HOME » DDR & HANZE DUITSLAND - PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijs van deze reis: € 1.399 (14 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 7 personen * 7 september 2021
* 6 september 2022
* 5 september 2023
Inbegrepen: Exclusief:
* Busreis naar Duitsland, vanaf en terug naar station Zevenaar * Eenpersoonskamer toeslag € 200
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden, inclusief ontbijt
* Een bagage stuk (liever geen harde koffer) en een handbagage * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot ( € 25 p.p. voor de gehele reis)
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt bijna 2100 kilometer.
Ambassade:
Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18-20, 2517 EG Den Haag.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Belastingvrij mag je invoeren 1 liter sterke drank, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak. Naar Nederland mag iedereen tot een bedrag van 430 euro belastingvrij souvenirs meenemen. Houd wel de kwitanties bij de hand. Meer informatie: www.douane.nl.
Eten & Drinken:
Eten en drinken is voor Duitsers belangrijker dan voor Nederlanders. Je kunt je geen gezin, vriendenkring, verjaardag, jubileum of kegelclub voorstellen of er wordt regelmatig een aanleiding gevonden, om het glas te heffen en samen veel en lekker te eten. Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. Broodje worst De bekende duitse ‘bratwurst’ is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt. Je kan het eten met aardappels of op een broodje, meestal in een bar of op straat. De klassieker onder de worstjes is de Currywurst. Deze wordt geserveerd tegen een bodemprijs op een kartonnetje, en is vaak al voor je in stukjes gesneden. (Daarvoor is een speciaal apparaat zelfs!) Vervolgens komt er nog wat currysaus en currypoeder overheen en klaar is Kees. Soms krijg je er nog gedroogde gebakken uitjes. Veel regio's hebben trouwens hun eigen worstjestraditie. De Thüringer Rostbratwurst (Rost= rooster, waar hij op gegrild wordt), de Nürnberger Rostbratwurst (hele kleine worstjes) en de Beierse Weißwurst zijn een begrip. Ze gelden niet als "vette hap" maar als kwaliteitsvlees, dat je bij ons alleen bij de slager kunt krijgen. Drinken Bier is een typisch Duitse drank, wat gedronken wordt door volwassenen. Het is ook één van de beroemdste producten die gemaakt wordt van landbouwgrondstoffen. Bier wordt niet zozeer als alcohol gezien, maar als een gewone dorstlesser. In Duitsland wordt het meeste bier per jaar gedronken van de hele wereld. Per jaar wordt er per persoon gemiddeld 140 liter bier gedronken. Maar omdat niet iedereen bier drinkt, zijn er dus ook mensen die veel meer dan 140 liter bier per jaar drinken! Er zijn in Duitsland 1290 bierbrouwerijen, en meer dan 5000 verschillende soorten bier. In Beieren wordt het meeste bier gedronken. Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand. Veel mensen kopen de bonen bij een koffiewinkeltje van Eduscho of Tchibo en laten ze daar ter plekke vers malen. De koffie is een stuk duurder dan in Nederland. Vegetariërs Volgens de European Vegetarian Union zijn er in Duitsland zo'n 2,9 miljoen vegetariërs, zo'n 3,62 % van de bevolking. Maar in een recente enquête gaven zo'n 7,7% van 1500 ondervraagden aan geen vlees te eten. Ter vergelijking: De meeste vegetariërs in Europa wonen in Engeland (7,2 % van de bevolking), Nederland is goede derde met 1,5 % van de bevolking. Anders dan je zou denken zijn er in Duitsland dus twee keer zoveel vegetariërs dan in Nederland! Restaurants/snackbars De oorspronkelijke Duitse snackbar is geen friettent, maar een "Wurstbude", een worstjestent met natuurlijk een flinke voorraad bier om alles weg te spoelen. Vaak kun je er wel friet krijgen, maar die is in Duitsland bij een restaurant lekkerder. Ook kun je bij de Imbiss een gehaktbal krijgen, al heet die dan Frikadelle of Bulette (in Berlijn). De Nederlandse frikandel of kroket komt je er niet tegen. De laatste tijd is het vooral de Döner-Kebap (meestal kortweg Döner genoemd) die de Duitse worstjescultuur bedreigt. Overal zijn er eettentjes, waar je voor een laag bedrag een pita-broodje gevuld met gegrild vlees kunt krijgen In Duitsland eet je buiten de deur goedkoper en beter. Een hoofdgerecht boven de 20 gulden vindt men in Duitsland duur. Een pizza boven een tientje ook. En dan hebben we het niet over kleine porties en krom bestek, maar over een verzorgde sfeer en lekker eten. Eetgewoonten Dat alle Duitsers elke dag grote hompen vlees naar binnen werken is onzin. (Wij eten ook niet elke dag stamppot, hutspot enz.). Wat voor ons de kroketten en frikadellen bij de snackbar zijn, is in Duitsland het worstje bij de "Imbiss". De porties eten en drinken zijn meestal groter dan bij ons. Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Ze hechten bovendien veel waarde aan de kwaliteit van hun eten. Anders dan in Nederland eet men vaak tussen de middag warm. De kinderen soms op school, de ouders op het werk. Bij de warme maaltijd drinkt men meestal iets van bronwater of vruchtensap, soms ook een biertje. De traditionele keuken is heel verschillend: Van Noord tot Zuid heb je de meest uiteenlopende gerechten. Deze traditionele gerechten zijn "deftig" (het Duitse woord voor "stevig"), omdat ze stammen uit de tijd dat mensen zwaar lichamelijk werk deden en zulke stevige kost ook nodig hadden. Enkele traditionele gerechten zijn Königsberger Klopse en Kasseler im Blätterteig. In de kustgebieden in het noorden wordt veel vis gegeten. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Hamburg is bijvoorbeeld heel beroemd om zijn paling, pruimen en groentesoep. In het westen van Duitsland is het eetpatroon de laatste jaren behoorlijk veranderd door de betere levensomstandigheden en doordat mensen gezonder zijn gaan eten. Tussendoortjes Voor een echte taartfan is Duitsland een El Dorado. Het barst van de gebaksoorten en de stukken zijn vaak groter dan bij ons. Naar tompoezen en moorkoppen zul je vergeefs zoeken. Lekker hartig gebak zijn "Brezel", een soort grote zoute krakelingen, die vers gebakken en nog warm verkocht worden. Koffie drinkt men niet om half negen na het journaal, maar zo tegen vieren, met een enkele keer een lekker stuk gebak of een schaal koekjes. Het eten van meerdere stukken gebak, wat op de tafel blijft staan (en niet meteen weer in de koelkast verdwijnt), is ook niet onbeschoft maar heel normaal. Brood en broodbeleg Het standaard Duitse brood is zuurdesembrood. Dat is donker brood, dat door het zuurdeeg lang houdbaar is, en een stevige eigen smaak heeft. Het is vooral geschikt voor hartig beleg. Als je er niet van houdt, dan wijk je met plezier uit naar de vele soorten harde broodjes. Die heten Brötchen, in Zuid-Duitsland echter Semmeln en in Berlijn en Hamburg heten ze Schrippen. Verder heb je natuurlijk in Duitsland ook massa's soorten brood, maar vaak dus met zuurdesem. Al het broodbeleg wat wij kennen kun je in Duitsland ook krijgen, maar pindakaas en hagelslag zul je vrijwel nooit als broodbeleg tegenkomen. Hagelslag wordt als taartversiering gebruikt. Buitenlands eten Wat voor ons altijd de Chinees was, was voor Duitsers altijd de Griek. Maar tegenwoordig tieren de buitenlandse eetgelegenheden welig en kun je eigenlijk alles eten. Absolute favorieten om buiten de deur te gaan eten zijn de Joegoslaaf en de Italiaan. Dat heeft ook zo zijn invloed gehad op de manier van koken thuis. Zoals wij in Nederland tegenwoordig ook wel eens shoarma-vlees eten of een pizza. Maar bijvoorbeeld nasi, saté en bami zul je niet gauw aantreffen in Duitsland, het zijn gerechten die we dankzij onze voormalige kolonie Indonesië kennen.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 150.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat. De medische voorzieningen in Duitsland zijn uitstekend, maar duur. Vooral behandelingen in privéklinieken zijn zeer duur. Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden en een jas en regenjas voor de mindere dagen.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* ‘Generation Golf’ - Florian Illies
* 'Wartesaal-trilogie' - Lion Feuchtwanger
* 'Wartesaal-trilogie' - Lion Feuchtwanger
* 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' - Kai Hermann en Horst Rieck
* 'LIEBEs GeDICHte’ – Ulla Hahn
* 'Der Zauberberg' - Thomas Mann
* 'Brüder' - Jackie Thomae
* 'Holzfällen. Eine Erregung' - Thomas Bernhard
* 'Narziß und Goldmund’ – Hermann Hess
* 'Die rechtschaffenen Mörder' - Ingo Schulze
* 'Germany - Memories of a Nation' - Neil MacGregor
* 'Schweigeminute' - Siegfried Lenz
Openingstijden:
In de meeste Duitse deelstaten mogen winkels in principe dagelijks, behalve op zondag, 24 uur open zijn. De winkels zijn in Duitsland echter in het algemeen op weekdagen tot 18.00 uur geopend. Uitzonderingen zijn de stations van enkele grote Duitse steden. Hier zijn winkels elke zondag open.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld twee tot drie dagen over om in Nederland of België aan te komen. Een postzegel naar Nederland kost 0,79 eurocent.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 7 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Duitsland had 82 793.800 inwoners in 2021. 67% van deze mensen zegt een geloof te hebben en 33% heeft dit niet. De grootse groep gelovigen is katholiek. Dit zijn 25,46 miljoen mensen oftewel 31%. 30% is lid van de evangelische kerk. In de jaren zeventig kwamen er veel gastarbeiders naar Duitsland. Vooral kwamen deze mensen uit Turkije. Hierdoor zijn er in Duitsland 3,3 miljoen moslims. Daarnaast heeft Duitsland nog een kleine joodse minderheid van 0,2%. Vooral in het gebied van de voormalige DDR en Hamburg is meer dan de helft van de bevolking ongelovig.
Souvenirs:
Een leuk souvenir is iets dat je helpt je reis te herinneren, of maakt uw vrienden thuis zo thuis dat zij er met plezier mee instemmen om uw kat weer te zien op uw volgende vakantie - of beide. Natuurlijk, de grootste uitdaging bij het kiezen van een souvenir is om goed gebruik te maken van je laatste resterende euro's en de lege ruimte in je koffer correct in te schatten. * Kerstversiering * Een stukje van de Berlijnse muur * Ampelmännchen * Bierpotten * Zuurkoolsap * Dirndl en / of Lederhosen
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbalwedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
Meest gesproken talen: Duits (officieel), langs de Deense grens ook Deens, en langs de Poolse grens Sorbisch. Duits behoort tot de Germaanse tak van de Indo-Europese talen. Sorbisch, bestaande uit Opper- Neder-Sorbisch, behoort tot de Slavische tak van de Indo-Europese talen. Je kunt meestal ook met Engels uit de voeten.
Tijdsverschillen:
In Duitsland is er geen tijdsverschil met Nederland.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Duits met toeristische informatie, soms in het Engels. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Water is voor Duitsers belangrijker dan voor ons, lijkt het wel. Ze onderscheiden dan ook Mineralwasser, Heilwasser, Quellwasser, Tafelwasser en Trinkwasser. Drinkt een Nederlander gemiddeld zo'n 17 liter mineraalwater per jaar, de Duitser drinkt 97 liter en wordt in Europa alleen nog verslagen door de Belgen en de Italianen. Van al die watertjes heeft mineraalwater het hoogste aanzien en staat in een lange traditie van de gezondheidscultus in Duitsland. De naam is wettelijk beschermd en geldt alleen voor water uit onderaardse bronnen, waaraan hoogstens koolzuur toegevoegd mag worden. (Anders heet het: "stilles Mineralwasser") Het moet de oorspronkelijke mineraalstoffen, sporenelementen enz. bevatten. Hoogstens mogen ijzer en zwavel eruit gehaald worden. Tot slot moet het bij de bron gebotteld worden. In Duitsland een "Spa rood" bestellen heeft zelden zin, je ziet het er nauwelijks. Logisch ook wel, want het barst van de Duitse bronnen, zoals Gerolsteiner, Appolinaris, Staatlich Fachingen enz.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.