Prijs van deze reis: € 3.499 (21 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 16 personen, minimum 6 personen
nieuwe data volgen binnenkort
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar El Salvador, terugvlucht vanuit Nicaragua, met een totale waarde van € 750. * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 80- en € 100 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle vervoer zoals aangegeven in het schema met privévervoer * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Overnachtingen in goede middenklasse hotels o.b.v. logies & ontbijt * Overige maaltijden
* Tijdens het verblijf bij het gezin in de coöperatie in Nicaragua (dag 12 & 13) ook 2x lunch en 2x diner * Optionele excursies en entreegelden, totale pakket: € 535
* Boottocht (privé) van Unión in El Salvador naar Potosí in Nicaragua * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* - Ferrytickets retour Ometepe * Fooienpot (€ 45 p.p. voor de gehele reis)
* De volgende 5 excursies zijn inclusief (vervoer, gids & entreegelden): Ruta de las Flores, Bezoek met gids van Tazumal en Casa Blanca, Bezoek archeologische site Joya de Cerén, Bezoek sigarenplantage in Estelí, Excursie naar Masaya vulkaan met bezoek aan de markt van Masaya (voor de overige excursies scroll je wat naar beneden en klik je op de excursielijst) * Bijdrage GGTO: € 7,50 pp
* Handbagage (geen ruimbagage) * Eenpersoonskamer toeslag € 525
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Martine Heijnen (of Theo of Jules Leerintveld) * Bij de keuze voor een andere vlucht geldt er tevens een toeslag voor een privétransfer van luchthaven naar hotel en vv.
* Niet-facultatieve excursies
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 1.300 kilometer.
Algemeen:
Het minimum aantal personen voor deze reis bedraagt zes personen, het maximum is zestien. Ook maken wij reizen op maat voor groepen groter dan zestien personen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op: genieten@grensloosgenieten.nl .
El Salvador, officieel de Republiek El Salvador telt een bevolking van 6,4 miljoen mensen en de oppervlakte is ongeveer de helft van Nederland. Circa 85-90% van de bevolking noemt zich katholiek en het land heeft een presidentieel democratie. De hoofdstad is San Salvador en het land grenst in het noorden aan Guatemala en ten oosten ligt Honduras.
Nicaragua, officieel de República de Nicaragua, telt zo’n 6 miljoen inwoners en is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. De helft van de bevolking is officieel katholiek. In het noorden grenst het aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica. Het land grenst aan twee open zeeën waaronder de Pacific in het westen en de Caribische zee in het oosten.
Ambassade:
Er is geen Nederlandse ambassade in El Salvador. Er is wel een honorair consulaat. Adres: Edificio PALIC, Alameda Manuel, E. Araujo Colonia Escalón, San Salvador. Tel: + 50622961490 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Email: sjo@minbuza.nl
Belgisch consulaat in San Salvador. Adres: Belgian Honorary Consulate in San Salvador, El Salvador Ave. Las Magnolias 172 - Colonia San Benito - San Salvador - El Salvador. Tel: +503 2 263 84 64. Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00. Email: consubelsal@gmail.com
Nederlandse ambassade in Nicaragua. Adres: Hotel Ritzo - Villa Fontana, Del Club Terraza, 1/2 Cuadra al lago, Managua. Tel: + 50622961490 . 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Email: sjo@minbuza.nl
Belgische consulaat in Nicaragua. Adres: Belgian Honorary Consulate in Managua, Nicaragua - De la CST (Central Sandinista de Trabajadores) - 1 cuadra sur, 20 varas oeste - Calle 27 de Mayo - Apartado Postal 3397 - Managua – Nicaragua. Tel: +505 222 232 02. Maandag: 8:00 tot 12:00 en 14:30 tot 16:30. Of op afpraak via mail of +505 222 232 02 Email: consulbelgicanic@gmail.com
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Centraal-Amerika staat wellicht niet perse bekend om de meest verfijnde keuken, maar lekker is het eten er wel. Bij veel maaltijden (en dat wil ook zeggen 3x per dag) kan je rijst bij de maaltijd vinden, bonen, maistortillas en een salade van een paar plakjes tomaat en ui. Eentonig? Wellicht, maar hoe dan ook ook heel smaakvol! En dan is daar natuurlijk de vis: met zoveel oceaan en water moet er wel vis te verkrijgen zijn. Zowel riviervis als zoutwatervis staat op de menukaarten in beide landen. En het toetje? Latino’s zijn over het algemeen dol op ‘dulces’, zoetigheden. Broodjes, koekjes, ijsjes, maar ook vruchtensmoothies en frisdranken met héél veel suiker in alle soorten en maten. In de grotere steden is er naast de typische lokale gerechten ook veel buitenlands eten te verkrijgen: Italiaans, Cchinees, Japanse sushi, you name it. Lekkere verfrissende biertjes zijn er genoeg, maar de wijnen komen voornamelijk uit andere werelddelen. Wel te krijgen dus, maar niet perse goed geprijsd en/of lekker. Typische biermerken om naar uit te kijken? Pilsener in El Salvador en Toña in Nicaragua. In de grotere steden worden de speciaalbiertjes ook steeds bekender en populairder, kijk uit naar bordjes met ‘cerveza artesanal’.
Excursies & entreegelden:
Het excursiepakket kan je los vooraf bijboeken. Mocht je alle excursies meedoen en je hebt dit voor vertrek naar Centraal-Amerika geboekt bij ons, dan betaal je € 535,- i.p.v. de (losse) totaalprijs van € 582,-. Uiteraard kan je ook ter plekke in El Salvador en Nicaragua bepalen (en betalen) of je meegaat of niet op de aangeboden dagexcursies, maar dan betaal je onderstaande prijzen (en helaas kunnen die ter plekke nog aangepast worden door omstandigheden).
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
De reguliere vaccinaties (DTP en Hepatitis A) zijn vereist voor het reizen naar El Salvador en voor Nicaragua wordt ook Hepatitis B aanbevolen. Er komt malaria voor in beide landen, maar niet specifiek in de gebieden die tijdens deze reis worden bezocht. Daarnaast wordt er buiten het regenseizoen gereisd en zijn er dus wat minder insecten actief. Grensloos Genieten is geen medische instantie en we raden u dan ook aan altijd even te rade te gaan bij uw eigen huisarts mocht daar reden toe zijn. Kijk op de volgende website voor het complete overzicht per land: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/ Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Wie dagelijks medicijnen gebruikt, dient voldoende voorraad mee te nemen aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking, een Engelstalige doktersverklaring en de Latijnse naam mee. Neem bij twijfel vooraf contact op met reisleider Theo Leerintveld via Whatsapp of E-mail.
Kleding:
Laat je 'exclusieve kleding' thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en ook tegen een stootje kan. De temperaturen zijn over het algemeen heel aangenaam en dikke kleding is dus niet nodig. Echter, de avonden kunnen koel zijn, dus neem zeker ook iets warms mee voor de avonden. Een regenjas is ook aan te raden.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
El Salvador schrijvers en dichters Roque Dalton Arrué Salvador Salazar
Films: veel films hebben een oorlogsthema Voces inocentes (2004) El Lugar más pequeño (2012)
Wat beelden van dit kleurrijke land El Salvador...a family destination: https://youtu.be/Sw0E-ssSIos El Salvador by drone: https://youtu.be/Zv9sAoEi1Bg
Nicaragua Schrijver en dichter: Rubén Darío is de meest bekende.
Films: Kill the Messenger (2014), Carla’s Song (1997), Sandino (1990), Under Fire (1983), La Yuma (2010).
Openingstijden:
Veel winkels zijn geopend van 9:00 tot 18:00 uur. In bepaalde wijken in de grote steden kunnen ze nog langer geopend zijn. Dat geldt ook voor de supermarken. De kleine familiewinkeltjes en kruidenierszaken zijn vaak ook nog tot laat geopend. Banken zijn open van 08:30 tot 16:30 uur op weekdagen. Je zult er waarschijnlijk geen gebruik van hoeven te maken. Vrijwel alle geldautomaten zijn 24 uur per dag te bedienen. De reisleider meldt elke dag waar en wanneer je kunt pinnen. Postkantoren gaan open om 08:00 uur en sluiten om 16:00 uur met een middagpauze. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 08:00 tot 12:00 uur. Op zondag zijn officiële instanties gesloten. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Sommigen zijn open voor het ontbijt, lunch en diner en zijn de gehele dag geopend, anderen gaan tussendoor dicht. Er zijn voldoende opties in alle plaatsen die we bezoeken. De reisleider geeft onderweg tips. .
Post:
Post voor het buitenland kan je het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Gebruik nooit de brievenbussen op straat! Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 3 weken onderweg. In de grotere steden kan je bij postkantoren en hotelrecepties via de satelliettelefoon rechtstreeks telefoneren met Nederland. Hou er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6 tot 8 deelnemers, het maximum is 16 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
De Nederlandse reisleidster Martine Heijmen (en soms Julesof Theo Leerintveld) kent de weg en is de hele reis jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Zij zal jullie wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten en waar de musea zijn. Martine Heijmen: "Ruim 20 jaar geleden zette ik voor het eerst voet op Latijns-Amerikaanse bodem. En het continent heeft me sindsdien niet meer losgelaten. De vele reizen en woonervaringen (waarvan 2 jaar in Chili) hebben mijn liefde voor dit bijzondere continent alleen maar groter gemaakt. De enorme diversiteit in de natuur die meer dan eens werkelijk surrealistisch is, het bijzondere verschil kunnen ervaren tussen Centraal- en Zuid-Amerika en de mensen die in ieder land anders en toch ook gelijk zijn. De gemene deler? De gastvrijheid en de trots die zij voelen voor de schoonheid van hun land. Ik kom altijd weer helemaal thuis in Latijns-Amerika en ik deel mijn liefde voor dit fascinerende continent heel graag met de reizigers die met mij op pad gaan."
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Sinds de komst van de Spanjaarden is het katholieke geloof wijd verspreid in heel Latijns-Amerika en dus ook in El Salvador en Nicaragua. Het percentage katholieken is op dit moment in El Salvador ongeveer 85% terwijl in Nicaragua ‘slechts’ de helft van de bevolking het geloof aanhangt.
Souvenirs:
Onderweg kan je op heel veel plaatsen leuke kleine souvenirs kopen, waaronder veel van gerecycled materiaal. Een van onze favorieten zijn de hangmatten. In El Salvador heb je ook veel houtsnijwerken die erg mooi zijn, maar helaas ook erg zwaar. De laatste jaren is ook de schilderkunst erg populair geworden. De sorpresa (geschilderde eien) zijn klein en makkelijk mee te nemen.
Sport:
Voetbal en honkbal zijn de grootste sporten in deze landen. Daar waar voetbal in El Salvador, en in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, het wint van honkbal is de laatste in Nicaragua écht het belangrijkst. Ook al wordt er in Nicaragua op straat heel veel gevoetbald, op nationaal niveau is honkbal of Baseball echt het belangrijkst.
Taal:
De officiële taal in El Salvador en Nicaragua is Spaans. In El Salvador worden daarnaast ook nog enkele precolumbiaanse talen gesproken die hun origine vinden in de Nahuatl en de Maya culturen. In Nicaragua vinden we voornamelijk varianten van de Misulmapan talen die gesproken worden in het noordoosten, grenzend aan Honduras. Veel Salvadorianen hebben familie en/of contacten in de VS en het niveau van het Engels is dan ook beter dan in Zuid-Amerika. In Nicaragua zijn er meer mensen die het Engels niet machtig zijn. Het is dan ook aan te raden om het Spaans een beetje op te poetsen of een boekje mee te nemen. Zo maak je immers ook veel makkelijker contact met de lokale bevolking.
Tijdsverschillen:
In de wintertijd is het verschil met Nederland/België en beide landen zeven uur vroeger. In de zomer 8 uur vroeger dan bij ons, aangezien zij de klok niet verzetten.
Toeristische informatie:
In de meeste plaatsen die we aandoen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels verkrijgbaar. De medewerkers hier zijn de Engelse taal over het algemeen aardig machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt in alle plaatsen (indien aanwezig en het kantoor open is) een gratis plattegrond en zo nodig andere reisinformatie, als ook andere toeristische informatie.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 2.800.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In sommige hotels kan je je wasgoed afgeven bij de hotelreceptie, vraag dan vooraf naar de prijzen. Vaak ligt er in de bureaulade van de hotelkamer een prijslijst. Er zijn ook voldoende wasserettes of “lavanderías” waar je kleding kan laten wassen. Je betaalt hier per gewicht of per kledingstuk en kunt de was dezelfde of de volgende dag weer ophalen.
Water:
We raden niet aan om het water uit de kraan te drinken. Als het een chloorsmaak heeft, kan je wel wat drinken, maar lekker is het niet echt. Koop flessen water in de supermarkt of het lokale winkeltje op de hoek. Over het algemeen is de hygiëne-standaard in Centraal-Amerika iets minder hoog dan in sommige Zuid-Amerikaanse landen en zeker vergeleken met Nederland en België. Uiteraard is het ook zo dat in deze (post-)corona-tijden de hygiënemaatregelen ook hier streng worden gehandhaafd. Houd er rekening mee dat je het papier veelal niet door het toilet spoelt, maar deponeert in het emmertje dat ernaast staat.
Zakgeld:
Nicaragua is een goedkoop land, El Salvador heeft een iets hoger prijsniveau. In beide landen zijn restaurants te vinden waar het prijsniveau gelijk aan dat van Nederland en België ligt. Op de reis ben je gemiddeld ongeveer € 300,- per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maaltijden, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie onze 'tips per stad' van de reisleider (die ter plekke worden gegeven) volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleidster Martine Heijmen (en Jules Leerintveld) kennen namelijk in elke stad de leukste, authentieke en stuk goedkopere restaurants.
Een maaltijd in El Salvador en Nicaragua kan je al krijgen voor € 10,- pp. De pupusas die in El Salvador overheerlijk zijn, vullen nogal en na twee of drie pupusas heb je voldoende gegeten. Als je hier dan ook nog een koud drankje bij drinkt in een lokale pupusería ben je voor ongeveer € 5,- al klaar. Ook hier geldt overigens: hoe gezonder, hoe duurder. In Nicaragua betaal je voor een typische lunch, waar je een hele dag op kan functioneren, zo’n € 7,- pp. Overheerlijk zijn ook de zogenaamde ‘nacatamales’, gelijk aan de Mexicaanse tamal: maisdeeg gevuld met vlees, groenten, aardappel en kruiden die in een bananenblad gekookt… Heerlijk! (zeker ook in vegetarische variant te verkrijgen)
Vooral in San Salvador zijn er veel upperclass hippe cafés, grote fastfood ketens en goede restaurants. Het prijsniveau ligt hier net zo hoog als bij ons. De duurdere wijken in San Salvador voelen aan als de VS. Voor een koffie in een klein koffiezaakje ben een 1 USD kwijt. Zo ook in Nicaragua. Vaststaat dat de maaltijden over het algemeen stevig en vullend zijn met bonen, vlees, rijst, bakbananen en dat een warme maaltijd per dag voldoende is. O ja, het ontbijt begint vaak al met een overheerlijk gallo pinto: opgebakken rijst en bonen, bakbanaan, avocado, een stukje verse kaas, een ei naar wens bereid, tortilla de mais en uiteraard koffie en sap.
Zwaarte van de reis:
Dit is geen zware reis, de afstanden zijn beperkt en de hoeveelheid kilometers die worden gewandeld heeft eenieder zelf in de hand. De wandelingen door e binnensteden zijn niet lang. Deze reis is echter niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. De stoepen en straten zijn niet altijd even netjes recht en in de hotels zijn vaak trapjes of treden om naar de kamer of het restaurant te gaan. Daarnaast kan het best warm worden, ook in Centraal-Amerika doet het klimaat rare dingen en de temperaturen kunnen oplopen tot 30°C.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.