Prijs van deze reis: € 4.200 (22 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 16 personen * 12 augustus 2025
* 11 augustus 2026
Inclusief: Exclusief:
* Vlucht naar Tokyo, met een totale waarde van € 750 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 90 per koffer per vliegdeel, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers in Hokkaido en Tohoku met de trein * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies (€ 155)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot (€ 25 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Drieweekse treinpas t.w.v. € 500. * Eenpersoonskamer toeslag € 595. Je kan ook een kamer op indeling nemen, maar dan moet er wel iemand anders een kamer willen delen!
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2900 kilometer.
Ambassade:
Nederlandse ambassade in Japan. 6-3 Shiba Koen 3 Chome, Minato Ku, Tokio 105. Tel. +81 3 5776 5400. Fax. +81 3 5776 5535. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:30 en 13:45 - 17:30 uur. website: http://japan.nlambassade.org e-mail: tok@minbuza.nl
Belgische ambassade in Japan. Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokio 102. Tel. +81 3 3262 0191. Fax. +81 3 3262 0651. Openingstijden: maandag t/m woensdag 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30 uur. Op donderdag en vrijdag 9:30 tot 12:30 en enkel op afspraak in de namiddag. website www.diplomatie.be/tokyonl/default.asp e-mail: tokyo@diplobel.fed.be
Japanse Ambassade in Nederland. Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag, tel. 070-3469544, fax. 070-3106341. Openingstijden maandag t/m vrijdag 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 uur. Website: www.nl.emb-japan.go.jp/
Japanse ambassade in België. De Meeusplein 5-6, 1000 Brusssel. Tel. 02-513 2340. Fax. 02-513 1556 www.be.emb-japan.co.jp
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden en platteland onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 160.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree heel soms een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van Japan en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen in Japan niet zo snel optreden. Vaccinaties zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Japan verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Films, Media & Websites:
* Japan Times: www.japantimes.co.jp. Voor het dagelijkse Engelstalige nieuws over Japan.
* Time Out Tokyo: www.timeout.com.tokyo. Driemaandelijks magazine met een up-to-date agenda over cultureel vermaak.
* Toeristenbureau Japan: Japan National Tourism Organization: www.jnto.go.jp
* Genji Monogatari (The tale of Genji) van Murasaki Shikibu's
* Oku no Hosomichi van Matsuo Basho
* Kitchen van Banana Yoshimoto
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Supermarkten, als die van FamilyMart, Lawson en 7-Eleven, zijn 24 uur per dag open. Drank en voedsel zijn dus altijd te koop, ook vlak bij onze hotels. Op straat, maar ook in de hotels, staan overal drankautomaten. Die zijn 24 uur per dag werkzaam. Banken zijn open van 09:00-15:00 uur. Je zult er echter wellicht geen gebruik van hoeven te maken. Niet alle geldautomaten zijn altijd 24 uur per dag te bedienen, maar maak je daarover niet ongerust. De reisleider meldt elke dag waar en wanneer je kunt pinnen. Meestal is er altijd een fast food filiaal, zoals McDonalds, in de buurt die 24 uur per dag open is. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Hoofdpostkantoren blijven door de week open tot 19:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en op zondag en nationale feestdagen van 09:00 tot 12:30 uur. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Vele gaan na de lunch enkele uren dicht. Japan heeft veel lunchrooms waar je westers kan ontbijten. Deze gaan om 06:30-07:00 uur open. Filialen van Starbucks openen om 07:00 of 07:30 uur en sluiten meestal om 23:00 uur.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld een dikke week over om in Nederland of België aan te komen. Voor postkaarten betaal je 70 yen, voor brieven 110 yen. Een van de (aparte) dingen die je tegenkomt als je een briefkaart verstuurt is dat je extra moet betalen als je woorden naar de afzender terecht zijn gekomen op het stukje dat gereserveerd is voor het adres van de ontvanger...
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 10 tot 12 deelnemers, het maximum is 14 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door zijn decennia lange reiservaring in Japan zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants. Hij zal jullie wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten, welke trams je kunt nemen en waar de metrostations zijn. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
In Japan zijn twee hoofdgodsdiensten te onderscheiden die naast en door elkaar worden beleden, het shintoïsme en het boeddhisme. Eerst was er alleen het shinto geloof. Deze inheemse Japanse godsdienst is onderdeel van de mythische ontstaansgeschiedenis van de Japanse eilanden. Aan het hoofd staat de zonnegodin Amaterasu, samen met haar halfbroer die de eilanden regeert. Volgens de overlevering is de keizerlijke familie ontstaan uit een nakomeling van de godin en hierdoor werd de keizer tot in deze eeuw gezien als een goddelijke zoon en directe afstammeling van de hoofdgodin. Het hof was dan ook hoofd van het shinto geloof. Rond de vijfde eeuw is het boeddhisme in Japan geïntroduceerd. Dit geloof kwam van oorsprong uit India maar heeft via China en Korea Japan bereikt. Na de introductie veroorzaakte het boeddhisme een fikse strijd. De vele shinto priesters zagen een bedreiging voor hun positie. Het boeddhisme won echter als snel aan invloed maar heeft het shintoïsme nooit verdreven. Tot aan vandaag de dag hebben de twee geloven naast elkaar een plaats in het Japanse leven. Ceremonies omtrent leven en dood worden vooral begeleid door boeddhistische gebruiken. Maar huwelijken zijn bijvoorbeeld weer in de shinto tradities. Daarnaast is het boeddhisme uiteindelijk ook in Japan veranderd tot een eigen vorm, net als dat in veel ander Aziatische landen is gebeurd. Al vroeg werd het geheel Japanse Zenboeddhisme ontwikkeld dat sterk leunt op meditatie en geformaliseerde ceremonies. Naast de hoofdgodsdiensten is er een kleine groep Japanners die het christelijke geloof aanhangen. Bij sommige families gaat dit terug naar de 16de en 17de eeuw toen de Portugezen en de Spanjaarden hun handel met Japan ook gebruikten voor missiewerk.
Souvenirs:
Japan is een land met meerdere gezichten, dat geldt dus ook voor de souvenirs. Mocht je iets mee willen nemen voor het thuisfront (of jezelf willen verwennen), hierbij wat suggesties. Wat dacht je van een Japanse theepot? Of de felgroene matcha thee? Een of meerdere zakjes met snacks doen het ook altjd goed, zo heeft Kitkat alleen al tig kleuren die wij in het westen helemaal niet kennen. Mooi zijn ook de handgemaakte handdoekjes, waaiers, haarpennen en de prachtige yukata (zomer kimono's). Nieuw zijn ze helaas vrij prijzig, gelukkig kan je deze op veel plaatsen tegenwoordig ook tweedehands kopen. Een lekkere fles sake of sochu smaakt ook altijd lekker. Kijk op deze site voor meer tips: https://en.compathy.net/magazine/2016/06/15/japanese-souvenirs/
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een professionele honkbal, voetbal of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. De reisleider controleert altijd de speelkalender.
Taal:
De Japanse taal mag dan door meer dan 125 miljoen mensen gesproken worden, het is niet een van de makkelijkste om te leren. En alhoewel we niet de oorsprong van de taal kennen, kunnen we wel melden dat de Chinese invloed onmiskenbaar aanwezig is. De taal zelf heeft verwantschap met het Mongools en Turks.
Tempels:
Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren boeddhistische tempels en shintoistische heiligdommen. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks, zeker niet op een Boeddha. Ook het maken van een selfie met vooral een Boeddha is uit den boze.
Tijdsverschillen:
In de zomertijd land is het verschil van Japan met Nederland zeven uur.
Toeristische informatie:
In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt in alle plaatsen (indien aanwezig en het kantoor open is) een gratis plattegrond en zonodig metro- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 3.500.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden en dan krijg je meestal de was terug 24 uur later. Als je je wasgoed door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Meestal ligt echter in de bureaulade van de hotelkamer een prijslijst. Let wel: deze service is niet echt goedkoop. Veel goedkoper en handiger is het om gebruik te maken van de wasmachines die in vrijwel elk hotel in Japan standaard zijn geinstalleerd. Normaliter wordt het wasmiddel automatisch toegevoegd. Je betaalt met geldmuntjes van ¥100 die je in de wasmachine en droger stopt. De kosten bedragen ¥300-¥400 en ¥200 voor het gebruik van een droger. In principe zijn de wasmachines 24 uur per dag bedienbaar. Sommige hotels bieden deze wasmachine service zelfs gratis aan, al dien je wel zeepppoeder te kopen bij de receptie (0,50 tot 1 euro).
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer. Neem vanuit Nederland wat koffie en theezakjes mee, evenals suikerzakjes (indien gewenst).
Zakgeld:
Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 350 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld', omgerekend in Japanse yen. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie onze 'tips per stad' van de reisleider (die ter plekke worden gegeven) volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leukste, authentieke en goedkope restaurants. Maaltijden in Japan zijn er meestal gemiddeld vanaf ¥500 (simpele kerrie-rijst of noedelsoep) tot ¥2500 (2-gangen maaltijd) per persoon, maar vaak eet je voor niet meer dan tien euro per persoon, exclusief de drank. In restaurants wordt echter altijd een paar keer een gratis glas water (en/of warme groene thee) geserveerd. In de supermarkten zijn goedkope kant-en-klaar maaltijden te koop voor gemiddeld ¥600-¥700, die ter plekke opgewarmd kunnen worden. IN vrijwel alle hotels is daarnaast ook een magnetron aanwezig, waar supermarkt maaltijden makkelijk opgewarmd kunnen worden. Smaakvolle sushi-maaltijden zijn er ook volop te krijgen. Prijzen hiervoor variëren van ¥300 tot meer dan ¥1000. Eetstokjes worden altijd gratis erbij geleverd. De supermarkten hebben ook veel keus om een eigen westers ontbijt samen te stellen en hier is tevens goedkope koffie te koop. Thee is overal vrij moeilijk verkrijgbaar, dus neem losse theezakjes mee als je een theeliefhebber bent. Een biertje in een restaurant kost standaard ongeveer ¥500, normaal gesproken geserveerd in halve literflessen met 5% alcohol. Koffie kost ongeveer ¥270 tot ¥400.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is absoluut niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Vaak zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden en dorpen.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.