HOME » DOWNLOAD TEKST JAPAN KLASSIEK/NATUUR VOOR PRINTER

JAPAN KLASSIEK/NATUUR - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Deze reis vertrekt op 15 oktober 2020 en duurt tot 6 november 2020. De prijs van deze reis is gebaseerd op een rechtstreeks KLM-ticket van € 750. Eventuele laatboekers kunnen een naheffing voor deze reis krijgen, maar dit wordt uiteraard altijd vooraf besproken. Of we komen met een alternatief voor deze KLM-vlucht. 

Deze ‘Japan Klassiek & Natuur’ reis is ideaal voor hen die Japan al bezocht hebben, of voor de reiziger die wat fitter is en meer wil ontdekken van dit land dan alleen maar grote steden en de welbekende hoogtepunten. Tijdens deze enerverende rondreis ontdek je een heel andere kant van Japan dan de meeste reisorganisaties aanbieden. Vrijwel de gehele reis beschik je over een drieweekse JR trein pas, waardoor je ook makkelijk zelf nog extra gratis uitstapjes kan maken, al is het programma van de ervaren reisleider Theo Leerintveld al behoorlijk gevuld met fietstochten, wandelingen en rondleidingen in de steden.

Zo maken we een fietstocht over zes bruggen, verkennen het 16 kilometer lange ravijn van Sandankyo en fietsen door het authentieke Japan in het district Nara. Behalve deze ontdekkingstochten in de natuur vereren we ook de bruisende steden Fukuoka, Nagasaki en onsen hoofdstad Beppu met een bezoek. Wie van de Japanse badcultuur houdt, zal zich hier prima vermaken. Een boottocht over de Japanse binnenzee brengt ons van het eiland Kyushu naar de volgende parel op deze reis: Shikoku. Dit eiland mag dan nauwelijks buitenlandse toeristen ontvangen, we ontdekken al snel waarom dit bergachtige gebied zo geliefd is bij de Japanners zelf. Via de interessante steden Ozu, Kochi en Takamatsu (grootste tuin van Japan) reizen we door dit spirituele gebied. Na een uitgebreid bezoek aan het kunsteiland Naoshima keren we terug op het hoofdeiland Honshu, waar we in de buurt van Nara een prachtige fietstocht maken en overnachten in een traditioneel Japanse minshuku/ryokan. Voordat we deze schitterende rondreis afsluiten in Japan’s meest aantrekkelijke stad: Kyoto, overnachten we eerst nog in een duizend jaar oud klooster. Wie deze reis op eigen gelegenheid wil verlengen en bijvoorbeeld nog een bezoek wil brengen aan Tokyo, laat dit ons weten als je boekt en we bekijken de mogelijkheden voor je.

 

Dag 1: Naar Osaka

Na een comfortabele rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam met de KLM arriveren we ’s ochtends vroeg op dag 2 in Osaka.

Dag 2: Osaka

New York mag zich dan de stad noemen die ‘nooit slaapt’, de tweede grootste stad van Japan behoort ook tot deze categorie. Osaka is onderdeel van de Kansai-regio, een gebied waar maar liefst 23 miljoen mensen wonen. Alhoewel deze metropool vaak ontbreekt in de routes van touroperators en buitenlandse toeristen, heeft de stad meer dan genoeg te bieden voor een eerste introductie van dit fascinerende land. Deze moderne stad staat –samen met Fukuoka- bekend als de plek waar de beste restaurants van het land te vinden zijn. En Osaka mag dan niet de mooiste bruid zijn, het is wel een van de meest actieve en gezelligste steden. ’s Avonds lijken alle drie miljoen inwoners zich te verzamelen in het centrum waar de glitterende neonreclames zo uit een film van Blade Runner lijken te komen. Overdag kan je –nadat je met gids Theo al handenvol verhalen hebt gehoord over de Japanse samenleving- eventueel een bezoek brengen aan het grootste aquarium van Japan of het gerestaureerde kasteel. Ook zijn er enkele mooie musea te bezoeken.

Dag 3: naar Onomichi

Op dag 3 gaat onze drieweekse treinpas in werking en reizen we met de supersnelle Shinkansen naar de prachtige kustlijn van de Japanse binnenzee. Onderweg maken we eerst een (optionele) stop van een paar uur om het ‘Witte Reiger’ kasteel van Himeij te bezoeken, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. Vanaf het treinstation is het slechts twintig minuten wandelen naar dit wereldberoemde bouwwerk dat je vanaf het station al kunt bewonderen. Ook de fraaie omliggende tuinen van dit vijf verdiepingen hoge kasteel zijn te bezoeken. Daarna reizen we met verschillende treinen door naar de havenstad Onomichi waar we twee nachten verblijven.

Dag 4: Onomichi

Hier maken we een van de mooiste fietstochten dat het land-van-de-rijzende-zon te bieden heeft. Fietsfanaten kunnen de hele route van circa 70 kilometer rijden, onderweg zijn er echter ook genoeg mogelijkheden om vroegtijdig op een veerboot te stappen en terug te keren naar het beginpunt. Een ideale tocht dus voor iedereen die zin heeft om Japan op een andere manier te ontdekken. Wie helemaal geen zin heeft in lichamelijke inspanning, kan comfortabel met de kabelbaan naar een prachtig uitzichtpunt. Door velen geroemd als een van de mooiste panoramische en fotogenieke plekken van Japan. Tempelliefhebbers komen helemaal aan hun trekken tijdens een goed bewegwijzerde tempelroute die je langs 25 pittoreske tempels voert, een geliefd toevluchtsoord voor de vele katten die hier leven. Ook de kronkelige winkelstraten van dit knusse, heuvelachtige stadje zijn ideaal om op een prettige manier te verdwalen. Bergschoenen en ‘klimkuiten’ zijn vandaag een pre.

Dag 5: Naar Miyajima (Hiroshima)

Met de trein ‘vliegen’ we naar Hiroshima, waar we –na een korte veerboottrip- op het nabij gelegen eiland van Miyajima overnachten. Overdag is het hier een gekkenhuis met tienduizenden Japanners (en toeristen) die allemaal de welbekende Itsukushina schrijn, Daisho-tempel en andere bezienswaardigheden komen bezoeken, ’s avonds is het hier gelukkig een heel ander verhaal. De mystieke rust en de heilige herten zijn onze enige metgezellen op deze magische plek. Mits er plaats is, overnachten we hier in een sfeervolle ryokan, een van de vele traditionele overnachtingsmogelijkheden die Japan te bieden heeft. Alhoewel het in het begin een beetje wennen is om te slapen op een futon matras op een ondergrond van tatami matten (platen van geperst rijststro), slaapt het heerlijk comfortabel. Ook het inpandige warmwaterbad is een weldaad voor lichaam en geest. En wie van lekker eten houdt, deze streek is bekend om zijn oesters en de machtige okonomiyaki (soort Japanse pannenkoek).

Dag 6: Naar Fukuoka

Als de dagelijkse mensenmassa zich weer klaar maakt om de iconische vermiljoenrode torii (poort) te gaan bezoeken, verlaten wij het eiland en reizen vanuit Hiroshima met de lokale bus naar de bergen van Honshu, waar we het zestien kilometer lange ravijn van Sandankyo met een (optionele) dagwandeling gaan ontdekken. Wie wederom geen zin heeft om zich lichamelijk in te spannen, kan zich vandaag prima vermaken in Hiroshima. Het Atoombom museum en de mooie Shinkuien tuin zijn slechts enkele van de vele aanraders. Dankzij je JR pas kan je vandaag ook gratis een stadsrondrit maken met de ‘Hop On Hop Off’ bus. Welke optie je ook kiest, laat op de dag komen we aan in Fukuoka, de ‘leukste stad van Japan’ (volgens Japanners zelf). Morgen hebben we onze eerste kennismaking met deze bruisende stad.

Dag 7: Fukuoka

Fukuoaka herbergt behalve mooie stranden, moderne architectuur en prachtige musea ook de beste eettenten van Japan. Wie geen zin heeft in een normaal restaurant, kan zijn honger stillen in een Yatai, het Japanse woord voor een mobiele eetstal. Deze worden dagelijks tegen de avond opgebouwd langs de rivier en diep in de nacht weer afgebroken. Ondanks dat het niet altijd even comfortabel zitten is en de menukaart beperkt (als die al aanwezig is), blijft het een leuke ervaring om -omringd door ketting rokende witte boorden werkers- te genieten van deze typische Fukuoka-ervaring. Deze stad herbergt namelijk meer Yatai’s dan er in de rest van dit uitgestrekte land te vinden zijn. Overdag neemt de reisleider liefhebbers mee op een wandeling door deze fascinerende stad. Dit is ook een van de weinige plekken op deze reis om te genieten van een dagje strand & zee.

Dag 8: Naar Nagasaki

In de ochtend vertrekken we voor de mooie treinrit naar Nagasaki. 's Middags staat een (optionele) excursie op het programma waarbij we per lokale tram de schitterende Glover Gardens kunnen bezoeken. De karakteristieke houten huizen hier waren de onderkomens van rijke westerlingen en geniet –net als zij vroeger- van een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar 'downtown' Chinatown. Wie wil kan 's avonds dineren bij een van de gezellige terrassen aan de waterkant.

Dag 9 Nagasaki

Vandaag kunnen we Nagasaki op eigen gelegenheid verder ontdekken, uiteraard na de nodige tips van de reisleider die Nagasaki kent als zijn eigen broekzak. Wie geen zin heeft om alleen op pad te gaan, op alle ‘vrije dagen’ is er tijdens deze reis altijd een leuke invulling vanuit de reisleiding. Het kunstmatige eiland Dejima is een absolute aanrader. Hier woonden en werkten ruim twee eeuwen lang Hollandse kooplieden voor de VOC en de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Ook Nagasaki heeft –naast Hiroshima- een indrukwekkend eigen Atoombommuseum. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Een bezoek aan het sinds 1974 vervallen eiland Gunkanjima –dat er van afstand uitziet als een gigantisch slagschip- is tevens een aanrader. Deze bijzondere plek is wereldberoemd geworden door de James Bond-film Skyfall, de plek waar schurk Raoul Silva zijn geheimzinnige hoofdkwartier had. Liefhebbers van vervallen ruines en verwaarloosde gebouwen komen hier aan hun trekken tijdens een interessante rondwandeling.

Dag 10: Naar Oita (Beppu)

Een aantal mooie treinreizen van in totaal ruim vier uur brengt ons vandaag door het prachtige landschap van het vulkanische eiland Kyushu naar onze eindbestemming Beppu. Op een (verre) steenworp afstand passeren we de machtige vulkaan Aso. Omdat deze grootste actieve vulkaan van Japan (met een caldera omtrek van 120 kilometer!) vrijwel nooit toegankelijk is voor toeristen vanwege dreigend uitbarstingsgevaar, laten we deze berg letterlijk en figuurlijk links van ons liggen. Vanaf het treinstation van Beppu is het slechts een korte wandeling naar ons hotel. In de buurt zijn voldoende eetgelegenheden en in het nabijgelegen You-Me Town winkelcentrum zijn een aantal fastfoodzaken en een grote supermarkt. De grote attractie van Beppu zijn uiteraard de welbekende hellen die we morgen uitgebreid gaan verkennen. Het blijft elke keer weer een fantastisch gezicht om alle stoomwolken te zien op de omliggende berghellingen, waar dagelijks meer dan 100 miljoen liter heet water wordt opgepompt.

Dag 11: Beppu

De makkelijkste manier om de mooiste hellen te bereiken is door een openbare bus naar het hoogste punt van de berg te nemen en dan al wandelend weer af te dalen. Er zijn maar liefst acht hellendistricten, waarvan er enkele zo kokend heet zijn dat je er levend zou verbranden als je deze zou betreden. In de recent uitgebrachte film ‘Nagasaki’ is te zien dat dit kokende water in het verleden ook werd gebruikt als efficient martelwerktuig. Uiteraard zijn er ook enkele onsen (heet waterpoelen) die wat prettiger zijn om te betreden, varierend van borrelende grijze modder tot kristalhelder blauw water. De reisleider heeft ze in de loop der jaren allemaal bezocht en geeft ter plekke uitleg welke het meest attractief zijn en wat je allemaal nodig hebt om optimaal te genieten van deze typisch Japanse lichamelijke en geestelijke ontspanning.

Ook kan je op een aantal plaatsen eten kopen dat bereid is op de hete stoom van deze vulkanische bronnen. Dat deze snacks daardoor een ietwat ander kleurtje gekregen hebben en een bijzondere zwavel geur hebben mag de pret niet drukken. Het smaakt meer dan prima en schijnt ook nog eens super gezond te zijn. Wie geniet van deze manier van koken kan zelfs een heuse ‘Hell Steaming Workshop’ volgen waarbij je alle trucjes leert van deze bijzondere vorm van eten. Ook kan je een bezoek brengen aan de Kannawa hellen, waar in de loop der jaren een soort seksmuseum is ontstaan met ’erotische houtblokken’ en met door de natuur en mensenhand gevormde sculpturen van genitaliën.

Wie geen zin heeft in deze ‘bergwandeling’, kan zich verheugen op het zandbad aan de kustlijn of baden in het wat chiquere Takegawara badhuis. Tevens heb je de mogelijkheid om op eigen houtje af te reizen naar de Usuki boeddha’s. Deze in de kliffen in zachte steen gekerfde eeuwenoude beelden dateren uit de Heian-en Kamakura-periode. Avontuurlijke geschiedkundigen kunnen een bezoek brengen aan het eiland Kuroshima waar in het jaar 1600 de eerste boot uit Nederland aan wal kwam. Er is een monument op het eiland dat herinnert aan de Nederlandse boot, evenals een piepklein museumpje. Ook de apenkolonie in Beppu (met ruim duizend makaken) en een aquarium met zeedieren zijn te bezoeken op deze vrije dag.

Dag 12: Naar Shikoku (Ozu)

Een veerbootrit van circa drie uur brengt ons vandaag van het (relatief) drukke Japan naar een van de minst bezochte gebieden: Shikoku. Dat dit het tempeleiland bij uitstek is, ontdek je al snel. Vanuit de havenstad Yawatahama reizen we per trein naar Ozu, onze comfortabele thuisbasis voor de komende twee dagen. Het gerestaureerde kasteel van Ozu is de onbetwiste blikvanger van dit 50.000 zielen tellende historische stadje. Ook is het leuk om te dwalen door de pittoreske straten van het centrum, daterend uit de Edo-periode. Hoog boven de oevers van de Hijikawa rivier ligt –wat ons betreft- een van de meest bijzondere architectonische gebouwen van Shikoku: Garyu Sanso. Deze iets meer dan een eeuw oude villa werd in vier jaar tijd gebouwd door 9.000 arbeiders. Ondanks deze massale toestroom van werkers blinkt het gebouw uit in subtiele details en een fascinerende tuin. Tevens is het heerlijk om gewoon te relaxen langs de rivier en zijn groene omgeving.

Dag 13: Ozu

Vandaag is het mogelijk om met de trein een bezoek te brengen aan het nabij gelegen historische plaatsje Uchiko, een architectonisch fraai dorpje met oude Japanse huizen en enkele musea. Ook is er hier een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater te vinden. Een half uur verder met de trein ligt Matsuyama, een stad met vele bezienswaardigheden, waaronder een van de mooiste kastelen van Japan, het badhuis van de keizer en enkele interessante musea. Wandelaars kunnen vandaag ook een mooie wandeling maken over de ‘88 tempels route’, Japan’s meest lange (1400 km) en geliefde pelgrimage. Reisleider Theo deelt ter plekke graag alle details met je toen hij zelf deze inspirerende route heeft afgelegd.

Dag 14: Naar Kochi

Op ons lange traject van vandaag is de JR pas niet geldig, waardoor we losse kaartjes dienen te kopen -voor onze rekening uiteraard- van verschillende treinen. De prachtige route door de bergen maakt dit ongemak echter meer dan goed. Zorg dat je een plekje bij het raam bemachtigd hebt en je camera opgeladen is, zodat je vandaag volop kunt genieten van prachtige vergezichten en tijdloze panorama’s. Na verschillende keren overgestapt te zijn, arriveren we laat in de middag in Kochi.

Dag 15: Kochi

Ooit was dit de meest onherbergzame plek van Japan waar velen naar toevluchten die niet gevonden wilden worden. Anno nu is deze omgeving een droomlocatie voor natuurliefhebbers en op zee kan je een tocht maken om walvissen te spotten. De botanische tuin en het centraal gelegen kasteel zijn slechts enkele van de te bezoeken mogelijkheden. Ook de op 50 km afstand gelegen spectaculaire Iya vallei, met zijn vele bossen en diepe ravijnen, is te bereizen met trein en leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten.

Dag 16: Naar Takamatsu

Wie gisteren geen uitgebreid bezoek heeft gebracht aan de prachtige Iya vallei, kan vandaag genieten van een schitterende treinreis door dit mooie geschenk van Moeder Natuur. Snel gaat het niet, maar genieten doe je des te meer van deze veredelde tramrit. Eenmaal in de levendige havenstad Takamatsu begeven we ons al snel (optioneel) naar de grootste tuin van Japan: de Ritsurin-koen. Al meer dan 400 jaar vermaakt deze groene oase de locals en alle bezoekers van buitenaf. In deze ruim opgezette tuin vind je een prachtige mix van meren, bomen, kanalen, bruggen en kunstmatig gemaakte eilanden. Hier kan je makkelijk enkele dagen doorbrengen zonder je een moment te vervelen. Ook zijn er her en der verspreid enkele musea en traditionele theehuizen te vinden. Wie liever niet gebonden zit aan een park, Takamatsu is een vlakke stad en daardoor ideaal om met een tweewieler te verkennen.

Dag 17: Takamatsu (kunsteiland Naoshima)

Alhoewel Takamatsu zelf genoeg te bieden heeft qua bezienswaardigheden, zou je er vandaag ook voor kunnen kiezen om (optioneel) af te reizen naar het kunsteiland Naoshima. Een veerboot bengt je naar dit fotogenieke eiland dat voor de helft bestaat uit moderne sculpturen, kleine vissersdorpen, fraaie musea en interessante gebouwen. Het kunsteiland is vooral een grote aubade aan architect Tadao Ando. Van de ruim 200 gebouwen die deze geweldenaar heeft ontworpen, staan er enkele op dit eiland. Ook de overvloedig aanwezige kunst –in de musea en daarbuiten- is om van te watertanden, met onder meer werken van Claude Monet, James Turrell, Walter De Maria, Lee Ufant en Yayoi Kusama. Ter plaatse kun je kiezen om alles te verkennen met de goedkope Hop on Hop off bus of met de (elektrische) fiets. Naoshima biedt genoeg cultureel vermaak en natuurschoon om de hele dag door te brengen.

Dag 18: Naar Nara e.o.

Vandaag reizen we met een aantal treinen naar het prachtige gebied ten zuiden van Nara, de voormalige eerste hoofdstad van het Japanse rijk. Deze streek wordt door veel Japanners gezien als het gebied waar Japan is ontstaan. Behalve een schitterende natuur vind je hier ook nog vele historische overblijfselen, zoals de befaamde grafheuvels. In de buurt van Asuka overnachten we in een minshuku of ryokan, beide zijn echte Japanse overnachtingsmogelijkheden. Vandaag en morgen zal je –afhankelijk van de beschikbaarheid- je kamer en toilet/douche dienen te delen met andere deelnemers aan deze reis. Dit (tijdelijke) gebrek aan privacy wordt ruimschoots goedgemaakt door de warme ontvangst en de traditionele inrichting van deze guesthouses. Ook zijn we vandaag en morgen ‘verplicht’ om het ontbijt en diner te nuttigen in deze minshuku/ryokan (per dag €35 extra p.p.), maar ook dit is absoluut geen straf.

Dag 19: Nara e.o.

In de ochtend maken we een (optionele) ontspannen fietstocht in deze historische omgeving. Eeuwenoude grafheuvels, onbekende tempels en een authentieke plattelandsomgeving vormen het levende decor waar we doorheen fietsen. Later op de dag pakken we de trein naar het in de buurt gelegen Gyokuzo-in, een duizend jaar oud klooster waar we zullen overnachten in een spirituele omgeving. Overdag is het hier een komen en gaan van bezoekers, na sluitingstijd verandert deze ruim opgezette, mystieke plek in een oase van rust. Zorg dat je niet al te laat gaat slapen, want om 05:00 uur dien je alweer klaar te staan voor de (optionele) vuur- en Daihanna ceremonie. Zonder al te veel details vooraf te verklappen, verzekeren wij je nu al dat dit een van de hoogtepunten van je reis zal zijn.

Dag 20: Naar Kyoto

Vandaag reizen we met bus en trein naar de oude hoofdstad Nara, nadat je eerder al het district Nara uitgebreid hebt bekeken. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud. Tevens maken we in dit kleine stadje kennis met bedelende herten die er alles aan doen om hun honger te stillen. Het centrum van Nara is relatief klein waardoor alles goed te voet af te leggen is. Laat in de middag verlaten we Nara en reizen met de trein naar de mooiste stad van Japan.

Dag 21 & 22: Kyoto

De komende twee dagen staan geheel in het teken van deze prachtige stad die meer dan 2300 (!) tempels, heiligdommen en andere bezienswaardigheden herbergt. De reisleider kent de stad op zijn duimpje en zal alle mogelijkheden uitgebreid bespreken. Zo kunnen we een bezoek brengen aan het Nijo-jo Paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Leyasu, Ginkaku-ji (Zilveren Tempel), Kinkaku-ji (Gouden Tempel), Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) en de Sanjusangen-do (1000 Boeddha’s). Het exacte programma bepalen we ter plekke.

Een absolute aanrader is een wandeling door de oostelijke kant van Kyoto. In de geishawijk Gion en de theepotwijk, met overal houten huizen en traditionele winkels, snuiven we de geur op van deze sfeervolle buurt. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen. Toeristen kunnen zich –net als die duizenden andere bezoekers uit de omringende landen van Japan- laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen in deze eeuwenoude omgeving, het zilveren paviljoen, met een prachtige zentuin. Ook bestaat de mogelijkheid om deze route (gedeeltelijk) met de fiets af te leggen. Iets verder zuidelijk ligt de shintoshrijn Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii's. De sfeervolle wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos is eveneens een aanrader. Hier kunnen we een fraaie fietstocht maken langs de rivier. Liefhebbers van moderne architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. Kortom: we komen tijd te kort in dit levendige sprookjesboek.

Dag 23: Naar huis

Vandaag nemen we al vroeg de trein naar de luchthaven. Op Kansai Airport in Osaka zal Theo Leerintveld, je Nederlandse reisleider, afscheid van je nemen of met je mee vliegen naar zijn volgende bestemming. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat je tegen deze tijd van deze rondreis ‘Japan Klassiek & Natuur’ optimaal hebt genoten.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 3595 (eenpersoonskamer toeslag: € 445)

Vertrekdatum: 23 september 2020 (€ 3595) en 14 oktober 2021 (€ 3695)

Inbegrepen:

* Rechtstreekse vlucht van Amsterdam met KLM (N-klasse, ter waarde van € 750), andere tickets hebben meerprijs

* Luchthavenbelasting

* JR Treinpas 3 weken

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* Handbagage

Niet-inbegrepen:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Calamiteitenfonds (€2,50)

* Maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies (download onderaan deze 'praktische informatie' het xl bestand met alle extra prijzen van deze reis)

* Ruimbagage (€80 per koffer bij KLM)

Accommodatie:

Over het algemeen overachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, zitbad met douche, meestal driesterrenhotels. U kunt kiezen voor een twin, double, single, roken of niet-roken, mits beschikbaar. Maakt u geen keuze, dan wordt u standaard ingedeeld in een niet-rokerskamer, mits beschikbaar. Af en toe overnachten we in een minshuku of een ryokan, waarbij we het sanitair en de per sekse gescheiden badkamer delen met andere gasten. Hier slapen we op Japanse wijze op een futon, dunne matrassen op een tatami-mat. Er zijn  vrijwel altijd voldoende futons in voorraad om en stapeltje te maken. Voor wie per se niet op deze manier wil overnachten, kan dit aangeven bij de boeking. Wij zullen er dan alles aan doen om een hotel met westerse bedden te vinden, uiteraard zijn alle meerkosten (incl. vervoer) voor rekening van de desbetreffende deelnemer aan deze reis. Aangezien wij voornamelijk met de trein reizen, liggen de meeste hotels op wandelafstand van het station, maar heel af en toe nemen we een taxi als de afstand niet te belopen is met koffers. Dan is de rekening uiteraard voor Grensloos Genieten. Wie sowieso vanaf het station een taxi wil nemen, kan dit doen voor eigen rekening. Deze kosten bedragen meestal tussen de € 5 en € 13 euro. Vrijwel alle hotels hebben standaard een oplaadbare zaklantaarn, waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. De Japanse badkamers zijn klein van formaat, maar brandschoon met meestal een verwarmde wc-bril en ingebouwde bidet. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. Verwacht overigens niet dat veel van het personeel Engels spreekt.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 445 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Ambassade:

Nederlandse ambassade in Japan. 6-3 Shiba Koen 3 Chome, Minato Ku, Tokio 105. Tel. +81 3 5776 5400. Fax. +81 3 5776 5535. Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 12:30 en 13:45 - 17:30 uur.

website: http://japan.nlambassade.org e-mail: tok@minbuza.nl

Belgische ambassade in Japan. Nibancho 5-4, Chiyoda-ku, Tokio 102. Tel. +81 3 3262 0191. Fax. +81 3 3262 0651. Openingstijden: maandag t/m woensdag 9:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:30 uur. Op donderdag en vrijdag 9:30 tot 12:30 en enkel op afspraak in de namiddag. website www.diplomatie.be/tokyonl/default.asp e-mail: tokyo@diplobel.fed.be

Japanse Ambassade in Nederland. Tobias Asserlaan 2, 2517 KC Den Haag, tel. 070-3469544, fax. 070-3106341. Openingstijden maandag t/m vrijdag 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 uur. Website: www.nl.emb-japan.go.jp/

Japanse ambassade in België. De Meeusplein 5-6, 1000 Brusssel. Tel. 02-513 2340. Fax. 02-513 1556 www.be.emb-japan.co.jp

Bagage:

Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben.

Bij dit vliegticket is overigens alleen handbagage inbegrepen, eventuele ruimbagage kan los bijgeboekt worden, bij KLM bedragen deze kosten € 80 per koffer. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen.Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Vermijd als het even kan grote harde koffers. Deze zijn namelijk minder makkelijk in de bagagerekken van de trein te stapelen. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Op de maart en late oktoberreis kan het op sommige dagen al koud zijn, dus neem zeker ook een setje warme kleding (handschoenen, warme jas, muts) mee. Schrijf op de bagagelabels die u ontvangt uw naam, e-mailadres, mobiel telefoonnummer en de vluchtgegevens. Plak een sticker met uw persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader, tablet en uw treinpas. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.

Douane:

Belastingvrij mag u invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag u tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.

Excursies & treinpas:

Tijdens deze reis hebben we vanaf dag drie de beschikking over onze treinpas en tot op de dag van vertrek zullen we deze (bijna) dagelijks gebruiken. Ben hier heel zuinig op, want bij verlies dient u zelf een nieuwe te kopen. En dat is in Japan helaas enkele honderden euro's duurder dan de kosten (€ 438) die wij in Nederland betaald hebben. Deze treinpas is ook strikt persoonlijk. Heel af en toe is er echter ook een treintraject waar de JR pas niet geldig voor is. Indien dit traject onderweg is naar onze eindbestemming, dan zijn de kosten voor ons. Op alle andere momenten zijn de kosten voor rekening van de deelnemers.

Fooien:

Het geven van fooien in Japan is zeer ongebruikelijk. Uw Nederlandse reisleider daarentegen ziet aan het einde van de rondreis graag een fooi tegemoet. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon.

Geldzaken:

U kunt in (vrijwel) alle overnachtingsplaatsen vlak bij het hotel gebruik maken van een geldautomaat om yen te pinnen. Dit kan in postkantoren en bij filialen van de Citibank. Verreweg het makkelijkste is om te pinnen in filialen van de supermarktketen 7-Eleven. Hier worden vrijwel alle Nederlandse bankkaarten geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaalt u enkele euro's. Het maximale bedrag pinnen is daarom een goede aanrader. Inmiddels kan je ook pinnen bij een aantal supermarkten van Family Mart. De wisselkoers voor contant geld is iets lager en helaas zijn er ook weinig plekken waar je dit kan wisselen. Naast een bankkaart is het handig om een creditcard mee te nemen, al worden deze niet overal geaccepteerd. Als je uit gaat eten is het altijd verstandig om in Japan voldoende cash geld op zak te hebben. Wel kan je de creditcard gebruiken voor betalingen in de meeste supermarkten, hier zijn overigens ook meestal je gewone bankkaarten gewoon werkzaam. Bewaar het geld altijd op uw lichaam en niet in uw handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag uw waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopen en zet die als bijlage in uw mailaccount) en uw geld altijd gespreid bij u. Japan is overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor. Zorg ervoor dat u voordat de reis begint al het gebruik van pinpassen op 'Azie' en/of de 'Wereld' hebt gezet. Dit is tegenwoordig heel makkelijk te doen via de apps van de desbetreffende banken.

Het is niet nodig om vooraf  in Nederland yen's te kopen. Op het vliegveld van Osaka is ons eerste gezamenlijke 'pinmoment'. De Japanse munteenheid is de yen. Er zijn muntjes van 1,5 10, 50, 100 en 500 yen. Biljetten zijn er van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen. Een handige truc is om twee nullen van het bedrag af te halen, en dan circa 20% er af te halen. Dus een biljet van 1000 yen, min twee nullen is 10, en dan nog eens 20% eraf is 10 minus 2 = 8. Dus als je een souvenir van 1000 yen wilt kopen kost het omgerekend iets minder dan 8 euro.  

Het BTW-tarief is momenteel 8%. Dat krijgt u als buitenlander vanaf een bepaald bedrag - bijvoorbeeld bij de aankoop van elektronica- ter plekke cash terug, maar alleen bij winkels die dat in het servicepakket hebben. En dat zijn er helaas weinig. De anderen die hun BTW terug willen claimen  kunnen dit doen op de luchthaven, maar besef dat de rijen lang zijn en dat er relatief weinig tijd hiervoor ingeruimd is.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in Japan niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standard is extreem hoog en medische faciliteiten behoren tot de beste ter wereld, maar kunnen erg duur zin. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte vane en eventueel ziektebeeld dat bij u kan ontstaan, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren.Indien u dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in Japan verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dient u normaal fit te zijn. 

Japan & Japanners

'Geen rommel op straat' is een van de eerste opmerkingen die buitenlanders bij aankomst in Japan maken. Appartementen, treinen, wegdek en zelfs de stoepranden zijn allemaal van uitzonderlijk goede kwaliteit. Japan is vooral groen en bezaaid met heuvels en bergen. Op Nagasaki na zijn de steden die u bezoekt veelal zo plat als een ouderwets dubbeltje. Bezienswaardigheden, zoals tempels, kunnen op een verhoging liggen en dan zijn er trappen.

Voor buitenlandse toeristen zijn overal informatieborden, bijvoorbeeld bij metrostations, maar ook bij tramhaltes. Wegwijzers met Engelstalige teksten leiden de toerist overal de weg. Op elk bord wordt de afstand in meters tot een bezienswaardigheid aangegeven, altijd tot op maximaal tien meter precies. Hotels en een dicht netwerk van toeristeninformatiecentra hebben gratis plattegronden, brochures en folders, een feest voor elke buitenlandse toerist. 

De Japanners zijn erg servicegericht, uiterst behulpzaam en bijzonder vriendelijk tegenover buitenlandse toeristen. Hun hoffelijkheid is legendarisch. Japanners zijn verder uiterst minutieus. Niet iedereen spreekt Engels, maar als u ze om informatie vraagt, zullen ze hun best doen u te begrijpen. Buschauffeurs, trein- en hotelpersoneel zijn eveneens bijzonder attent. Het is voor een Japanner bij een ontmoeting en afscheid gebruikelijk om even het hoofd te buigen. U zult het overal te zien krijgen; in winkels, hotels en waar u ook kijkt.

Kleding:

Laat uw exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, op de boot, bij frisse ochten­den of avonden. Op de maart- en (late) oktoberreis kan het koud zijn. Neem dan voldoende warme kleding mee, evenals een warme jas, muts en handschoenen. In oktober kan het ’s morgensvroeg en ’s avonds afkoelen.

Klimaat

De combinatie van het bergachtige landschap en de lengte van het land zorgt voor een complex klimaat. Van half juni tot augustus wordt Japan beïnvloed door warme vochtige luchtstromen van de Stille Oceaan. Eind juni en begin juli valt de meeste regen. Soms bestaat er in de kustregio’s kans op tyfonen. De lente en herfst zijn mild met meestal heldere dagen en vrij weinig regen. Van half maart tot diep in april is het bloesemtijd, afhankelijk van waar u zich dan bevindt. De hoeveelheid bloesem is verder afhankelijk van het weer. Japan behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld.

Koopjes

Wat in de winkels opvalt, is dat veel produkten op een opvallend aantrekkelijke wijze zijn opgesteld. Afdingen doet men normaal gesproken niet, behalve zo mogelijk in de elek­tronicawinkels.

Kosten

Op de reis bent u gemiddeld ongeveer 350 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Als u de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zult u merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leuke en goedkopere restaurants. Onderaan deze pagina (maar boven de foto's) is het mogelijk om een xl-bestand te downloaded met daarin de extra prijzen van deze reis.

Maaltijden in Japan zijn er meestal gemiddeld vanaf ¥500 (simpele kerrie-rijst of noedelsoep) tot ¥2500 (2-gangen maaltijd) per persoon, maar vaak eet u voor niet meer dan tien euro per persoon, exclusief de drank. In restaurants wordt echter altijd een paar keer een gratis glas water geserveerd, waar veel van onze gasten gebruik van maken. In de supermarkten zijn goedkope kant-en-klaar maaltijden te koop voor gemiddeld ¥600-¥700, die ter plekke opgewarmd kunnen worden. Sushi-maaltijden zijn er ook volop te krijgen. Prijzen hiervoor variëren van ¥300 tot meer dan ¥1000. Eetstokjes worden altijd gratis erbij geleverd. De supermarkten hebben ook veel keus om een eigen westers ontbijt samen te stellen.

Een biertje in een restaurant kost standaard ongeveer ¥500, normaal gesproken geserveerd in halve literflessen met 5% alcohol. Koffie kost ongeveer ¥270 tot ¥400.

De toegangsprijzen voor bezienswaardigheden zijn gemiddeld ¥500 tot ¥600 per bezienswaardigheid.

Enkele voorbeelden: Sanjusangendo tempel (Kyoto) ¥600, Gouden Paviljoen (Kyoto) ¥500, Nijo

kasteel (Kyoto) ¥600, Todaiji (Nara) ¥500, Itsukushima schrijn (Miyajima) ¥300, Dejima (Nagasaki)

¥500, Glover Garden (Nagasaki) ¥610 (vanaf 15 personen ¥510), Atoombommuseum (Hiroshima)

slechts ¥50. Voor kinderen tot die op de middelbare school zijn er normaal gesproken kortingen.

De schitterende Daishotempel op het eiland Miyajima is gratis toegankelijk. Ook diverse andere tempels zijn gratis en zeker niet minder mooi. De prachtige Shukkei-en tuin in Hiroshima is gratis toegankelijk voor 65-plussers en anders kost het ¥260. 

Een tramrit kost meestal standaard ¥160, busritten vaak ¥230. In Nagasaki kost een trampas voor een hele dag ¥500, in Kyoto kost eenzelfde buspas ¥500. Dankzij uw JR-treinpas kunt u 21 dagen gratis treinen door Japan. 

 

Maaltijden:

Aangezien het ontbijt niet inbegrepen is in deze reis en het daarnaast super makkelijk is om een ontbijt te kopen in de zogenaamde convenience -stores (mini-supermarkten), kan je eventueel een plat plastic bord en bestek meenemen. Schone drinkbekers en glazen zijn in de hotels aanwezig. Bij elke kant-en-klare maaltijd in de supermarkt krijg je ook altijd eetstokjes mee. Daarnaast kan je in elke supermarkt (en vele hotels ook) je eten laten warm maken in een magnetron.

Openingstijden

Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Supermarkten, als die van FamilyMart, Lawson en 7-Eleven, zijn 24 uur per dag open. Drank en voedsel zijn dus altijd te koop, ook vlak bij uw hotel. Op straat, maar ook in de hotels, staan overal drankautomaten. Die zijn 24 uur per dag werkzaam.

Banken zijn open van 09:00-15:00 uur. U zult er echter wellicht geen gebruik van hoeven te maken. Niet alle geldautomaten zijn altijd 24 uur per dag te bedienen, maar maakt u zich daarover niet ongerust. De reisleider meldt u waar en wanneer u kunt pinnen. Meestal is er altijd een fast food filiaal, zoals McDonalds, in de buurt die 24 uur per dag open is.

Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Hoofdpostkantoren blijven door de week open tot 19:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur en op zondag en nationale feestdagen van 09:00 tot 12:30 uur.

Voor restaurants gelden verschillende openingstijden. Vele gaan na de lunch enkele uren dicht. Japan heeft veel lunchrooms waar je westers kan ontbijten. Deze gaan om 06:30-07:00 uur open. Filialen van Starbucks openen om 07:00 of 07:30 uur en sluiten meestal om 23:00 uur.

Ontbijten

In alle hotels kunt u op eigen kosten ontbijten in de ontbijtzaal, behalve in Kyoto. Een ontbijt kost meestal ongeveer ¥700. Direct onder ons hotel in Kyoto is een filiaal van Starbucks waar u ook westerse broodjes kunt krijgen. Vlak in de buurt zijn enkele minisupermarkten en direct tegenover het hotel zijn drie bakkers. Op de dag van vertrek naar Matsuyama kunt u desgewenst westers ontbijten in de bootterminal. In diverse steden is er vlak bij ons hotel een lunchroom waar u eveneens westers kunt ontbijten en koffie kunt drinken. In de buurtwinkels, die altijd vlak bij het hotel te vinden zijn, kunt u eventueel belegde sandwiches krijgen en andere lekkernijen om zelf een ontbijt mee samen te stellen. Er is altijd iets van uw gading te vinden.

Paspoort

Voor een verblijf in Japan dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Het hoeft niet tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, zoals in de meeste andere landen.

Postzegels

Een postzegel op een ansichtkaart naar West-Europa kost ¥70. Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding

De Nederlandse reisleider Theo Leerintveld kent de weg en is uw vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal u wijzen waar de supermarkten zijn, waar u kunt pinnen en eten, welke trams u kunt nemen en waar de metrostations zijn. U bent in veilige handen. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet.

Wie er liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken. Op vrijwel alle treinreizen zijn de zitplaatsen van te voren gereserveerd. Op sommige trajecten is dat echter niet mogelijk. Dankzij onze JR-treinpas is het altijd mogelijk mogelijk om op eigen gelegenheid een andere trein te nemen. Reserveringen hiervoor zijn gratis.

Telefoon

Mobiele UMTS-telefoons met 3G-connectie 2100 MHz en 3G/CDMA2000 800 MHz en een abonnement in Nederland of België zijn te gebruiken in Japan, evenals die met 4G-connectie. Anders kunt u bij aankomst op het vliegveld in Osaka een sim-kaart kopen of koop een telefoonkaart en bel via kaarttelefoons naar het buitenland. Vanuit de meeste hotelkamers kunt u eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is te skypen of the Whats-appen. Mocht u niet weten hoe dat te doen, laat u dat dan voor vertrek uitleggen.

Toeristische informatie

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijgt u bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor u in alle plaatsen een gratis plattegrond en zonodig metro- en busgegevens, alsook andere toeristische informatie. Als u alle uitgedeelde gratis schriftelijke informatie die betrekking heeft op deze rondreis bewaart, heeft u meer dan een kilo extra bagage.

Tijdsverschil:

In de zomertijd is het verschil met Nederland zeven uur.

Veiligheid

Japan staat bekend om zijn eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. U dient dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te nemen wat uw bagage betreft. Als u spullen kwijtraakt, is er een gerede kans dat ze bij de plaatselijke politie worden afgegeven of dat ze nog op de plek liggen waar u ze heeft achtergelaten.

Voedsel

De hygiëne in de restaurants behoort tot de hoogste ter wereld. Japanners eten veel rijst, vis en schelpdieren, maar weinig groente. Er zijn ook diverse Chinese restaurants en u kunt in diverse plaatsen ook bij de Italiaan terecht. Erg leuk is een bezoek aan een sushi-restaurant. Er zijn er met een lopende band, maar ook waar u van het menu kunt kiezen. Populair is tempura. Hiervoor worden diverse soorten ingrediënten in een beslag gedoopt en kort gefrituurd. Wasabi is de bekendste specerij. Het is scherp, maar de scherpe smaak blijft niet ‘hangen’, zoals bij pepers. Sahimi bestaat uit verse, rauwe vis die in dunne schijfjes gesneden is. Okonomiyaki lijkt qua vorm op een heel dikke pannenkoek, maar het wordt ook wel de ‘Japanse pizza’ genoemd. Yakitori zijn spiesjes vlees die boven houtskool zijn klaargemaakt. Op tafel staat altijd soyasaus om uw eten te kruiden. Talrijke restaurants zijn gespecialiseerd in goedkope miso- en noedelsoepen. Een bekende soep in Nagasaki is champon, een hartig gerecht van noedels in een bouillon van varkensvlees, gevuld met groente, varkensspek, garnalen, inktvis en sint-jacobsschelpen. Het aanbod is nog veel groter. Veel restaurants hebben menukaarten met foto's. Daarnaast zijn er veel restaurants die in de etalage plastic voorbeeld gerechten presenteren. Ook zijn er restaurants met Engelstalige menu's.

Visum

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in Japan geen visum nodig voor een verblijf korter dan drie maanden.

Voltage

Het voltage is 100 Volt. Voor stekkers wordt het A-model gebruikt. Het bestaat uit twee platte plaatjes met een rond gat in elk plaatje. U heeft dus een universele stekkerdoos nodig of een verloopstekker.

Vervoer:

Vrijwel de gehele reis, reizen we met de trein. Voor de treinreizen krijgt u van ons een JR-treinpas die 21 aaneengesloten dagen bruikbaar is. Van de supersnelle Shinkansen tot lokale boemeltreintjes. De treinen zijn luxueus, brandschoon en meestal niet druk. In de lange afstandstreinen kunt u de rugleuning verstellen.Deze stoelen bevatten verder een uitklaptafeltje, ideaal om uw maaltijd aan op te eten of uw drankje op te zetten.

In treinen komt soms een karretje langs met drank, maaltijden en snacks. Een kop koffie (eventueel met melk en suiker) kost meestal tussen de ¥270 en ¥310. De treinen vertrekken stipt op tijd. Op de perrons staat aangegeven waar tot op de centimeter de deuropeningen van de treinstellen halt houden. Het treinpersoneel is bijzonder vriendelijk en erg servicegericht. In de trein kan de bagage normaliter in een bagagerek boven uw zitstoel gelegd worden. In sommige treinen zijn er bagagerekken aan het uiteinde van het treinstel. Achterin de treinstellen is meestal ook plaats voor een deel van de bagage. Voor mobiel telefoonverkeer in de trein zijn aparte belhokken ingericht, zodat u nooit overlast heeft van bellende passagiers. Het is bij het treinvervoer handig een mobiele telefoon op zak te hebben als u om een of andere reden de trein mist of – nog niet eerder voorgekomen – te laat bent met uitstappen. Als u wilt, kunt u voor een schappelijke prijs uw grote bagage door een expresdienst naar het volgende hotel laten vervoeren.

Op alle trajecten waar we onderweg zijn naar onze eindbestemming van die dag, zijn de kosten voor Grensloos Genieten. Op alle andere momenten en met alle uitstapjes, zijn de kosten voor de reizigers zelf. Uiteraard zal de reisleider dit telkens vooraf communiceren. De treinen in Japan rijden punctueel op tijd, dus als je tien seconden te laat bent is de trein al weg. Aangezien je zelf een treinpas hebt, kan je altijd een trein later nemen. De groep zal echter niet op je wachten. Neme in zo'n geval even telefonisch contact op met de reisleider (Theo Leerintveld: +31653799146) zodat je een trein later kunt nemen en later die dag weer bij de groep aansluit. Het overgrote merendeel van onze hotels zijn op loopafstand van het station, dus zorg dat je een makkelijke tas (en geen zware) bij je hebt. Eventuele taxi's zijn voor eigen rekening, of de reisleider moet bepalen dat de afstand te ver is. Heel af en toe zullen we een bus nemen naar onze bestemming. Als dit een excursie is, dan zijn de kosten voor rekening van de deelnemers. Als het een bus is naar ons hotel, dan zijn de kosten voor Grensloos Genieten.

 

Wasgoed

In sommige hotels, zoals in Kyoto, kunt u uw wasgoed afgeven bij de hotelreceptie. In de meeste hotels kunt u uw wasgoed zelf wassen in gereedstaande wasmachines. Drogers staan er ook. Normaliter wordt het wasmiddel automatisch toegevoegd. U betaalt met geldmuntjes van ¥100 die u in de wasmachine en droger stopt. De kosten bedragen ¥300-¥400 en ¥200 voor het gebruik van een droger. In principe zijn de wasmachines 24 uur per dag bedienbaar. Als u uw wasgoed door het hotel laat wassen, vraag dan vooraf naar de prijzen. Meestal ligt echter in de bureaulade van uw hotelkamer een prijslijst.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kan zetten op je kamer.

Wi-fi

Op redelijk wat plekken in Japan kan je tegenwoordig gratis internetten. Wel dien je je vaak vooraf (eenmalig) te registreren met je email en naam. De meeste winkels, supermarkten, stations en een aantal restaurants hebben gratis WiFi, maar reken hier niet standaard op. Als je echt vaak online dient te zijn is het wellicht handig als je op de luchthaven een plaatselijke simkaart koopt en/of een eigen wifi-zender huurt voor je gehele vakantie. Die kan je dan voor je terugreis weer afgeven op het vliegveld. In alle hotelkamers is gratis wi-fi. Hier en daar kan bij de hotelreceptie een laptop gehuurd worden voor ¥1000 per dag. Soms heeft een hotel een gratis te gebruiken laptop of pc voor zijn gasten in de lobby staan. In de steden is er ook op straat gratis wi-fi, check bijvoorbeeld Travel Japan Wi-Fi en download de app vooraf aan je vertrek. Deze service telt in Japan meer dan 200.000 hotspots. De stad Kyoto en directe omgeving hebben een eigen gratis wi-fi service met hotspots bij vooral bushaltes. Ook andere steden hebben deze service. De reisleider heeft de details.

Ten slotte

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvangt u de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kunt u op uw KLM-vlucht online inchecken. Op de dag van vertrek dient u twee uur vantevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Wij hopen dat wij u voldoende hebben geïnformeerd. Indien u vragen heeft, kunt u ons elke dag van de  week per email of WhatsApp bereiken.

 

ALLE EXTRA KOSTEN JAPAN KLASSIEK/NATUUR
139 downloads
De omgeving van Nara is prachtig
De omgeving van Nara is prachtig
In het gebied rond Asuka maken we een mooie fietstocht
In het gebied rond Asuka maken we een mooie fietstocht
Geniet van de rust in het gebied ten zuiden van Nara
Geniet van de rust in het gebied ten zuiden van Nara
Asuka is nog niet ontdekt door het massatoerisme
Asuka is nog niet ontdekt door het massatoerisme
De Daihannya ceremonie in de Gyokuzoin_Chogosonshiji tempel is een must see!
De Daihannya ceremonie in de Gyokuzoin_Chogosonshiji tempel is een must see!
Ook de vuur ceremonie is een 'once-in-a-lifetime- ervaring
Ook de vuur ceremonie is een 'once-in-a-lifetime- ervaring
De kamers in het klooster zijn eenvoudig ingericht
De kamers in het klooster zijn eenvoudig ingericht
De bloesemperiode is een mooie tijd om Japan te bezoeken
De bloesemperiode is een mooie tijd om Japan te bezoeken
De kabelbaan brengt je in Onomichi naar een prachtig uitkijkpunt
De kabelbaan brengt je in Onomichi naar een prachtig uitkijkpunt
In de sakura periode is Japan nog mooier
In de sakura periode is Japan nog mooier
In de verte zie je de bruggen van onze fietsroute
In de verte zie je de bruggen van onze fietsroute
Niet alleen de Japanners zijn gek van de bloesem
Niet alleen de Japanners zijn gek van de bloesem

Ondanks dat bovenstaande foto's aan duidelijkheid niets te wensen over laten, hebben we onderstaand nog enkele mooie video's van Japan geselecteerd die je nog meer van Japan laten zien. Geniet ze!