Prijs van deze reis: € 2.800 (21 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 10 februari 2025
* 9 februari 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar India (terug vanuit Nepal), met een totale waarde van € 600 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 50- en € 100 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies & toegangsgelden: hele pakket is € 140
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 75 p.p. voor de gehele reis, exclusief de trekking in Nepal)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Visa: India (€ 40) en Nepal (USD 25)
* Vlucht van Varanasi (India) naar Kathmandu (Nepal, meestal rechtstreeks, soms met tussenstop in Delhi * Eenpersoonskamer toeslag € 475
* Treinreis Delhi-Jaipur & Agra -Varanasi
* Overnachting Tibetaans klooster, Nepal
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2100 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van India: Buitenrustweg 2 2517 KD Den Haag Tel: (070) 34 697 71 Fax: (070) 36 170 72
Nederlandse Ambassade: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri New Delhi-110021 Tel.: 00 91 11 24 19 76 00 Fax: 00 91 11 24 19 77 10 E-mail: nde@minbuza.nl
Visum.nl - Den Haag: Bezuidenhoutseweg 27-29 2594 AC Den Haag Tel: 0900 3150205 Fax: 070 31 50 220 E-mail: info@visum.nl Bezoekuren: maandag t/m vrijdag 08.00 - 18.00
Visum.nl - Amsterdam Veemarkt 230 1019 DG Amsterdam Tel: 0900 3150205 Fax: 020 46 38 695 E-mail: info@visum.nl Bezoekuren: maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.30
Bevolking:
India heeft 1.326.093.247 (2020) inwoners en is het na de Volksrepubliek China het grootste land ter wereld naar inwonertal. Wetenschappers verwachten dat India voor 2030 het land met het hoogste inwonertal ter wereld zal worden.
De bevolking van Nepal is in de afgelopen decennia rap gegroeid. Er leven nu zo’n 30 miljoen mensen in het land. De etnische diversiteit in Nepal is groot. De belangrijkste etnische groepen zijn de Chhetri, de Brahmanen, de Magar, de Tharu, de Tamang en de Newah.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Do's & Don'ts:
Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken. Verdiep je van tevoren in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider zal je elke dag ook informatie verschaffen.
Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten. En vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Eten in India is relatief goedkoop – al blijven de kosten altijd afhankelijk van je wensen en behoeften. Bij straattentjes en lokale restaurants kan je voor €1 à €2 een volledige maaltijd eten, in restaurants ben je daarvoor iets meer kwijt; zo’n €4. Eet je liever westers? Dan kan een maaltijd je zomaar €10 kosten. Voornamelijk vleesgerechten zijn wat duurder. Ook water moet je vooral niet uit de kraan drinken. Gelukkig kost een fles water slechts rond de €0,30. Mensen in India eten traditioneel met hun rechterhand. De linkerhand mag het eten niet aanraken; die hand wordt als onrein beschouwd (en is bedoeld voor het toilet). Bovendien zitten Indiërs niet aan tafel, maar op de grond. Als je op een lokale plek uiteten gaat, zal dat dus even wennen zijn. Aangezien het bestek in India niet altijd even schoon is, is dat misschien maar beter ook. Naast lokaal eten is er in de steden in India ook genoeg westers voedsel te krijgen in restaurants. India staat bomvol straattentjes waar je allerlei heerlijke gerechten en snacks kunt bestellen. Afhankelijk van het gebied in India waar je bent, zijn verschillende maaltijden afwisselend populair. Eten op straat in India is goed mogelijk. Je gaat bij een lange reis door het land zeker een keer last krijgen van maagproblemen, maar laat je je daar vooral niet door tegenhouden. Het straateten is kruidig, kleurrijk en overheerlijk. Let wel op dat het producten niet lang in de zon hebben gelegen, en eet bij voorkeur dingen die vers worden bereid.
Net als in veel Aziatische landen is Chai (thee met melk en véél suiker) populair in India. Bij ieder tentje krijg je ‘m net anders, soms ook gevuld met veel kruiden. Ook Lassi wordt veel gedronken. Lassi is een soort yoghurtdrank met fruit, vergelijkbaar met een milkshake. Alcohol is ook te krijgen in het land, maar niet overal even gemakkelijk; in sommige delen van India is alcohol verboden en bovendien verschilt de minimumleeftijd van plek tot plek. Zorg er bovendien voor dat je alleen alcohol bij bedrijven met een geldige licentie koopt (of van een merk dat je kent). Geregeld komen mensen in het land om doordat ze goedkoop, vergiftigd alcohol drinken.
Doordat de Nepalese bevolking relatief arm is, is eten bij lokale tentjes extreem goedkoop. Voor één euro of minder kun je zo een bord Dal Bhat krijgen, en ook ander eten is niet duur. Met vijf euro kun je prima een dag doorkomen wat betreft eten. Let er wel op dat de prijzen stijgen zodra je het Himalaya-gebergte ingaat – het eten moet inmiddels de berg op worden gesjouwd. Ook restaurants, en met name de internationale, zijn vanzelfsprekend een stuk duurder. Toch ben je daar ook voor €5 à €10 wel klaar. De hoofdstad Kathmandu en het iets kleinere Pokhara zijn populaire toeristenbestemmingen in Nepal, en daardoor zijn er in de steden veel internationale restaurants te vinden. Aziatisch is er vanzelfsprekend populair, maar een pizza is daar ook prima te krijgen. Het eten bij straattentjes in Nepal is zeker mogelijk, maar wordt vaak afgeraden. Nepal heeft nou eenmaal een andere standaard wat betreft hygiëne, en daar kan je als westerling problemen mee krijgen. Let erop dat eten niet lang op dezelfde plek ligt en eet het liefst alleen dingen die vers gemaakt worden nadat je hebt bestelt – helemaal vlak voor een grote trektocht.
Hoewel Nepal een eigen keuken heeft, kom je overal buitenlandse invloeden tegen van de omringende landen. Vooral de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken is sterk verweven door de lokale keuken. Naast deze traditionele keuken kom je in de grotere steden ook veel internationale restaurants tegen, zoals Thais, Italiaans en Mexicaans, maar uiteraard zijn ook de Amerikaanse invloeden niet achter gebleven. De Nepalese keuken zelf is vrij beperkt en de maaltijd bestaat in veel gevallen uit een linzen soep, rijst en gekruide groenten. Deze dal bhat takari wordt vrijwel overal geserveerd. Als vervanger van het rundvlees, de koe is immers heilig, wordt er veel buffel-vlees gegeten. Lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten). Tijdens jouw rondreis wordt daarom vaak gekozen voor buffetten. In Nepal ontbijt men vaak alleen met een kopje thee en eet men pas iets aan het eind van de ochtend, tevens is het de gewoonte dat de lokale bevolking zonder bestek eet. Men gebruikt bij de maaltijd de rechterhand en het aanraken van eten met de linkerhand is zeer ongebruikelijk, sterker nog: dit wordt als beledigend gezien. Vaak kan je, als toerist, in de lokale restaurants wel een lepel krijgen!
In Kathmandu & Pokhara kun je zo'n beetje eten en drinken wat je maar wilt. De hele wereldkeuken is hier vertegenwoordigd. Tijdens de trekking ben je aangewezen op wat er voorradig is in de lodges. Er wordt zeker rekening gehouden met onze westerse magen, aan zieke wandelaars heeft men natuurlijk niets. Ook de hygiëne staat om die reden hoog in het vaandel. Geen enkele kok wil de reputatie dat tijdens zijn trekking altijd mensen ziek worden dus er wordt veel aandacht aan het eten besteed. Elke ochtend kun je tijdens het ontbijt al veel drinken en daarna je flessen vullen voor de eerste etappe. Bij de lunch wordt opnieuw thee geserveerd en water gekookt om de flessen te vullen. Als je te weinig drinkt ligt het echt aan jezelf.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 130.
Fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. Grensloos Genieten raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.
Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Er valt veel te fotograferen (en filmen) in Nepal. Zowel in Kathmandu als tijdens de trekking zul je veel zien wat een foto waard is. Tijdens de trekking is niets te krijgen dus zorg dat je voldoende fotorolletjes of geheugenkaartjes bij je hebt onderweg. Zorg ook voor voldoende batterijen of accu's (opladen onderweg is op een paar plaatsen mogelijk maar garanties dat er ook daadwerkelijk elektriciteit is kan niemand geven). Bedenk daar bij dat in een koude omgeving batterijen minder lang mee gaan. Bewaar reservebatterijen en extra accu's dan ook het liefst goed ingepakt tegen de kou die je op de grotere hoogtes en 's nachts aan treft.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Geografie:
Wie graag door India wil reizen, dient daar behoorlijk wat tijd voor uit te trekken. India is namelijk niet alleen een groot land als het gaat om oppervlakte (zevende plaats wereldwijd) en inwoners (na China op de tweede plaats); zeker ook qua diversiteit is het Zuid-Aziatische land een van de meest fascinerende gebieden ter wereld. Allereerst vind je tijdens een rondreis India een enorme verscheidenheid aan landschappen. Grofweg is er een plateaulandschap in het zuiden, een groot aantal rivieren in het midden en het hooggebergte in Noord-India: de Himalaya. In het westen ligt een grote woestijn, terwijl je in het oosten en zuiden kustgebieden kunt opzoeken. Met het Himalaya-gebergte is meteen een van de belangrijkste trekpleisters van India genoemd, al ligt slechts een relatief klein gedeelte van de Himalaya in India.
Het landschap van Nepal wordt bepaald door berggebieden, het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya en de Mahabharat Lekh, en een moerassige laagvlakte, de Terai. De oppervlakte is 147.000 vierkante kilometer. De maximale lengte is ongeveer 800 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 meter boven de zeespiegel in de Terai tot de hoogste berg op aarde de Mount Everest in het Himalayagebergte (8848 m.) In totaal zijn er tien toppen van boven de 8000 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali.
Geschiedenis
De geschiedenis van Nepal hangt grotendeels samen met de geschiedenis van omliggende gebieden. De eerste mensen die Nepal bewoonden, behoorden tot de Indusbeschaving, die bekend staat om de zorgvuldig ontworpen steden. Verder is er weinig bekend over de vroege beschavingen in Nepal. In historische geschriften wordt gesproken over het Koninkrijk Kirata, dat waarschijnlijk bestond tot de derde eeuw. Deze dynastie werd opgevolgd door de Licchavi, die tot de achtste eeuw aan de macht waren, gevolgd door de Thakuri-dynastie. In de twaalfde eeuw kwam een nieuw koninkrijk op in het westen van Nepal, dat twee eeuwen in stand zou blijven. Het rijk werd geleid door de Malla-dynastie. Toen versplinterde het koninkrijk in kleine staten, tot in de veertiende eeuw weer een nieuwe Malla-dynastie opkwam in de Kathmandu-vallei. Een groot deel van Nepal werd in deze tijd verenigd onder drie koninkrijken: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. In de achttiende eeuw werd het Koninkrijk Nepal gesticht door Prithivi Narayan Shah Deva. Hij bracht de verschillende rivaliserende koninkrijken binnen het gebied samen en werd de eerste koning van een verenigd Nepal. Na de dood van de eerste koning begon het Koninkrijk Nepal omliggende gebieden te veroveren. In de negentiende eeuw raakte Nepal in een oorlog verwikkeld met het Britse Rijk, omdat beide landen hetzelfde gebied in India claimden. De Britten wonnen en legden beslag op een groot deel van het Nepalese rijk. Toch wist Nepal in de twintigste eeuw onafhankelijk te blijven van het Britse Rijk, dat omliggende gebieden gekoloniseerd had. Het regime voerde grotendeels een isolatiepolitiek, maar onderhield wel nauwe banden met de Britten en steunde het land tijdens de Indiase opstand van 1857 en beide Wereldoorlogen. Halverwege de twintigste eeuw groeide een democratische beweging onder de Nepalese bevolking. Het land werd tot dan toe op autocratische wijze geregeerd. Er was steeds meer onenigheid onder het volk, wat uiteindelijk leidde tot de Nepalese Burgeroorlog in de jaren negentig. De communistische partij van Nepal stond hierin tegenover de Nepalese regering, die werd gesteund door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit conflict eindigde met het afschaffen van de monarchie – in 2009 werd Nepal een democratische republiek. De economie van Nepal is sinds de jaren vijftig sterk gegroeid. Ongeveer driekwart van de bevolking van het land werkt in de agricultuur. Met name thee, rijst, mais, rietsuiker en graan worden in Nepal verbouwd. Belangrijke industrieën voor de Nepalese economie zijn toerisme, kleding, metaalproductie en voedingswaren.
De geschiedenis van India kende een turbulent verloop. Het land was het toneel van grote keizerrijken die om de macht streden en werd het slachtoffer van buitenlandse invasies en plunderingen. Grote godsdiensten ontstonden er en gingen weer ten onder. Kooplieden en kolonisatoren kwamen over zee en door de machtige Himalaya en introduceerden er hun taal en cultuur. Tot op de dag van vandaag spelen al deze invloeden mee in het kleurrijke plaatje dat India heet. India is niet echt een land, eerder een continent. De verschillen tussen Ladakh en Rajasthan in het Noorden en Kerala in het Zuiden zijn dan ook immens. Net zoals de verschillen tussen de moderne steden en het authentieke platteland Een zeer volledig boek over de geschiedenis van India is van John Keay, maar wij proberen je een beknopt overzichtje te geven. Overblijfselen uit het pleistoceen bewijzen dat er reeds zo’n 40.000 jaar geleden menselijke aanwezigheid was op het Indische subcontinent. Tussen 3000 VC en 1500 VC bloeide in de Indus-vallei een stedelijke cultuur die zich uitstrekte tot het huidige Pakistan. Rijke steden ontworpen volgens een vast patroon, met waterleiding en riolering, dreven handel met de buurlanden. Indo-Arische volkeren die vanuit Rusland en Afghanistan kwamen namen geleidelijk aan de macht over en vermengden zich met de autochtone bevolking. Steden als Varanasi en Delhi ontstonden in de 16de eeuw VC. In deze periode werd ook de basis gelegd voor het kastesysteem en werden de Vedda’s geschreven, heilige teksten in het Sanskriet die de basis vormden voor het hindoeïsme. In de 4de eeuw VC trok Alexander de Grote met immense legers het subcontinent binnen en veroverde zowat het hele Noorden en grote delen van Pakistan en Afghanistan. Halverwege de 9de eeuw grepen de Chola-koningen de macht en zij vestigden een rijk dat zich uitstrekte tot Sri Lanka, Maleisië en zelfs delen van het huidige Indonesië. Islamieten uit Afghanistan kregen in de loop van de 12de eeuw stilaan controle over grote delen van Noord India. In het zuiden sloeg de islam echter niet aan en het het hindoekoninkrijk Vijayanagar kende een uitzonderlijke bloeiperiode van 1350 tot 1550. Ondertussen veroverde Timur Lenk het gebied rond Delhi. De bekendste heersers uit de Indische geschiedenis zijn ongetwijfeld de Moghuls. Hun keizerrijk werd gesticht door Baboer die de oorlogszuchtige Rajputs versloeg. Tot in het begin van de 18de eeuw brachten de Moghuls India tot bloei zowel op cultureel al op economisch vlak. In 1498 was Vasco da Gama in Calicut, in het noorden van het huidige Kerala, aan land gegaan en na de verovering van Goa, bouwden de Portugezen een handelsmonopolie uit dat tot eind 17de eeuw zou standhouden. Verschillende andere zeevarende naties hadden echter interesse in de rijkdommen van India.Nederlands en Fransen richtten handelsposten op in Zuid India waarvan nu nog heel wat overblijfselen bewaard zijn in o.m. Kochin en Pondicherry. De meeste macht hadden echter de Britten die eind 17de eeuw handel dreven met de Oost Indische Compagnie in Calcutta, Mumbai en Madras. Zij bemoeiden zich echter niet met de binnenlandse politiek in India en beperkten zich tot de handel. Nog geen honderd jaar later stond bijna 2/3 van India onder Britse controle. Lokale maharaja’s maakten het bewind uit, maar de Britten trokken aan de touwtjes. Na WOII constateerden de Britten dat ze hun macht niet langer konden handhaven en wilden ze de macht overdragen. Hindoes en moslims gingen echter met elkaar in de clinch en in 1946 werd beslist om 2 aparte staten op te richten: Pakistan en India. Dit werd een echte mijlpaal in de geschiedenis van India. De overdracht vond plaats op 15 augustus 1947 en bracht grote volksverhuizingen met zich mee. Een interne strijd resulteerde uiteindelijk in bijna 500.000 doden. De keuze voor aansluiting bij ofwel Pakistan ofwel India gebeurde door de lokale vorstendommen. Grote economische hervormingen werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw ingezet, buitenlandse investeerders aangetrokken. De welvaart was echter weggelegd voor een klein deel van de bevolking. Op tweede kerstdag 2004 trof de Tsunami ook India. Meer dan 15.000 mensen kwamen om. In november 2008 vinden er aanslagen plaats in Mumbai waarbij 200 doden vallen. De kloof tussen arm en rijk wordt echter alsmaar groter en de recente verkiezingen van 2014 liepen uit op een complete aardverschuiving in de Indische politiek: de Congrespartij verloor een aantal van haar belangrijkste machtsbastions en de nationalistische hindoepartij BJP van Modi haalt een absolute meerderheid. Momenteel (2020) heeft Modi de touwtjes in India nog steeds strak in handen. Zijn economische politiek bracht India de jongste jaren nadrukkelijk op het voorplan als een van de groeilanden. Toch blijven de etnisch-religieuze spanningen groot en gaat ook de relatie met buurlanden Pakistan en China op en neer. Regelmatig zijn er kleine conflicten aan de landsgrenzen. Het corona-virus heeft India zwaar getroffen en het land scoort hoog op het vlak van besmettingen en in absolute aantallen sterfgevallen. De economische groei is gefnuikt en het toerisme zit in een existentiële crisis. Als grootste vaccinproducent ter wereld is de grootmacht India gestart met een massale vaccinatiecampagne. Ook de buurlanden worden niet vergeten: India stelt massaal vaccins ter beschikking van Nepal en Bhutan. Op deze manier vergroot het land zijn geopolitieke invloed in de regio.
Gezondheid & Vaccinaties:
Voor deze reis wordt aangeraden:vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A. De hygiënische omstandigheden in India & Nepal zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is in beide landen niet veilig om te drinken, maar mineraalwater is voor een klein bedrag overal te koop. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, middelen tegen darmstoornissen en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging.
Een verschijnsel waar je zeker rekening mee moet houden is hoogteziekte, al is dat eigenlijk niet echt van toepassing op onze route. De reis is goed opgebouwd zodat je behoorlijk goed aan de hoogte zult wennen. Veel drinken is het belangrijkste advies. Dat is nog steeds de beste methode te zijn om hoogteziekte te voorkomen. Het betekent veel plaspauzes onderweg maar dat is beter dan hoogteziekte. Via ademhaling verliest een mens veel vocht (ongemerkt) en op de grotere hoogten is de lucht ijler en droger en de ademhaling automatisch sneller. Meer vochtverlies dus. Vandaar veel drinken. Natuurlijk merkt iedereen het wanneer je op zulke hoogten verblijft. Even snel met alle bagage de trap op stormen is er echt niet bij. Rustig aan (bistaari, bistaari) en veel drinken dus, dat is het devies.
Kleding & Schoeisel:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
In India is het zeer noodzakelijk om bij je kledingkeuze rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als zeer aanstootgevend beschouwd. In India geldt een andere definitie van schaars dan wat wij in het westen gewend zijn of schaars gekleed vinden. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Daarom verzoeken wij je ook om, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen. Tijdens het bezoek aan een heiligdom zijn er strenge kledingsvoorschriften. Schoenen moet je achterlaten bij de ingang, in een Jain-tempel mag niets van leer mee naar binnen, bij een moskee moet een vrouw het haar bedekken en in een Sikh-tempel moeten mannen dit ook doen. Vraag bij twijfel advies aan de reisbegeleider. Je reisleider zal dit echter dagelijks met je doornemen en bespreken!
Wat je kleding betreft zul je tijdens de trekking in Nepal moeten rekenen op subtropische tot subarctische temperaturen. Tijdens het lopen zul je het ook op grote hoogte toch warm krijgen, zeker als je in de zon loopt. Dan is het prettig als je laagje voor laagje af kan pellen. Laagjeskleding dus waarbij een dikke fleece niet mag ontbreken. Ik zelf heb altijd een fleecejas met windstopper bij me als buitenste laag. Ook regenkleding kan goed dienst doen als windstopper. Zeker op grotere hoogte kan de wind het onaangenaam koud maken als je je niet af kunt schermen. Zeker als je bezweet raakt van het lopen en dan een korte pauze neemt is het oppassen. Een dunne fleece kan dan de vereiste bescherming bieden.
Het zal niemand verbazen dat in Nepal stevige bergschoenen een noodzaak zijn (al zou je dat niet denken als je de dragers tegen de bergen op ziet lopen op hun sandaaltjes). Hoge schoenen die de enkels goed ondersteunen. De bergschoenen moeten goed aansluiten zodat de voet volledig gesteund wordt. Bij de tenen moet je ongeveer een vingerdikte ruimte hebben tussen de tenen en de neus van de schoen. Tijdens het dalen mag het namelijk niet zo zijn dat je tenen tegen de neus aankomen, dan eindig je met blauwe tenen. Zonder voldoende ruimte zal dit gegarandeerd gebeuren en dat kan het loopplezier aardig bederven. Probeer dit dus goed uit als je nieuwe schoenen gaat kopen. Hoewel ik zelf schoenen uit de B/C categorie heb zijn schoenen uit de B categorie zeker voldoende voor deze tocht. Schoenen met Gore-Tex zijn absoluut nodig aangezien je nog wel eens door een laagje water zult gaan en je toch graag droge voeten wilt houden.
De belangrijkste andere bagage -als je tenminste deel neemt aan de trekking in Nepal - is een slaapzak, al heb je die eigenlijk ook weer niet echt nodig als je een lakenzak meeneemt en bereid bent om gebruik te maken van de dikke dekens in de onderkomens in de bergen. Slaapzakken zijn ook overigens in Kathmandu en/of Pokhara te huur. Aangezien het moeilijk te achterhalen is hoe netjes daar mee om wordt gegaan en hoe goed deze gereinigd worden is een lakenzak erg praktisch. Een goede slaapzak is duur dus als je niet zeker weet of je ooit nog een reis als dit gaat doen en je hebt nog geen slaapzak dan is huren wellicht praktischer. Een slaapzak met donsvulling is het beste waarbij dons van de gans dan weer beter is dan dons van een eend. Synthetische slaapzakken zijn ook erg goed maar hebben in mijn ogen een aantal nadelen ten opzichte van dons. Bij wat warmere nachten blijft een donzen slaapzak langer koel waardoor je lang niet zo snel gaat zweten. Een donzen slaapzak weegt een stuk minder dan een vergelijkbare synthetische slaapzak. Een donzen slaapzak is veel kleiner in te pakken (kleiner pakvolume) dan een vergelijkbare synthetische, wat op een trekking wel fijn is. Het belangrijkste voordeel van een synthetische slaapzak was altijd dat ze heel goed tegen vocht bestand zijn en veel sneller drogen. Ze drogen inderdaad nog steeds sneller dan een natte donzen slaapzak maar de nieuwere donzen slaapzakken hebben tegenwoordig allemaal een buitentijk van vochtwerend materiaal. De kans dat een donzen slaapzak binnenin nat wordt is aanzienlijk kleiner dan vroeger. Blijft nog één echt voordeel voor de synthetische slaapzak over, deze is namelijk beduidend goedkoper.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* Trekking in de Nepal Himalaya - Lonely Planet
* Nepal - Nelles Guide
* Nepal - Lonely Planet
* anaslu, A trekker's guide - Kev Reynolds (Cicerone Press)
* Bauke van der Pol - De VOC in China
* K. Elst - Mahatma Ghandi
* Footprint - India (beste reisgids voor India, alleen Engelstalig) e
* Trotter Noord-India (beste Nderlandstalige gids)
Openingstijden:
De meeste winkels zijn iedere dag open van ongeveer 10.00 tot 20.00 uur, vaak met een lange middagpauze. De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De banken op de internationale vliegvelden zijn open zo lang er vluchtverkeer is. Musea dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. De wekelijkse sluitingsdag is meestal maandag of dinsdag.
Postzegels:
Het postsysteem in India is redelijk betrouwbaar. Echter, je dient er altijd rekening mee te houden dat het mogelijk is dat jouw post niet aankomt op de plaats van bestemming. Postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Kaarten en brieven versturen vanuit Nepal duurt gemiddeld 2 weken. Vermeld in ieder geval “Airmail” op jouw post en geef deze af bij de receptie van je hotel.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 12 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij Grensloos Genieten dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
India kent een vrijheid van godsdienst. Het land is een religieuze lappendeken. Er zijn vijf wereldgodsdiensten vertegenwoordigd: hindoeisme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom. Daarnaast kent India twee godsdiensten die alleen hier voorkomen, sikhisme en jainisme.
Het hindoeisme is de derde belangrijkste wereldgodsdienst op onze planeet (na het christendom en islam) met in totaal ca. 1,05 miljard gelovigen. Het heeft vooral aanhangers in India, Nepal en Indonesië. Het hindoeïsme bestaat al meer dan 4000 jaar. In India is zo’n 80% van de bevolking hindoe. De religie is gebaseerd op diverse tradities en is niet ontstaan uit de leringen van één bepaalde stichter. Het hindoeïsme bestaat uit een brede verzameling van wetten en voorschriften van ‘dagelijkse moraal’. Ook in het westen zijn bepaalde praktijken van het hindoeïsme doorgedrongen, zoals het beoefenen van yoga.
Hoewel Nepal door de geschiedenis heen beïnvloed is door het boeddhisme, is de bevolking van het land tegenwoordig voor het merendeel hindoeïstisch. De Nepalese grondwet bestempelt het land als een hindoekoninkrijk, hoewel het hindoeïsme geen staatsgodsdienst is in Nepal. Zo’n 9 procent van de bevolking is boeddhistisch en ook voor de hindoeïstische bevolking is het gebruikelijk om ook boeddhistische godheden te aanbidden. Een belangrijke plek in Nepal voor boeddhisten is Lumbini. Dit pelgrimsoord ligt in het zuiden van Nepal, bij de grens met India. Volgens het boeddhistische geloof is Lumbini de plek waar Siddhartha Gautama in 563 v.Chr. werd geboren. Hij zou later de Boeddha worden en het boeddhistische geloof stichten. In Lumbini zijn daarom een groot aantal oude tempels en stoepa’s te bewonderen.
Souvenirs:
Je zult in India een schat aan waardevolle, interessante souvenirs aantreffen. De prijzen lopen echter nogal eens uiteen. Let erop dat je niet teveel betaalt. In principe moet er overal worden afgedongen. Begin daarom altijd met de helft van de prijs te bieden. Uiteindelijk moet je ergens halverwege de oorspronkelijke prijs en jouw tegenaanbod uitkomen. In veel winkels zul je het aanbod krijgen om het aangekochte naar je huisadres te laten sturen. Dit is vriendelijk bedoeld, maar neem het risico liever niet. Zeker 10% van de aankopen komt namelijk niet aan en wanneer het wel aankomt betaal je invoerrechten en BTW in Nederland. Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte tapijten. In India worden zelfs meer tapijten gemaakt dan in Iran en de kwaliteit is vrijwel net zo goed. Vaak kun je kiezen tussen tapijten van zuiver wol, wol met een klein percentage zijde en tapijten van alleen zijde. Voor een goed tapijt moet je minstens rekenen op ongeveer 6000 tot 7000 rupees. Een andere populaire vorm van kunstnijverheid is het werken met papier-maché waarvan juwelendozen, kommen, tafels, koppen en lampen worden gemaakt. In Rajasthan worden de mooiste sieraden en aardewerk producten vervaardigd. Zeker deze laatste zijn prachtig witgeglazuurd, versierd met handbeschilderde bloemen en worden in het gehele land verkocht, maar in Rajasthan zelf heb je echter de meeste keus. Producten van leer en textiel zijn in allerlei uiteenlopende vormen in het hele land te verkrijgen. Zeker in Delhi zul je prachtige leren jassen, tassen en schoenen aantreffen. Voorwerpen van koper zijn in India ook heel populair. Kandelaars, asbakken en schalen kun je in de meest uiteenlopende ontwerpen kopen. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/beschermde_dier_plant/beschermde_dier_en_plantensoorten
Je zult in Nepal een schat aan waardevolle, interessante souvenirs aantreffen. De prijzen lopen echter nogal eens uiteen. Let erop dat je niet teveel betaalt. In principe moet er overal afgedongen worden. Begin daarom altijd met de helft van de prijs te bieden. Uiteindelijk moet je ergens halverwege de vraagprijs en je tegenbod uitkomen. Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte truien, kleden, jacks en kasjmier omslagdoeken. Hou wel rekening met je bagagebeperking van 20 kilo, het meenemen van overbagage is een kostbare zaak! Antiek mag niet het land worden uitgevoerd. Officiële winkels en banken zijn op zaterdag gesloten.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. Je reisleider houdt dit uiteraard bij.
Taal:
Hindi is de voornaamst gesproken en geschreven taal van India, maar ook Engels is een officiële taal.
De etnische diversiteit in Nepal is groot. De belangrijkste etnische groepen zijn de Chhetri, de Brahmanen, de Magar, de Tharu, de Tamang en de Newah. Daardoor zijn er ook een groot aantal verschillende levende talen in Nepal. Het Nepalees, de officiële taal van het land, wordt niets eens door de helft van de bevolking gesproken. Het overgrote merendeel van de mensen spreekt goed Engels.
Tempels:
Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren een tempel. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks. Ook het maken van een selfie met vooral een Boeddha is uit den boze.
Trekking Nepal:
Voor de mensen in de bergen van Nepal is lopen altijd al een manier geweest om van A naar B te komen. Zelfs tegenwoordig nog worden veel trails gebruikt door de Nepaleese bevolking. Een trekking is geen bergbeklimming, je volgt sporen, (trails) die al eeuwenlang gebruikt worden.Hou daarom ook rekening met de Nepaleese tradities en gewoonten, dat zijn: geen korte rokken of broeken voor dames, geen ontbloot bovenlichaam bij heren. De beste periode voor trekkings is ruwweg van oktober tot mei, omdat dat het droge seizoen is. Gooi geen afval weg tijdens de tocht. Over het algemeen sta je vroeg op, zo tussen 6 en 7 en ga je ook weer vroeg slapen. Neem een goede zonnebril mee en als je in de winter gaat of op grote hoogte bent hele warme kleding. Maak je een korte trekking in het warme seizoen of met weinig hoogteverschil, dan zijn T-shirts zeker aan te raden. In dat geval is een sweater of een warm jack voor ’s avonds wel heel prettig. Zorg voor warme, comfortabele schoenen en een goede zonnebrandcrème.
Neem voor de trekking een lange broek mee en goede wandelsokken ivm de bloedzuigers die overal zitten. Een klein rugzakje met regenhoes is voldoende omdat je alleen wat water, eten, regenkleding, muggenspray, zonnebrandcrème, hoofdbedekking en een dunne trui mee hoeft te nemen. Houd er ook rekening mee dat je schoenen met goed profiel nodig hebt voor de trekking en de wandelingen in de natuur ivm de zeer gladde en natte ondergrond. Neem voor de hele reis genoeg kleding (shirts) mee of koop deze ter plaatse. In de moessontijd krijg je vrijwel niets droog. Soms zijn de overnachtingen eenvoudig, andere keren heb je meer comfort. Op alle kamers staan flesjes water waar je gebruik van kunt maken. Koude douches komen regelmatig voor en er is meestal geen doucheschuim, shampoo of zeep aanwezig.
Ook adviseren wij je om een tas of backpack mee te nemen in plaats van een harde koffer. Dat is prettiger dragen voor de sherpa's tijdens de trekking. Tijdens de trekking worden jouw slaapspullen verzorgd. Je hoeft dus zelf geen slaapzak, etc, mee te nemen.
Tijdsverschillen:
Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4½ uur tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in India 3½ uur later dan in Nederland. In Nepal is het één kwartier later dan in India.
Toeristische informatie:
Af en toe zijn er toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, soms in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. De reisleider probeertvoor alle plaatsen een gratis plattegrond te regelen, indien uiteraard aanwezig
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1600. Grensloos Genieten biedt reizen naar India & Nepal aan met o.a. de volgende luchtvaartmaatschappijen: Emirates, Etihad, Turkish Airlines en Air France/KLM. De gemiddelde reisduur naar Delhi bedraagt 8 uur bij een rechtstreekse vlucht.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het drinken van kraanwater is ten sterkste af te raden en ook het drinken van water uit de thermoskannen op je hotelkamer kan je beter achterwege laten. Het beste koop je voor een luttel bedrag flesjes bronwater bij de bar of onderweg (let er op dat deze afgesloten zijn!).
Zakgeld:
Wanneer je een rondreis naar India & Nepal hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken, hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt. Voor deze groepsrondreis dien je rekening te houden met € 30,- per persoon zakgeld per dag. Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden. Vanwege het 'vrijheid blijheid'-principe kun je de reis zo zwaar maken als je zelf wilt. Omdat met name India een chaotisch en druk land is waar je heel veel verschillende indrukken opdoet, kan de reis vermoeiend zijn. De combinatie met Nepal is dan ook perfect want hier komen de meeste reizigers weer helemaal tot rust. In de grote steden is het stoffig en gedurende zomermaanden drukkend warm. Als je last hebt van de luchtwegen kan dit problemen geven. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.
Deze rondreizen kan met name voor reizigers die minder mobiel zijn als zeer intens ervaren worden. Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.