HOME » INDRUKWEKKEND IJSLAND - PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE INDRUKWEKKEND IJSLAND:

PRIJS VAN DEZE 13-DAAGSE REIS: € 2.399 (eenpersoonskamer toeslag: € 350)

Inclusief:

* Vlucht vanuit Nederland  

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Alle overnachtingen (soms met ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld  

* Handbagage (ruimbagage is tegen extra betaling bij te boeken)

Exclusief:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Fooienpot (€ 25)

* Ontbijt (soms inbegrepen) en overige maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage is tegen een extra tarief van € 30 tot € 60 bij te boeken, afhankelijk van de vliegmaatschappij

Accommodatie:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp. Via deze link kan je (de meeste) hotels bekijken waar wij meestal slapen. Heb je een reis bij ons geboekt? Dan krijg je maximaal een week voor vertrek een definitief overzicht via de mail toegestuurd van de hotels waar we overnachten.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 350 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.  

Ambassade:

Nederland heeft geen ambassade in IJsland. De Nederlandse ambassade in Noorwegen behartigt ook de belangen voor IJsland. Nederland heeft wel een consulaat in Reykjavik.

* Embassy of Iceland (voor Nederland)
2A Hans Street
London SW1X 0JE, UK
T: +44-20-7259-3999
F: +44-20-7245-9649
M: icemb.london@utn.stjr.is
W: Iceland.is/iceland-abroad/u

* Consulaat Generaal van Nederland
Kringlan 7, third floor
103 Reykjavik
IJsland
T: 00-354-533 10 02
M: holland@holland.is
W: Holland.is

* Nederlandse ambassade in Noorwegen
Oscars gate 29
0244 Oslo
T: +47 23 33 36 00
M: osl@minbuza.nl
W: Noorwegen.nlambassade.org

Bagage:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Bevolking:

IJsland heeft slechts 340.000 inwoners. De gemiddelde leeftijd is momenteel 36 jaar, IJslanders zijn voornamelijk afstammelingen van Vikingen of hun Keltische (Ieren) slaven. Meer dan 1100 jaar geleden arriveerden de eerste 10.000-20.000 kolonisten. In de hoofdstad Reykjavik wonen 120.000 mensen, in de nabije omgeving nog eens 60.000. 

Cultuur:

De cultuur van IJsland is voornamelijk gevormd door isolatie en extreme natuurkrachten en nauwe familiebanden. Ook de sterke tradities en de sterke band met natuur heeft ervoor gezorgd dat het een literair land is met sagen, legenden en Edda’s (goden/heldenliederen). Deze stammen veelal uit de 10e tot 13e eeuw. Elfen, trollen, geesten, tovenaars, mystieke wezens en Huldafòlk zijn de onzichtbare bewoners van IJsland die we ongetwijfeld vaak gaan tegenkomen op deze indrukwekkende reis. En natuurlijk ook trollenbrood (gebarsten steen)! Saga’s gaan vaak over bloedwraak en brute helden. Edda’s  zijn konings- of godenliederen. De IJslander heeft nou eenmaal een diepgeworteld geloof in sagen en legenden die in zijn woongebied de ronde doen. De overlevering staat vol trollen (met lengtes van 3,5 meter!), elfen, dwergen, geesten, outlaws, zombies, bloeddorstige vrouwen, Vikingkoningen en helden uit de Germaanse mythologie. De figuren worden zelden gezien, maar iedereen geloofd dat ze bestaan. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat elfen veel mensen hebben gered of geholpen. Zij worden dan ook met groot respect behandeld. Zo worden wegen en muren speciaal om elfenheuvels heengeleid. Dwergen (Smafolk) en trollen leven in de bergen.

Douaneregels:

Alcohol is tot 1933 verboden geweest en bier is pas vanaf 2008 gelegaliseerd. Levensmiddelen mogen tot 3 kg en maximaal voor een waarde van circa € 205 vrij ingevoerd worden. De inhoud van de verpakking moet zichtbaar zijn. Het is verboden boter, rauwe eieren, verse melk, rauw, gedroogd of gerookt vlees en rauw gevogelte in te voeren.

Drink je graag een alcoholisch drankje, neem dan op Schiphol een flesje of twee mee. Dat bespaart veel op kroegkosten. Reizigers vanaf 20 jaar mogen alcoholische dranken invoeren, dit zijn de drie opties:

* 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 0,75 liter wijn en 3 liter bier.

* 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 21% en 6 liter bier of 3 liter wijn en 6 liter bier.

* 1,5 liter wijn en 12 liter bier of 18 liter bier.

Reizigers vanaf 18 jaar mogen 200 sigaretten invoeren, maar de invoer van snuif- of pruimtabak is verboden. Reizigers die houden van een borreltje of alcoholhoudend drankje adviseren wij met klem deze al in Nederland te kopen. Wij kopen zelf altijd bij de Lidl of de Aldi een drieliter pak wijn, waardoor je toch regelmatig een lekker wijntje kan drinken zonder dat je een tweede hypotheek op je huis hoeft af te sluiten. Toch vergeten? Geen probleem: bij aankomst op Reykjavik zit ook een grote duty free-winkel, direct naast de bagagebanden. Een biertje (gemiddeld € 12) en een glas wijn (€ 15) zijn nou eenmaal schrikbarend duur in IJsland, al hebben de meeste hotels/cafes/restaurants elke dag wel een Happy Hour (van een uur of twee, meestal rond de klok van vier/vijf uur 's-middags) waarbij je twee alcoholische drankjes krijgt voor de prijs van een. We blijven tenslotte wel Nederlanders he...:)

Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben veel hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren.

Electriciteit:

In IJsland worden de stopcontacten van type F gebruikt, dat zijn dezelfde als in Nederland. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je hebt dus geen wereldstekker nodig.

Entreegelden:

Alle entréegelden zijn voor rekening van de deelnemers.

Excursies:

IJsland mag dan misschien vrij duur zijn maar voor de meeste bezienswaardigheden hoef je helemaal niets te betalen. Ideaal dus! Tijdens je reis door IJsland kan je onderweg een boel gave tours doen. Hoewel dit natuurlijk niet perse nodig is, krijg je zo wel wat uniekere ervaringen. De kosten van tours lopen enorm uiteen. Snorkelen bij Silfra kost bijvoorbeeld € 125 en een gletsjer wandeling kost je € 75. Maar ook zonder dure excursies kun je je in IJsland twee weken perfect vermaken, dankzij de vele gratis natuurattracties van IJsland. Watervallen, warmwaterbronnen, gletsjers en geisers, ze zijn allemaal gratis te bezichtigen. Neem wel een paar goede wandelschoenen en dito regenjas mee!

Onderstaand vind je de lijst van optionele excursies tijdens de IJsland reis 2020. Let op, niets hoeft in deze reis. Soms hebben we mensen die deze dure excursies allemaal boeken, andere groepen boeken helemaal niets! En genieten gewoon gratis van de prachtige vergezichten en schitterende natuur.

* Musea Reykjavik (entreeprijzen variëren: tussen de € 10, € 15 en € 20 p.p. per museum)

* Walvissafari Reykjavik (€ 80 p.p.)

* Snorkelen/duiken Silfra (€ 150 p.p.)

* Powerplant Hellished (€ 15 p.p.)

* LAVA Centre (€ 25 p.p.)

* Skogar Transport Museum (€ 15 p.p)

* Skaftafell / Vatnajokull tours:

- gletsjer wandeltocht (€ 100- € 150 p.p.)

- vliegtuig/helicoptervlucht (€ 350 p.p.)

- ijsrots/helicopter tour (€ 3500 voor twee personen)

* Jökulsárlón amfibi tour (€ 50 p.p.)

* Steenmuseum Petra Sveinsdottir (€ 13 p.p.)

* Myvatn Nature Baths (€ 40 p.p.)

* Walvis safari Akureyri ( € 80 p.p.)

* Bjarnarhofn Sharkfarm (€ 10 p.p.)

* Blue Lagoon (vanaf € 75 p.p.)

Economie:

Visserij vormt de helft van de exportwaarde van IJsland. Schapenteelt en wat industrie (vis, elektriciteit, aluminium) zijn andere belangrijke inkomsten. Nederland is de meest belangrijke exportpartner voor IJsland, m.n. door export van aluminium naar Rotterdam. Er is geen bosbouw in het land. Mannen en vrouwen werken evenveel, het loon is gelijk.

Fooien:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geldzaken:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Geneesmiddelen & Gezondheidszorg:

Medicijnen voor eigen gebruik mogen voor een periode van 100 dagen ingevoerd worden. Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers), moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengen verklaring (gelegaliseerde medische verklaring) bij je hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Ziekenhuizen zijn gratis. De levensduurverwachting van IJslander is de hoogste ter wereld: 81 voor vrouwen en 76.5 voor mannen. Een uitgebreid, door de overheid in stand gehouden, gezondheidssysteem probeert dit zo te houden. Het totale gezondheidspakket van IJsland slokt maar liefst 40,5% (1989) op van het nationaal budget. Op de tweede plaats staat het onderwijs met 15%. De overige groepen staan ver onder de 10%. IJslandse vrouwen hebben het hoogste overlijdenspercentage ter wereld ten gevolge van longkanker. 99% van de IJslandse kinderen wordt ingeënt, wat het hoogste percentage ter wereld is. In 1994 gebeurden er 60.000 ongelukken (dus bij bijna een kwart van de bevolking), variërend van klein tot levensgevaarlijke. Een groot deel hiervan wordt overigens veroorzaakt door gladde voetpaden tijdens de winter. Op 28 januari 1935 werd abortus toegestaan in IJsland, daarmee was IJsland het eerste land waar dat legaal mogelijk was.

Godsdienst:

De meest voorkomende godsdienst is voornamelijk christelijk Luthers, 2% van de mensen noemt zich katholiek. Een heel klein percentage is onkerkelijk of hangt een ander geloof aan, zoals asatru (een religie waarbij oude Noorse en Germaanse goden aanbeden worden).

Internet & Telefoon & Wifi:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Kleding:

'Four Seasons in One Day' zong de bekende Australische groep Crowded House ooit. Maar dit is wat je kan verwachten in IJsland, of beter gezegd, wat je in IJsland MOET verwachten. Neem vooral laagjes kleding mee en zorg dat je altijd een warme jas, handschoenen, een muts/pet en goede schoenen aan hebt, want zonder deze essentiële onderdelen red je het in IJsland niet lang. Het is tevens handig om een regenpak of poncho mee te nemen, want vooral op winderige dagen waait de verstuiving van de watervallen alle kanten op. Neem tevens minimaal een (grote) handdoek en zwembroek mee, want regelmatig bezoeken we een vulkanische bron. Ook is het handig als je elke keer een plastic tasje bij je hebt om je natte spullen in op te bergen.

Klimaat & Natuur:

Zie voornamelijk het kopje 'kleding' hiervoor.

Kraanwater:

Het kraanwater in IJsland is drinkbaar dus koop vooral geen duur water in de winkel. Neem een drinkfles mee en vul deze elke ochtend in je hotel. Het koude kraanwater (Kalt vatn) van IJsland behoort tot het beste drinkwater van de wereld. Het is helder bronwater dat zonder toevoeging van mineralen via het leiding stelsel wordt gedistribueerd. Het kan direct uit de kraan gedronken worden en is van betere kwaliteit dan het bronwater dat elders op aarde verkocht wordt. Mensen die het water geproefd hebben, zullen dit direct beamen. De voorraad drinkbaar water heeft bovendien een enorme omvang. Elke inwoner van IJsland kan zonder problemen beschikken over 300 kuub vers kraanwater per jaar. Dat is tweemaal zoveel kraanwater als enig ander land ter wereld.

Warm kraanwater (Heitt vatn) is een heel ander verhaal. Dit is afkomstig uit geothermische warmwaterbronnen. Hoewel het gewoon schoon water is, is het grootste nadeel ervan dat het zich kenmerkt door een sterke zwavellucht. Een odeur waar gezonde mensen een instinctieve afkeer van hebben. Na enige tijd went de geur wel, maar tijdens de eerste keer douchen zal het ruiken alsof er iemand op een toilet in dezelfde ruimte ongegeneerd bezig is met het breien van een bruine trui. Gebruik van douchegel met citroengeur is het beste wapen tegen deze lucht en maakt het gebruik van het warme kraanwater draaglijk. Het zwavel zorgt overigens ook voor een aanslag op zilveren sieraden. Het is dus aan te raden deze af te doen voordat er contact is met warm kraamwater.

Water uit de bronnen, stroompjes en gletsjerrivieren buiten stedelijk gebied is meestal gewoon drinkbaar, behalve als het water stroomt door een gebied waar vee kan worden verwacht (grasland). Des te verder het water van de bron stroomt, des te onbetrouwbaarder is de kwaliteit ervan. Voor de zekerheid kunnen kampeerders voor waterdesinfectie gebruikt maken van waterzuiveringstabletten. Besmetting met de beruchte parasiet giardia, waarvoor riviersystemen de natuurlijke habitat vormen, komt in IJsland nauwelijks voor.

Landbouw:

Slechts een procent van het land kan maar gebruikt worden door boeren. Door het klimaat dient het zich beperkt tot het houden van schapen, koeien en paarden. Groenten en bloemen zijn voornamelijk in kassen. Boeren hebben bijverdiensten in visserij, toerisme en b.v. dons rapen van nesten van de eidereenden, eieren rapen en vogelvangst van de papegaaiduiker.

Legionella

Wij adviseren je voor het in gebruik nemen van je accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Lokaal prijsniveau:

Het prijsniveau in IJsland ligt een stuk hoger dan in Nederland.

Kopje koffie: € 4-5.

Stukje gebak: € 6-10.

Glas lokaal bier (2,5 % alcohol, 0,5 liter): € 8 à 10.

Pizza: vanaf € 15.

Kop soep: € 16.

Hoofdgerecht: € 30-45.

Flesje frisdrank: € 3.

Belegd broodje (voorverpakt) : vanaf € 6.

Bekertje yoghurt/skyr : vanaf € 2.

Maaltijden:

Het leven is duur in IJsland, zeg maar gerust erg duur. Zeker voor Nederlandse begrippen. De meeste maaltijden in de hotels bieden helaas te weinig afwisseling. Als je jouw reis een beetje betaalbaar wilt houden dan is het slim om zelf eten klaar te maken. Dit doen dan ook veel toeristen in IJsland. Een goedkope lunch in een restaurant kost je al snel zo’n €15. Wij kiezen er regelmatig voor om ons ontbijt en avondeten zelf te maken en in de middag bij een supermarkt of tankstation te lunchen. Daar hebben ze sandwiches voor zo’n €5 maar ook verse broodjes, kwark en nog veel meer. Uiteten gaan is niet goedkoop maar gelukkig hebben redelijk wat hotels en guesthouses een gezamenlijke keuken. Neem vanuit Nederland wat havermout en wereldgerechten mee en koop de verse producten in IJsland om zo in een handomdraai een maaltijd klaar te maken. Je mag per persoon maximaal 3 kilo voedsel invoeren. Let op: niet elke dag is het ontbijt inbegrepen.

Ontbijten:

In de meeste hotels kan je op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, soms is het echter inbegrepen in de kamerprijs. Soms is er echter ook geen ontbijt verkrijgbaar. Een ontbijt kost meestal tussen de €15 en €25. In de supermarkten, die we vrijwel dagelijks bezoeken, kan je eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt of lunch mee samen te stellen. Er is altijd iets van je gading te vinden. Let op: neem nooit in Ijsland eten mee van het ontbijtbuffet voor je lunch of een snack onderweg: hier staan hoge boetes/naheffingen op en het hotelpersoneel krijgt zelfs bonussen als ze dit soort gasten 'betrappen'.

Openingstijden:

Houd er rekening mee dat winkels en supermarkten vroeg sluiten, zeker buiten Reykjavik. Wil je dus eten inslaan, doe het op tijd.

Overheid:

IJsland heeft een parlementaire constitutionele republiek, dat in de 9e eeuw is gesticht (930 na Chr.). Het is een liberaal land, zo werd in 1980 de eerste vrouwelijk president gekozen en de eerste openlijke homoseksuele premier van Europa.

Paspoort:

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist als je naar Ijsland reist en je hebt geen visum nodig. Als je een auto wilt huren, voldoet je Nederlandse rijbewijs. Minderjarige kinderen hebben daarentegen een eigen reisdocument nodig.

Post:

Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit IJsland is gelukkig erg simpel. De dienst wordt aangeboden door de IJslandse post: Pósturinn(www.postur.is). Postzegels (frímerki) kunnen worden gekocht op vrijwel elk adres waar postkaarten worden verkocht. Bovendien is er in vrijwel elke plaats wel een postkantoor (pósthúsið) te vinden. Brievenbussen zijn herkenbaar aan hun brandweerrode kleur, waarop het logo (een posthoorn) en de naam van Pósturinn staan afgebeeld.

Bij het verzenden van post kan worden gekozen voor een normale post en 'priority'. In theorie zou verzending met prioriteit (waarvoor naast de postzegel een 'priority'-zegel dient te worden geplakt) voor een snellere levering zorgen. Dan is het mogelijk dat post binnen twee tot vier werkdagen op de bestemming aankomt. Zonder 'priority' zou het zes tot vijftien werkdagen duren voordat de brief bij de geadresseerde op de deurmat ploft. In de praktijk wordt alle internationale post vanuit IJsland, ongeacht de bestemming, via Schiphol verzonden. Daardoor blijkt dat alle post, ongeacht of het met 'priority' verzonden is of niet, binnen een week bezorgd wordt. Een briefkaart die vanuit IJsland naar een ander land in West-Europa verzonden wordt, dient met een postzegel van kr. 160 te worden gefrankeerd.

Reisleiding:

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg in IJsland en is jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal elke dag wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe Belgen aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt, bijvoorbeeld over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4-6 deelnemers, het maximum is op deze reis acht. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Roken:

In IJsland vindt men dat mensen recht hebben op schone lucht. Daarom is roken in IJsland alleen toegestaan in de eigen woning en in de buitenlucht mits er goede ventilatie is. Het is verboden te roken in openbare gebouwen, in de horeca, op schoolpleinen, in en rondom stadions, maar bijvoorbeeld ook in gedeelde ruimtes in appartementencomplexen. Sommige hotels beschikken over kamers voor rokers en enkele cafés hebben buiten rookruimten ingericht. Rokers moeten minimaal 18 jaar oud zijn om sigaretten te mogen kopen. Deze zijn niet verkrijgbaar in automaten, maar alleen achter de counter van supermarkten en kiosken. Het is die winkels niet toegestaan de pakjes in het zicht van de klanten te bewaren. Rokers moeten er dus naar vragen. Een pakje sigaretten kost ongeveer ISK 1200, -. 

Supermarkten & Voedsel:

Bij de supermarkt 10-11 betaal je zo’n 50% meer voor je boodschappen dus ga hier nooit heen. Goedkope supermarkten zijn de Krónan en de Bonus en deze kan je overal in IJsland vinden. 

Telefoon:

Zie het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.

Toeristische informatie:

Op veel plaatsen (luchthaven, hotels) kun je de gratis 'Big Map' van IJsland bemachtigen. Het wegennet is niet erg uitgebreid (tenzij je offroad gaat), dus je hoeft geen speciale wegenkaart te kopen.

Tijd:

De tijd in Reykjavík is gelijk aan de Greenwich Mean Time (de standaardtijd) en er wordt geen gebruik gemaakt van de zomertijd (het enige andere Europese land dat dit niet doet is Wit-Rusland). Het westelijke deel van continentaal Europa ligt in tijdzone GMT+1. Dat betekent dat het er in de winter een uur later is dan in IJsland. Tijdens onze zomertijd (van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober) komt daar nog een uur extra bij. Als het in het westelijk deel van continentaal Europa dus twaalf uur 's middags is, is het in IJsland tien uur 's ochtends.

Veiligheid:

IJsland behoort tot een van de meest veilige landen ter wereld.

Visum:

Voor IJsland heb je geen visum nodig. Alleen een geldig paspoort.

Vervoer:

De gehele reis beschikken wij over een eigen mini-bus.

Vlag:

Sinds 1913 heeft IJsland het recht verworven om een eigen vlag te mogen hijsen, dit nadat Deense toestemming was verleend. Het rode kruis symboliseert Scandinavische verbondenheid, de kleur rood de band met Noorwegen, de witte rand en blauwe achtergrond worden soms geassocieerd met ijs, lava en zee.

Vlucht:

Onze vlucht is met Transavia rechtstreeks vanuit Nederland naar IJsland, deze duurt ongeveer 3 uur en in IJsland is het 2 uur vroeger door het tijdsverschil. Het internationale vliegveld van IJsland ligt zo’n 40 km ten westen van de hoofdstad Reykjavík bij het plaatsje Keflavík. Voor een kort verblijf of vakantie is een geldig paspoort of Europese identiteitskaart voldoende om IJsland binnen te komen.

Wifi:

Zie het kopje 'Telefoon' en 'Internet.

Zwemkleding:

Wie in dit peperdure land toch wat extra geld wil besparen, neem dan je eigen zwembroek en handdoek mee voor de verschillende hot springs, waaronder de welbekende Blue Lagoon en Myvatn hotsprings, zodat je ze niet ter plekke hoeft te huren. Scheelt weer (minimaal) € 4 per handdoek en € 4 per zwembroek per keer.

Ten slotte:

Maximaal een week voor vertrek ontvang je (digitaal) de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kan je meestal online inchecken. Op de dag van vertrek dien je twee uur van te voren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schiphol dagen zelfs drie uur van tevoren.