HOME » DOWNLOAD TEKST - Moskou/St.Petersburg STEDENTRIP - VOOR PRINTER

MOSKOU / ST. PETERSBURG - COMPLEET DAGPROGRAMMA - 8 dagen: € 999

MOSKOU / ST. PETERSBURG  STEDENREIS

Deze 8-daagse stedentrip neemt je mee naar de twee mooiste Russische steden: Moskou en St. Petersburg. Reisleider Jules Leerintveld kent de steden als zijn broekzak en laat je kennismaken met alle welbekende hoogtepunten. Uiteraard neemt hij je ook mee naar zijn persoonlijke lievelingsplekjes in deze twee boeiende metropolen.

's Avonds wordt er volop ruimte ingeruimd om te genieten van eventuele (optionele) voorstellingen in de wereldberoemde theaters van deze twee steden. Ondanks dat kaartjes niet al te goedkoop zijn, is het een ongekende belevenis om een avondvullende voorstelling te mogen meemaken in deze prachtige gebouwen.

De rondreis van Grensloos Genieten begint op de luchthaven van Eindhoven of Amsterdam, waarvandaan we naar Moskou vliegen en vervolgens drie nachten verblijven. Vanaf de luchthaven reizen we naar ons centraal gelegen hotel en start onze tour. Gedurende ons verblijf in Moskou bekijken we met de reisbegeleider een aantal hoogtepunten van deze bruisende stad.

Daarna reizen we (meestal) met de nachttrein naar St. Petersburg, waar we ook weer een boeiend programma hebben samengesteld in deze stad die in 2016 nog werd uitgeroepen tot 'The Best European Destination'. Indien we geen nachttrein kunnen boeken, reis is overdag met de snelle trein waardoor je een nacht meer hebt in Moskou of St. Petersburg. Uiteraard mag je ook het 'beste museum van Europa' (de Hermitage) niet overslaan. De groep vliegt op dag 8 naar Nederland terug vanuit deze stad, vaak echter met een tussenstop. Eventueel is het mogelijk om op eigen kosten deze achtdaagse reis te verlengen met een langer verblijf in St. Petersburg.

Dag 1 tm 4:

De hoofdstad herbergt een overvloed aan prachtige gebouwen en monumenten. Een must om te zien zijn het Rode Plein met het Kremlin, de sprookjesachtige  Basiliuskathedraal, het Staatshistorisch Museum, het imponerende warenhuis Goem en het Mausoleum van Lenin. Daarnaast wandelen we in de omgeving van het Rode Plein met de Aleksandrovski tuinen, het graf van de onbekende soldaat en het Bolsjojtheater, the place to be voor opera, klassieke muziek en ballet. We zien de Driekoningenkerk, de Kazan kathedraal en de beruchte Loebjanka gevangenis dat nu het hoofdkwartier is van de FSB, de opvolger van de KGB (deze plek is niet toegankelijk voor publiek). 

Optioneel kan op dag 2 's middags het Kremlin, het symbool van de Russische macht, met zijn vele kathedralen, paleizen en kunstschatten, ook uitgebreid worden bezocht onder leiding van een professionele Russische gids (halve dag € 59,-). Je dient vóóraf entreebewijzen te hebben omdat de tijdstippen voor het bezoeken van het Kremlin strak ingepland worden. Geadviseerd wordt om deze excursie vooraf te boeken omdat de kans klein is dat je tickets kunt kopen voor de dagen dat wij in Moskou zijn.

Op de derde dag bezoeken we enkele van de mooiste stations van de wereldberoemde metro van Moskou. Dit zijn ware pareltjes met kroonluchters, beeldhouwwerken en wandschilderingen. Er werd 70.000 m2 marmer, goud, edelmetalen en mozaïeken gebruikt om de 13 stations van de eerste metrolijn te versieren. De bijnaam luidt dan ook ‘ondergrondse volkspaleizen’. De bekendste zijn Novoslobodskaya met zijn magische glas in lood ramen en het mozaïek van Pável Korin 'Peace over the world’. Belorruskaya is een metrostation ter ere van de 'Russische zus', Wit-Rusland. Hier zie je de mooiste marmermozaïeken die elk een eigen geschiedenis vertellen. Kievskaya mag niet ontbreken. Mozaïeken vertellen de geschiedenis en de hoogtepunten van de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne, times are changing … In de metro van Plosjad Revoljoetsii zien we tientallen bronzen beelden, die ook elk weer hun eigen verhaal vertellen. Daarna maken we een wandeling door de Arbat, de levendige hoofdstraat van de stad, een echte trekpleister voor toeristen met een mega aanbod van souvenirs.

’s-Middags wandelen we verder en zien eerst de imposante Christus de Verlosserkathedraal, de grootste orthodoxe kathedraal ter wereld aan de rivier de Moskva, waar bijzondere verhalen bij horen. Daarna steken we via een voetgangersbrug de Moskvarivier over en komen bij het Monument van tsaar Peter de Grote. Deze verbleef in 1697-1698 in Zaandam. Deze tsaar was gek op de Nederlandse technologie, stijl, bier en meisjes. Hij bewonderde Nederland dat hij als een van de meest moderne staten beschouwde en was zeer geïnteresseerd in de Nederlandse marine, destijds de grootste van de wereld. Wist je dat via hem vele Nederlandse scheepstermen en alledaagse woorden in de Russische taal terecht zijn gekomen? Denk aan boegspriet, kapitein, kajuit, paraplu en bakkebaard. 

We wandelen verder naar ‘Het kerkhof zonder doden’, een soort tuin met de van hun sokkel omver getrokken beelden van Sovjetleiders uit het communistische tijdperk. We zien het nieuwe Tretjakov Museum en wandelen door het kermisachtige Gorki Park, en groene oase van rust, midden in een betonnen metropool. In overleg kunnen we een van deze dagen ’s-avonds een (optionele) boottocht over de Moskvarivier maken of een theatervoorstelling bezoeken. Als er nog voldoende tijd resteert, kunnen we ook Kolomenskoje bezoeken, het buitenverblijf van de tsaren in Moskou. Een andere mogelijkheid is het Izmailovo Kremlin, een sprookjesachtig cultureel centrum en marktplaats. Een goede plek om Russische souvenirs te scoren zoals hoeden, matroesjka's en kunstwerken. Ook het Novodevitsji of Maagdenklooster, dat op een strategische plaats aan de Moskvarivier is gelegen, is zeker een bezoek waard. Tegenover ons hotel ligt het grote tentoonstellings- en amusementspark, VDNKh én het Monument voor de Veroveraars van de ruimte en het Kosmonautenmuseum. Moskou heeft zo veel te bieden, dat vier dagen eigenlijk te kort zijn... Op het einde van dag 4 nemen we (meestal) de nostalgische en romantische nachttrein naar het 700 km noordelijker gelegen St. Petersburg, waar we uitgerust op dag 5 vroeg in de ochtend zullen aankomen. Soms pakken we op dit traject ook de dagtrein, waardoor je een nacht langer in een van de beide steden zult doorbrengen.

Dag 5 t/m 8:

Vanaf het treinstation reizen we eerst naar ons hotel, waar we de bagage deponeren en vervolgens starten we -na een verfrissend ontbijt- met een bezoek aan het bruisende St. Petersburg dat alom bekend staat als dé culturele hoofdstad van Rusland. De Hermitage, Peter & Paul Vesting en de kleurrijke Bloedkathedraal doen deze titel zeker eer aan. ‘s Avonds verandert de stad in een waar sprookje met de indrukwekkend verlichte paleizen, de lokale bevolking die massaal over de Nevsky Prospekt en langs de grachten flaneert én de vele (hippe) eetgelegenheden. SPB, zoals de stad liefkozend wordt afgekort door de Russen zelf, is zonder twijfel de gastronomische hoofdstad van Rusland. Liefhebbers van lekker eten komen hier dus helemaal aan hun trekken.

Het grootste gedeelte van deze stad werd in het water gebouwd. Honderden fraai versierde bruggen verbinden de verschillende eilandjes met elkaar. Gedurende ons verblijf heb je de mogelijkheid om een rondvaart te maken door het netwerk van rivieren, grachten en kanalen die bijdragen aan de unieke sfeer van deze keizerlijke stad. De opening van het New Holland Island, een kunstmatige aangelegd eiland in het hart van de stad, is een plek waar de (rijkere) Rus komt om te genieten van de vele restaurants, winkels en cafeetjes. Vooral het gebied in en rondom de voormalige gevangenis is sfeervol ingericht.

In de stad reizen we per metro (op eigen kosten) en maken uitgebreide wandelingen langs de bekendste paleizen, de mooiste kerken/kloosters en de meest imposante kathedralen. Aan de overkant van de Neva-rivier ligt de Petrus en Paulusvesting, de eerste nederzetting uit 1703, van waaruit de nieuwe hoofdstad werd gebouwd, die we uiteraard ook bezoeken. In de gelijknamige kathedraal zien we verschillende sarcofagen van de Romanovs waaronder die van tsaar Peter de Grote en de laatste tsaar Nicolaas II. De schitterende kroonluchters en gemarmerde zuilen zijn van een adembenemende schoonheid.

Op de belangrijkste verkeersader van de stad, de statige Nevski Prospekt (de belangrijkste en gezelligste straat) bezoeken we de grote Kazankathedraal met haar 96 zuilen. Gelovigen lopen in en uit voor een gebedje of om een kaarsje op te steken. Dit is een van de meest indrukwekkende gebedshuizen van de stad. Helaas worden de mooie Isaackathedraal en de Bloedkerk uitsluitend gebruikt als musea waardoor de mystiek daar een beetje verloren is gegaan. Het Alexander Nevski-klooster is een volgend hoogtepunt. Dit klooster draagt de titel ‘Lavra’ (klooster in de hoogste rangorde). Peter de Grote stichtte het in 1710 op de plek waar Alexander Nevski, vorst van Novgorod en grootvorst van Vladimir, in 1240 de Zweden zou hebben verslagen. Van de 16 kerken zijn er nog 5 over. Op de bekende begraafplaats van het klooster liggen meerdere beroemdheden begraven waaronder Rubinstein en Tsjaikovski. Wie nog energie genoeg heeft, kan ook een wandeling maken door de zomertuin, daar waar de Neva-rivier en de Fontana samenkomen. In de tuin staat het bescheiden Zomerpaleis van Peter de Grote. 

Musea

Het wereldberoemde museum, de Hermitage, mag uiteraard eveneens niet ontbreken bij een bezoek aan St. Petersburg. Het is een van de belangrijkste en grootste musea ter wereld. Absolute topwerken vormen de vele schilderijen van Rembrandt en andere grote meesters waaronder, Leonardo da Vinci, Gauguin en Matisse. Het was vooral Catharina II aan wie het museum de enorme collectie te danken heeft. Zij kocht hele partijen schilderijen en kunstvoorwerpen op uit alle landen van Europa. Tijdens deze indrukwekkende rondleiding bezoek je ook de mooie troon- en balzalen, de rijkversierde gangen en het fantastische trappenhuis. Wie wil kan deze dagen ook een kleurrijke folklore show bijwonen (optioneel). Een ander indrukwekkend museum is het Russisch museum, dat gehuisvest zit in het prachtige Mikhailovsky-paleis. Het museum bezit een van de grootste collecties Russische kunst ter wereld. Hier hangen onder andere werken van Repin en Roeblev. De entree met het fantastische trappenhuis, de beschilderde plafonds en de mooie zalen zijn een lust voor het oog. Het paleis werd ontworpen door Carlo Rossi voor groothertog Mikhail, de zoon van tsaar Paul I. Hij kreeg het paleis ter compensatie omdat hij nooit op de troon zou zitten. 

Zomerpaleis

Wie wil kan (optioneel) het sprookjesachtige Zomerpaleis bezoeken, prachtig gelegen in het tsaren- dorp Poesjkin, voorheen Tsarskoje Selo. Dit dorp, bekend om meerdere indrukwekkende paleizen, ligt zo'n 25 km ten zuiden van St. Petersburg. Het was tsarina Elisabeth die in 1752 de Italiaanse architect Rastrelli de opdracht gaf het paleis te ontwerpen. Zij gaf het de naam Catharina-paleis ter ere van haar moeder Catharina I. Het indrukwekkende paleis is omgeven door prachtige tuinen en parken. Tijdens de rondleiding krijg je een goede indruk van het leven aan het keizerlijke hof. Wie deze (optionele) excursie boekt, zal onderweg ook nog het Monument of Heroic Defenders of Leningrad bij het Plein van de overwinning bezoeken. Een zeer indrukwekkend monument ter nagedachtenis van het 900 dagen durende beleg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij voldoende belangstelling wordt er tevens een optionele excursie aangeboden naar de tuinen van Petrodvorets ook wel ‘Peterhof’ genoemd. Dit Zomerpaleis van tsaar Peter de Grote ligt zo’n 30 km buiten de stad aan de Finse Golf.   

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRAKTISCHE INFORMATIE MOSKOU – SINT PETERSBURG

PRIJS VAN DEZE REIS: € 999, toeslag eenpersoonskamer € 150

Deze reis heeft de volgende vertrekdata: 

11 augustus 2020 (t/m 18 augustus 2020)

09 december 2020 (t/m 16 december 2020)

Inbegrepen:
* vlucht Eindhoven/Amsterdam - Moskou en Sint Petersburg - Amsterdam/Eindhoven 
* luchthavenbelasting
* transfers
* 6 overnachtingen in middenklasse hotels o.b.v. logies en ontbijt (7 overnachtingen indien er geen nachttrein beschikbaar is)

* Dag of nachttrein van Moskou (22:00 uur) naar St. Petersburg (06:00 uur)
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Jules Leerintveld
* metrotour met bezichtiging mooiste metrostations van Moskou  
* stadsverkenningen door het historische centrum van beide steden

Niet inbegrepen:
* visum Rusland (zie onder praktische informatie)
* bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 29,50
* alle toegangsgelden/optionele excursies
* reis- en annuleringsverzekering
* metrokaartjes
* bijdrage fooienpot € 30,00
Min./max aantal deelnemers 6/16.

Algemeen:
Het is mogelijk dat ter plaatse kleine wijzigingen in het programma worden aangebracht.

Rusland kent een rijke geschiedenis met veel oorlogen en bloeddorstige heersers. Ook in de tijd van de Sovjet-Unie was elke voorspelling over de toekomst vrijwel onmogelijk. ’s Morgens bij het opstaan wist men niet onder welk regime men ’s avonds naar bed zou gaan. Iedereen leefde in volkomen onzekerheid.

Ten tijde van de tsaren werd er groot en elegant gebouwd, ten tijde van de communisten groot en veelal wanstaltig. Ook de nieuwe tijd heeft zijn weerslag op de architectuur niet gemist. Sinds kort worden kosten noch moeite gespaard om Moskou en Sint Petersburg in hun oude glorie te herstellen. Chique winkels en internationale modehuizen geven het moderne Rusland een mondain aanzicht. De Russen die onder het communisme elk comfort hebben moeten ontberen, willen de opgelopen achterstand snel inhalen. Het oude Russische spreekwoord ‘vanuit de klei het paleis in’ is weer heel toepasselijk. Direct na het uiteenvallen van het communistische regime werd met al te open armen en een gebrek aan eigenwaarde het kapitalisme binnengehaald.

Al op zijn 10de werd Peter de Grote tot tsaar van Rusland gekroond. Maar zijn machtsuitoefening begon pas 7 jaar later, na het overlijden van zijn moeder. Het was een periode doordrenkt van geweld, maar ook de tijd dat Rusland aansluiting vond bij West-Europa. Bijna 50 jaar lang leefden de Russen onder zijn knoet. Alleen al de verschijning van tsaar Peter de Grote maakte een overweldigende indruk. Hij was breed gebouwd en uitzonderlijk lang. Hij dwong zijn gezag niet  alleen af door intimidatie, maar ook door zijn grote kwaliteiten. Hij was intelligent en had een brede interesse. Onder zijn leiding groeide Rusland uit tot een politieke machtsfactor, werden universiteiten geopend, kreeg het land een moderne marinevloot en werd natuurlijk Sint Petersburg gesticht.

Bagage:
De winters kunnen behoorlijk koud zijn in Moskou en Sint Petersburg, dus neem naast praktische kleding vooral ook warme kleding mee (handschoenen, arme jas, muts etc;). Niet vergeten een paar normale wandelschoenen en een dagrugzakje, zonnebril en een kleine reisapotheek.

Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.

Eenpersoonskamer:
Alleenreizenden kunnen een hotelkamer delen met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken voor een toeslag van € 150,- Iedereen die alleen boekt, krijgt automatisch deze toeslag doorberekend. Als er echter een andere deelnemer (van hetzelfde geslacht) bereid is om een kamer te delen, dan storten we uiteraard direct dit bedrag terug.  

Elektriciteit:
De netspanning is 220 Volt. In Rusland zijn de stekkers en stopcontacten gelijk aan die in NL.

Fooien(pot):
Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Denk aan de chauffeurs, (stads)gidsen en het personeel in de hotels. Om te voorkomen dat ieder steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. Bij het begin van de reis wordt door de reisbegeleider geld ingezameld voor deze pot. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,00 p.p. voor deze 8-daagse reis.

Fotograferen:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij een aantal bezienswaardigheden worden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.

Geldzaken:
In Rusland betaal je met roebels. Er zijn voldoende geldautomaten in Moskou en Sint Petersburg. Creditcards (denk aan je pincode) zijn in Rusland op veel plaatsen te gebruiken (ook restaurants). Vergeet niet om je bankpas vooraf in NL te activeren naar wereldwijd gebruik. Je kunt in Rusland euro's omwisselen. Er zijn diverse pinautomaten, ook in het warenhuis Goem in Moskou. Soms zijn pinautomaten buiten werking. Het is daarom handig om voldoende contant geld mee te nemen.

Gezondheid en veiligheid:
Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden de volgende vaccinaties: DTP en hepatitis A. U kunt uw huisarts, GGD of thuisvaccinatie.nl om persoonlijk advies vragen. Een kleine reisapotheek is handig om mee te nemen (aspirine, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen darmstoornissen en insectenbeten). Doordat wij zijn aangesloten bij SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds ben je bij eventuele problemen verzekerd van de waarborgen die deze organisaties bieden.

Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. In beide steden waar we komen is het op straat veilig. Zoals bij veel andere landen geldt, dien je in elke grote stad op te passen voor zakkenrollers. Neem altijd je paspoort (registratiestempel/-kaart hotel) mee.

Klimaat:
Moskou, gemiddelde temperatuur december max. -4°C; Sint Petersburg max. -3°C.  Behoorlijk koud, maar  de winterse charme vergoed veel. In augustus liggen de temperaturen in Moskou gemiddeld rond de 22 graden, in Sint-Petersburg geeft de temperatuur dan 20 graden aan. Uiteraard zijn dit gemiddelde temperaturen.

Literatuur, websites:
Stedengids Moskou en Sint Petersburg (Capitool of Dominicus)

Maaltijden:
Tijdens deze reis is tijdens de hotelverwachtingen het ontbijt inbegrepen.

Optionele excursies:
Behalve de gratis stadsrondleidingen (uitgevoerd door de reisleider) zijn er ook nog andere interessante, optionele excursies/tours te boeken.

Kremlin en kathedralen
Optioneel kan op dag 2 het Kremlin, het symbool van de Russische macht, met zijn vele kathedralen, paleizen en kunstschatten, ook uitgebreid worden bezocht onder leiding van een professionele Russische gids (halve dag audiogids, indicatie € 20). Je dient vóóraf entreebewijzen te hebben omdat de tijdstippen voor het bezoeken van het Kremlin strak ingepland worden. Geadviseerd wordt om deze excursie vooraf te boeken omdat de kans klein is dat je tickets kunt kopen voor de dagen dat wij in Moskou zijn.

Andere optionele wandelingen en of bezoeken (aantal alleen entrees, dus geen dure excursies)
* theatervoorstellingen
* avondboottocht over de Moskva rivier 
* musea (Tretjakov, Pushkin, Hermitage), kathedralen (Basilius, Christus de Verlosser, Petrus- en Paulus)
* tentoonstellings- en amusementspark VDNKh en het Kosmonauten museum
* Novodevitsji of Maagdenklooster, het Alexander Nevski-klooster
* Kolomenskoje, het buitenverblijf van de tsaren in Moskou
* Izmailovo Kremlin met de grootste markt voor scoren van Russische souvenirs

* Kabelbaan over de Moskva rivier, omhoog naar de Mussenheuvels, uitzichtpunt Moskou

Overnachtingen:
We overnachten in goede middenklasse hotels met eigen douche en toilet.

Paspoort/visum:
Voor reizen naar Rusland heb je een uitnodiging nodig om het visum te regelen. Je paspoort dient na de vervaldatum van het visum nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Wanneer alle overnachtingen in Rusland via Grensloosgenieten worden geboekt is de uitnodiging inbegrepen. We raden je aan om 6 weken voor je vertrek je visum aan te vragen. Een visum kan door ons verzorgd worden voor € 98- (inclusief uitnodiging ad  € 35,00; ) + eventueel Euro 19,- voor het terugsturen van de paspoorten met een koeriersdienst (in België kost dit € 39,-).

Neem enkele kopieën mee van je paspoort én visa mee om de incheck in hotels vlotter te laten verlopen. Hou er rekening mee dat je in sommige hotels je wettelijk verplicht bent je paspoort enkele uren of een dag af te geven bij de receptie (andere landen, andere wetten)! In alle landen kun je door politie etc. gevraagd worden om paspoort te laten zien (dus onderweg altijd bij je hebben). 

Bij aankomst in Rusland dien je een Entry en Departure Card (in- en uitreisformulier) in te vullen. Van de douane krijg je de Departure Card gestempeld retour. Dit document dien je zorgvuldig te bewaren Bij het uitreizen van Rusland neemt de douane dit formulier weer in.

Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een gezellige zuiderbuur aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-33323696/53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 8 deelnemers, het maximum is 16.

Reisbegeleiding:
Deze reis wordt (meestal) begeleid door reisleider Jules Leerintveld (soms broer Theo) die beide steden en Rusland in zijn algemeenheid vele malen heeft bereisd. Door onze ervaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke (rond)reis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.

Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Telefonie en internet:
Mobiel bellen buiten Europa (dit geldt ook voor Rusland) betekent extra kosten. Deze zijn sterk afhankelijk van je provider (informeer naar de tarieven). Het bereik in de grote steden is overal goed.

Bellen naar buitenland:
Rusland: 8 (wacht op kiestoon), dan 10 gevolgd door betreffende landcode.

Tijdsverschil:
In Moskou en Sint Petersburg is het in de zomertijd 1 uur en in de wintertijd 2 uur later.

Wassen kleding:
Mogelijk in beide hotels.

Zakgeld:
Je eigen uitgavenpatroon is hierbij uiteraard bepalend.  In Rusland zijn de prijzen van eten en drinken in de grote steden vergelijkbaar met de prijzen in NL. Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 40,- tot € 50,- per persoon (exclusief dure excursies).

Zwaarte van de reis:
In beide steden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.

65+ korting:
Alleen voor inwoners van Rusland, niet voor buitenlanders (bij boottochten wel 60+ korting).

Ten slotte:
Ongeveer drie weken voor vertrek nemen wij weer contact met je op over de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Op drukke dagen zelfs drie uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOTEL OVERNACHTINGEN MOSKOU / ST. PETERSBURG

(Het is overigens mogelijk dat wij tijdens deze reis gebruik zullen maken van andere hotels dan hieronder staat aangegeven.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder vind je links (en foto's) naar de belangrijkste en leukste musea van deze twee steden.

Moskou

St. Petersburg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------