HOME » DOWNLOAD TEKST -RIGA STEDENTRIP - VOOR PRINTER

RIGA - COMPLEET DAGPROGRAMMA - 6 dagen/5 nachten: € 499

RIGA OPERA REIS 2020

Vanaf de kleine luchthaven van Riga vervoeren we ons naar het centraal gelegen en karakteristieke hotel. Nadat we onze bagage hebben gedeponeerd in het hotel, begeven we ons naar de oude binnenstad, onderweg zien we tal van prachtige Middeleeuwse monumenten die de roerige geschiedenis van alle overheersers overleefd hebben. Bij een van de vele leuke cafeetjes in het sfeervolle netwerk van kronkelige straatjes genieten we van een voortreffelijke lunch (niet inbegrepen). Hier kunnen we onder het genot van een Black Balzams (traditionele likeur) het programma van de komende dagen rustig doornemen en de voorkeuren/wensen van alle deelnemers inventariseren.

Maar liefst zes dagen -waarvan vier volledige!- hebben we om alle welbekende bezienswaardigheden van Riga (en nog veel meer) met een bezoek te kunnen vereren. Denk daarbij onder meer aan de vele musea, monumenten, kerken en fraai aangelegde begraafplaatsen die er in de stad te vinden zijn. Ook de wereldberoemde Jugendstilwijk en de markante markthallen (waar zeven dagen per week de grootste markt van Europa plaats vind) vereren we uiteraard met een bezoek. Dat meer dan de helft van de bevolking van Riga van Russische afkomst is, zien we terug in de architectuur aan de andere zijde van de Daugava rivier.

Op maandag reizen we met de boemeltrein naar Jurmala, waarna we een verfrissende strandwandeling kunnen maken over het kilometers lange zandstrand van deze chique badplaats/kuuroord. De vele prachtige villa’s en de uitzichten over de Golf van Riga zijn de moeite van de 40 minuten durende treinreis meer dan waard. Ook in de avonduren biedt Riga veel vermaak. 

De eerste drie dagen van deze reis neemt Theo zijn gasten mee op drie verschillende wandelingen door deze fascinerende stad. Een ervan is de omgeving van de markthallen, de voormalige Joodse wijk en de oostkant van de historische binnenstad. Na de (optionele) lunch wordt er een (optioneel) bezoek gebracht aan het Riga Museum of History and Navigation, een van de mooiste musea van de stad. Elke namiddag kan overigens naar eigen believen ingevuld worden met een bezoek aan een van de vele andere musea, winkelcomplex of een van de vele cafes/restaurants.

De tweede dag van onze stadswandelingen wandelen we door de 'groene zone' naar de prachtige Art Nouveau wijk, waarbij Theo een flink aantal van zijn persoonlijke favoriete gebouwen laat zien aan de groep. Na de koffiepauze betreden we het Walhalla van de Art Nouveau: de welbekende Albert Iela, de straat met het hoogste aantal Art Nouveau gebouwen per vierkante meter ter wereld. Na de lunch heb je tijd om het plaatselijke Art Nouveau museum te bezoeken. Vlakbij ligt eveneens het Nationale Museum of Art, een van de vele prachtige musea die Riga telt.

De derde dag bezoeken we tijdens onze wandeling alle ontbrekende hoogtepunten van de oude binnenstad die we nog niet bezocht hebben. In de namiddag is er ruimte gereserveerd voor een bezoek aan het Bourse Museum, wederom een publiekstrekker van formaat. De laatste dag van deze reis, de maandag, reizen we met de trein (optioneel) af naar Jurmala, de badplaats van Riga. Daar maken we een anderhalf tot twee uur durende standwandeling over het tientallen meters brede strand. Een uitgelezen plek om een frisse neus te halen. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 6, de laatste dag van deze reis, staat geheel in het teken van onze terugreis. De groep die vanaf Eindhoven gevlogen is vertrekt al bijzonder vroeg in de ochtend, terwijl de Amsterdam groep tot na de lunch tijd heeft om de stad nog verder te verkennen.

Buiten de stad

Wie meer wil zien dan de stad Riga, heeft de volgende optionele opties. Aan de rand van de stad ligt het uitgestrekte openluchtmuseum dat zeker een bezoek waard is. Of neem een kijkje in het nabijgelegen Salaspils, het grootste concentratiekamp uit de Baltische Staten. Ook kunnen we een drie uur durende treinrit maken naar de andere kant van Letland, waar de stad Daugavpils met het Mark Rothko kunstmuseum de onbetwiste publiekstrekker is. Tevens is het mogelijk om met de trein (het leukste en goedkoopste vervoermiddel in Letland) af te reizen naar het hart van het Gauja Nationaal Park waar het Turaida kasteel (met imposante beeldentuin en klein openluchtmuseum) een prachtig uitje biedt. Ook de bizarre zandsteenformaties kunnen in dit 900km2 grote park bezocht worden. Paleisliefhebbers kunnen in een dik uur afreizen naar de grens bij Litouwen waar het 18e eeuwse Rundale is opgetrokken, een van de mooiste paleizen van Europa. Een precieze dagindeling - in plaats van een vooraf vastgesteld programma- maken we pas in Riga, waarbij we op de meer zonnige dagen de buitenactiviteiten voor onze rekening nemen.

Reisleider Theo Leerintveld kent deze stad na bijna 30 jaar bezocht te hebben op zijn duimpje en neemt zijn gasten mee op deze prachtige zesdaagse rondreis. Op onze laatste dag vertrekken we erg vroeg naar de luchthaven (Eindhoven groep), waarna je nog in de (vroege) ochtend weer landt op Nederlandse bodem. De Amsterdam-delegatie vliegt pas aan het eind van de middag terug naar Nederland.

 

Optionele excursies:

Behalve de drie inbegrepen stadsrondleidingen (uitgevoerd door Theo zelf) zijn er ook nog twee andere interessante, optionele tours te boeken in Riga. Voor beide rondleidingen geldt echter een minimum aantal van 10 personen, of wordt het totale bedrag verdeeld over het aantal personen dat deelneemt. Deze excursies zijn overigens niet vooraf te boeken, de directie van het gebouw bepaalt wanneer deze plaatsvinden.

De Backstage Tour in het LNO Opera gebouw neemt je mee op een kijkje achter de schermen van dit majestueuze gebouw. De Engelstalige gidsen geven je met hun inspirerende verhalen een kijkje achter de schermen. Kosten zijn minimaal € 8 per persoon, duur: 45 minuten.

Hoogleraar muziek Mikus Ceze neemt zijn groepen mee op een wandeling door het centrum van Riga, maar dan alleen langs plaatsen waar componist Richard Wagner gewoond, gewerkt en geleefd heeft. Deze tour is alleen in het Duits, maar reisleider Theo vertaalt graag voor die mensen die de Duitse taal niet machtig zijn. Deze anderhalf uur durende wandeling kost minimaal € 200 per groep en zal omgeslagen worden naar gelang het aantal deelnemers (maximum 10, elk extra persoon betaalt € 20.)

 

Inbegrepen:

* rechtstreekse vlucht vanaf Eindhoven Airport met Wizzair (meerprijs voor vlucht vanaf Schiphol Amsterdam) 

* luchthavenbelasting

* niet-facultatieve excursies

* alle hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* handbagage (geen ruimbagage)

Niet-inbegrepen:

* reserveringskosten (€29,50)

* calamiteitenfonds (€2,50)

* maaltijden

* toegangsgelden musea

* fooienpot (€ 10 p.p. voor de gehele reis)

* eventuele verzekeringen

* optionele excursies 

* ruimbagage (€ 40 tot € 80 per koffer, afhankelijk van airline)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOTEL:

Voor deze reis maken wij gebruik van een prachtig hotel dat vijf nachten ons comfortabel zal herbergen en op loopafstand (10 min.) ligt van het opera/ballettheater. Dit aanbod geldt tenminste voor wie vroeg genoeg boekt. Laatboekers hebben de kans dat zij in een ander hotel terecht komen, aangezien Europe Royal Riga zeer populair is en niet zo veel kamers heeft. Het hotel heeft fraai ingerichte ruime kamers. Daarnaast is er voor de entree van het hotel een tram - en busstop. Wie een kopje koffie of thee wil maken, raden wij aan om zelf een kleine waterkoker mee te nemen.

Eenpersoonskamer:

De extra kosten voor een eenpersoonskamer bedragen voor deze zesdaagse reis (5 nachten): € 100.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder vind je links (en foto's) naar de belangrijkste musea van de stad.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------