Prijs van deze reis: € 1.999 (14 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 11 juni 2025
* 10 juni 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Heenreis via Kanaaltunnel, * Reserveringskosten: € 29,50
* Eigen minibus de gehele reis * Toeslag (optioneel): € 60 voor een eigen kamer op de veerboot
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* 12 totelovernachtingen (op basis van logies) & 1 veerbootovernachting op basis van een tweepersoonskamer * Alle maaltijden, inclusief ontbijt
* Stadswandelingen Bath, Oxford en Cambridge * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 20 p.p.
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Veerbootverbinding naar Nederland via overtocht Harwich - Hoek van Holland op basis van een 2-pers. binnenhut douche/toilet (stapelbed) * Eenpersoonskamer toeslag € 350, (dit is exclusief een 1-persoonskamer van € 60 op de veerboot).
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 3.500 kilometer.
Algemeen:
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannie en Noord-Ierland is onderverdeeld in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland (Ulster). Tot het koninkrijk behoren ook de Orkney eilanden, de Shetland eilanden en de Hebriden bij Schotland. Terwijl ook het eiland Man in de Ierse Zee, de Scilly eilanden voor de kust van Cornwall en het eiland Wight voor Portsmouth en de Kanaaleilanden voor de Franse kust erbij horen. De oppervlakte van Groot-Brittannie is in totaal 244.046 km2, met Engeland (130.439 km2), Schotland (78.772 km2), Wales (20.768 km2), en Noord-Ierland (14.121 km2) deel van uitmaken.
Ambassade:
Adres ambasade Verenigd Koninkrijk:
Lange Voorhout 10
2514ED 's-Gravenhage
Telefoon
+31 70 427 04 27
Fax
+31 70 427 03 45
Beroemde inwoners van Engeland & Wales:
Onderstaand vind je een totaal (willekeurig) lijstje:
Winstion Churchill (politicus), William Shakespeare, Koning Arthur, Florence Nightingale, Charly Chaplin, Robby Williams, David Livingstone, Margareth Thatcher (politicus), David Bowie (zanger), Sir Francis Drake (zeeheld), John Lennon (zanger), James cook (ontdekkingsreiziger), Charles Darwin (natuuronderzoeker), Roald Dahl (schrijver, Wales), Anthony Hopkins (acteur, Wales), Shirley Nassey (Wales, zangeres),
Bestuurlijke indeling:
Engeland heeft sidns 1974 een nieuwe bestuursindeling gekregen en is nu verdeeld in 40 non-metropolitan en 6 metropolitan counties (grote-stedenconcentraties). De uitgestrekte Londense agglomeratie heeft een apart bestuur.
Bevolking:
Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier constituerende landen: Engeland in het midden en zuiden (56.286.961 inwoners, 2020); Schotland in het noorden (5.463.300 inwoners, 2020); Wales in het westen (3.153.000 inwoners, 2020) en Noord-Ierland in het noordwesten (1.893.700 inwoners, 2020).
Brexit:
Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) officieel de EU verlaten. Bekijk de meest recente informatie over de Brexit op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-en-reizen-van-en-naar-het-verenigd-koninkrijk. Check bij je eigen verzekeringsmaatschappij of je reis nog onder de ‘Europadekking’ valt. Dit kan verschillen per reisverzekering.
Cultuur:
De Engelse cultuur is een boeiende mix van festivals en fun. In het gehele land zijn er altijd allerlei evenementen te bezoeken.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Het nieuwe akkoord heeft ook invloed op de grenscontroles en het pond, maar ook op het invoeren van producten. Vanaf 2021 kan je reis naar het VK iets langer duren, omdat de douane je bij aankomst in het VK kan controleren. Als je vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane je bagage in Nederland controleren. De waarde van het pond ten opzichte van de euro staat al langere tijd relatief laag, maar door de Brexit-deal is de vrees voor een turbulent vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aan het begin van dit jaar weggenomen en is het vertrouwen weer iets toegenomen, wat zorgt voor een iets sterkere pond. Als je vanuit het VK naar de EU reist, mag je nog één liter sterke drank belastingvrij meenemen. En voor aankopen boven de € 430 ga je belasting betalen. Je mag ook niet alles meenemen uit het VK, de douane kan dit controleren. Houd hier rekening mee om verrassingen te voorkomen.
Economie:
Ondanks het feit dat Groot-Brittannië in tal van industriële sectoren zijn leidende positie verloren heeft, is het land nog steeds een belangrijke producent van wollen goederen (de oudste Britse stapelindustrie), computers en andere kantoormachines, telecommunicatieapparatuur, glas, ijzer en staal. The British Steel Corp. werd begin jaren tachtig gesaneerd en in 1988 geprivatiseerd. Door sluiting van oude fabrieken, invoering van nieuwe technologieën en reductie van arbeidsplaatsen kon de productiviteit behoorlijk verhoogd worden. Thans is deze onderneming wereldwijd de vierde staalproducent en vervaardigt 85% van de totale Britse productie. In de scheepsbouw kon de productie van off-shore-middelen slechts gedeeltelijk de neergang tegenhouden. De meest expansieve sectoren zijn de elektronica-, chemische- en autoindustrie. Ook de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie is belangrijk. De productie reikt van satellieten met burger- en militaire doelen tot hovercrafts. The British Aerospace Corp. is een van de grootste vliegtuigproducenten ter wereld. De chemische industrie staat in Europees perspectief op de derde plaats.
Eten & Drinken:
Het is natuurlijk een feit dat de Engelse gerechten nooit de grootste trepkpleister van het land zijn geweest. Engeland heeft gelukkig een groeiende reputatie voor goede producten, die een bron van inspiratie zijn voor ondernemende koks. Hierdoor kan je tegenwoordig vrijwel overal van het beste van het land en de zee genieten. Fijnproevers komen dus niets tekort hier. Het grote voordeel van een koude zee is dat je een uitstekende smaak en kwaliteit van vis hebt. Kreeft, oesters, tarbot, heilbot en mosselen zijn de grote lekkernijen, terwijl de rivieren fantastisch lekkere zalm voortbrengen. Ook het wild is van een superieure kwaliteit. Hertenvlees is niet alleen ontzettend gezond, het is ook enorm lekker hier. Engels lamsvlees en Angus-rundervlees zijn eveneens toppers. Uiteraard mag je Schotland niet verlaten hebben voordat je een keer fish & chips gegeten hebt. Dit kan je het beste vergelijken met de patatzaken bij ons. Verder is het English Breakfast zeer uitgebreid.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 340.
Feestdagen:
Nationale feestdagen 1 januari - Nieuwjaar 30 maart - Goede vrijdag/bank holiday 1 april - Eerste Paasdag 2 april - Paasmaandag 7 en 28 mei - Bankholiday 10 mei - Hemelvaartdag 20 mei - Pinksteren 27 augustus – Bankholiday 25/26 december - Kerst Tijdens feestdagen (bankholidays) zijn de banken en bedrijven gesloten.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen reisleider Theo. De eerste dag legt hij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Geografie:
De totale oppervlakte bedraagt 130422 vierkante kilometer. Het Engelse landschap bestaat overwegend uit laagvlakten, hoewel er in het zuidwesten en het noorden ook hoogvlakten en middelhoge bergen voorkomen. De hoogst gelegen delen zijn het Penninisch Gebergte in het noorden, de Cumbrian Mountains in het noordwesten en Cornwall in het zuidwesten. De hoogste bergtop is de Scafell Pike (978 meter).
De oppervlakte van Wales is zo'n 20.736 km², ongeveer even groot als Slovenië. Het is ruwweg 274 km van noord naar zuid en 97 km van oost naar west. Wales wordt begrensd door Engeland in het oosten en door de zee in de overige windrichtingen; het Kanaal van Bristol in het zuiden, het Sint-Georgekanaal in het zuidwesten en de Ierse Zee in het noordwesten en noorden. Alles bij elkaar heeft Wales een kustlijn van 1200 km. Verder liggen er enkele eilanden voor de kust van Wales, waarvan Anglesey (Welsh: Ynys Môn) in het noordwesten het grootste is. Het landschap van Wales is voor een groot deel bergachtig, vooral in het noorden en het midden van het land. De bergen zijn gevormd tijdens het Paleozoïcum, vooral het Cambrium, en hebben verder hun vorm gekregen gedurende het Weichselien, de laatste ijstijd. De Brecon Beacons (Welsh: Bannau Brycheiniog) liggen in het zuiden, met de Pen-y-Fan (886 meter) als hoogste punt, en vormen een verbinding met de Cambrian Mountains, in het midden van Wales, die zich verder uitstrekken naar het noorden. De hoogste bergen van Wales zijn te vinden in Snowdonia (Welch: Eryri) in het noorden van Wales; met de Snowdon (1085 meter) als de hoogste berg.
Geschiedenis:
Engeland en Wales hebben een rijke geschiedenis. Voor de Romeinse overheersing werd een groot gedeelte van Engeland bevolkt door stammen van keltische afkomst., die rond 500 voor Christus de oorspronkelijke bevolking verdreven hadden. De geschiedenis van Engeland begint eigenlijk pas met de Romeinen.De Romeinse heerschappij duurde bijna 5 eeuwen en eindigde in 410 na Christus. Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, namen de Angelsaksen het over. Van de Angelen komt het woord English. Het verzet van de Britten door de volksfantasie werd omgetoverd tot de legendarische figuur van koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel. De invallen der Noormannen vormden de volgende fase in de Engelse geschiedenis. Tot 1066 (vanaf de 8de eeuw) hielden zij stand. De verovering van Engeland door de Normanier van Germaanse afkomst Willem de Veroveraar (1066) werd een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis. De komende eeuwen nam de macht van de kerk toe. Met het aanstellen van de Tudors, na een tijd van veel strubbelingen en lange oorlogen, steeg de welvaart en werd de grondslag gelegd voor het latere Britse imperium. Koning Henry VIII, een vrouwenverslinder bij uitstek, was verantwoordelijk voor de breuk met de paus (de reden? de paus accepteerde niet een huwelijk met zijn hofdame) en de Engelse reformatie. De laatste uit de Tudor-periode (1603) was koningin Elzabeth I die de Gouden Eeuw inluidde. In de daarop volgende drie eeuwen veroverde Engeland een kwart van de aardbol en ontwikkelde het zich met behulp van goedkope grondstoffen uit de kolonieen tot de leiddinggevende industriele natie van Europa. Na de Tudors kwamen nog de Stuarts, Haoverians, The House of Saxe-Coburg en tot op heden The House of Windsor.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat. Bij het halen van medicijnen bij een apotheek heb je altijd een recept van de dokter nodig. In noodgevallen kan de politie de apotheek verolichten om open te gaan.
Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij je naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisarts raadplegen.
Kleding & inpak adviezen:
Een Siberische outfit is natuurlijk overdreven, maar een goede regenjas, dikke truien en warnme mutsen zijn onontbeerlijk. Neem meteen ook een sterke paraplu mee die bestand is tegen de wind. Om niet aangenaam verrast te worden kun je de techniek van 'een laagje meer' toepassen. Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het daarentegen 's avonds nogal fris zijn. En wat elke reiziger ook nooit mag vergeten in zijn/haar koffer is een (of meerdere) spuitbussen of smeermiddelen tegen muggen.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
De geschiedenis van de Engelse literatuur begint in de vroege middeleeuwen, met het epische gedicht Beowulf als literair hoogtepunt in het Oudengels. De volgende mijlpaal is het werk van de 14e-eeuwse Middelengelse dichter Chaucer, die vooral herinnerd wordt als de auteur van The Canterbury Tales. Tijdens de Engelse renaissance beleefde het drama en de poëzie een bloeiperiode met schrijvers als Shakespeare en Jonson. Een andere grote dichter van de 17e eeuw was Milton, auteur van het epische gedicht Paradise Lost. Het einde van de 17de en het begin van de 18e eeuw zijn vooral geassocieerd met satire, onder meer herkenbaar in de poëzie van Pope en in de prozawerken van Swift. In de 18e eeuw zagen ook de eerste Britse romans het licht, terwijl de late 18e en vroege 19e eeuw de periode werd van de romantische dichters. In het victoriaanse tijdperk, in de tweede helft van de 19e eeuw, werd de roman het overheersende literaire genre in het Engels, vooral gedomineerd door Charles Dickens. In de 20e eeuw werden de Ierse schrijvers Joyce en later Beckett de leidende figuren van de modernistische beweging, samen met de dichters Eliot (tot Brit genaturaliseerd) en de naar Londen verhuisde Amerikaan Pound. In de 20e en 21e eeuw zijn veel belangrijke in het Engels publicerende schrijvers zoals Rushdie afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk. De term postmoderne literatuur wordt gebruikt om bepaalde tendensen te beschrijven van de literatuur van na de Tweede Wereldoorlog.
Engeland is een prachtig land met veel leuke steden, indrukwekkende kastelen en mooie natuur. Het Engelse landschap is daarom vaak het decor van veel bekende films. Wij hebben vijf kaskrakers uitgezocht waarvan de scènes allemaal of gedeeltelijk in Engeland opgenomen zijn. Dit zijn Les Misérables, War Horse, Maleficent, Pride & Prejudice en The Young Victoria.
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 17:30/18:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. In de steden is het tot iedere donderdag tot 20:00 uur koopavond en in de grote steden zijn de winkels vaak ook open op zondagmiddag. Supermarkten zijn ook op zondag geopend, zelfs in de kleinere plaatsen.
Postkantoor & postzegels:
Post doet er gemiddeld drie tot vier dagen over om in Nederland of België aan te komen. Postzegels (stamps) worden ook verkocht in de Bureaus voor Toerisme, in supermarkten en tankstations. Vraag voor Europa een European stamp en voor landen in de rest van de wereld 'a worldwide stamp'. Openingstijden zijn van ma t/m vrij van 0900-17:30 uur, op zaterdag van 09:00-12:30 uur.
Prijspeil:
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken
De prijzen in Wales liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -4%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (17% goedkoper), levensmiddelen (14% duurder), geïmporteerd bier in horeca (27% duurder), sigaretten (71% duurder) en openbaar vervoer (29% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 7 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Er worden in Engeland en Wales een groot aantal religies beleden. De bevolking van Groot-Brittannie behoort voor meer dan de helft tot de anglicaanse Kerk, de Church of England. Deze staatskerk werd in 1535 gesticht. De Church of England telt twee aartsbisdommen (Canterbury en York) en 43 bisdommen. De aartsbisschop van York is de primaat van Engeland, die van Canterbury is de Primate of All England. De laatste bezit het recht de koning te kronen in de Westminster Abbey in Londen. De rooms-katholieke Kerk werd in Engeland en Wales hersteld en telt nu in heel het VK ongeveer 5 miljoen gelovigen.
Souvenirs:
Om hier de meest belangrijke souvenirs te benoemen, is onmogelijk. Engeland en Wales hebben namelijk een brede variatie aan souvenirs.
Onze favoriet zijn eetbare souvenirs. Hieronder een willekeurig lijstje. Crackers: En dan bedoel ik de crackertjes die je bij kaas eet, bijvoorbeeld bij de borrel of een kaasplateau. Er zijn onnoemelijk veel soorten crackertjes op de markt in Engeland. Onlangs at ik er de gerookte havermoutcrackers van Fine Foods, waanzinnig bij blauwe kaas. Maar bij de supermarkt hebben ze ook een aantal van mijn favorieten, zoals die met zwarte peper of van het eigen merk van Sainsbury met maanzaad Engelse kaas Nederland is dan misschien op en top kaasland, de Britten kunnen er ook wat van. Hier koop je de échte Cheddar, in verschillende rijpingen. Die in niets lijkt op de plakjes plastic die hier vaak in de supermarkt liggen. Hoe ouder, hoe beter wat mij betreft. Maar ook blauwe kazen of geitenkaas, de Britse koeien zorgen voor topproducten. Lekker bij de bovenstaande crackertjes. Ga ook eens bij een kaasboerderij langs. Wij deden dat in de buurt van Dover, op weg terug naar de boot. Te gek om zo eens lokale kazen te ontdekken. Marmelade Natúúrlijk zit in mijn mandje marmelade, liefst met schilletjes erdoor. In de supermarkt vind je die in verschillende dikte. Sinaasappel is de klassieker, maar marmelades zijn er in verschillende smaken. Gewoon op brood, of lekker op een bread & butter pudding. Lemon curd Hoewel niet ingewikkeld om zelf te maken, vind ik het super handig een paar potten in de voorraadkast te hebben. In Engeland hebben ze niet alleen de bekende lemon curd, maar vaak ook een sinaasappel of limoen variant. Lekker op een geroosterde boterham, door de yoghurt of op een scone bij de thee. Maldon zout Dit zout komt van origine uit Engeland en is al jaren mijn favoriet. In Engeland hebben ze er ook een gerookte versie van. Heerlijk op een eitje! Bacon Oh de keuze qua bacon die de Britten hebben. Om jaloers op te worden. Op aanraden van onze Engelse vrienden kiezen wij altijd voor de American style bacon, die je hier op de foto ziet. Die bakt lekker krokant uit en is natuurlijk super als je een Engels ontbijtje maakt. Gerookte schelvis Het blijft jammer dat deze vis in Nederland amper gerookt te krijgen is. Ik gebruik ‘m graag in visschotels uit de oven en maakte er onlangs zelfs viscakejes mee. In Engeland koop ik ‘m vacuüm verpakt en gaat ‘ie thuis de vriezer in. Pimms Deze van gin gemaakte likeur is het Engelse antwoord op de Spaanse sangria. Mix met ginger ale of 7-Up en vul je kan of glas verder met stukjes komkommer, appel, aardbei en munt en serveer met flink wat ijs op een zomerse dag. De klassieker is al heerlijk, maar steeds vaker is er per seizoen ook een limited edition. Wij kochten dit keer de aardbei variant, die ter gelegenheid van Wimbledon werd gelanceerd. Op en top zomers genieten! Briochebroodjes Een van dé ontdekkingen van dit jaar zijn de briochebroodjes van de Engelse Aldi. Ik moet toch eens met de Nederlandse inkoper van Aldi gaan praten hoe we gaan regelen dat die zo snel mogelijk ook in het Nederlandse assortiment komen. Briljant! Hamburgerbroodjes, maar ook hotdogbroodjes. Het is jammer dat er maar zoveel in je koffer/auto kan. De lijst is eindeloos En zo kan ik nog wel even doorgaan, met chutneys, English muffins (hartige ontbijtbroodjes), bakproducten, bakartikelen, ciders, ginger beer, worstjes, chips, enzovoort.
Wales heeft een rode draak als kenmerkend logo, die werkelijk overal op afgebeeld staat. En dus in allerlei varianten te koop is.
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde. Ook roeien, cricket, paardenrennen, golf en vossejacht zijn populair.
Taal:
In Groot-Brittannië is Engels de voertaal.
Tijdsverschillen:
In Engeland en Wales is het 1 uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd loopt gelijk aan die van Nederland.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, altijd in het Engels, heel soms zelfs in het Nederlands. De medewerkers zijn uiteraard de Engelse machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Toiletten:
De openbare toiletten zijn heel behoorlijk, in de ene regio beter dan de andere. Sommige zijn gratis, voor andere moet worden betaald.
Tuinen:
Tijdens deze reis bezoeken we een flink aantal tuinen. Zie de excursie lijst voor de tuinen die we bezoeken! De historie gaat terug naar de 16de en 17de eeuw. De boeren kapten toen het bos en het land werd ogenschijnlijk orgeorganiseerd in cultuur gebracht. Toch zijn zij de eersten geweest die met het natuurlijke materiaal dat voor handen lag het landschap vorm hebben gegeven. In de 18de eeuw kreeg men in Enegland oog voor het landschappelijk schoon, vooral geinspireerd door de Hollandse schilders van de 17de eeuw. In diezelfde 18de eeuw wenste de fabelachtige rijke aristocratie van Engeland hun paleisachtige woonstee een ideaal, picturaal landschap om in te vervoeren. Zo kreeg Engeland een landschap met de evenwichtige compositie van een tuinarchitectuur. Onder de Stuarts en in de Georgian periode - de zogenaamde Gouden Eeuw- werd Engeland een land van kunstverzamelaars die in de manors tentoon werden gesteld. De rijkdommen van toen schenen onuitputtelijk. Alles was mogelijk. Het volk keek met diep ontzag op tegen de aristocratie met hun fabelachtige buitenplaatsen en luxueuze verblijven. Engeland was namelijk begonnen aan de opbouw van een imperium en overal vandaan stroomden de schatten en rijdkdommen binnen. Waarmee veel tuinen werden gefinancieerd. De entree van de tuinen is overigens niet inbegrepen bij de prijs van de reis, zo heb je dus zelf de keuze om een bezoek aan een tuin te maken of gewoon (lekker gratis) te wandelen in de vaak prachtige omgeving.
Veerboot:
Stena Line is de enige veerbootverbinding tussen Harwich en Hoek van Holland. Er zijn twee afvaarten oper dag. De twee schepen zijn uitgerust met veel horeca en entertainment. Wat dacht je bijvoorbeeld van een casino, meerdere bars en restaurants met soms zelfs de bekende fastfood ketens aan boord, een bioscoop, winkeltjes waar je taxfree kunt shoppen. De Stena Britannica is één van de twee schepen van Stena Line op de route Hoek van Holland - Harwich. Aan boord van dit prachtige schip begin je al aan een comfortabele en ontspannen overtocht naar Nederland. Dit is de hut die we standaard voor je boeken: Stapelbed met twee bedden (onder 200cm x 90cm en boven 200cm x 80cm) boven elkaar met boxspringmatrassen, dekbed en linnengoed Tweezitsbank Een tafeltje naast het bed Een bureau / dressing table Een open garderobe Telefoon voor intern gebruik Flat screen satelliet televisie Badkamer met: wastafel, douche, toilet, handdoeken, shampoo en zeep
Verkeer:
Wellicht ten overvloede om te noemen maar In heel Groot-Brittannië rijden ze aan de linkerkant van de weg.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle steden zijn openbare wasgelegenheden.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op jouw bestemming, verwijzen wij je door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 200,00 tot € 250,00 p.p.p.w., dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zeden en gewoonten:
* Het is vrij makkelijk om een stereotype beeld van een typische Brit te schetsen (conversatieve Brit met bolhoed en paraplu), maar maak geen karikatuur van hem.
* Dring nooit voor in de rij. De wachtrij is hier bijna heilig verklaard. Stopcontacten zijn vaak voorzien van schakelaars. Denk eraan om op 'on' te drukken voordat je gaat klagen bij de receptie of de eigenaar.
* Vrouwen zijn gek op bingo, vooral oudere dames. Als je ooit wint dankzij 'two fat ladies' dan is dat geen vergissing. Dat betekent dat je nummer 88 had...
* Het feit dat Engeland eeuwenlang door zijn eilandpositie wat geisoleerd van Europa zijn eigen weg ging, heeft de Engelsman tot een fenomeen in de wereld gemaakt.
* Roken op openbare plaatsen is verboden.
* Britten gokken op alles, zelfs weddenschappen op het weer van morgen is mogelijk.
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve reisgegevens. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.