HOME » INDRUkWEKKEND IJSLAND - DOWNLOAD TEKST

Dag 1: Naar IJsland - (hotel in Reykjavik)

Op vrijdag 12 juni 2020 vertrekt deze moderne ontdekkingstocht -belachelijk vroeg (06:45 uur)- vanaf Schiphol met vlucht HV6887 naar Reykjavik. Drie uur later arriveren we op de luchthaven van dit eiland, door het tijdsverschil van twee uur is het nog steeds pas rond de klok van achten in de ochtend. Voordat je je bagage oppikt bij de band, heb je nog de laatste kans om taxfree wat alcoholische versnaperingen in te slaan, mocht je dat nog niet gedaan hebben op Schiphol.

Na aankomst pikken we onze minibus op en starten we deze reis met een bezoek aan Reykjavik, de hoofdstad van dit fascinerende land. De kamers zijn echter pas klaar om 15:00 uur, dus we vangen de dag aan met een informatieve wandeling door het centrum van de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Laat in de middag kan je eventueel bijslapen in het centraal gelegen comfortabele hotel.

Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, goed kan uitgaan en nog beter kan shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen. De beroemde en eigenzinnige Hallgrimskirkja kerk en de populaire winkelstraat Laugavegur mag je uiteraard niet missen. Ook de musea in de haven (Aurora en Whales of Island) zijn prachtige plekken om een paar uur door te brengen.Al snel merk je, Reykjavik is uniek! Compact, knus en totaal niet te vergelijken met een andere hoofdstad.Lijkt het je wat om deze eerste dag direct walvissen te spotten dan kan je mee met een (optionele) whale watching tour. Al raden wij je eigenlijk aan om dit optionele uitje te bewaren voor dag 9 in de reis, wanneer we in Akureyri  zijn, aan de andere kant van het eiland.Dag 2: Naar (de omgeving van) Selfoss & Gouden Cirkel (120 km)

Vandaag verlaten we vroeg in de ochtend Reykjavik en bezoeken we de gehele dag de zogenaamde Golden Circle. Simpelweg gezegd is dit een rondje bezienswaardigheden, allemaal gelegen op korte rijafstand van elkaar en binnen bereik van een 'dagje Reykjavik'. Dit verklaart ook de ongekende mensenmassa's (voor IJslandse begrippen althans) bij de meeste bezienswaardigheden vandaag. 

Als eerste uitje staat Thingvellir National Park op de planning. Op deze prachtige plek vind je een breuklijn van twee tektonische platen (Euraziatische en het Amerikaanse continent) die elk jaar twee centimeter verder uit elkaar bewegen. Deze vlakte mag er dan erg idyllisch uitzien, de Lögberg ('Rots van de wetten', waar één keer per jaar de wetten aan het volk werden kenbaar gemaakt) en Drekkingarhylur (waar vrouwen werden verdronken die overspel pleegden, ongehuwd een kind hadden gekregen of van hekserij werden verdacht) herinneren ons aan andere, veel ruigere tijden. Ook staat hier de eerste staatskerk van IJsland uit 1016, al stamt het huidige exemplaar uit 1859.

In dit park vind je op 101 meter hoogte tevens een gigantische scheur in de grond, omringd door metershoge rotsen aan beide kanten, een bizar gezicht. Het inpandige 'meer' is ondergelopen met gletsjerwater, waardoor je bij Silfra prachtig (maar erg prijzig, € 125) kan snorkelen in het extreem heldere water van het grootste meer van IJsland. Ook duikers komen hier aan hun trekken met zicht van meer dan 100 meter! Verwacht overigens geen fraaie koraalrotsen of een rijke vispopulatie, daarvoor zijn er betere bestemmingen op de wereld dan IJsland.

De volgende stop is Geysir, een woord dat ook in onze vaderlandse taal is doorgedrongen. De naamgever van dit woord is een geothermisch gebied waar de geisers Geysir en Strokkur herhaaldelijk gigantische waterstromen de lucht inspuiten. Dit bijzondere natuurverschijnsel is een Must See tijdens deze reis. Bij de parkeerplaats is een gigantische overdekt gebouw neergezet om de toestroom van toeristen op te vangen. Hier kan je tevens de meest uiteenlopende souvenirs kopen en (op eigen kosten) de lunch nuttigen. Iets verderop ligt Gullfoss, een gigantische brede waterval. Kom overigens niet te dicht bij de rand want in het verleden zijn er helaas onfortuinlijke toeristen geweest die hun selfie moesten bekopen met een eenmalige reis naar het hiernamaals...

Vanaf Gullfoss is het nog maar een klein stukje rijden naar Kerið. Deze vulkaankrater is al meer dan 3000 jaar geleden ingestort, anno 2020 heeft het zich gevuld met groenblauw water. Een uurtje lopen verderop ligt de Reykjadalur hotspring, wat ons betreft de perfecte afsluiter van onze eerste echte reisdag. Ook dit prachtexemplaar van Moeder Natuur krijg je niet zomaar! Een korte, pittige wandeling van ruim 3 km (circa een uur enkele reis) brengt je naar een geothermisch gebied vol met warmtebronnen, stoom en kokende poelen. Wie niet gaat baden zal toch genieten van deze adembenemende mooie wandeling. 

En wie zich afvraagt wat die dikke witte rookpluimen zijn die je telkens aan de horizon ziet, dat zijn de 'schoorstenen' van de powerplant Hellished. Deze grootste energiebron van het eiland heeft een (betaalde) tentoonstelling met uitleg over aardbevingen en uitbarstingen en uitzichten over de turbines en de pijpleidingen. In (de buurt van) Selfoss brengen we onze tweede nacht op IJsland door.  Dag 3: Naar (de omgeving van) Vik (110 km)

Vanavond overnachten we in de buurt van Vik, het meest zuidelijk gelegen dorp van IJsland en een van de meest bekende wolcentra van het land. Ondanks dat dit fraai gelegen gehucht maar driehonderd inwoners telt, is dit een prima plek om de omgeving te verkennen. Jeugdige fans/groupies van de Canadese popzanger Justin Bieber gebruiken deze plek als uitvalsbasis voor een bezoek aan het DC-3 vliegtuigwrak dat hier in 1972 een geslaagde noodlanding op het strand diende te maken en door jeugdidool Bieber wereldwijd bekend werd gemaakt vanwege zijn danspasjes op het dak.

Liefhebbers van het welbekende tv-programma Wie is de Mol zullen deze plek ook niet willen missen, aangezien hier in 2012 de start werd gegeven van dit veel bekeken programma. Wie geen uur wil wandelen naar deze massaal bezochte locatie, adviseren wij om een kortere wandeling te maken naar het Dyrhólaey viewpoint. Eenmaal bovenop kijk je aan de ene kant uit over kilometers lang zwart strand en aan de andere kant vind je een bijzondere rotsformatie. Met een beetje geluk kan je hier ook de papegaaiduikers, oftewel puffins spotten. 

Ook heb je vandaag regelmatig mooie uitzichten over de Hekla, met 1491 meter hoogte de meest actieve vulkaan van dit eiland. In de Middeleeuwen dacht men overigens dat de Hekla de ingang tot de hel was... Het paradijs is vandaag makkelijker te bereiken, want voordat je in Vik arriveert, heb je al een handvol prachtige watervallen bezocht. Met prachtige, tongbrekende namen als Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss komen liefhebbers van dit natuurfenomeen volledig aan hun trekken.

Bij de welbekende watervallen van Seljalandsfos en Skogafoss staan de parkeerterreinen helaas tegenwoordig vol met tientallen auto's van nieuwsgierige toeristen. Gelukkig weet nog niet iedereen de weg naar wat minder toeristische plekken en waar de grote touringcar organisaties (nog) niet komen. Een van deze 'Grensloos Genieten Geheimen' is de op een (verre) steenworp afstand gelegen waterval van Kvernufoss, voor ons een van de mooiste van zuidelijk IJsland.

Het meest bijzondere van deze qua oppervlakte kleinere waterval is dat je achter de waterval door kan lopen, waardoor je de meest fantastische foto's kunt nemen. Wie zich niet al te veel wil inspannen kan hier volop genieten van de watervallen van afstand, ook zijn er gedurende deze dag verschillende (veelal pittige) korte wandelingen mogelijk.

In dit vulkanische gebied zijn tevens verschillende (optionele) informatiecentra/musea te bezoeken, waar je een kaartje koopt en dan gedetailleerde uitleg krijgt over het ontstaan van vulkanen en het effect van hun uitbarstingen. Onze favoriet is het LAVA Centre, een informatief museum met een prachtige film over de vele uitbarstingen die dit al vele malen geteisterd hebben met hun destructieve krachten. Dit is ook een van de betere plekken vandaag om (warm) te lunchen.

Ook het Skogar transport museum staat vandaag (optioneel) op het programma, waar je een prachtig inkijkje krijgt in het harde leven van de IJslandse bevolking door de eeuwen heen. Wat het best geëtaleerd wordt door de plaatselijke gids die we al decennia lang nog nooit een glimlach hebben zien vertonen... Buiten staan enkele originele gebouwen die te bezoeken zijn, waaronder een (verlaten) school, kerk en karakteristieke turfhuizen. Dag 4: Naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell (80 of 120 km)

Iets ten westen van Vik ligt onze eerste stop van vandaag: Hálsanefshellir, een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Het is slim om deze plek te bezoeken tijdens eb zodat je er omheen kan lopen en gelijk een mooie strandwandeling kan maken. Dit was een van de vele mooie filmlocaties uit de tv-serie Game of Thrones. Iets naar het oosten maken we een korte (strand)wandeling bij Reynisdrangur.

Beide locaties zijn een van de betere plekken in IJsland om puffins te spotten. Dit van origine uiterst vriendelijke dier is tevens een van de lekkerste gerechten van het land. Veel (toeristen)restaurants serveren gerookte of gekookte puffins. In de verte heb je vandaag prachtige uitzichten over de 1651 meter hoge vulkaan, met de meest onuitspreekbare naam van het land: Eyjafjallajökull (spreek uit als eh-ya-fail-i-jokul). Dit was de vulkaan die in 2010 verantwoordelijk was voor het dagen lang platleggen van het internationale luchtverkeer.

Bij Eldhraun maken we een volgende stop en dit is een van onze meest favoriete. 's-Winters mag dan de hele bodem bedekt zijn met een dikke laag sneeuw en is er dus weinig te aanschouwen, maar in de zomer maak je hier een fascinerende (korte) wandeling over een hobbelig lavaveld. De grond is inmiddels begroeid met de meest felgroene mossen die je ooit van je leven gezien hebt, leuk souvenir trouwens voor je kerststal. Doordat er ook allerlei kleurige bloemen doorheen groeien, is dit een walhalla voor natuurfotografen. Deze zogenaamde moskussens zijn het gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Laki, die hier voor het laatst in 1783 zijn gloeiend hete magma heeft gedeponeerd.

De kustlijn die we vandaag de hele dag aan onze rechterzijde hebben, is Europa’s grootste scheepsbegraafplaats. Honderden schepen (en hun bemanningen) zijn hier vroegtijd gesneuveld. Sommige van de buurtkerkjes hebben daardoor aangespoelde spullen van bijvoorbeeld de VOC in hun gebouw staan. Van de vele bijzondere plekken die we vandaag bezoeken is Fjaðrárgljúfur wellicht de meest bijzondere. Deze twee miljoen jaar oude canyon is extreem fotogeniek, vooral vanwege het feit dat ie meer dan 100 meter diep is en zich prachtig door het haast levenloze landschap slingert. Vanuit de verschillende uitkijkpunten heb je het gevoel dat je over de oppervlakte van de maan kijkt.

In de fotogenieke omgeving van Kirkjubaejarklaustur (of Skaftafell) brengen we de vierde nacht op IJsland door, deze regio staat bekend als het grootste gletsjer gebied van IJsland. Bijna duizend jaar geleden stond in deze ruige setting ook een Benedictijnenklooster, waar twee (verbrande) nonnen liggen begraven. Beide vrouwen zijn op een niet zo prettige manier van hun leven beroofd, de een omdat ze omging met mannen, de andere omdat ze niet al te lovende woorden over de paus had geopperd. Het park van Skaftafell zit vol met vogels, bijen en bloemen en is een van de plekken waar je een (prijzige) trip kan maken met gidsen naar een van de gletsjergrotten. De gelijknamige waterval is een van de mooiste van IJsland, maar daarom helaas ook een van de meest druk bezochte. De trots van Reykjavik, zijn welbekende kerk, is geïnspireerd op deze waterval.

Dag 5: Naar Höfn of Djupivogur (120 of 200 km)

Langs de hoofdweg 1 liggen (in dit gebied) twee gletsjermeren: Fjallsárlón en Jökulsárlón. De laatste vereren we met een bezoek, waar je je mag vergapen aan enorme brokken drijvend gletsjerijs. Door het boeken van een optionele tour kan je hier met een amfibievoertuig het gletsjermeer van de Vatnajökull opvaren. De Vatnajökull is dan ook de grootste gletsjer (8300 km2) en grootste Nationale Park van Europa, maar liefst 11% van de landoppervlakte van IJsland word ingenomen door deze gigant.

De dikte van de ijskap is op zijn diepst 900 meter, al is dat de laatste jaren schrikbarend snel terug gelopen tot gemiddeld 400 meter. De gletsjer zelf trekt zich overigens al sinds 1930 terug, de laatste jaren echter extreem snel. Ook de Engelse filmheld 007 vond dit blijkbaar een prachtige omgeving, voor de James Bondfilms View to a Kill en Die Another Day werden hier namelijk opnames gemaakt.

Wie niet meegaat in de varende bus/boot, kan te voet deze unieke plek bekijken. Dit is een van de beste plekken ter wereld om ijsbrokken te zien kantelen. Behalve een indrukwekkend gezicht is ook het bijbehorende angstaanjagende geluid een van de trekpleisters van het gebied. Uiteraard moet je hiervoor enig geluk hebben om dit machtige natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Sowieso is het een onvergetelijk gezicht om een glimp te werpen op de grootste gletsjer van Europa. Met besneeuwde bergtoppen van meer dan 2000 meter hoog is dit een van de mooiste vergezichten van IJsland.

Omdat het circa 200 meter diepe Jökulsárlón meer in open verbinding met de zee staat spoelen regelmatig grote stukken ijs richting Atlantische oceaan, waarna ze door de kracht van de golven uit zee weer terug geduwd worden naar de kust. Het gevolg is dat het omliggende strand prachtige fotogenieke plaatjes oplevert van grote (en kleine) brokken aangespoelde wit en blauw ijs. Door de locals is deze plek dan omgetoverd tot Diamond Beach.

Net buiten Höfn ligt het mooiste strand van IJsland: Stokksnes. Denk dan niet aan Bounty-achtige stranden met warm zeewater en palmbomen. De IJslandse versie hiervan is een zwart strand met daarnaast honderden meters hoge, stijl oprijzende bergen, als een boze draak die zijn spitsige tanden laat zien om zeevaarders schrik aan te jagen. Niet alleen toeristen bezoeken deze plek, ook de plaatselijke zeehondenkolonie geniet hier van dit majestueuze uitzicht. Ook de NAVO kon deze plek blijkbaar wel waarderen, gezien hun oude radarstation. Nog niet zo heel lang geleden is hier voor een avontuurlijke speelfilm een heus vikingdorp nagebouwd, het bijbehorende cafe is nu een trekpleister van formaat. Vijftig kilometer verderop ligt Höfn (spreek uit Hup), van oudsher is dit een voormalig vissers(kreeft)- en handelsplaatsje. Het plaatselijke volksmuseum is de voornaamste toeristentrekker, aangezien de haven dichtslibt door het stijgen van de waterspiegel. Vanavond overnachten we in Höfn of Djupivogur.Dag 6: Naar Seydisfjordur/Neskaupstadir/Egilstadir (150 km)

De oostelijke fjorden worden momenteel nog niet door veel toeristen bezocht, waardoor het behoort tot een van de mooiste en rustigste streken van IJsland. Vandaag overbruggen we 'maar' 150 kilometer, maar doordat geen meter weg vandaag recht is, gebruiken we het grootste gedeelte van de dag om deze afstand af te leggen. Onderweg zijn er een aantal stranden waar vaak veel jonge (storm)vogels bivakkeren. Djúpivogur is een klein vissersdorp met een pittoresk haventje en vanaf het koffiehuis Langabúd heb je zicht op het onbewoond eiland Papey.

De stenen, levensgrote kunstwerken van eieren stellen de 34 vogelsoorten voor die er in de Eggs of Merry Bay te vinden zijn. Het plaatselijke museum Langabud eert zijn grootse inwoner ooit met een heus eigen museum. Alleen al voor het plaatselijke gebak (en vissoep) zou je overigens afreizen naar dit prachtige dorp.

Twee fjorden en anderhalf uur verderop ligt het steenmuseum van Petra Sveinsdottir, haar levenswerk wordt nu gerund door haar kinderen in Stödvarfjördur. Onderweg passeren we enkele kleine dorpen als Fáskrúdsfjördur, voordat we bij Reydarfjödur de grootste fjord van de oostkust bereiken. In de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden hier een legerbasis gebouwd, zonder daarvoor overigens toestemming te hebben gevraagd/gekregen van de IJslanders elf die deze 'ongewenste invasie' nog steeds niet vergeten zijn. Rode vergane legerbarakken en oude militaire voertuigen ‘versieren’ de helling.

In Neskaupstadir kunnen we eventueel een mooie, korte wandeling langs de fjord (en evt. een grot) maken, voordat we de nacht doorbrengen in Seydisfjordur of Neskaupstadir of Egilstadir. Vanuit het eerste plaatsje vaart wekelijks de veerboot naar en van Denemarken.Dag 7 & 8: Myvatn/Husavik (190 km)

De enige keer tijdens deze reis dat we twee nachten op dezelfde locatie doorbrengen, is in de omgeving van Myvatn (of Husavik). Voordat we hier arriveren, rijden we de eerste uren over de betoverende hoogvlakte van Jökuldalsheidi, de gletsjer vallei van Jökuldalur en de wildernis van Möorudalsen. En wat anno nu een groot uitgestrekt onbewoond gebied is, tot aan de Tweede Wereldoorlog was dit geheel anders. Diverse uitbarstingen van de gevreesde vulkaan Askja hebben echter alle boeren en andere bewoners eieren voor hun geld doen kiezen.

Tevens bezoeken we op dg 7 de grootste waterval van Europa, de immer indrukwekkende, 44 meter hoge Dettifoss. Na de waterval rijden we in een half uur naar Krafla en de kraters van Viti. In feite is dit gebied één centrale magmakamer, die ondergronds verbonden is met tientallen kilometers lange spleetzones waaruit magma kan ontsnappen. De fitte mensen uit de groep kunnen hier een uur durende route wandelen langs de hoger gelegen verschillende kraterranden. Ook het lager gelegen 217 meter diepe, blauwe kratermeer leent zich voor een eenvoudige wandeling.

Iets verderop ligt Hverir, een geothermische hotspot met zwavel en kokende en blubberende modderpoelen. De NASA vond dit gebied zo sterk lijken op de maan en Mars dat het hier verschillende maanlandingen heeft geoefend voordat Neil Armstrong in 1969 daadwerkelijk als eerste mens succesvol op de maan landde.

Ook bij het 'muggenmeer' van Myvatn, het derde grootste van IJsland, zijn verschillende interessante wandelingen te maken. En ondanks dat de kleine muggen van Myvatn niet steken, zijn het niet onze meest geliefde vrienden uit het dierenparadijs dat IJsland heet; dit simpelweg omdat deze zoemende ettertjes graag in de gaten van je oren, neus en mond bivakkeren. Een van de mooiste wandelingen in dit prachtige gebied is langs de unieke rotsformaties van de lavavelden van Dimmuborgir. Het landschap is hier bezaaid met vulkanische pilaren en lavatunnels, die ontstonden doordat lava over waterpoelen stroomde.

De spectaculaire formaties dienden als decor voor duistere mythologisch verhalen als Grýla, een moorddadig wezen dat half-trol en half-oger is. Deze zogenaamde Yule Tide Lads zijn twaalf trollen die een soort IJslandse versie van Sinterklaas voorstellen. Toch waren in 1746 zoveel kinderen zó bang om te worden opgegeten dat de overheid moest ingrijpen en de mythe officieel als bangmakerij verbood...

De tweede (of eerste dag) laten we de vulkanische omgeving van Myvatn achter ons en reizen naar het charmante dorpje Husavik, gelegen aan de Arctische Oceaan. Hier werd vroeger door de Denen gebruik van gemaakt om de helgele zwavel te exporteren voor de productie van buskruit. We sluiten dag 7 (of dag 8) af met een stop bij de bubbelende modderpoelen van Namaskard. De Myvatn Nature Baths is de noordelijke tegenhanger van de Blue Lagoon en is in onze ogen vele malen leuker dan zijn toeristische en drukke zuidelijke tegenhanger. 

Dag 9: Naar Akureyri (50 km)

Als eerste bezoeken we vandaag de twaalf meter hoge waterval Godafoss, beter bekend als de Godenwaterval. Deze waterval is 30 meter breed en dankt zijn naam aan een oude Vikingboer die hier zijn afgodsbeelden in de waterval gooide, vanwege de aanname van het Christelijke geloof tijdens de Alping vergadering. Akureyri wordt in IJsland liefkozend de 'hoofdstad van het Noorden' genoemd, al bestaat de stad pas sinds 1786. Voor IJslandse begrippen wonen hier relatief veel mensen dicht bij elkaar, op ruim zes uur rijafstand van Reykjavik, maar liefst 18.000 inwoners herbergt de ‘akker van het aangeslibde land’.

Dit is een actieve stad met veel economische bedrijvigheid in sectoren als de vis-, zuivel-, dranken en textielindustrie. Ook veel landbouwproducten komen uit deze regio. De laatste jaren is het toerisme in opkomst, mede door de aanleg van vele cruiseschepen. Walvissen laten zich graag zien en een walvissafari is dan ook echt aan te raden! Deze optionele excursie kan je ter plaatse boeken bij de reisleider (ca. € 80 p.p.). Soms komen de walvissen zelfs zo ver dezen diepe fjord in dat je ze van het vasteland kan aanschouwen. 

Grote trekpleisters van dit prettige stadje zijn de kerk met zeventien glas in loodramen en de noordelijkst gelegen botanische tuin ter wereld. Sinds 1912 vind je hier bijna 7.000 plantensoorten, waaronder alle planten die in het wild in IJsland (en groenland!) voorkomen, een unieke kans om deze flora en fauna beter te bekijken. De kassen zijn 's-zomers tot maar liefst 22.00 uur geopend!) Ook het Nonnihuis van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson wordt door velen bezocht. Het moderne theater biedt tevens goede voorstellingen en arthouse films. Wie liever houdt van een vers getapt biertje, Akureyri staat bekend om zijn lokale bierbrouwerijen.Dag 10: Naar Laugarbakki of westelijke fjorden (120 of 160 km)

Vandaag rijden we richting de westelijke fjorden, het meest ruige gebied van IJsland. Ook het ruige schiereiland Vatnsnes doorkruisen we. Onderweg hebben we korte stops in Varmhahlíd (turfkerkje uit 1834) en Blönduós (koffiestop in Winkel van Sinkel) en kan je een (kort( bezoek brengen aan het oudste museum van het land: het plaatselijke textielmuseum. Afhankelijk van of we in Laugarbakki of de westelijke fjorden slapen rijden we door de prachtige natuur van Vastnes of de westfjorden.

Dag 11: Naar Grundarfjordur (of ergens op Snaefellsjokull) (120-200 km)

Vandaag staat het grootste gedeelte van de dag in het teken van een dagexcursie naar de westfjorden. Hoogtepunten onderweg zijn onder meer Breidavik, Latrabjerg (vogelrots), Breidavik, Raudisandur (schitterend strand!),Bildudalur en Sunfjall (fraaie hotpool). Als de veerboot vaart van Brjanslaekur naar Stykkisholmur (via Flatey) doorkruisen we de Breidafjordur, anders rijden we een prachtige route langs de ruige kust naar Snaefellsnes.

Dag 12: Naar Snaefellsnes (200 km)

Vandaag staat het grootste gedeelte van de dag in het teken van een dagexcursie over het schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland in het westen van IJsland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Alles waar IJsland zo bekend om is, is hier te vinden. Bekijk gletsjers, rijd door kleine dorpjes als Hellissandur en Hellnar, loop over zwarte stranden, spot unieke vogels en geniet van de watervallen. Onderweg stoppen we bij Ytri Tunga, een prachtige plek om zeehonden te zien op een fotogeniek strand.

Bij Arnarstappi kunnen we een korte wandeling maken langs de kust en de boulevard. Bij het uitzichtpunt van Djupalonssandur heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer, het zwarte zand en meestal een enorm ruige zee. het zal je niet verbazen dat hier honderden wrakken van schepen voor de kust liggen. Vandaag heb je ook eindelijk het moment waar je al de hele reis naar hebt uitgekeken; het eten van haai.

Op de (optioneel bezoek) Bjarnarhofn Sharkfarm krijg je een korte rondleiding waarna de potige gids Christian je allerlei onderdelen van de haai laat zien. En voelen. Uiteraard sluiten we dit informatieve uitje af met het proeven van Harlkarl op roggebrood. Ons advies? Neem er een bijbehorende borrel Brinnivin bij, want de aparte smaak zal je niet snel vergeten...  

Dag 13: Naar Amsterdam 

Vanuit Snaefellsnes rijden we via Borgarnes en Akranes terug richting Reykjavik. Als de groep ervoor gekozen heeft om de Blue Lagoon te bezoeken, dan sluiten we hiermee deze fantastische reis af. Anders zijn we 's middags rond de klok van vieren terug op de luchthaven waar we dertien dagen eerder deze prachtige reis zijn gestart.