Prijs van deze reis: € 2.899 (13 dagen) Vertrekdata:
Min. 8 pers. * 1 juni 2025
Max. 14 pers. * 2 juni 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar IJsland, met een totale waarde van € 250 * Reserveringskosten: € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 30- en € 70 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij
* Alle vervoer op deze reis * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden, incl. ontbijt
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 25 p.p.
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag: € 595
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 1.900 kilometer.
Ambassade:
Nederland heeft geen ambassade in IJsland. De Nederlandse ambassade in Noorwegen behartigt ook de belangen voor IJsland. Nederland heeft wel een consulaat in Reykjavik.
Embassy of Iceland (voor Nederland) 2A Hans Street London SW1X 0JE, UK T: +44-20-7259-3999 F: +44-20-7245-9649 M: icemb.london@utn.stjr.is W: Iceland.is/iceland-abroad/u
Consulaat Generaal van Nederland Kringlan 7, third floor 103 Reykjavik IJsland T: 00-354-533 10 02 M: holland@holland.is W: Holland.is
Nederlandse ambassade in Noorwegen Oscars gate 29 0244 Oslo T: +47 23 33 36 00 M: osl@minbuza.nl W: Noorwegen.nlambassade.org
Bevolking:
IJsland heeft slechts 340.000 inwoners. De gemiddelde leeftijd is momenteel 36 jaar, IJslanders zijn voornamelijk afstammelingen van Vikingen of hun Keltische (Ieren) slaven. Meer dan 1100 jaar geleden arriveerden de eerste 10.000-20.000 kolonisten. In de hoofdstad Reykjavik wonen 120.000 mensen, in de nabije omgeving nog eens 60.000. De mentaliteit van de locals is op zijn zachts gezegd behoorlijk lomp. IJslanders kunnen nou eenmaal erg onbeholpen uit de hoek komen. Sta je in de supermarkt in de weg? Verwacht dan een zachtzinnige beuk in je rug. Deuren worden voor je neus dichtgesmeten en aan tafel wordt uit volle borst geboerd. Deze ieder-voor-zich mentaliteit is uiteraard het gevolg van een hard en zwaar bestaan.
Cultuur:
De cultuur van IJsland is voornamelijk gevormd door isolatie en extreme natuurkrachten en nauwe familiebanden. Ook de sterke tradities en de sterke band met natuur heeft ervoor gezorgd dat het een literair land is met sagen, legenden en Edda’s (goden/heldenliederen). Deze stammen veelal uit de 10e tot 13e eeuw. Elfen, trollen, geesten, tovenaars, mystieke wezens en Huldafòlk zijn de onzichtbare bewoners van IJsland die we ongetwijfeld vaak gaan tegenkomen op deze indrukwekkende reis. En natuurlijk ook trollenbrood (gebarsten steen)! Saga’s gaan vaak over bloedwraak en brute helden. Edda’s  zijn konings- of godenliederen. De IJslander heeft nou eenmaal een diepgeworteld geloof in sagen en legenden die in zijn woongebied de ronde doen. De overlevering staat vol trollen (met lengtes van 3,5 meter!), elfen, dwergen, geesten, outlaws, zombies, bloeddorstige vrouwen, Vikingkoningen en helden uit de Germaanse mythologie. De figuren worden zelden gezien, maar iedereen geloofd dat ze bestaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat elfen veel mensen hebben gered of geholpen. Zij worden dan ook met groot respect behandeld. Zo worden wegen en muren speciaal om elfenheuvels heengeleid. Dwergen (Smafolk) en trollen leven in de bergen.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Alcohol is tot 1933 verboden geweest en bier is pas vanaf 2008 gelegaliseerd. Levensmiddelen mogen tot 3 kg en maximaal voor een waarde van circa € 205 vrij ingevoerd worden. De inhoud van de verpakking moet zichtbaar zijn. Het is verboden boter, rauwe eieren, verse melk, rauw, gedroogd of gerookt vlees en rauw gevogelte in te voeren.
Drink je graag een alcoholisch drankje, neem dan op Schiphol een flesje of twee mee. Dat bespaart veel op kroegkosten. Reizigers vanaf 20 jaar mogen alcoholische dranken invoeren, dit zijn de drie opties: * 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 0,75 liter wijn en 3 liter bier. * 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 6 liter bier of 3 liter wijn en 6 liter bier. * 1,5 liter wijn en 12 liter bier of 18 liter bier.
Reizigers vanaf 18 jaar mogen 200 sigaretten invoeren, maar de invoer van snuif- of pruimtabak is verboden. Reizigers die houden van een borreltje of alcoholhoudend drankje adviseren wij met klem deze al in Nederland te kopen. Wij kopen zelf altijd bij de Lidl of de Aldi een drieliter pak wijn, waardoor je toch regelmatig een lekker wijntje kan drinken zonder dat je een tweede hypotheek op je huis hoeft af te sluiten. Toch vergeten? Geen probleem: bij aankomst op Reykjavik zit ook een grote duty free-winkel, direct naast de bagagebanden. Een biertje (gemiddeld € 12) en een glas wijn (€ 15) zijn nou eenmaal schrikbarend duur in IJsland, al hebben de meeste hotels/cafes/restaurants elke dag wel een Happy Hour (van een uur of twee, meestal rond de klok van vier/vijf uur 's-middags) waarbij je twee alcoholische drankjes krijgt voor de prijs van een. We blijven tenslotte wel Nederlanders he...:) Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben veel hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren.
Economie:
Visserij vormt de helft van de exportwaarde van IJsland. Schapenteelt en wat industrie (vis, elektriciteit, aluminium) zijn andere belangrijke inkomsten. Nederland is de meest belangrijke exportpartner voor IJsland, m.n. door export van aluminium naar Rotterdam. Er is geen bosbouw in het land. Mannen en vrouwen werken evenveel, het loon is gelijk.
Eten & Drinken:
IJsland biedt ook de moderne Nordic cuisine en de bewoners weten bijzonder goed hoe ze de bronnen die door de ongerepte oceaan en de vulkanische bodem worden geboden, moeten benutten. Verse vis en mals lamsvlees zijn toppers. Helaas zijn de prijzen ook behoorlijk prijzig. Onderweg zijn de maar liefst 95 tankstations van de landelijke keten N1 eveneens prima plekken voor een snelle en warme hap. Veel hotels bieden een (relatief) goedkoop (avond)menu aan, onder de prachtige, welluidende naam 'The Tourist Menu'.
De typische Ijslandse jenever is de 'Zwarte Dood'. Ook heeft het land het schoonste water van de wereld. Een andere aanrader is in een fles mee naar huis te nemen van porska Lysi, waarbij de levertraan van kabeljauw gemixed is met mint en lemoenextracten. Erg gezond, de IJslanders zweren erbij!
Ook de IJslandse bieren zijn een aanrader, met prachtige namen als Brio, Ulfur en Kaldi. In het zuiden van Reykjavik vind je de uitstekende Eimverk distilleerderij, waar heerlijke whisky, gin en Brennivin gebrouwen wordt. Uitstekende rondleidingen zijn te boeken via www.flokiwhisky.is/tours.
Icelandic Mountain Vodka, glutenvrij & Eimverk Gin!
Het ontbijt is bij deze reis niet inbegrepen!
Excursies & entreegelden:
IJsland mag dan misschien vrij duur zijn maar voor de meeste bezienswaardigheden hoef je helemaal niets te betalen. Ideaal dus! Tijdens je reis door IJsland kan je onderweg een boel gave tours doen. Hoewel dit natuurlijk niet perse nodig is, krijg je zo wel wat uniekere ervaringen. De kosten van tours lopen enorm uiteen. Snorkelen bij Silfra kost bijvoorbeeld € 125 en een gletsjer wandeling kost je € 75. Maar ook zonder dure excursies kun je je in IJsland twee weken perfect vermaken, dankzij de vele gratis natuurattracties van IJsland. Watervallen, warmwaterbronnen, gletsjers en geisers, ze zijn allemaal gratis te bezichtigen. Neem wel een paar goede wandelschoenen en dito regenjas mee! Onderstaand vind je de lijst van optionele excursies tijdens de IJsland reis. Let op, niets hoeft in deze reis. Soms hebben we mensen die deze dure excursies allemaal boeken, andere groepen boeken helemaal niets! En genieten gewoon gratis van de prachtige vergezichten en schitterende natuur.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Medicijnen voor eigen gebruik mogen voor een periode van 100 dagen ingevoerd worden. Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengen verklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij je hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Ziekenhuizen zijn gratis. De levensduurverwachting van IJslander is de hoogste ter wereld: 81 voor vrouwen en 76.5 voor mannen. Een uitgebreid, door de overheid in stand gehouden, gezondheidssysteem probeert dit zo te houden. Het totale gezondheidspakket van IJsland slokt maar liefst 40,5% (1989) op van het nationaal budget. Op de tweede plaats staat het onderwijs met 15%. De overige groepen staan ver onder de 10%. IJslandse vrouwen hebben het hoogste overlijdenspercentage ter wereld ten gevolge van longkanker. 99% van de IJslandse kinderen wordt ingeënt, wat het hoogste percentage ter wereld is. In 1994 gebeurden er 60.000 ongelukken (dus bij bijna een kwart van de bevolking), variërend van klein tot levensgevaarlijke. Een groot deel hiervan wordt overigens veroorzaakt door gladde voetpaden tijdens de winter. Op 28 januari 1935 werd abortus toegestaan in IJsland, daarmee was IJsland het eerste land waar dat legaal mogelijk was.
Historie:
IJsland kent de oudste democratische traditie ter wereld, het allereerste parlement stamt uit het jaar 930. In 1262 werd het land een kolonie, eerst van Noorwegen en vervolgens van Denemarken. In 1918 werd IJsland deels onafhankelijk en vormede het voor 25 jaar lang een unie met Denemarken. Toen de termijn in 1944 afliep, kon de Unie vanwege de Tweede Wereldoorlog niet worden verlengs. Op 17 juni 1944 werrd IJsland volledig onafhankelijk.
Internet:
* https://www.icelandontheweb.com
* https://www.whatson.is
* https://www.icetourist.is
* https://www.heyiceland.is
Kleding:
'Four Seasons in One Day' zong de bekende Australische groep Crowded House ooit. Maar dit is wat je kan verwachten in IJsland, of beter gezegd, wat je in IJsland MOET verwachten. Neem vooral laagjes kleding mee en zorg dat je altijd een warme jas, handschoenen, een muts/pet en goede schoenen aan hebt, want zonder deze essentiële onderdelen red je het in IJsland niet lang. Het is tevens handig om een regenpak of poncho mee te nemen, want vooral op winderige dagen waait de verstuiving van de watervallen alle kanten op. Neem tevens minimaal een (grote) handdoek en zwembroek mee, want regelmatig bezoeken we een vulkanische bron. Ook is het handig als je elke keer een plastic tasje bij je hebt om je natte spullen in op te bergen.
Landbouw:
Slechts een procent van het land kan maar gebruikt worden door boeren. Door het klimaat dient het zich beperkt tot het houden van schapen, koeien en paarden. Groenten en bloemen zijn voornamelijk in kassen. Boeren hebben bijverdiensten in visserij, toerisme en b.v. dons rapen van nesten van de eidereenden, eieren rapen en vogelvangst van de papegaaiduiker.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Lokaal prijsniveau:
Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland. Kopje koffie: € 4-5. Stukje gebak: € 6-10. Glas lokaal bier (2,5 % alcohol, 0,5 liter): € 8 à 10. Pizza: vanaf € 15. Kop soep: € 16. Hoofdgerecht: € 30-45. Flesje frisdrank: € 3. Belegd broodje (voorverpakt) : vanaf € 6. Bekertje yoghurt/skyr : vanaf € 2.
Literatuur, Media, Films en Websites:
Jsland is het land ter wereld waar het meeste gelezen wordt ter wereld. Al in de Middeleeuwen waren er IJslandse schrijvers en schrijfsters die verhalen te boek stelden. Verhalen die nu nog steeds gelezen worden. Ook in de huidige tijd is er een relatief groot aantal IJslandse schrijvers en schrijfsters. En voor een land met een taal, IJslands, die slechts door zo’n 300.000 mensen gesproken worden er opvallende veel romans, thrillers en andere boeken vertaald. Aan één IJslands schrijver is de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. In het jaar 1955 kreeg Halldór Kiljan Laxness de belangrijkste literaire prijs ter wereld toegekend. Jaarlijks verschijnen er tegenwoordig zelfs meerdere Nederlandse vertalingen van romans, thrillers en andere boeken van IJslandse schrijvers en schrijfsters.
IJslanders zijn over het algemeen fervente lezers, en het jaarlijks aantal uitgebrachte boeken per hoofd van de bevolking is op IJsland groter dan waar ook ter wereld. Eén kenmerk van uitgaven op IJsland is, dat verreweg het grootste deel van de totale verkoop vlak voor Kerstmis wordt behaald, omdat boeken een traditioneel en nog steeds populair geschenk zijn. IJslands uitstekende bijdrage aan de wereldcultuur bestaat uit zijn middeleeuwse literatuur, met name de ‘saga’s van de IJslanders’, een uniek genre van realistische en onvergankelijke prozaïsche novellen, geschreven in de landstaal van de 12e en 13e eeuw. Hun verhalen zijn nauw verwant aan de geschiedschrijving uit de 12e eeuw. Het was niet hun bedoeling onderhoudende verhalen te schrijven, maar om feiten en tradities aan het papier toe te vertrouwen. Door hun kritische en onafhankelijke houding kregen zij als bijnaam ‘frodi’ (de wijzen).
* Titel: Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma.
Dit is de standaard veldgids voor IJslandse planten. Titel: A Guide to the FLOWERING PLANTS and FERNS of ICELAND Auteur: Hörður Kristinsson
* Dit is de beste veldgids voor IJslandse vogels op dit moment. Titel: Icelandic Bird Guide Auteur: Jóhann Óli Hilmarsson Uitgever: Iðunn , Reykjavik 2000 ISBN: 9979-1-0379-5
Dit is een nieuw boek over de eologie van IJsland. De auteurs zijn Thor Thordurson van de Universiteit van Hawai en Armann Hoskuldsson van de South Iceland Institute of Natural History. Classic Geology in Europe 3: Iceland
Laura Broekhuysen: Winter-Ijsland en Flessenpost uit Reykjavik
The Fish can Sing van Halldor Laxness
The Sagas of the Icelanders, een flinke reeks van boeken, maar onze aanraders zijn: Njals Saga (historisch), Egil's Saga (avontuurlijk) en Laxdaela Saga (romantisch)
The Greenhouse van Audur Ava Olafsdottir
Bloodhood van Gerdur Kristny
Moonstone: the Boy who Never was van Sjon
I remember you van Yrsa Sigurdaardottir
Game of Thrones, diverse afleveringen!
Verder raden wij je diverse films aan, waarin prachtige beelden van IJsland te zien zijn.Denk daarbij aan The Flags of our Father, The Secret life of Walter Mitty, Tomb Raider, Die Another Day, A View to a Kill, Batman Begins, Judge Dredd, The Mighty Thor,Oblivon, Interstellar, Star Trek: Into Darkness.
Iets ter grootte van het Universum van Jon Kalman Stefansson
Benjamin Dufa (1995, film)
Englar Ulheimsins (Angels of the Universe, film uit 2000)
Hrafninn Flygur (When the Raven Flies, 1984, film)
Med allt a Hreinu (On Top, 1982, film)
hrutar (Rams, film uit 2015)
De knoop van IJsland door Gerrit-Jan Zwier
Land van Grote Eenzaamheid van Gerrit-Jan Zwier
The Little book of Tourists in Iceland, Alda Sigmundsdottir
The Whispering Muse van Sjon
Swords of Good Men van Snorri Kristjansson
On the Cold Coasts van Vilborg Daviosdottir
Openingstijden:
Houd er rekening mee dat winkels en supermarkten vroeg sluiten, zeker buiten Reykjavik. Wil je dus eten inslaan, doe het op tijd.
Overheid:
IJsland heeft een parlementaire constitutionele republiek, dat in de 9e eeuw is gesticht (930 na Chr.). Het is een liberaal land, zo werd in 1980 de eerste vrouwelijk president gekozen en de eerste openlijke homoseksuele premier van Europa.
Postzegels:
Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit IJsland is gelukkig erg simpel. De dienst wordt aangeboden door de IJslandse post: Pósturinn(www.postur.is). Postzegels (frímerki) kunnen worden gekocht op vrijwel elk adres waar postkaarten worden verkocht. Bovendien is er in vrijwel elke plaats wel een postkantoor (pósthúsið) te vinden. Brievenbussen zijn herkenbaar aan hun brandweerrode kleur, waarop het logo (een posthoorn) en de naam van Pósturinn staan afgebeeld. Bij het verzenden van post kan worden gekozen voor een normale post en 'priority'. In theorie zou verzending met prioriteit (waarvoor naast de postzegel een 'priority'-zegel dient te worden geplakt) voor een snellere levering zorgen. Dan is het mogelijk dat post binnen twee tot vier werkdagen op de bestemming aankomt. Zonder 'priority' zou het zes tot vijftien werkdagen duren voordat de brief bij de geadresseerde op de deurmat ploft. In de praktijk wordt alle internationale post vanuit IJsland, ongeacht de bestemming, via Schiphol verzonden. Daardoor blijkt dat alle post, ongeacht of het met 'priority' verzonden is of niet, binnen een week bezorgd wordt. Een briefkaart die vanuit IJsland naar een ander land in West-Europa verzonden wordt, dient met een postzegel van kr. 160 te worden gefrankeerd.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is ..... op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
De meest voorkomende godsdienst is voornamelijk christelijk Luthers, 2% van de mensen noemt zich katholiek. Een heel klein percentage is onkerkelijk of hangt een ander geloof aan, zoals asatru (een religie waarbij oude Noorse en Germaanse goden aanbeden worden).
Roken:
In IJsland vindt men dat mensen recht hebben op schone lucht. Daarom is roken in IJsland alleen toegestaan in de eigen woning en in de buitenlucht mits er goede ventilatie is. Het is verboden te roken in openbare gebouwen, in de horeca, op schoolpleinen, in en rondom stadions, maar bijvoorbeeld ook in gedeelde ruimtes in appartementencomplexen. Sommige hotels beschikken over kamers voor rokers en enkele cafés hebben buiten rookruimten ingericht. Rokers moeten minimaal 18 jaar oud zijn om sigaretten te mogen kopen. Deze zijn niet verkrijgbaar in automaten, maar alleen achter de counter van supermarkten en kiosken. Het is die winkels niet toegestaan de pakjes in het zicht van de klanten te bewaren. Rokers moeten er dus naar vragen. Een pakje sigaretten kost ongeveer ISK 1200, -.
Souvenirs:
Het meest gekochte souvenir is een originele, handgebreide IJslandse trui. In Reykjavík kost een wollen trui tussen 100 en 150 euro, maar op het platteland (bij de makers) is dat veelal een stuk goedkoper. Een goede winkel is de keten van Ice Wear Iceland. Andere populaire souvenirs zijn goud- en zilversmeedwerk, keramiek en glaswerk in traditionele en moderne stijl, bewerkte huiden, suède jassen, luchtdicht verpakte gerookte zalm en snotolf-kaviaar. Deze souvenirs zijn te koop in de duty-free-shop van Keflavík, hoewel het daar duurder is dan elders in het land. Meestal zijn de souvenirwinkels op zaterdag en de meeste zelfs op zondag geopend.
Op Keflavik Airport kan je bij zowel bij aankomst als bij vertrek lekkere dingen kopen, waaronder de hemelse chocolades van omnom en Noi Sirius.
Supermarkten:
Bij de supermarkt 10-11 betaal je zo’n 50% meer voor je boodschappen dus ga hier nooit heen. Goedkope supermarkten zijn de Krónan en de Bonus en deze kan je overal in IJsland vinden.
Taal:
Het IJslands (IJslands: íslenska) is een Noord-Germaanse taal met bijna 320.000 sprekers. Het is de officiële taal van IJsland. Het IJslands behoort samen met het Faeröers tot de westelijke of eiland-Scandinavische talen. Het is niet zonder meer te verstaan voor sprekers van de Scandinavische talen van het vasteland: Noors, Zweeds en Deens. Het IJslands wordt met het Latijnse alfabet geschreven, waaraan verschillende tekens zijn toegevoegd: Áá, Éé, Íí, Óó, Úú, Ýý, Ðð (eth), Þþ (thorn), Ææ en Öö. Net als alle Scandinaviers spreken de IJslanders vloeiend Engels.
Tijdsverschillen:
De tijd in Reykjavík is gelijk aan de Greenwich Mean Time (de standaardtijd) en er wordt geen gebruik gemaakt van de zomertijd (het enige andere Europese land dat dit niet doet is Wit-Rusland). Het westelijke deel van continentaal Europa ligt in tijdzone GMT+1. Dat betekent dat het er in de winter een uur later is dan in IJsland. Tijdens onze zomertijd (van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) komt daar nog een uur extra bij. Als het in het westelijk deel van continentaal Europa dus twaalf uur 's middags is, is het in IJsland tien uur 's ochtends.
Toeristische informatie:
Op veel plaatsen (luchthaven, hotels) kun je de gratis 'Big Map' van IJsland bemachtigen. Het wegennet is niet erg uitgebreid (tenzij je offroad gaat), dus je hoeft geen speciale wegenkaart te kopen.
Vlag:
Sinds 1913 heeft IJsland het recht verworven om een eigen vlag te mogen hijsen, dit nadat Deense toestemming was verleend. Het rode kruis symboliseert Scandinavische verbondenheid, de kleur rood de band met Noorwegen, de witte rand en blauwe achtergrond worden soms geassocieerd met ijs, lava en zee.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1.999. Onze vlucht is met Transavia rechtstreeks vanuit Nederland naar IJsland, deze duurt ongeveer 3 uur en in IJsland is het 2 uur vroeger door het tijdsverschil. Het internationale vliegveld van IJsland ligt zo’n 40 km ten westen van de hoofdstad Reykjavík bij het plaatsje Keflavík. Voor een kort verblijf of vakantie is een geldig paspoort of Europese identiteitskaart voldoende om IJsland binnen te komen.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het kraanwater in IJsland is drinkbaar dus koop vooral geen duur water in de winkel. Neem een drinkfles mee en vul deze elke ochtend in je hotel. Het koude kraanwater (Kalt vatn) van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leiding stelsel wordt gedistribueerd. Het kan direct uit de kraan gedronken worden en is van betere kwaliteit dan het bronwater dat elders op aarde verkocht wordt. Mensen die het water geproefd hebben, zullen dit direct beamen. De voorraad drinkbaar water heeft bovendien een enorme omvang. Elke inwoner van IJsland kan zonder problemen beschikken over 300 kuub vers kraanwater per jaar. Dat is tweemaal zoveel kraanwater als enig ander land ter wereld. Warm kraanwater (Heitt vatn) is een heel ander verhaal. Dit is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het zich kenmerkt door een sterke zwavellucht. Een odeur waar gezonde mensen een instinctieve afkeer van hebben. Na enige tijd went de geur wel, maar tijdens de eerste keer douchen zal het ruiken alsof er iemand op een toilet in dezelfde ruimte ongegeneerd bezig is met het breien van een bruine trui. Gebruik van douchegel met citroengeur is het beste wapen tegen deze lucht en maakt het gebruik van het warme kraanwater draaglijk. Het zwavel zorgt overigens ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraamwater. Water uit de bronnen, stroompjes en gletsjerrivieren buiten stedelijk gebied is meestal gewoon drinkbaar, behalve als het water stroomt door een gebied waar vee kan worden verwacht (grasland). Des te verder het water van de bron stroomt, des te onbetrouwbaarder is de kwaliteit ervan. Voor de zekerheid kunnen kampeerders voor waterdesinfectie gebruikt maken van waterzuiveringstabletten. Besmetting met de beruchte parasiet giardia, waarvoor riviersystemen de natuurlijke habitat vormen, komt in IJsland nauwelijks voor.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 500,00 tot € 700,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Zwemkleding:
Wie in dit peperdure land toch wat extra geld wil besparen, neem dan je eigen zwembroek en handdoek mee voor de verschillende hot springs, waaronder de welbekende Blue Lagoon en Myvatn hotsprings, zodat je ze niet ter plekke hoeft te huren. Scheelt weer (minimaal) € 4 per handdoek en € 4 per zwembroek per keer.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.