Prijs van deze reis: € 1.899 (15 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 18 september 2024
* 24 september 2025
* 23 september 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vluchten, meestal met Turkish Airlines (tussenstop in Istanbul) naar Tbilisi, met een totale maximale waarde van € 400 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Vervoer gedurende de gehele reis in comfortabele minibus * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Alle hotelovernachtingen in hotels/gasthuizen * Etenspot & picknick coffeeshops (€ 210 voor alle ontbijten & lunches)
* Handbagage (ruimbagage is tegen een meerprijs bij te boeken) * Excursiepot: € 100: zIe hieronder kopje Excursiepot
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 25 p.p. voor de gehele reis
* Stadswandelingen in alle steden * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 250
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 1.900 kilometer.
Ambassade & Consulaat:
Ambassade van Georgie, Lange Vijverberg 12, 2513 AC Den Haag. Nederlandse ambassade in Georgië: Pixelcenter, Ilia Chavchavadze Avenue 34. Bezoekersingang Didim Mirtskhulava Street,0179 Tblisi; T +995 32 2276 200
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je neenemen 4 liter sterke drank, 400 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eenpersoonskamer:
Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 250 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.
Eten & Drinken:
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de verrukkelijkste hapjes en gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie maken het geheel af. De bekendste Georgische snack is khinkali, een soort dumpling, meestal gevuld met gehakt en bouillon die met de hand wordt gegeten. Ook khatsjapouri, een soort kaaspizza, wordt bij veel maaltijden geserveerd. Als je vegetarisch wilt eten, meld ons dat dan z.s.m. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar de vijf favoriete recepten van de reisleiders Jules en Theo Leerintveld. Georgië is een wijnland bij uitstek. Vaak kun je de lokale wijnen proeven bij de maaltijden. Georgië kent een wijnhistorie die zo'n 8000 jaar teruggaat in de tijd en is daarmee het oudste wijn producerende land ter wereld. Tijdens de sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Mineraalwater is goedkoop en bijna overal verkrijgbaar.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 100.
Fotografie:
Foto en video zijn in musea, kerken en andere bezienswaardigheden meestal toegestaan, soms moet je hiervoor extra betalen (flits is vaak verboden). Maak geen foto/video van militaire objecten, politie en grensposten, want dat is absoluut verboden.
Fooien & fooienpot:
Het is in Georgie gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25 p.p. voor deze 15-daagse reis.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP en hepatitis A. U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Omdat legionella kan voorkomen laat je de warmwaterkranen (douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. We raden je aan een kleine reisapotheek mee te nemen (jodium, aspirine, middel tegen darmstoornissen, pleisters, zonnebrand, tekentang, muggenolie). Omdat de kosten van medische zorg in het buitenland hoog kunnen uitvallen is een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt is verplicht! Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Veel van de bezienswaardigheden in beide landen liggen op prachtige prachtige plaatsen en zijn uniek, maar vaak alleen maar te bereiken via een trap of een weg naar boven. Dat maakt dat deze reis niet geschikt is voor mensen die wat slechter ter been zijn. Georgië is een veilig land. In de grote steden dien je uiteraard alert zijn op zakkenrollers.
Kleding:
Zonder nu je hele garderobe mee te brengen is het raadzaam voldoende kleding voor de verschillende weertypes in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor hete dagen in de zomer, maar daarnaast is goede warme kleding (fleecejack, een jas, dikke trui, lange broek ed.) en kleding voor regenachtig weer uiteraard onontbeerlijk. Natuurlijk mogen lekker zittende, dichte wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. Verder is het is aan te raden om een klein rugzakje mee te nemen voor dagexcursies.
Klimaat & Beste Reisperiode:
Door de grote hoogteverschillen (zeeniveau tot bergen boven 5.000 meter), heeft Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. Het Kaukasus gebergte bestaat uit de Grote Kaukasus in het noorden en in het zuiden de Kleine Kaukasus. Het voor- en najaar zijn de beste periodes om in Georgië te reizen. In mei kan het flink regenen, maar is alles groen en zijn er aangename temperaturen. De zomers zijn warm en de temperaturen kunnen tot boven de veertig graden oplopen. In de bergen is het weliswaar koeler en aangenaam, maar in de rest van het land is het warm en benauwd." Zie ook de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Films & Websites:
* Georgië en Armenië: reisboek (Karel Onwijn)
* Georgië: mensen, politiek, economie, cultuur, milieu, Koninklijk Instituut voor de Tropen (Daan van der Schriek)
* Het Achtste Leven: Een formidabele subjectieve Georgische familiegeschiedenis (Nino Haratischwili)
* De grens: een reis door alle buurlanden van Rusland, van Noord-Korea tot Georgië (Erika Fatland)
* De eindeloze zee: een roman over een Georgische vluchtelinge in Parijs die op haar negentigste verjaardag terug blikt op haar leven (Kéthévane Davrichewy)
* Oekraïne en Georgië; met hun campertje, maar ook logerend in pensions en bij de lokale bevolking thuis, reist schrijver en acteur (Soldaat van Oranje, Zwartboek) Dolf de Vries met zijn vrouw Lout door Oekraïne en Georgië
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Paspoort:
Je paspoort dient nog minimaal zes maanden na de terugreis geldig te zijn. Een visum is voor Nederlanders niet nodig. Maak een kopie van je paspoort, waardoor we soms net wat sneller kunnen inchecken.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is ..... op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Ongeveer 65 procent van de Georgische bevolking in Georgië is aanhanger van de Georgisch-orthodoxe kerk. Verder zijn er volgelingen van de Russisch-orthodoxe kerk, de Armeens apostolische kerk, joden en moslims. Het religieuze hart van de Georgisch-orthodoxe kerk in Georgië vormt de Djwarikerk in Mtskheta (27 kilometer van Tbilisi). De meeste mensen in Georgië, zowel mannen als vrouwen, slaan bij het passeren van de kerk een kruisje.
Souvenirs:
Artikelen die verwijzen naar de rijke folk-cultuur zijn het meest aanwezig in de Georgische souvenirwinkels. Denk daarbij aan producten gemaakt van hout, keramiek en allerlei geweven artikelen. Ook de voedingsmiddelen en zelf gestookte dranken zijn bijzonder lekker om als souvenir mee naar huis te nemen.
Taal:
De officiële taal van Georgië is het Georgisch. Deze taal wordt door ruim zeventig procent van de bevolking gesproken. Het Georgisch is een Ibero-Kaukasische taal die op geen enkele Europese taal lijkt. Het heeft een eigen alfabet, dat bestaat uit 33 letters; vijf klinkers en 28 medeklinkers. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook Russisch, maar veel mensen weigeren uit principe Russisch te spreken. Steeds meer jongeren spreken Engels.
Tijdsverschillen:
In Georgië is het in de zomer twee uur later dan in Nederland en België, en in de winter drie uur later.
Vervoer:
Onze rondreis door Georgië is een avontuurlijke roadtrip met soms een lange reisdag, waarbij we wel de nodige stops maken voor bezienswaardigheden, een mooie plaatsje, foto’s maken of gewoon even de benen te strekken. We doorkruisen fascinerende landschappen en komen op de meest unieke plekken. Zie ook de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € .....
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Tenslotte:
Maximaal een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.