Prijs van deze reis: € 799 (7 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 14 personen * 16 oktober 2024
Minimum: 6 personen * 15 oktober 2025
* 14 oktober 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Bilbao met een totale waarde van € 200 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 60- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden, incl. ontbijt
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies:
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo en/of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 10 p.p.
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Ruige kustlijnroute * Eenpersoonskamer toeslag € 150
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt bijna 200 kilometer.
Algemeen:
Baskenland (Baskisch: Euskal Herria, Spaans: País Vasco) in het ‘Groene Noorden’ van Spanje is gelegen aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën en aan de Golf van Biskaje. Op een totale oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Het gebied is de woonplaats van de Basken. Ongeveer een kwart van de totale bevolking spreekt Baskisch. Het is een mooie en één van de groenste regio’s van Spanje met een grote diversiteit in landschap en een rijk cultureel aanbod. Bijzonder fraai is de hoge steile kust met schilderachtige baaien en gekleurde vissersdorpen. De Basken hebben een stormachtige relatie met Spanje. Vele jaren lang streed de ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskische Afscheidingsbeweging) een gewelddadige strijd om van Spaans Baskenland een onafhankelijke, socialistische Baskische staat te maken. De Basken zijn een trots volkje en zijn door de eeuwen heen veelal autonoom geweest. Ze hadden weinig te maken met de Spaanse en Franse koningen. Langzaamaan werd de autonomie van de regio steeds meer ingeperkt, vooral onder het dictatoriale bewind van Franco. Hierdoor ontstond als tegenreactie de terroristische groep ETA, die tussen de jaren ’60 en 2009 een stuk of twintig aanslagen pleegden met als doel een onafhankelijk Baskenland te creëren. Vooral in de jaren tachtig en negentig vonden er regelmatig aanslagen plaats met dodelijke slachtoffers. Sinds 2018 is de ETA officieel opgeheven. Traditioneel is Baskenland opgedeeld in zeven provincies: 4 daarvan liggen in Spanje en worden Hegoalde genoemd, en de andere 3 liggen in Frankrijk en worden Iparralde genoemd. Een leus van Baskische nationalisten is 4+3=1 (Zazpiak Bat in het Baskisch). De grootste plaatsen in Spaans Baskenland zijn Bilbao, Vitoria-Gasteiz, Pamplona en San Sebastian. Prachtige steden die we tijdens onze reis allemaal zullen aandoen.
Ambassade:
*SPAANSE AMBASSADE IN NEDERLAND: Ambassade van Spanje: Lange Voorhout 50, 2514 EG Den Haag; Telefoon: 070 302 4999
Bevolking:
De bevolking van Spanje is zeer ongelijk verdeeld over het land. Gemiddeld wonen in Spanje ca. 97 inwoners per km2. Spanje is daarmee een van de dunst bevolkte landen van de Europese Unie, na Ierland, Zweden en Finland. Door de enorme trek naar de steden sinds 1950 woont ca. 80% van de bevolking in steden. Globaal woont een kwart van de bevolking in het binnenland en driekwart van de bevolking in de kustprovincies. De vier dichtst bevolkte provincies zijn Madrid, Barcelona, Vizcaya en Guipúzcoa. Vanaf de zestiende eeuw is Spanje een emigratieland; zo zijn miljoenen Spanjaarden in de loop der eeuwen geëmigreerd naar Spaans-Amerika. Deze emigratiegolf duurde tot ca. 1930. Vanaf 1960 nam de emigratie weer toe. Nu waren het de gastarbeiders die in Europa gingen werken, o.a. in Nederland. Als immigratieland kwam Spanje vanaf 1980 in beeld en vooral Portugezen Zuid-Amerikanen en Noord-Afrikanen trokken al dan niet illegaal Spanje binnen. Het aantal legale buitenlanders neemt de laatste jaren sterk toe. De problemen met illegale buitenlanders nemen hand over hand toe vooral in de provincie Andalusië en op de Canarische Eilanden waar dagelijks veelal Afrikanen door mensensmokkelaars het land binnengesmokkeld worden.
Cultuur:
Baskenland, een gebied met een sterke culturele identiteit, is erin geslaagd om vele levendige feestelijke en sportieve tradities, een rijke keuken en de oudste taal van West-Europa die nog steeds ter plaatse wordt gesproken, Euskara, te behouden. landelijke sporten zoals Baskische kracht, pelota of touwtrekken, Baskische liederen en improvisatie (improvisatie gezongen in verzen), traditionele dansen (Aurresku, Fandango, Jota, Lesaka zwaard dans, paloteadoa en mutxiko), of ambachtelijke vaardigheden (Baskisch linnen, chocolade, chili, kaas, bestek, espadrilles, cideries….). Dit immaterieel cultureel erfgoed is te ontdekken aan de hand van de vele evenementen, feesten en voorstellingen die worden georganiseerd in Baskische steden en dorpen, van de Atlantische kust tot de uitlopers van de Pyreneeën. Echt exotisch, het Baskenland is een gebied met een typisch en gevarieerd architecturaal erfgoed: tussen de neo-Baskische villa’s in de badplaatsen, de labourdine huizen waarvan de gevels de paprika’s drogen, de beroemde surfplekken en de frontons aanwezig in elk dorp.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Van een aantal producten, zoals alcohol en tabak, mag je niet onbeperkt invoeren in Spanje. Bij tabak maakt het zelfs nog uit of je met via een luchthaven of via de douane aan de grens het land binnenkomst. Ook zijn er regels voor uitvoer. Reizigers vanaf 17 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Spanje. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. Reizigers vanaf 17 jaar mogen tabak invoeren in Spanje. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land 800 sigaretten en 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en 200 sigaren en 1 kg tabak.  Meer informatie vind je hier. Meer informatie: www.douane.nl.
Economie:
Baskenland is een van de eerst gebieden in Spanje die geïndustrialiseerd raakte. Sinds die industrialisatie heeft Baskenland een economische groei die doorgaans sterker is dan in de rest van Spanje. De werkloosheid in Baskenland ligt ver onder het gemiddelde van Spanje. Het BBP per hoofd van de bevolking ligt ver boven het Spaans gemiddelde en Baskenland heeft al jaren het grootste handelsoverschot van alle Spaanse autonome regio’s. De voornaamste industriële activiteiten in Baskenland zijn scheepsbouw, luchtvaart, industriële vormgeving, papierindustrie, machinebouw en techniek. Daarnaast hebben de metaalindustrie, de havenindustrie (met de belangrijke havenstad Bilbao), de chemie-industrie en de petrochemie een aanzienlijke omvang. Ook bevindt zich een groot deel van de Spaanse automobielindustrie voor het grootste gedeelte in Baskenland. De energiesector is met de 2ehoofdzetel van het bedrijf Iberdrola sterk vertegenwoordigd in Baskenland. De haven van Bilbao heeft een gunstige ligging ten opzichte van bijvoorbeeld Europa’s grootste havenstad Rotterdam en mede daardoor vindt maar liefst een kwart van alle overslag van Nederlandse goederen in Spanje plaats via de haven van Bilbao.
Eten & Drinken:
Het ontbijt is bij deze reis niet inbegrepen. De lunch is pas vanaf een uur of 13.30 en is voor de Spanjaarden bovendien de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag.. In veel gevallen wordt de avondmaaltijd s-avonds laat genuttigd. Dé Spaanse keuken bestaat niet, elke regio heeft zijn eigen producten en specialiteiten. Typisch in Spanje is het eten van tapas, kleine gerechtjes die bij voorkeur gedeeld worden met iemand anders. Bekende tapas zijn de aardappeltortilla, patatas bravas (gebakken aardappel in tomatensaus), chorizo al vino (in witte wijn gebakken worst), albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en calamaris (gefrituurde inktvisringen). Ook een paar plakjes schapenkaas (manchego) of Spaanse ham zijn erg populair als tapa. De horeca is in Spanje aangenaam voordelig. Een kop koffie kost tussen de € 1 en € 2,50. Alcohol is voor onze begrippen helemaal goedkoop. Bij een dagmenu krijg je de wijn er vaak zelfs gratis bij, maar ook een glas goede wijn van een goede wijnstreek kost vaak niet meer dan € 2,50. En op sommige plekken krijg je er dan zelfs nog een gratis hapje bij! Wie enigszins van lekker eten en drinken houdt die komt in Baskenland helemaal aan zijn/haar trekken. In Baskenland zijn het vooral vis en zeevruchten die veel gebruikt worden. Vlees en allerlei fraaie ingrediënten die van het land komen worden echter ook veel gebruikt. Het is niet zo dat je een visliefhebber moet zijn om je zintuigen te laten prikkelen in Baskenland. De regio is een van de meest vooraanstaande, gastronomische bestemmingen ter wereld. Vooral de steden San Sebastian, Hondarribia en Bilbao worden op dit terrein hoog aangeschreven. Een typisch gerecht in Spaans Baskenland en Navarra zijn de zogenaamde pintxos (pinchos), een soort Baskische tapas maar dan gespiesd aan bijvoorbeeld brood. Deze ‘sociale snacks’ die je nuttigt met een glas witte wijn of bier, worden beschouwd als de hoeksteen van de plaatselijke cultuur. Zie ook op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 50.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Voor Spanje zijn geen vaccinaties verplicht. Kraanwater is in principe overal veilig om te drinken, maar smaakt niet altijd even goed en mineraalwater is voor een klein bedrag te koop. Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heb je een verklaring nodig. Vraag je apotheker of arts of de medicijnen onder de Opiumwet vallen. Je kunt uiteraard ook zelf kijken of de werkzame stoffen in het medicijn onder de Opiumwet vallen. Staan de medicijnen (of bestanddelen daarvan) niet in de Opiumwet? Dan mag je deze meenemen. Neem deze medicijnen wel altijd mee in de originele verpakking. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs. Aangezien wij niet medisch geschoold zijn mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere via Thuisvaccinatie.nl. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je dat op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens de reis en je naar een ziekenhuis moet. Neem ook een kleine reisapotheek mee met o.a. jodium, pleisters, Sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn. Handig om mee te nemen op je rondreis door Spanje is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. De medische kennis in Spanje is goed. Voor spoedgevallen kun je 112 bellen (politie, brandweer en reddingsteams).
Kleding:
Neem alleen kleding mee die lekker zit. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vliegtuig, bij frisse ochtenden of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere dagen en avonden. Een vest, hoofdbedekking tegen de zon en een regenjas of paraplu voor de regenbuien.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Media, Films en Websites:
* ‘De stilte van de witte stad.’ Schrijfster: Eva García Sáenz de Urturi Soort boek: Spaanse thriller. Inhoud thriller: Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden: naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.
* ‘Vaderland.’ Schrijver: Fernando Aramburu (Spanje, Baskenland). Soort boek: familieroman, politieke roman, sociale roman. Recensie boek: Vaderland is een zeer gelaagde en gewaagde titel voor deze roman. Juist nu, omdat overal in Europa maar ook elders in de wereld het nationalisme oprukt, een groot deel van de wereld daar hoop uit genereert en een ander deel juist op de gevaren en de kortzichtigheid ervan wijzen en ervoor vrezen. Het begrip Vaderland, daar zit al gauw een geurtje aan. Fernando Aramburu heeft daar middenin gezeten. En dat proef je, ruik je, weet je, als je dit boek leest. Geloofwaardig, gepassioneerd, betrokken en vooral, zonder oordelen beschrijft hij het feitelijk leed van twee bevriende  Spaanse families uit de buurt van San Sebastian, wanneer een van de zonen besluit zich aan te sluiten bij de ETA
* Guernica - Andere Tijden. Guernica, een klein Baskisch stadje met 15.000 inwoners in het noorden van Spanje, vlak bij de Atlantische Oceaan. Tot 26 april 1937 een onbeduidend plaatsje op de wereldkaart. Maar vanaf die dag dat Duitse bommenwerpers er dood en verderf zaaiden wereldberoemd. Binnen drie uur komen honderden burgers om het leven. Pablo Picasso wijdde zijn beroemdste schilderij aan deze gebeurtenis: Guernica. Een symbool tegen moderne oorlogsvoering en de dood van talloze onschuldige burgers.
The Basque History Of The World - Mark Kurlansky. Kurlansky woont in New York en is schrijver van de internationale bestsellers De kabeljauw en Zout. Voor De kabeljauw ontving hij de James Beard Award for Excellence in Food Writing.
Openingstijden:
Winkels gaan pas rond 10.00 uur open. In het algemeen sluiten kantoren, monumenten, scholen en kleinere winkels tussen 14.00 uur en circa 17.00 uur de deuren voor de middagpauze, maar er zijn steeds meer plekken waar men gewoon de hele dag door open is. Het voordeel van de middagpauze is wel dat vele winkels en bezienswaardigheden ’s avonds later open zijn, meestal tot een uur of negen.
Postzegels:
Post doet er gemiddeld vijf tot zeven dagen over om in Nederland of België aan te komen.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is ..... op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
De Nederlandse reisleider Jules Leerintveld (en zijn broer Theo) kennen de weg in Baskenland en zijn jullie vraagbaak voor allerlei informatie. Hij zal elke dag wijzen waar de supermarkten zijn, waar je kan pinnen en eten. Onderweg bij de gezamenlijk te bezoeken bezienswaardigheden zal hij uitgebreid uitleg geven, waaronder achtergrondinformatie.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
De Basken zijn overwegend rooms-katholiek. Voordat de Basken zich tot het christendom bekeerden, hadden ze een eigen polytheïstische Baskische mythologie.
Roken:
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt je verwezen naar een speciale rookruimte of kan je buiten roken.
Souvenirs:
Wat te denken van een fles txakoli wijn, Idiazabal kaas, Baskische Tolosa bonen of misschien wel een txapela, een traditionele Baskische beret?
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
* Surfen. De Golf van Biskaje is een vrij ruige zee met hoge golven die tot zo’n 5 meter kunnen reiken. Een ideale locatie voor surfers!
* Roeien. Vroeger deden alleen de vissers het, maar tegenwoordig is het een professionele sport waarbij roeiclubs uit de kustregio competitief tegen elkaar roeien op zee. Tijdens deze ‘Regatas de Traineras’ doen teams van 13 roeiers plus stuurman mee die strijden om de vlag van de locatie waar de roeiwedstrijd plaatsvindt.
* Wielrennen/mountainbiken. De oranje shirts van het Baskische wielerteam Euskaltel zijn dan wel al een paar jaar uit beeld verdwenen, maar dat betekent niet dat het professionele wielrennen in het Baskenland in een dip zit. In tegendeel, de Baskische profrenners zijn nog steeds ruim vertegenwoordigd in de klassementen: Mikel Landa, Omar Fraile en Gorka Izagirre om een paar te noemen.
* Pelota is een populaire sport die men vrijwel alleen in het Baskenland speelt, een combinatie van squash en kaatsen. De spelers kaatsen een kleine, leren bal zodanig tegen een hoge muur dat de tegenstander de bal niet meer kan terugspelen. Deze L-vormige muur heet een ‘frontón’ en in elke Baskische plaats kom je er één tegen. Vaak op een centrale locatie bij de kerk of op het plein. Er bestaan 3 varianten van ‘pelota’: met de blote hand, met een houten racket of met een langwerpige, gebogen mand. Bij deze laatste variant kunnen bij het werpen van de bal snelheden tot zo’n 250 km/h bereikt worden. Hierdoor beschouwt men pelota ook wel als de snelste balsport ter wereld.
Taal:
Deze regio is tweetalig want zowel het Baskisch als het Spaans zijn hier officiële talen. Het Baskenland heeft hun eigen officiële taal: Euskera, en daar zijn de Basken trots op. Dat is ook niet gek, want wist je dat linguïsten het beschouwen als één van de oudste talen ter wereld? Het eerste steenschrift in deze taal vond men al in de 1e eeuw v.Chr. in grotten en op grafstenen. Al die eeuwen heeft de taal oorlogen, dictaturen en ontwikkelingen overleefd, best bijzonder voor een taal die gesproken wordt door slechts 5 miljoen mensen ter wereld. Zelfs niet een man genaamd Francisco Franco kon het Baskisch stoppen. Tijdens zijn dictatuur tussen 1939 en 1975 verbood hij tevergeefs het spreken van de taal. Wie de taal sprak, werd direct gefusilleerd. Toch blijkt maar weer dat geweld niet de oplossing is bij het bereiken van een doel, want de Basken gaven zich niet zomaar gewonnen en bleven in het geheim thuis Baskisch spreken. Na de dictatuur herleefde de Baskische taal als nooit tevoren. Zelfs nu zet de lokale regering veel in op het promoten en het spreken van Baskisch onder de bevolking.
Telefoon & Internet:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Tijdsverschillen:
In Spanje is er geen tijdsverschil met Nederland.
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 1150.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In sommige hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Leidingwater in de stedelijke gebieden van Baskenland is veilig om te drinken. In landelijke gebieden bevelen we water uit flessen aan. Het water smaakt op zich goed.
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.