HOME » DOWNLOAD TEKST BALTISCHE STATEN VOOR PRINTER

BALTISCHE STATEN - COMPLEET DAGPROGRAMMA

Deze reis heeft momenteel nog plaatsen beschikbaar voor 14 juli 2020 en 20 augustus 2020. Beide reizen hebben inmiddels al voldoende deelnemers en hebben daardoor al gegarandeerde vertrekdata.

Ietwat verstopt in een uithoek van Europa liggen de Baltische Staten, drie totaal verschillende landen met elk een boeiende historie en een totaal verschillende cultuur. Wie de moeite neemt om Estland, Letland en Litouwen met een bezoek te vereren, zal met een voldaan gevoel huiswaarts keren. De ervaren reisleider Theo Leerintveld neemt zijn groep in deze tweeweekse reis mee langs alle welbekende bezienswaardigheden van de hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius. In Estland verblijven we daarnaast in het gezellige universiteitsstadje Tartu en in Letland bezoeken we Sigulda dat in het hart ligt van het grootste Nationale Park van de Baltische Staten. Ook bezoeken we de unieke landtong van Kuurland en de fascinerende Litouwse plaatsen Klapeida en Kaunas. In tegenstelling tot veel andere reisorganisaties heb je tijdens deze reis meer dan voldoende tijd om de rijke geschiedenis van deze drie landen tot je te nemen.

 

Dag 1 - Naar Tallinn (Estland)

Vlucht naar keuze vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel naar Tallinn. Na het inchecken bespreken we gezamenlijk het programma voor de komende twee weken, krijg je tal van tips & wetenswaardigheden van de reisleider en –als de tijd het toelaat- verkennen we ook nog even de omgeving van het hotel.

Dag 2: - Tallinn

Na het smakelijke ontbijt wandelen we naar de sfeervolle oude binnenstad, waarbij we vele pittoreske bezienswaardigheden passeren. Van de twee kilometer lange stadsmuren tot aan de vele kerken en musea. Deze voormalige Hanzestad is eigenlijk een groot openluchtmuseum van statige koopmanspanden, pakhuizen, 25 torens en andere historische gebouwen. De reisleider neemt je mee van het ene hoogtepunt naar het andere. Uiteraard bezoeken we ook een van de vele sfeervolle cafes waar Tallinn zo bekend om staat. Vanaf de stadsmuren - die je later op eigen gelegenheid kunt beklimmen- heb je een fraai uitzicht over de benedenstad en Toompea, de circa 50 meter hoger gelegen Domberg. Hier woonde eeuwenlang de adel en de geestelijkheid, nu is deze grote stenen puist het geestelijke en politieke centrum van de stad. Hier vind je veel ambassades en de majestueuze Toomkirik, de belangrijkste lutherse kerk van Estland en een drietal prachtige uitzichtspunten over deze prachtige stad.

Ook ligt hier de imposante Alexander Nevski-kathedraal. Dit is het belangrijkste godshuis van de vele Russische-orthodoxe gelovigen die Estland ook als hun thuisland zien. De uivormige torenspitsen domineren de skyline van deze levende sprookjesstad waar geen bezoeker zich ooit zal vervelen. Het grootste, mooiste en meest populaire park van Talinn is al sinds 1721 Kadriorg(‘het park van de tsaar’), waar het belangrijkste museum (KUMU) van het land staat en waar het extravagante, barokke Kadriorgpaleis tevens een aanrader is.

Dag 3: -Tallinn

Vandaag is een vrije dag waarop iedereen op eigen houtje het op een schiereiland gelegen Tallinn verder kan verkennen. Dit kan bijvoorbeeld door een van de vele interessante musea te bezoeken, al zal de reisleider ter plekke een voorstel doen voor een optionele excursie.

Dag 4: Naar Tartu (via Lahemaa NP)

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van het romantische Tallinn, maar al snel mogen we ons vergapen aan de schoonheid en rust van het aan de kust gelegen Lahemaa Nationaal Park. Met onze eigen bus rijden we in nog geen uurtje over de E20, de belangrijkste verkeersader van dit dunbevolkte land, naar dit bosrijke natuurgebied. Landbouw, veeteelt en visserij zijn hier de belangrijkste vormen van inkomsten, al vermaken wij ons met een (optioneel) bezoek aan een van de vier landgoederen, ooit het eigendom van de 18e eeuwse Duitse en Zweedse aristrocratie. Ook bezoeken we een van de pittoreske beschutte baaien, waar een fors aantal van de maar liefst 850 plantensoorten groeien. Als het weer het toelaat, maken we ook nog een korte wandeling door een uitgestrekt veengebied. Omdat we vandaag veel bezienswaardigheden willen bezoeken en een flinke afstand moeten overbruggen naar Tartu, slaan we vandaag de lunch in een restaurant over. Uiteraard zorgt de reisleider ervoor dat niemand tijdens deze lange bustocht honger hoeft te lijden. Diep in de middag komen we aan in de ‘leukste stad’ (volgens Esten zelf althans!) van Estland, waarna we nog even wandelend de kleine, maar bijzonder fraaie binnenstad van deze studentenstad gaan verkennen.

Dag 5: - Naar Riga (Letland, via Gauja NP)

Vandaag verlaten we Estland via fraaie plattelandswegen, het einddoel is vandaag Riga, de hoofdstad van Letland. Maar voordat we daar in de avond aankomen, bezoeken we eerst Gauja Nationaal Park. We maken stops in het authentiek Letse stadje Cesis en in het lieflijke plaatsje Sigulda. Daar bezoeken we het kasteel van Turaida, waar de ruine en de ruim opgezette beeldentuin de onbetwiste publiekstrekkers zijn. Tegen de avond komen we aan in Riga, met bijna 800.000 inwoners de grootste stad van de Baltische Landen.

Dag 6: - Riga 

Met de tram reizen we deze ochtend naar de rand van de verkeersvrije oude binnenstad. Het grootste gedeelte van de dag wandelen we van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Riga heeft zoveel moois te bieden dat je hier makkelijk de hele vakantie zou kunnen doorbrengen. De belangrijkste historische gebouwen, kerken en monumenten bevinden zich in de oude binnenstad die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De wandeling voert onder meer langs de Dom, waar het grootste orgel ter wereld staat. In de namiddag neemt de reisleider de groep mee naar een wijk waar zich nog complete jugendstil huizenblokken bevinden. Verbaas je hier over de vele flora en fauna elementen die zich bevinden op de meest fantastische art nouveau gebouwen. Het kleinschalige museum over deze bijzondere bouwkunst is eveneens een aanrader voor wie meer wil begrijpen over de ornamentele ideeen achter deze extravagante bouwstijl.

Dag 7: - Riga

Dit is wederom een rustdag zodat iedereen Riga rustig op eigen houtje verder kan verkennen, al geeft de reisleider ook nu weer tal van handige tips over interessante musea en andere bezienswaardigheden. En wanneer daar behoefte aan is vanuit de groep, zal Theo ook vandaag weer een extra optionele excursie bedenken. Bij mooi weer is het een aanrader om een van de vijftien parken, zeven stadsbossen of een van de ruim 150 plantsoenen te bezoeken waar de locale bevolking zich massaal naar toe begeeft wanneer de zon zich laat zien.

Dag 8: Klaipeda (Litouwen, via Kruisberg)

Vandaag verlaten we Letland, maar niet voordat we de mogelijkheid hebben geboden om via een optionele excursie het schitterende Rundale Paleis bezocht te hebben. Dit barokke en rococo paleis, dat dienst deed als zomerresidentie voor de hertog van Kuurland, werd gebouwd rond 1740 en is ontworpen door de befaamde architect Rastrelli. Deze Italiaan was onder meer ook het genieuze brein achter de Hermitage in St. Petersburg. In de namiddag verlaten we Lets grondgebied en maken onze eerste stop in Litouwen bij de Kruisberg. Al honderden jaren zetten devote katholieken hier kruizen neer ter nagedachtenis van overleden en/of verdwenen geliefden. Welk geloof je ook aanhangt, een bezoek aan deze berg vol ontelbare kruizen blijft een indrukwekkende gebeurtenis. Uiteraard kun je zelf ook hier een kruis achter laten. Twee uur rijden verder arriveren we in de historische havenstad Klaipeda, een lieflijke havenstad. Het historische centrum mag dan niet veel groter zijn dan een grote postzegel, de reisleider neemt je voor het avondeten nog mee op een korte standswandeling.

Dag 9: - Klaipeda (Kuurland)

Nabij Klaipeda bezoeken we facultatief de 'Kurische Nehrung' (de landtong van Kuurland), een schiereiland van bijna 100 kilometer lengte met hoge zandduinen en pittoreske dorpjes. Exact halverwege bevindt zich de Russische grensovergang naar de enclave Kalingrad, stevig ingeklemd tussen Polen en Litouwen. Tijdens deze volle dag excursie ontdek je al snel waarom de Duitse schrijver Thomas Mann, die hier een buitenhuis had, deze streek één van de mooiste van Europa vond. Het stadje Nida is de perfecte plek om even te onthaasten. Wie wil kan vandaag ook pootjebaden of een duik nemen in het (koude) water van de Baltische zee.

Dag 10: - Vilnius (via Kaunas)

We stappen weer in onze eigen bus en rijden in dik twee uur naar de tweede stad van Litouwen, Kaunas. Onderweg bezoeken we nog kort even een bijzonder indrukwekkend monument uit de Tweede Wereldoorlog. Kaunas ligt op het punt waar de rivieren de Neris en de Nemunas samenvloeien. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was dit ook even de hoofdstad omdat Vilnius toen deel uitmaakte van Polen. We maken uitgebreid kennis met Kaunas en zijn excellente musea, alvorens weer in de bus te stappen en naar ons hotel in Vilnius te rijden. Nog voor etenstijd arriveren we in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Dag 11: - Vilnius

We maken onder begeleiding van Theo uitgebreid kennis met Vilnius. De stad is gelegen aan de rivier de Neris en heeft een grote historische binnenstad met een wirwar van met kasseien plaveide straatjes. Ook heeft het meer dan veertig kerken. Barok mag dan de overheersende bouwstijl zijn, voor wie goed oplet ziet nog een keur aan andere bouwstijlen in deze geweldige stad. Dat Litouwers de Italianen van Oost-Europa genoemd worden, zie je terug aan het grote aantal terrassen en pleinen dat deze stad herbergt. Alle bekende bezienswaardigheden verkennen we al wandelend, waarbij we uiteraard de restanten van de twee Joodse gettos niet overslaan. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond Vilnius voor de helft uit joden waardoor het de eervolle benaming kreeg als het ‘Jeruzalem van het oosten’. Een bezoek aan Vilnius is niet compleet zonder het kleurrijke Uzupis district te hebben bezocht, ooit het drukke onderkomen van de Joodse gemeenschap. Het stadsdeel was na de Tweede Wereldoorlog lange tijd één van de meest verwaarloosde gebieden in de stad en het favoriete werkterrein van dames van lichte zeden, tuig en criminelen. Tegenwoordig is de wijk flink opgeknapt en zijn er kunstgalerijen, restaurants en cafés. Bekend is de wijk echter doordat het een 'onafhankelijke staat' vormt compleet met eigen vlag, grondwet, belastingstelsel, munteenheid, president, eenmansleger en een parlement dat in de kroeg vergadert.

Dag 12: - Vilnius (Trakai)

Vandaag staat een optionele excursie met openbaar vervoer naar Trakai op het programma. Met de bus overbruggen we in een dik half uur de 27 km naar deze voormalige hoofdstad (tot 1323) van het groothertogdom van Litouwen. De imposante waterburcht is uiteraard de grote trekpleister van Trakai, al heeft het karakteristieke stadje nog veel meer te bieden, zo ontdekken we tijdens een wandeling met Theo. In de namiddag arriveren we met de trein weer in Vilnius.

Dag 13: - Vilnius

De laatste dag van deze reis is ideaal om nog typisch Baltische souvenirs in te slaan: zoals sieraden van amber, kunstzinnige houtsnijwerken en aandenkens gemaakt van linnen en kant. De stijlvolle winkelstraat Gediminas Avenue en de vele kleine nijverheidsmarkten lenen zich daar uitstekend voor. Wie nog eenmaal alle gruwelijkheden van de vele bezetters van de Baltische Staten op een rijtje wil zetten, raden we aan om een bezoek te brengen aan het centraal gelegen ‘Museum van de slachtoffers van de Genocide’. Voor wie op een meer ontspannende wijze deze indrukwekkende reis wil afsluiten, geeft ook nu weer Theo handenvol nuttige tips voor te bezoeken musea en andere bezienswaardigheden. Ook in deze stad zijn de begraafplaatsen een bezoek waard.

Dag 14: - Naar Amsterdam

Transfer van het hotel naar de luchthaven, gevolgd door de terugvlucht.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE:

PRIJS VAN DEZE REIS: € 1.395 (eenpersoonskamer toeslag: € 349)

Inbegrepen:

* Vlucht van Amsterdam naar Tallinn (Estland), terug naar Amsterdam vanaf Vilnius (Litouwen)

* Luchthavenbelasting

* Niet-facultatieve excursies

* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt)

* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld

* Handbagage (geen ruimbagage!)

Niet-inbegrepen:

* Reserveringskosten (€29,50)

* Calamiteitenfonds (€2,50)

* Maaltijden

* Toegangsgelden

* Eventuele verzekeringen

* Optionele excursies 

* Ruimbagage (kosten variëren tussen de €60- en €80 per koffer, afhankelijk van de airline)

Accommodatie:

Over het algemeen overnachten we in keurige middenklasse hotels met eigen toilet, douche, meestal driesterrenhotels. Hierbij kan je kiezen voor een twin, double of single. Heel soms zijn er roken kamers, uiteraard mits beschikbaar. Vrijwel alle hotels hebben standaard een waterkoker, flatscreen-tv, handdoeken en minikoelkast op de kamer. Ook beschikken de meeste hotels over een lift. Is deze niet aanwezig, dan ontpopt de reisleider zich als een heuse bagagedrager. De meeste hotels liggen op loopafstand van de binnenstad of zijn makkelijk bereikbaar met de tram/bus, waardoor je er makkelijk zelf op uit kunt gaan om de stad nog beter te leren kennen.

Eenpersoonskamer:

Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 349 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.

Bagage: 

Meestal vliegen wij met Air Baltic van en naar de Baltische Staten, let op: ruimbagage is niet bij de reisprijs inbegrepen. Tegen extra kosten van € 60 per koffer (20 kg) mag deze meegenomen worden. Wij adviseren onze klanten die kosten willen besparen om slechts een gezamenlijke koffer mee te nemen. Handbagage is wel gratis, maximum 8 kg per persoon. Het advies is om de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken, dit vanwege de vele reisdagen die we tijdens deze reis hebben. Ons advies is om niet meer dan 12 a 13 kilo per persoon mee te nemen. Compacte inklapbare weekendtassen op wieltjes zijn veruit het gemakkelijkste. Daarnaast komen kleine wandelrugzakken van pas. Ook wat grotere harde koffers zijn in principe geen probleem, maar hebben niet onze voorkeur. Als extra advies raden wij aan om de volgende goederen mee te nemen: wandelschoenen, windjack, zonnebril, reserve bril/lenzen, hoedje/petje en een kleine reisapotheek. Plak een sticker met uw persoonlijke gegevens ook op alle waardevolle spullen als paspoort, fototoestel, mobiele telefoon, e-bookreader en tablet. Grote kans dat bij verlies iemand belt die de spullen heeft gevonden.

Excursies:

Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de optionele excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit melden en krijgen keurig hun eerder ingelegde geld direct contant terug.

Fooien:

Het geven van fooien in de Baltische Staten is zeer gebruikelijk en wordt met veel dank aanvaard. De basissalarissen zijn namelijk ontzettend laag, een aanvulling in de vorm van 10% fooi is daarom ook zeer prettig voor de medewerkers in de cafes en restaurants. De reisleider maakt de eerste dag tevens een fooienpot van € 10 per week, waarmee de (verplichte) gidsen op de locaties betaald worden. Ook gaat een gedeelte hiervan naar de hotels waar wij gebruik van maken. Let op: voor de kamermeisjes kun je een fooi achterlaten van € 1 per dag voor de dagen dat je in het hotel geslapen hebt. Ook de reisleider zelf ziet uiteraard graag aan het einde van de rondreis een fooi tegemoet. Een internationaal richtbedrag in ons vakgebied is € 2 per dag per persoon, meer of minder geven mag natuurlijk altijd. Een fooi blijft namelijk altijd een teken van dankbaarheid.

Geldzaken:

Gedurende deze reis is het vrij makkelijk om geld te pinnen en vrijwel alle Nederlandse bankkaarten worden geaccepteerd met het Maestro en Cirrus symbool erop. Ook kan dit met de creditcard, maar dan zijn de kosten hoger. Per transactie betaalt u enkele euro's. Bewaar het geld altijd op uw lichaam en niet in uw handbagage of ruimbagage van het vliegtuig. Draag waardevolle papieren, documenten (maak hiervan kopieen en zet die als bijlage in de mailaccount) en geld altijd gespreid op het lichaam. De Baltische Staten zijn overigens een van de meest veilige landen ter wereld en zaken als zakkenrollen komen gelukkig amper voor, alleen in Riga en vooral Tallinn is het in bepaalde gedeelten van de stad even opletten geblazen.

Gezondheid:

Gezondheidsproblemen zullen in de Baltische Staten niet snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn niet nodig. De hygiënische standaard is extreem hoog en medische faciliteiten zijn overal aanwezig, maar kunnen erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in de Baltische Staten verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. 

Kleding:

Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.

Klimaat:

Ondanks dat de afstanden klein zijn en de Baltische Staten helemaal niet zo ver verwijderd zijn van Nederland, is het moeilijk om een omschrijving te geven. Daarom verwijzen wij per land graag naar deze sites:

Estland klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/estland/

Letland klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/letland/

Litouwen klimaat: https://www.klimaatinfo.nl/litouwen/

Kosten & maaltijden:

Op de reis ben je gemiddeld ongeveer 250 tot 300 euro per persoon per week kwijt aan 'zakgeld'. Dit bedrag is inclusief maal­tij­den, drankjes, entreegelden en eventuele facultatieve excursies. Wie echter de 'tips per stad' van de reisleider volgt, zal merken dat dit bedrag aan de hoge kant is. Reisleider Theo Leerintveld kent namelijk in elke stad de leukste en (vaak) goedkopere eetgelegenheden. Tijdens de rondwandelingen zal hij daar ook steevast tips over geven.

Openingstijden:

Winkels gaan vaak open om 09:00 uur. Veel winkels sluiten om 19:00-20:00 uur, andere later om 22:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 09:00 uur en sluiten om 17:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 09:00 tot 15:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.

Ontbijten:

Het ontbijt is inbegrepen is in deze reis, lunches en restaurants zijn overal aanwezig. Heel zelden zullen we de lunch overslaan i.v.m. de reisroute. Mocht dat zo zijn, dan komt de reisleider uiteraard met een alternatief.

Paspoort:

Voor een verblijf in de Baltische Staten dienen onze gasten in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart.

Postzegels:

Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.

Reisleiding:

Reisleider Theo Leerintveld komt al bijna drie decennia in deze landen en kent dus overal blindelings de weg en is de vraagbaak van de groep voor allerlei informatie. Hij zal wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kunt pinnen en eten, welke musea de moeite waard zijn, waar de opera voorstellingen zijn en welke trams waar naar toe leide en uiteraard onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij kort en bondig uitleg geven over deze plekken.

Reis & groepssamenstelling:

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘verdwaalde Belg’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons (06-53799146) of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 6-10 deelnemers, het maximum is 16. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten.

Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.

Telefoon:

De Baltische Staten vallen onder Europa, dus dezelfde abonnementen als in Nederland zijn hier geldig. Vanuit de meeste hotelkamers kan je eveneens bellen en het gemakkelijkst en goedkoopst is om te skypen of Whats-appen. Wie niet weet hoe dit werkt, reisleider Theo legt dit graag uit. Wel dienen de gasten dan in het bezit te zijn van een computer en/of smartphone.

Toeristische informatie:

In alle plaatsen zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie. Wie alle uitgedeelde gratis schriftelijke informatie die betrekking heeft op deze rondreis bewaart, heeft meer dan een kilo extra bagage!

Tijdsverschil:

In de Baltische Staten is het verschil met Nederland een uur later.

Veiligheid:

De Baltische Staten staan bekend om hun eerlijkheid en veiligheid, maar zakkenrollerij en diefstal komen voor, hoewel zeer zelden. Wie dus de normale veiligheidsmaatregelen in acht te neemt wat betreft bagage en dag rugzak, zal weer ongeschonden naar huis reizen.

Voedsel:

Veel restaurants hebben Engelstalige menukaarten, vaak met foto's.

Visum:

Personen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben in de Baltische Staten geen visum nodig.

Voltage:

Dezelfde stekkers zijn hier werkzaam als in Nederland/Belgie.

Vervoer:

Vanaf de eerste dag tot en met de laatste beschikken we over een eigen (mini)bus. Omdat de ruimte niet altijd even groot zijn, vragen wij onze gasten om liever niet met een grote, harde koffer af te reizen naar de Baltische Staten.

Wasgoed:

In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.

Water:

Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.  Op vrijwel alle hotelkamers heb je een waterkoker, zodat je een kopje thee/koffie kunt zetten op je kamer.

Wi-fi:

Het openbaar internet in de Baltische Staten is van een zeer hoog niveau en vaak veel vaker en beter aanwezig dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Ook in de hotels is er volop gratis internet. Wel dient er vaak ingelogd te worden met een code die gratis verstrekt wordt door het hotel, musea, restaurants en cafés. Wie hier hulp bij nodig heeft, de reisleider helpt graag.

Ten slotte:

Ongeveer drie weken voor vertrek ontvangen onze gasten de vluchtgegevens, hotel­lijst, deelnemerslijst, vliegtickets en een dagschema van de rondreis. Vanaf 30 uur van te voren kun je vaak inchecken voor de vliegreis. Op de dag van vertrek dienen onze gasten (minimaal) twee uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie uur van tevoren. Omdat de reisleider vrijwel nooit meevliegt, ontmoet hij de groep in de aankomsthal in Tallinn. Zoek een eenzame meneer van 1.85 cm met een honkbalpetje op zijn hoofd en de kans is groot dat het reisleider Theo Leerintveld is. Wie nog vragen heeft kan deze stellen via email (genieten@grensloosgenieten.nl) of Whatsapp (+31653799146). Bellen is helaas niet altijd even handig, omdat wij gemiddeld meer dan 330 dagen per jaar in het buitenland zitten.