De Chinese keuken kan opgedeeld worden in 4 zones:

  • De noordelijke Jing-keuken en de Mongoolse keuken. Deze worden gekenmerkt door het gebruik van schapen. De verfijnde pekingkeuken is de voormalige keizerlijke keuken. De belangrijkste landbouwproducten hier zijn rijst, tarwe, maïs, sesamzaad, sorghum (een grassoort), Chinese kool, selderie, lente-ui en komkommer. Deze noordelijke keuken gebruikt voornamelijk rijst, gierst, sojabonen en perziken.
  • De westelijke Chuan-keuken wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten en door het veelvuldig gebruik van rundvlees. In de gerechten van deze streek zitten vaak chilipepers en szechuanpeper.
  • De zuidelijke Yue-keuken met zoetzure accenten, waardoor smaak en sappigheid van vlees en groenten bewaard blijven.
  • De oostelijke keuken waarvan de Sjanghai-keuken de bekendste is, wordt gekenmerkt door granen zoals rijst en tarwe en de zeevruchten zoals garnaal en krab. De keuken hier heeft een zoete toets. Andere belangrijke ingrediënten zijn rijstwijn en zoete bonenpasta. Shanghai heeft de meeste uitheemse invloeden gehad op zijn keuken, waardoor in Shanghai gebak en koude voorgerechten gegeten worden.

De oorspronkelijke Chinese keukens zijn door migratie over de hele wereld verspreid en hebben zich in vele landen aangepast aan beschikbare grondstoffen en smaak van de lokale bevolking.

1

 

"Als wij aan de Chinese keuken denken, dan komt als eerste gewokte groenten, vis of vlees in onze gedachten. Via deze masterclass word ook jij een expert."


2

"Kookexperts twijfelen of dit gerecht, kip met sesam, wel typisch Chinees is. Wij vinden het vooral erg lekker!"


3

"Wij hebben het geluk meerdere malen per jaar om in China te mogen zijn. Een gerecht dat we altijd bestellen is Lo Mein, een vegetarisch noodles gerecht. Om je vingers bij af te likken!"


4

"Rijst en China horen uiteraard bij elkaar, maar gebakken rijst, oftewel nasi, tilt de Chinese keuken naar een hoger niveau."


5

"Ben je geen keukenprins(es) maar wil je je wederhelft wel verrassen met een simpel, maar zeer smakelijk gerecht: bekijk dan deze video om eieren om te toveren tot een zeer smakelijk gerecht: scrambled eggs Canton stijl."