HOME » DOWNLOAD TEKST -RIGA STEDENTRIP - VOOR PRINTER

RIGA - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Klik hier om een tekst te typen.

Afhankelijk van onze vlucht op donderdag 22 februari nemen we vanaf de kleine luchthaven de openbare bus (of een taxi) over een afstand van 8 km naar de rand van de oude binnenstad. Vanaf hier lopen we in een klein kwartier naar ons hotel. Onderweg zien we tal van prachtige Middeleeuwse monumenten die de roerige geschiedenis van alle overheersers overleefd hebben. We gooien onze handbagage af in het hotel en we begeven ons naar een van de vele leuke cafeetjes in het sfeervolle netwerk van kronkelige straatjes. Hier kunnen we onder het genot van een Black Balzams (traditionele likeur) het programma van de komende dagen rustig doornemen en de voorkeuren/wensen van alle deelnemers inventariseren.

Maar liefst vier volle dagen hebben om alle welbekende bezienswaardigheden van Riga (en nog veel meer) met een bezoek kunnen vereren. Denk daarbij onder meer aan de vele musea, monumenten, kerken en fraai aangelegde begraafplaatsen die er in de stad te vinden zijn. Ook de wereldberoemde Jugendstilwijk en de markante markthallen (waar zeven dagen per week de grootste markt van Europa plaats vind) vereren we uiteraard met een bezoek. Dat meer dan de helft van de bevolking van Riga van Russische afkomst is, zien we terug in de architectuur aan de andere zijde van de Daugava rivier. Als er een dag met prettig wandelweer is, kunnen we ook een strandwandeling maken over het 20 kilometer lange zandstrand van de badplaats en chiq kuuroord Jurmala. De vele prachtige villa’s en de uitzichten over de Golf van Riga zijn de moeite van de half uur durende treinreis meer dan waard. Als het weer het toelaat zullen we eveneens een fietstocht (optioneel) maken in deze historische Hanzestad van ruim 800.00 inwoners. Ook in de avonduren biedt Riga veel vermaak. 

Volop aandacht voor Art Nouveau

Behalve de oude binnenstad kunnen we ook een bezoek brengen aan het uitgestrekte openluchtmuseum of het nabijgelegen Salaspils, het grootste concentratiekamp uit de Baltische Staten. Ook kunnen we een drie uur durende treinrit maken naar de andere kant van Letland, waar de stad Daugavpils met het Mark Rothko kunstmuseum de onbetwiste publiekstrekker is. Tevens is het mogelijk om met de trein (het leukste en goedkoopste vervoermiddel in Letland) af te reizen naar het hart van het Gauja Nationaal Park waar het Turaida kasteel (met imposante beeldentuin en klein openluchtmuseum) een prachtig uitje biedt. Ook de bizarre zandsteenformaties kunnen in dit 900km2 grote park bezocht worden. Paleisliefhebbers kunnen in een klein uurtje afreizen naar de grens bij Litouwen waar het 18e eeuwse Rundale is opgetrokken, een van de mooiste paleizen van Europa. Een precieze dagindeling - in plaats van een vooraf vastgesteld programma- maken we pas in Riga, waarbij we op de meer zonnige dagen de buitenactiviteiten voor onze rekening nemen.

Reisleider Theo Leerintveld kent deze stad na bijna 30 jaar bezocht te hebben op zijn duimpje en neemt zijn gasten mee op een prachtige vijfdaagse rondreis. Op onze laatste dag, dinsdag 27 februari vertrekken we naar de luchthaven, waarna je nog in de (vroege) ochtend weer landt op Nederlandse bodem.