de hoogste vrijstaande toren ter wereld. Met de lift kan je bijna naar de top van deze 634m hoge toren, waarvandaan je een weids uitzicht hebt van (zegt men) ruim 100km. Iets zuidelijker ligt het sumo-district waar vele sportscholen zijn en het indrukwekkende Edo-Tokyo museum, dat helaas nog tot begin 2025 gesloten is.

Dag 20: Stadsexcursie of naar Nikko/Kamakura

Vandaag kunnen we een (facultatieve) boottocht maken over de Sumida-rivier, die ons naar de Hama-rikyu tuinen leidt. Dit oude jachtterrein van de keizer is nu een paradijs voor de vele vogels en liefhebbers van flora en fauna. Pal ernaast ligt een van de mooiste wolkenkrabbers van Tokyo: Shiodome. Het uitzicht vanaf de ruim 200m hoge toren over het havengebied is adembenemend. Daarna vervolgen we de wandeling door Ginza, de duurste wijk ter wereld. Vergaap je aan de adembenemend mooie etalages en prachtige, over-the-top architectuur. Het Kabuki theater in de wijk Ginza heeft vaak aantrekkelijke voorstellingen, de reisleider geeft je uiteraard alle tips over hoe je voordelig kaartjes kan kopen.

Verder kan je in dit gedeelte van de stad genieten (en of verbazen) van het 24/7 drukke Japanse leven dat zich hier recht voor je ogen afspeelt. Liefhebbers van moderne architectuur zullen intens genieten van het Tokyo Internationaal Forum, een architectonisch meesterwerk van staal en glas. We eindigen deze wandeling bij het mooie station van Tokyo. Een klein stukje verderop ligt het zwaar beschermde keizerlijke paleis. Omdat de meest comfortabele manier van reizen in de stad de metro is, hebben wij in de de excursiepot een bedrag gereserveerd waarmee we een metrokaart kunnen kopen waarmee je 72 uur kriskras door de Japanse hoofdstad kan reizen, zonder je druk te maken over welke metro je kan nemen met een gewone treinpas. Daarnaast kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) de belangrijkste stadscentra opzoeken.

Omdat dit de laatste dag is van onze treinpas, zou je er vandaag ook voor kunnen kiezen om zelfstandig af te reizen per trein naar een van de twee tempelcomplexen buiten de stad: Nikko of Kamakura. Bedenk wel dat je dan wederom een dikke twee uur enkele reis onderweg bent naar Nikko en iets minder naar Kamakura. Beiden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je reisleider helpt je graag met het regelen van de treintickets en tips over de te bezoeken plaatsen.

Dag 21: Tokyo

Vandaag heb je de gehele dag vrij om naar eigen gelegenheid in te vullen. Deze bruisende stad heeft zoveel te bieden dat er keuzes gemaakt moeten worden. De reisleider neemt geïnteresseerden mee naar het Ueno-park en zijn fascinerende omgeving, dat met zijn talrijke musea vlakbij het hotel ligt. Het daar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. Vlakbij zijn andere musea die onder meer het Tokio van vroeger laten herleven. Ook de wijk ernaast, Yanaka, biedt een inkijkje in een van de oudste wijken van Tokyo.

Aan het eind van de middag -na een welverdiende museumbreak- gaat de wandeling verder aan de andere kant van Tokyo: in het hippe Shibuya, waar massa's jong volk de straten bevolken. Een wandeling langs de moderne gebouwen van Omote-sando en de verklede jeugd in Harajuku laten je een heel andere kant van deze wereldstad zien. Een korte metrorit verder brengt ons naar de wolkenkrabbers in de kantoren- en uitgaanswijk Shinjuku. Een bijzondere en onvergetelijke belevenis is het nachtelijke uitzicht vanaf tweehonderd meter hoogte vanuit het stadhuis over downtown Tokio, denk bijvoorbeeld maar aan de iconische speelfilm 'Lost in Translation'. De overgebleven deelnemers mogen mee voor een unieke eetervaring in het 'pisstraatje' van Shinjuku station, dat eerder het filmdecor lijkt van een Japan maffiafilm. Contrasten zijn in Tokyo eenvoudig te vinden. Vanaf het drukste treinstation ter wereld, met miljoenen (!) verkeersbewegingen per dag, reizen we terug naar ons hotel.

Dag 22: Tokyo

Wie een heel ander Tokyo wil meemaken, mag vandaag mee op de optionele excursie naar Odaiba, een verzameling kunstmatig aangelegde eilanden in Tokyo Bay. Dit is niet alleen het onderkomen van de sporters van de Olympische Spelen, Odaiba is tevens de meest moderne wijk van Tokyo. Alleen al het ritje over de Regenboogbrug, in een volledig geautomatiseerde monorail, is de trip waard. Eenmaal op het 'eiland' heb je een keuze aan mogelijkheden. Liefhebbers van fraaie architectonische bouwwerken komen hier helemaal aan hun trekken. De makkelijkste manier om deze kunstzinnige creaties te aanschouwen is een rondrit te maken met de volledig geautomatiseerde Turikamome monorail.

Dat Tokyo een walhalla is voor digitale innovatie bewijst Mori Digital Art Museum maar al te goed. Want waarom zou je de muren volhangen met ingelijste Monet-jes en Manet-jes, als het hele gebouw je canvas kan zijn? In dit museum is niet duidelijk waar het kunstwerk ophoudt en waar jij begint. Het Mori Digital Art Museum treedt namelijk buiten de lijstjes. Overal waar je loopt, zie je (en hoor je) een nieuwe wereld verschijnen. Wat ons betreft een van de mooiste musea ter wereld! In de gezamenlijke excursiepot is deze excursie opgenomen.

Wie niets heeft met kunst maar wel gewoon lekker wil relaxen, Odaiba is The Place to Be. De reisleider deelt ter plekke zijn favoriete locaties met je. Ook het strand hier is een aanrader, met een prachtig uitzicht op de skyline van Tokyo zijn er weinig mooiere plaatsen bedenkbaar om deze fascinerende reis af te sluiten.

Dag 23: Naar  Amsterdam

Vandaag reizen we in vijf kwartier per trein naar het vliegveld. Wij durven nu al te voorspellen dat je met pijn in het hart afscheid gaat nemen van Japan. Gelukkig heeft Grensloos Genieten maar liefst vier verschillende reizen naar Japan, waardoor je altijd nog een keer terug kunt komen naar dit fascinerende land.