Dag 1: Naar IJsland (hotel Ringweg)

Vanuit Schiphol vertrekt deze moderne ontdekkingstocht (meestal in de zeer late namiddag) naar Reykjavik. Drie uur na ons vertrek uit Nederland arriveren we op de luchthaven van dit eiland. Net voor de daling heb je het idee dat je op de maan gaat landen: het grillige landschap is bezaaid met rokende vulkanen, grillige kraters, rode grond en zwart lavasteen.  Voordat je je bagage oppikt bij de band, heb je nog de laatste kans om taxfree wat alcoholische versnaperingen in te slaan, mocht je dat nog niet gedaan hebben op Schiphol. Dan is het een dik uur rijden naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven. Besef overigens dat het dagelijkse programma aangepast kan worden i.v.m. weersomstandigheden, reistijden, en locatie van de overnachtingsplaatsen.

Dag 2: Hotel ringweg: Gouden Cirkel (120 km)

Vandaag  bezoeken we de gehele dag de zogenaamde Golden Circle. Simpelweg gezegd is dit een rondje bezienswaardigheden, keurig verdeeld over een flinke lap niemandsland. Gelukkig liggen ze allemaal op korte rijafstand van elkaar en binnen bereik van een 'dagje Reykjavik'. Dit verklaart ook de ongekende mensenmassa's (voor IJslandse begrippen althans) bij de meeste bezienswaardigheden vandaag. 

Als eerste uitje staat Thingvellir National Park op de planning, de plek waar het eerste parlement van de wereld in het jaar 930 in de openlucht bij elkaar kwam. Op deze prachtige plek vind je tevens een breuklijn van twee tektonische platen (Euraziatische en het Amerikaanse continent) die elk jaar twee centimeter verder uit elkaar bewegen. Deze vlakte mag er dan erg idyllisch uitzien, de Lögberg ('Rots van de wetten', waar één keer per jaar de wetten aan het volk werden kenbaar gemaakt) en Drekkingarhylur (waar vrouwen werden verdronken die overspel pleegden, ongehuwd een kind hadden gekregen of van hekserij werden verdacht) herinneren ons aan andere, veel ruigere tijden. Ook staat hier de eerste staatskerk van IJsland uit 1016, al stamt het huidige exemplaar uit 1859.

In dit park vind je op 101 meter hoogte tevens een gigantische scheur in de grond, omringd door metershoge rotsen aan beide kanten, een bizar gezicht. Het inpandige 'meer' is ondergelopen met gletsjerwater, waardoor je bij Silfra prachtig (maar erg prijzig, € 125) kan snorkelen in het extreem heldere water van het grootste meer van IJsland. Ook duikers komen hier aan hun trekken met zicht van meer dan 100 meter! Verwacht overigens geen fraaie koraalrotsen of een rijke vispopulatie, daarvoor zijn er betere bestemmingen op de wereld dan IJsland.

De volgende stop is Geysir, een van de twee IJslandse woorden die ook in onze vaderlandse taal zijn doorgedrongen. De naamgever van dit woord is een geothermisch gebied waar de geisers Geysir en Strokkur herhaaldelijk gigantische waterstromen - met temperaturen tot 125 graden! -de lucht inspuiten. Dit bijzondere natuurverschijnsel is een Must See tijdens deze reis. Bij de parkeerplaats is een gigantische overdekt gebouw neergezet om de toestroom van toeristen op te vangen. Hier kan je tevens de meest uiteenlopende souvenirs kopen en (op eigen kosten) de lunch nuttigen. Iets verderop ligt Gullfoss, een gigantische brede waterval. Kom overigens niet te dicht bij de rand want in het verleden zijn er helaas onfortuinlijke toeristen geweest die hun selfie moesten bekopen met een eenmalige reis naar het hiernamaals...

Vanaf Gullfoss is het nog maar een klein stukje rijden naar Kerið. Deze vulkaankrater is al meer dan 3000 jaar geleden ingestort, anno 2022 heeft het zich gevuld met groenblauw water. Een korte wandeling hier laat je genieten van al dit moois van Moeder Natuur.

En wie zich afvraagt wat die dikke witte rookpluimen zijn die je telkens aan de horizon ziet, dat zijn de 'schoorstenen' van de powerplant Hellished. Deze grootste energiebron van het eiland heeft een (betaalde) tentoonstelling met uitleg over aardbevingen en uitbarstingen en uitzichten over de turbines en de pijpleidingen.  

Dag 3: Naar (de omgeving van) Vik (110 km) of Kirkjubaejarklaustur (190 km)

Vanavond overnachten we aan de zuidkust van IJsland (soms in de buurt van Vik, soms in Kirkjubaejarklaustur, waar we dan twee nachten verblijven). Vik is het meest zuidelijk gelegen dorp van IJsland en een van de meest bekende wolcentra van het land. Ondanks dat dit fraai gelegen gehucht maar driehonderd inwoners telt, is dit een prima plek om de omgeving te verkennen. Jeugdige fans/groupies van de Canadese popzanger Justin Bieber gebruiken deze plek als uitvalsbasis voor een bezoek aan het DC-3 vliegtuigwrak dat hier in 1972 een geslaagde noodlanding op het strand diende te maken en door jeugdidool Bieber wereldwijd bekend werd gemaakt vanwege zijn danspasjes op het dak.

Liefhebbers van het welbekende tv-programma Wie is de Mol zullen deze plek ook niet willen missen, aangezien hier in 2012 de start werd gegeven van dit veel bekeken programma. Wie geen uur wil wandelen naar deze massaal bezochte locatie, adviseren wij om een kortere wandeling te maken naar het Dyrhólaey viewpoint. Eenmaal bovenop kijk je aan de ene kant uit over kilometers lang zwart strand en aan de andere kant vind je een bijzondere rotsformatie. Met een beetje geluk kan je hier ook de papegaaiduikers, oftewel puffins spotten. Deze schattige dieren met hun clownachtige kop en hun korte pootjes zijn zeer fotogeniek en volgens de IJslanders een van hun meest smaakvolle lokale delicatessen.

Ook heb je vandaag regelmatig mooie uitzichten over de Hekla, met 1491 meter hoogte de meest actieve vulkaan van dit eiland. In de Middeleeuwen dacht men overigens dat de Hekla de ingang tot de hel was... Het paradijs is vandaag makkelijker te bereiken, want voordat je in Vik arriveert, heb je al een handvol prachtige watervallen bezocht. Met prachtige, tongbrekende namen als Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss komen liefhebbers van dit natuurfenomeen volledig aan hun trekken.

Bij de welbekende watervallen van Seljalandsfoss en Skogafoss staan de parkeerterreinen helaas tegenwoordig vol met tientallen auto's van nieuwsgierige toeristen, al blijft het nog steeds machtig mooi om door het watergordijn van de Seljalandsfoss te lopen. Gelukkig weet nog niet iedereen de weg naar wat minder toeristische plekken en waar de grote touringcar organisaties (nog) niet komen. Een van deze 'Grensloos Genieten Geheimen' is de op een (verre) steenworp afstand gelegen waterval van Kvernufoss, voor ons een van de mooiste van zuidelijk IJsland.

Het meest bijzondere van deze qua oppervlakte kleinere waterval is dat je achter de waterval door kan lopen, waardoor je de meest fantastische foto's kunt nemen. Wie zich niet al te veel wil inspannen kan hier volop genieten van de watervallen van afstand, ook zijn er gedurende deze dag verschillende (veelal pittige) korte wandelingen mogelijk. In dit vulkanische gebied zijn tevens verschillende (optionele) informatiecentra/musea te bezoeken, waar je een kaartje koopt en dan gedetailleerde uitleg krijgt over het ontstaan van vulkanen en het effect van hun uitbarstingen. Onze favoriet is het LAVA Centre, een informatief museum met een prachtige film en tentoonstelling over de vele uitbarstingen die dit al vele malen geteisterd hebben met hun destructieve krachten. Dit is ook een van de betere plekken vandaag om (warm) te lunchen.

Ook het Skogar transport museum staat vandaag (optioneel) op het programma, waar je een prachtig inkijkje krijgt in het harde leven van de IJslandse bevolking door de eeuwen heen. Wat het best geëtaleerd wordt door de plaatselijke gids die we al decennia lang nog nooit een glimlach hebben zien vertonen... Buiten staan enkele originele gebouwen die te bezoeken zijn, waaronder een (verlaten) school, kerk en karakteristieke turfhuizen. 

Iets ten westen van Vik ligt onze laatste stop van vandaag: Hálsanefshellir, een enorme basaltformatie met meerdere grotten die zijn ontstaan door erosie tijdens vloed. Tijdens eb kan je er omheen lopen en gelijk een mooie strandwandeling maken. Dit was een van de vele mooie filmlocaties uit de tv-serie Game of Thrones. Iets naar het oosten maken we een korte (strand)wandeling bij Reynisdrangur.

Beide locaties zijn een van de betere plekken in IJsland om puffins te spotten. Dit van origine uiterst vriendelijke dier is tevens een van de lekkerste gerechten van het land. Veel (toeristen)restaurants serveren gerookte of gekookte puffins. In de verte heb je vandaag prachtige uitzichten over de 1651 meter hoge vulkaan, met de meest onuitspreekbare naam van het land: Eyjafjallajökull (spreek uit als eh-ya-fail-i-jokul). Dit was de vulkaan die in 2010 verantwoordelijk was voor het dagen lang platleggen van het internationale luchtverkeer.

Dag 4: Naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell (80 of 120 km)

Bij Eldhraun maken we de eerste stop van vandaag en dit is direct een van onze meest favoriete van deze enerverende rondreis. 's-Winters mag dan de hele bodem bedekt zijn met een dikke laag sneeuw en is er dus weinig te aanschouwen, maar in de zomer maak je hier een fascinerende (korte) wandeling over een hobbelig lavaveld. De grond is inmiddels begroeid met de meest felgroene mossen die je ooit van je leven gezien hebt, leuk souvenir trouwens voor je kerststal. Doordat er ook allerlei kleurige bloemen doorheen groeien, is dit een walhalla voor natuurfotografen. Deze zogenaamde moskussens zijn het gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Laki, die hier voor het laatst in 1783 zijn gloeiend hete magma heeft gedeponeerd.

De kustlijn die we vandaag de hele dag aan onze rechterzijde hebben, is Europa’s grootste scheepsbegraafplaats. Honderden schepen (en hun bemanningen) zijn hier vroegtijd gesneuveld. Sommige van de buurtkerkjes hebben daardoor aangespoelde spullen van bijvoorbeeld de VOC in hun gebouw staan. Van de vele bijzondere plekken die we vandaag bezoeken is Fjaðrárgljúfur wellicht de meest bijzondere. Deze twee miljoen jaar oude canyon is extreem fotogeniek, vooral vanwege het feit dat ie meer dan 100 meter diep is en zich prachtig door het haast levenloze landschap slingert. Vanuit de verschillende uitkijkpunten heb je het gevoel dat je over de oppervlakte van de maan kijkt.

In de fotogenieke omgeving van Kirkjubaejarklaustur (of Skaftafell) brengen we de vierde nacht op IJsland door, deze regio staat bekend als het grootste gletsjer gebied van IJsland. Bijna duizend jaar geleden stond in deze ruige setting ook een Benedictijnenklooster, waar twee (verbrande) nonnen liggen begraven. Beide vrouwen zijn op een niet zo prettige manier van hun leven beroofd, de een omdat ze omging met mannen, de andere omdat ze niet al te lovende woorden over de paus had geopperd. Het park van Skaftafell zit vol met vogels, bijen en bloemen en is een van de plekken waar je een (prijzige) trip kan maken met gidsen naar een van de gletsjergrotten. De gelijknamige waterval is een van de mooiste van IJsland, maar daarom helaas ook een van de meest druk bezochte. De trots van Reykjavik, zijn welbekende kerk, is geïnspireerd op deze waterval.

Dag 5: Naar Höfn of Djupivogur (120 of 200 km)

Langs de hoofdweg 1 liggen (in dit gebied) twee gletsjermeren: Fjallsárlón en Jökulsárlón. De laatste vereren we met een bezoek, waar je je mag vergapen aan enorme brokken drijvend gletsjerijs. Door het boeken van een optionele tour kan je hier met een amfibievoertuig het gletsjermeer van de Vatnajökull opvaren. De Vatnajökull is dan ook de grootste gletsjer (8300 km2) en grootste Nationale Park van Europa, maar liefst 11% van de landoppervlakte van IJsland word ingenomen door deze gigant.

De dikte van de ijskap was ooit ruim 1000 meter dik, maar is nu is op zijn diepst nog maar 900 meter, al is dat de laatste jaren schrikbarend snel terug gelopen tot gemiddeld 400 meter. Of nog minder.. De gletsjer zelf trekt zich overigens al sinds 1930 terug, de laatste jaren echter extreem snel. Ook de Engelse filmheld 007 vond dit blijkbaar een prachtige omgeving, voor de James Bondfilms View to a Kill en Die Another Day werden hier namelijk opnames gemaakt.

Wie niet meegaat in de varende bus/boot, kan te voet deze unieke plek bekijken. Dit is een van de beste plekken ter wereld om ijsbrokken te zien kantelen. Behalve een indrukwekkend gezicht is ook het bijbehorende angstaanjagende geluid een van de trekpleisters van het gebied. Uiteraard moet je hiervoor enig geluk hebben om dit machtige natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Sowieso is het een onvergetelijk gezicht om een glimp te werpen op de grootste gletsjer van Europa. Met besneeuwde bergtoppen van meer dan 2000 meter hoog is dit een van de mooiste vergezichten van IJsland.

Omdat het circa 200 meter diepe Jökulsárlón meer in open verbinding met de zee staat spoelen regelmatig grote stukken ijs richting Atlantische oceaan, waarna ze door de kracht van de golven uit zee weer terug geduwd worden naar de kust. Het gevolg is dat het omliggende strand prachtige fotogenieke plaatjes oplevert van grote (en kleine) brokken aangespoelde wit en blauw ijs. Door de locals is deze plek dan omgetoverd tot Diamond Beach.

Net buiten Höfn ligt het mooiste strand van IJsland: Stokksnes. Denk dan niet aan Bounty-achtige stranden met warm zeewater en palmbomen. De IJslandse versie hiervan is een zwart strand met daarnaast honderden meters hoge, stijl oprijzende bergen, als een boze draak die zijn spitsige tanden laat zien om zeevaarders schrik aan te jagen. Niet alleen toeristen bezoeken deze plek, ook de plaatselijke zeehondenkolonie geniet hier van dit majestueuze uitzicht. Zelfs de NAVO kon deze plek blijkbaar wel waarderen, gezien hun oude radarstation. Nog niet zo heel lang geleden is hier voor een avontuurlijke speelfilm een heus vikingdorp nagebouwd, het bijbehorende cafe is nu een trekpleister van formaat. Vijftig kilometer verderop ligt Höfn (spreek uit Hup), van oudsher is dit een voormalig vissers (voornamelijk kreeft) en handelsplaatsje. Het plaatselijke volksmuseum is de voornaamste toeristentrekker, aangezien de haven dichtslibt door het stijgen van de waterspiegel. Vanavond overnachten we in Höfn of het een stuk oostelijker gelegen Djupivogur.

Dag 6: Naar Seydisfjordur/Neskaupstadir/Egilstadir (150 km)

De oostelijke fjorden worden momenteel nog niet door veel toeristen bezocht, waardoor het behoort tot een van de mooiste en rustigste streken van IJsland. Vandaag overbruggen we 'maar' 150 kilometer, maar doordat geen meter weg vandaag recht is, gebruiken we het grootste gedeelte van de dag om deze afstand af te leggen. Onderweg zijn er een aantal stranden waar vaak veel jonge (storm)vogels bivakkeren. Djúpivogur is een klein vissersdorp met een pittoresk haventje en vanaf het koffiehuis Langabúd heb je zicht op het onbewoond eiland Papey.

De stenen, levensgrote kunstwerken van eieren stellen de 34 vogelsoorten voor die er in de Eggs of Merry Bay te vinden zijn. Het plaatselijke museum Langabud eert zijn grootse inwoner ooit met een heus eigen museum. Alleen al voor het plaatselijke gebak (en vissoep) zou je overigens afreizen naar dit prachtige dorp. Twee fjorden en anderhalf uur verderop ligt het steenmuseum van Petra Sveinsdottir, haar levenswerk wordt nu gerund door haar kinderen in Stödvarfjördur. Onderweg passeren we enkele kleine dorpen als Fáskrúdsfjördur, voordat we bij Reydarfjödur de grootste fjord van de oostkust bereiken. In de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden hier een legerbasis gebouwd, zonder daarvoor overigens toestemming te hebben gevraagd/gekregen van de IJslanders elf die deze 'ongewenste invasie' nog steeds niet vergeten zijn. Rode vergane legerbarakken en oude militaire voertuigen ‘versieren’ de helling.

In Neskaupstadir kunnen we eventueel een mooie, korte wandeling langs de fjord (en evt. een grot) maken, voordat we de nacht doorbrengen in Seydisfjordur of Neskaupstadir of Egilstadir. Vanuit het eerste plaatsje vaart wekelijks de veerboot naar en van Denemarken.

Dag 7: Omgeving Egilsstadir (110 km) of noordkust (160 km)

Liefhebbers van een wandelen komen vandaag helemaal aan hun trekken. In de omgeving van de magnifieke valleien van Storurd (we willen onze concurrenten/collega's zo lang mogelijk weghouden van dit soort unieke plaatsen) zijn verschillende wandelingen mogelijk,  van grofweg 1,5 tot 5 uur (waarbij we circa 15 km overbruggen). Dit stukje paradijs ligt echter verscholen aan een doodlopende weg, waarvoor we eerst ruim 50 kilometer moeten rijden. Maar geloof ons op onze blauwe ogen, dit is het mooiste stukje doodlopende weg dat wij met Grensloos Genieten ooit hebben doorkruist. En inmiddels hebben we toch al 168 landen mogen bezoeken...

IJslanders zelf hebben dit fascinerende gebied decennia lang verborgen weten te houden voor buitenstaanders, maar gelukkig kent Grensloos Genieten inmiddels de mooiste plekken om te wandelen en te genieten van al het moois dat Moeder Natuur op deze plek heeft gecreëerd. En vanuit zee mag je dan louter stijl oprijzende kliffen zien, eenmaal in dit prachtige wandelgebied val je van de ene verbazing in de andere. Het landschap hier behoort tot het mooiste gedeelte van Europa!

Van de acht fjorden die de oostkust diep penetreren, is de meest noordelijke, de Borgarfjordur, in onze ogen de meest bijzondere. Dit stukje aarde mag dan weinig hoogtepunten hebben die in de reisboeken beschreven staan, maar in dit land van de 'hidden people & elves' vind je wel schattige vissersdorpen, kunstzinnige beelden van drijfhout en immer zingende zeevogels. Na deze wandeldag brengen we de nacht door in deze mooie omgeving. Wie niet goed ter been is of geen goede conditie, de reisleider bespreekt de alternatieven met je.

Dag 8: Akureyri (of Husavik) (210 km)

Omdat er maar weinig hotels in dit gedeelte van IJsland zijn, zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid en is het moeilijk vooraf aan te geven waar we exact overnachten. Wel kunnen we je mededelen dat dit het meest vulkanische stukje aarde is en met enige fantasie zie je de aarde hier vandaag gestalte krijgen. Dampende grotten, dreigend borrelende modderpoeltjes en vreemd gevormde lavavelden maken dit tot een vervaarlijke, bijna onmenselijke plek om rond te lopen. Niet voor niets heeft astronaut Neil Armstrong in dit gebied de eerste maanlanding ooit geoefend. 

Voordat we op deze onheilspellende plek arriveren, rijden we de eerste uren over de betoverende hoogvlakte van Jökuldalsheidi, de gletsjer vallei van Jökuldalur en de wildernis van Möorudalsen. En wat anno nu een groot uitgestrekt onbewoond gebied is, tot aan de Tweede Wereldoorlog was dit geheel anders. Diverse uitbarstingen van de gevreesde vulkaan Askja hebben echter alle boeren en andere bewoners eieren voor hun geld doen kiezen. 

Tevens bezoeken we de grootste waterval van Europa, de immer indrukwekkende, de 100 meter brede en 44 meter hoge Dettifoss. Na de waterval rijden we in een half uur naar Krafla en de kraters van Viti. In feite is dit gebied één centrale magmakamer, die ondergronds verbonden is met tientallen kilometers lange spleetzones waaruit magma kan ontsnappen. De fitte mensen uit de groep kunnen hier een uur durende route wandelen langs de hoger gelegen verschillende kraterranden. Ook het lager gelegen 217 meter diepe, blauwe kratermeer leent zich voor een eenvoudige wandeling. 

Iets verderop ligt Hverir, een geothermische hotspot met zwavel en kokende en blubberende modderpoelen. Het lijken signalen van naderende rampspoed, waarbij de voor de hand liggende vraag is niet of maar wanneer de aarde vergaat. De NASA vond dit gebied zo sterk lijken op de maan en Mars dat het hier verschillende maanlandingen heeft geoefend voordat Neil Armstrong in 1969 daadwerkelijk als eerste mens succesvol op de maan landde. De penetrante zwavellucht (denk aan verrotte eieren) komt hier overigens niet alleen uit de grond, maar in dit gebied komt het ook uit kraan en douche.

Ook bij het 'muggenmeer' van Myvatn, het derde grootste van IJsland, zijn verschillende interessante wandelingen te maken. En ondanks dat de kleine muggen niet steken, zijn het niet onze meest geliefde vrienden uit het dierenparadijs dat IJsland heet; dit simpelweg omdat deze zoemende ettertjes graag in de gaten van je oren, neus en mond bivakkeren. Een van de mooiste wandelingen in dit prachtige gebied is langs de unieke rotsformaties van de lavavelden van Dimmuborgir. Het landschap is hier bezaaid met vulkanische pilaren en lavatunnels, die ontstonden doordat lava over waterpoelen stroomde.

De spectaculaire formaties dienden als decor voor duistere mythologisch verhalen als Grýla, een moorddadig wezen dat half-trol en half-oger is. Deze zogenaamde Yule Tide Lads zijn twaalf trollen die een soort IJslandse versie van Sinterklaas voorstellen. Toch waren in 1746 zoveel kinderen zó bang om te worden opgegeten dat de overheid moest ingrijpen en de mythe officieel als bangmakerij verbood...

We bezoeken eveneens de bubbelende modderpoelen van Namaskard. De Myvatn Nature Baths is de noordelijke tegenhanger van de Blue Lagoon en is in onze ogen vele malen leuker dan zijn toeristische en drukke zuidelijke tegenhanger. Niets is fijner dan vanuit het hooggelegen bad - met je hoofd in de regen en het lijf in het veertig garden warme zwavelwater - te genieten van weidse uitzichten over deze betoverende omgeving. Wie liever wil genieten van de lekkerste forel ooit (gerookt op een vuur van schadekeutels) of vulkanisch gebakken roggebrood mag zich melden in Vogafjos Cowshed waar het plaatselijke cafe in Vogar dit goddelijke maal serveert.

Mochten we niet in Akureyri overnachten, dan reizen we door naar het charmante dorpje Husavik, gelegen aan de Arctische Oceaan. Hier werd vroeger door de Denen gebruik van gemaakt om de helgele zwavel te exporteren voor de productie van buskruit. Husavik is ook de thuishaven van het Whale Center, een boeiend museum over de geschiedenis van de IJslandse walvisvaart. 

Dag 9: Akureyri (100 km)

Als eerste bezoeken we vandaag de twaalf meter hoge waterval Godafoss en is lokaal beter bekend als de Godenwaterval. Deze hoef-ijzerachtige waterval is 30 meter breed en dankt zijn naam aan een oude Vikingboer die hier zijn afgodsbeelden in de waterval gooide, vanwege de aanname van het Christelijke geloof tijdens de Alping vergadering. Akureyri wordt in IJsland liefkozend de 'hoofdstad van het Noorden' genoemd, al bestaat de stad pas sinds 1786. Voor IJslandse begrippen wonen hier relatief veel mensen dicht bij elkaar, op ruim zes uur rijafstand van Reykjavik, maar liefst 18.000 inwoners herbergt de ‘akker van het aangeslibde land’.

De tweede grootste stad van het land is een actieve stad met veel economische bedrijvigheid in sectoren als de vis-, zuivel-, dranken- en textielindustrie. Ook veel landbouwproducten komen uit deze regio. De laatste jaren is het toerisme in opkomst, mede door de aanleg van vele cruiseschepen. Van oudsher vertrokken vanuit hier (en het nabij gelegen Husavik) schepen naar de Noordpool voor de vangst van walvissen. De karkassen werden verwerkt in de traankokerijen. Dankzij internationale regelgeving was het medio jaren tachtig gedaan met deze lucratieve vangst, maar ironisch gezien verdient een groot gedeelte van de lokale bevolking nu haar salaris met het spotten van deze immense zoogdieren.

Walvissen laten zich namelijk graag zien in deze pittoreske fjord, dit vanwege de grote hoeveelheden minuscule planktonkreeftjes die hier zich makkelijk voortplanten. Een walvissafari op omgebouwde vissersschepen is dan ook echt aan te raden. Deze optionele excursie van een uur of drie kan je ter plaatse boeken bij de reisleider (ca. € 80 p.p.). Soms komen de walvissen zelfs zo ver deze diepe fjord in dat je ze van het vasteland kan aanschouwen! Dit is ook een van beste plekken in de wereld om de zeldzame blauwe vinvissen te aanschouwen, waarschijnlijk het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. 

Grote trekpleisters van dit prettige stadje zijn de kerk met zeventien glas in loodramen en de noordelijkst gelegen botanische tuin ter wereld. Sinds 1912 vind je hier bijna 7.000 plantensoorten, waaronder alle 440 planten die in het wild in IJsland voorkomen, een unieke kans om deze niet-alledaagse flora en fauna beter te bekijken. De kassen zijn 's-zomers tot maar liefst 22.00 uur geopend. Ook het Nonnihuis van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson wordt door velen bezocht. Het moderne theater biedt tevens goede voorstellingen en arthouse films. Wie liever houdt van een vers getapt biertje, Akureyri staat tevens bekend om zijn lokale bierbrouwerijen. Je hebt overigens niet te veel gedronken als je voor een stoplicht staat en een rood (of groen) hart ziet, dit is namelijk het ludieke antwoord van Akureyri op de financiële crisis van 2008.

Dag 10: Naar Snaefellsnes (160 km)

Vandaag rijden we richting Snaefellsnes, een van de meest ruige en onontdekte gebieden van IJsland. De noordelijke kuststreek van het land staat daarnaast bekend om zijn vele paardenfarms van het unieke IJslandse fjordenpaard. Invoer van andere paarden is zelfs verboden bij wet, dit om de raszuiverheid van het dier te beschermen. Dit oersterke beest heeft zelfs zijn eigen museum. Vanuit het strategisch gelegen Hofsos vertrokken meer dan een eeuw geleden ontelbare boten naar de USA, dit om de schrijnende armoede van het thuisland te ontvluchten. Iets zuidelijker ligt Grof, dat de oudste kerk van het land herbergt. Een bijzonder souvenir is te koop in de niet-alledaagse winkel van Gestastofa Sutarans in Saudarkrokur waar kleren, portefeuilles, tassen en sieraden te koop zijn van ...vissenleer. 

Iets voor Bordeyri, het kleinste dorp van het land, verlaten we de ringweg van Route 1 en de komende dagen vermaken we ons met het schiereiland Snaefellsnes. Behalve dat deze regio barst van de rivieren die gevuld zijn met zalm, zijn er ook veel strandjutters actief die azen op aangespoeld hout uit ...Siberie. Ook zeeleeuwen voelen zich thuis in deze ijskoude donkerblauwe speeltuin. Snaefellsnes mag dan amper bewoond worden door mensen, voor vele soorten landdieren en vogels is dit een waar paradijs.

Dit oudste gedeelte van IJsland is bijna 14 miljoen jaar oud geleden gecreëerd. Het landschap is al even imposant. Onderweg zien we af en toe een vissersdorpje van enkele tientallen inwoners en een veelvoud aan schapen. Niet gek dat dit gedeelte van IJsland voornamelijk werd geassocieerd met hekserij, tovenaars en waarzeggers. Twee nachten verblijven we in dit prachtige gebied.

Dag 11: Snaefellsnes (100 km)

Vandaag hebben we bijna een volledige dag de tijd om de geheimen van dit machtige gebied te ontdekken. Nog geen 15% van de toeristen die IJsland bezoeken, nemen de moeite om deze fascinerende streek te ontdekken. Het beste van IJsland hebben we tijdens deze enerverende rondreis voor het laatst bewaard. Dit gebied wordt ook wel 'IJsland in het Klein' genoemd. Alles waar het land zo bekend om is, is hier te vinden. We zien machtige gletsjers, rijden door kleine dorpjes met tong brekende namen en maken een paar korte, maar schitterende wandelingen, waaronder een over het Berserk Lava Veld.

Vandaag heb je ook eindelijk het moment waar je al de hele reis naar hebt uitgekeken; het eten van haai. Op de (optioneel bezoek aan de) Bjarnarhofn Sharkfarm krijg je een korte rondleiding waarna de potige gids Christian je allerlei onderdelen van de haai laat zien. En voelen. Uiteraard sluiten we dit informatieve uitje af met het proeven van Harlkarl op roggebrood. Ons advies? Neem er een bijbehorende borrel Brinnivin bij, want de aparte smaak zal je niet snel vergeten...

Bij het uitzichtpunt van Djupalonssandur heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer, het zwarte zand en meestal een enorm ruige zee. Het zal je niet verbazen dat hier honderden wrakken van schepen voor de kust liggen. Bij Arnarstappi maken we een prachtige wandeling van een uur langs de ruige rotskust en het Land van de Elven. Regelmatig zie je een geverfde ingang van hun ingang naar de rotsen. Of we ze ook daadwerkelijk zelf waarnemen is nog even afwachten, wel zie je onderweg vele soorten vogels. Dit gebied heeft namelijk niet voor niets de felbegeerde IBA-status gekregen. En dat is (helaas) geen lekker biertje, maar staat voor Important Bird Area. 

Dag 12: Naar Reykjavik (230 km)

Na een mooie rit is het vandaag dan eindelijk tijd voor een bezoek aan Reykjavik, de hoofdstad van dit fascinerende land. Reykjavik is lekker modern met een gezellig centrum waar je heerlijk kan eten, goed kan uitgaan en nog beter kan shoppen. Het centrum is niet heel groot en daardoor kan je bijna overal naartoe wandelen. De beroemde en eigenzinnige Hallgrimskirkja kerk en de populaire winkelstraat Laugavegur mag je uiteraard niet missen. Ook de musea in de haven (Aurora en Whales of Island) zijn prachtige plekken om een paar uur door te brengen, waarbij vooral de eerste een aanrader is. Nergens anders ter wereld zie je het welbekende noorderlicht beter dan hier in een 30 minuten durende video op het zeven meter hoge projectiescherm.

Mocht de wind weer eens te guur zijn, dan is de door muren omringde binnentuin van het parlementsgebouw een prachtige plek om even te schuilen en te genieten. Een andere bijzondere plek is de begraafplaats Holavallagardur, waar bomen regelrecht uit de graven steken. Als je mazzel hebt kom je terecht in een familiereünie waar ouders hun kinderen vertellen over de kringloop der dingen.

Al snel merk je, Reykjavik is uniek en doet alle eer aan zijn bijzondere bijnaam van 'Smoky Bay'. Compact, knus en totaal niet te vergelijken met een andere hoofdstad. Wat ook bijzonder is dat Reykjavik aan drie kanten omgeven is door water. Op een uurtje loopafstand van het centrum ligt Grotta, het strand bij de vuurtoren. Dit is een lekkere plek om te genieten van het (veelal ijskoude) water. 's Winters is dit een van de prachtigste plekken om het noorderlicht te zien dat zich vaak laat zien boven de 125 km (!) verderop gelegen imposante gletsjer Snaefellsjokull.

Vraag je reisleider ook even naar het programma van concerthal Harpa. een iconisch bouwwerk met gekleurde glazen honingraten als ramen. Andere kunst is te aanschouwen in de beeldentuin van Einar Jonsson aan de Eiriksgata 3, dat 24 uur per dag geopend is en gratis toegankelijk is. Een nacht verblijven we in Reykjavik.

Dag 13: Naar Amsterdam 

Deze dag is heel erg afhankelijk van de vliegschema's die luchtvaartmaatschappijen hanteren. In dit post-Corona tijdperk is het helaas afwachten wanneer ze de vlucht naar Nederland gepland hebben. Vaak is dit in de late namiddag, maar mocht dit veranderen dan verandert uiteraard ook deze dagindeling. Onderstaand dagprogramma is gebaseerd op het late vertrek van ons vliegtuig.

Eventueel kan je ervoor kiezen om deze dag nog optioneel de Blue Lagoon te bezoeken. Deze welbekende hot spring ligt in het hart van een acht eeuwen oude lava-bed. Het contrast van het lichtblauwe, 39 graden warme water en de de mos bedekte zwarte lavarotsen vormen het perfecte afscheid van deze enerverende rondreis. Behalve zeer ontspannend heeft het heldere water dankzij het mineraal silica ook nog eens medicinale en geneeskrachtige kwaliteiten, speciaal voor mensen met huidziektes. Wat je ook gaat doen, we melden ons rond de klok van vieren op de luchthaven waar we dertien dagen eerder deze prachtige reis zijn gestart. Vanuit hier vlieg je in de avond terug naar Nederland, waar je net voor middernacht arriveert.