GRENSLOOS GENIETEN DETAILS
Wandelingen Bommelerwaard € 15 p.p.p.d (Alleen contant, bij aanvang graag betalen). Prijs geldt bij min. 4 personen, vanaf 4 personen prijs op aanvraag. Prijs 2-3 daagse wandelingen afhankelijk groepsgrootte.
Vertrekplaats: (dit gebeurt altijd in overleg, afhankelijk van welke wandeling geboekt is) 10:00 uur, hele jaar, mits datum/data beschikbaar (alleen op afspraak).
Einde tour: laat in de middag Lunch niet inbegrepen
Deelnemers: Minimum 4, maximaal 12
Bijkomende kosten Evt. lunch, drankjes en evt. busreis naar startpunt route (bij geen eigen auto)

Dit arrangement geldt alleen voor privégroepen vanaf 4  personen (max. 12 personen) omdat de overnachtingsmogelijkheden in de Bommelerwaard beperkt zijn. Geen grote groepen en wandelen in een streek waar  de cultuur en natuur niet verstoord zijn. Alles kleinschalig en ver weg van de massa. De wandelingen bestaan uit een selectie van de hierna omschreven dagwandelingen.

Data: hele jaar, mits datum/data beschikbaar (alleen op afspraak).

Data:

Hele jaar, mits datum/data beschikbaar (alleen op afspraak).

Prijs:

Minimum 4 pers. € 15 p.p., meer dan 4 pers. prijs op aanvraag (alleen contant, bij aanvang graag betalen).


Startpunt:

NS station Zaltbommel of een bushalte bij een van de dorpen. Voor uw vertrek ontvangt u van ons een OV reisadvies. Reist u met eigen vervoer dan geldt een ander startpunt (overal gratis parkeren). Het aanvangstijdstip wordt in overleg met u vastgesteld.


Tijdsduur: 

Elke route kent een kortere of langere versie. 


De tocht voert over kronkelige dijken langs kleine dorpen met deftige herenhuizen, oude boerderijen, fruitboomgaarden en pittoreske dijkhuizen. Via de Wilde Waal, de highway van de Hollandse waterwegen, passeren we het schilderachtige Hurwenen. Hier ligt het beschermde natuurgebied de Hurnse Kil, een afgesneden rivierarm van de Waal, dat met zijn vele plassen en bomen een uniek foerageergebied is voor ontelbare (water)vogels. De parel van de Bommelerwaard, Rossum, mag hierbij uiteraard niet ontbreken. De kleurrijke flora en fauna en de voortdurend voorbij varende schepen en groene uiterwaarden vormen samen een levende ansichtkaart. De gehuchten Rome en Sint Andries, waar we de ruïnes van het voormalige Fort Sint Andries bezoeken, zijn bijzonder fotogeniek. Tijdens deze  wandeling door het oeroude polderlandschap genieten we van het licht, de schitterende wolkenluchten en de oneindig lijkende horizon tussen de Wilde Waal  en de Milde Maas. Het relatief vele asfalt tijdens deze wandeltocht wordt gecompenseerd door de geweldige uitzichten. 

Startpunt:
NS station Zaltbommel of Eetcafe De Roskam in Hurwenen.

Wandeling/tijdsduur:

Goede wandelschoenen aanbevolen. De wandeling duurt tussen 3 tot 6 uur (korte en langere versie), excl. lunchpauze.


Op het schiereiland Alem, dat tot 1958 tot Brabant behoorde, wandelen we deels over nostalgische klompenpaden, langs de Milde Maas, sappige weilanden en het unieke en uitgebreid maasheggen- landschap waar veel dieren voedsel en beschutting vinden. Geniet van grazende schapen, paarden en lakensvelders in de wei. En natuurlijk de vele bramenstruiken. We bezoeken een oude grafheuvel en horen het bijzondere verhaal van Sint Odrada.  

Wandeling/tijdsduur:
Goede wandelschoenen aanbevolen (delen van dit pad kunnen in natte perioden modderig zijn). De wandeling duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur (8 km.) 
Startpunt:
Herberg 'Het Hart van Alem’, Sint Odradastraat 5, 5335 LK te Alem.


Ontdek de natuur op een andere manier en laat het asfalt achter je. Struin over dijken en kronkelige weggetjes. Geniet van bloeiende uiterwaarden vol veldboeketten, grienden en sappige graslanden. Klauter over basaltkeien en kribben. Wandel over verborgen zandstrandjes met schelpen, grind en stukken drijfhout. De grillige natuur van Maas en Waal creëerde dit wandelparadijs tussen deze twee machtige rivieren. De leegte, de uitgestrektheid van het landschap, is voelbaar.

Onder de groene hemel, in de blauwe zon
Speelt het blikken harmonie-orkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoete de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachen allemaal
Want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal’

Het lied van Boudewijn de Groot maakt je nieuwsgierig naar deze verborgen parel in Het Land van Maas en Waal. Het voormalige vissersdorp Heerewaarden heeft door de ligging tussen twee machtige rivieren en een eeuwenoude strijd met de elementen, een eigenzinnig karakter. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw voer men met palingschokkers stroomopwaarts de Rijn op tot ver in Duitsland, om paling en zalm te vangen. Vele straatnamen (Zalmstraat, Palingstraat, Schokkerstraat) houden de herinnering aan de ‘goede oude tijd’ levendig. Ontdek de natuur op een andere manier en laat het asfalt achter je.

Struin over dijken en kronkelige weggetjes. Geniet van bloeiende uiterwaarden vol veldboeketten, grienden en sappige graslanden. Klauter over basaltkeien en kribben. Wandel over verborgen zandstrandjes met schelpen, grind en stukken drijfhout. De grillige natuur van Maas en Waal creëerde dit wandelparadijs tussen deze twee machtige rivieren. Beide rivieren lijken op een zilveren lint dat in de verte schittert. De leegte, de uitgestrektheid van het landschap, is voelbaar. In de jungle kun je de horizon niet zien, hier is deze in overvloed.. De roerige geschiedenis in dit gebied is in het landschap deels nog zichtbaar. In de Tachtigjarige Oorlog bleek de strategische ligging. Spanjaarden en Hollanders hebben er veel gevochten. In die tijd zijn twee forten gebouwd waarvan de sporen nu nog in het landschap te zien zijn: De Voorn en Fort Sint-Andries. De Waal en de Maas zijn alleen via de sluis in het Kanaal van Sint Andries met elkaar verbonden.

Wandeling/tijdsduur:

Stevige wandelschoenen aanbevolen. Omdat een deel van deze wandeling niet over gebaande paden gaat en omdat we af en toe weilanden met prikkeldraad trotseren, is een avontuurlijke instelling een pré. De wandeling duurt tussen 3,5 tot 5,5 uur (korte 12 km.; langere versie 16 km.), excl. lunchpauze.
Startpunt:
MFC De Steen in Heerewaarden (indien eigen vervoer) óf bushalte de Buke Heerewaarden.  


In het middeleeuwse stadje Zaltbommel, wandelen we over de oude vestingwerken, die de stad omringen. Ze vormen nu een groene gordel rondom de binnenstad. De middeleeuwse muur om de stad is nog deels aanwezig. We zien oude kerkhoven, grachten en een heemtuin. In het stadje gaan we op zoek naar de vele verborgen gootspoken, het indrukwekkende Museum Stadskasteel en de Sint Maartenskerk, die met zijn stompe toren de stad een karakteristiek aanzien geeft. Na een lunchstop (niet inbegrepen) verlaten we het vestingstadje door de Waterpoort. Vanaf de Waalkade is het uitzicht over de Waal prachtig. We wandelen langs de sierlijk oude watertoren en de Martinus Nijhoffbrug. We eindigen op de mooie Waalkade.

Wandeling/tijdsduur:
De wandeling duurt tussen 2,5 en 5 uur (korte en langere versie), excl. lunchpauze.

Startpunt:
Indien u met OV reist is het startpunt NS station Zaltbommel.
Indien u met eigen vervoer reist is dit ook het startpunt (gratis parkeren).