Prijs van deze reis: € 699 (6 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 12 personen * 19 december 2024
* 18 december 2025
* 17 december 2026
Inbegrepen: Exclusief:
* Vlucht naar Boedapest, met een totale maximale waarde van € 150 * Reserveringskosten: € 29,50 per boeking
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 30- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies) * Alle maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot: € 10 p.p.
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Eenpersoonskamer toeslag € 150
Ambassade:
Ambassade Hongarije in Nederland, Hogeweg 14 in Den Haag: 070 222 3939.
Nederlandse ambassade in Boedapest: Kapás u. 6-12. Víziváros Office Center H-1027 Boedapest: +3613366300 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Bevolking:
In Hongarije wonen bijna 10 miljoen mensen, wat neerkomt op ongeveer 106 per km2. De bevolking bestaat voor 85,6% uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en Roma. De bevolking neemt langzaam af door een laag geboortecijfer, een hoog sterftecijfer en een emigratieoverschot. Positief zijn de kleine daling van het sterftecijfer in de laatste jaren en de zeer snelle afname van de zuigelingensterfte. Jaarlijks neemt de bevolking nog steeds met enkele tienduizenden mensen af, ook al omdat er nauwelijks mensen naar Hongarije immigreren. De levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 80 jaar en voor mannen 72,4 jaar. 72% van de bevolking woont in de steden en 28% op het platteland.
Cultuur:
Hongarije is een land waarbij gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De inwoners zijn zachtaardig, vriendelijk en ontvangen je met open armen. Een praatje beginnen met ‘hoe gaat het met je’, zoals Nederlanders en Belgen gewend zijn, is voor Hongaren een zeer persoonlijke vraag die je stelt met de intentie om iemand écht beter te leren kennen. De hoe-gaat-het-met-jou vraag moet je dus alleen stellen als je ook daadwerkelijk interesse hebt in het beter leren kennen van de persoon. Nationaal erfgoed en tradities zijn twee belangrijke begrippen in de Hongaarse cultuur. Ze zijn dan ook terug te vinden in de nationale feestdagen, de volksmuziek en -dans. De tradities hebben hun eigen stijl en zijn door de jaren heen beïnvloed door volkeren van buitenaf. Ook de architectuur geeft een kijk in de gewoontes en tradities van de Hongaren. Zo zijn er vele openluchtmusea waar je ouderwetse Hongaarse dorpjes kunt bezoeken. Naast de gastvrijheid staat familie altijd op nummer één. Verschillende generaties, van jonge kinderen tot grootouders, wonen samen in een huis. De grootouders hebben, doordat ze vaak nog in een huis wonen, veel invloed op de opvoeding van de kleinkinderen.
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Van een aantal producten, zoals alcohol en tabak, mag je niet onbeperkt invoeren in Hongarije. Bij tabak maakt het zelfs nog uit of je met via een luchthaven of via de douane aan de grens het land binnenkomst. Ook zijn er regels voor uitvoer. Reizigers vanaf 17 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land: 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. De minimumleeftijd voor de consumptie en/of aankoop van alcoholische dranken kan in het land zelf afwijken van de minimumleeftijd voor de invoer van alcoholische drank. Een handig overzicht is te vinden op stap.nl, klik rechts op 'leeftijdsgrenzen in EU'. Reizigers vanaf 17 jaar mogen tabak invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land: 800 sigaretten en, 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en 200 sigaren en 1 kg tabak.
Economie:
De belangrijkste sectoren van de Hongaarse economie waren in 2020 industrie (25,9%), groot- en detailhandel, vervoer en horeca (18,5%), overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (16,8%). De handel met andere EU-landen was goed voor 82% van de uitvoer (Duitsland 27%, Roemenië, Slowakije, Oostenrijk en Italië elk 5%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU waren de VS en Oekraïne (elk 2%). 75% van de invoer in Hongarije kwam uit EU-landen (Duitsland 25%, Oostenrijk 6% en Polen en Nederland elk 5%). 6% was afkomstig uit China en 5% uit Rusland.
Eenpersoonskamer:
Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 150 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal wandelexcursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo zijn (uiteraard) gratis, maar je betaalt zelf eventuele entreegelden. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen gewoon hun eigen gang gaan.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Fooien & fooienpot:
Om te voorkomen dat ieder steeds zelfstandig fooien uit moet delen aan chauffeurs, (stads)gidsen en personeel van de hotels wordt er aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 10 p.p..
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en broer Jules. De eerste dag leggen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Gezondheid & Vaccinaties:
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heb je een verklaring nodig. Vraag je apotheker of arts of de medicijnen onder de Opiumwet vallen. Je kunt uiteraard ook zelf kijken of de werkzame stoffen in het medicijn onder de Opiumwet vallen. Staan de medicijnen (of bestanddelen daarvan) niet in de Opiumwet? Dan mag je deze meenemen. Neem deze medicijnen wel altijd mee in de originele verpakking. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs. Aangezien wij niet medisch geschoold zijn mogen wij geen advies geven over vaccinaties. Wij adviseren je op voorhand goed te laten informeren over de eventuele benodigde vaccinaties. Dit kan onder andere via Thuisvaccinatie.nl. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten voordat je dat op reis gaat voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt tijdens de reis en je naar een ziekenhuis moet. Neem ook een kleine reisapotheek mee met o.a. jodium, pleisters, Sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Neem voor hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee, altijd fijn als er onderweg geen water en zeep in de buurt zijn. Handig om mee te nemen op je rondreis door Hongarije is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het Medisch Paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. De medische kennis in Hongarije is hoog. De gezondheidszorg in Hongarije is alleen nog niet op hetzelfde peil als sommige West-Europa landen. In alle steden of grotere dorpen is een ziekenhuis of medische post. Medicijnen zijn alleen verkrijgbaar bij een apotheek. Voor spoedgevallen kun je 112 bellen (politie, brandweer en reddingsteams).
Kleding:
Het kan hier behoorlijk koud zijn in de winter, dus neem meer dan voldoende winterkleding mee, inclusief handschoenen en muts. Als reiziger moet je vooral rekening houden met de wispelturigheid van het weer in Hongarije. Het maakt veel uit of er sprake is van warmere luchtstromingen uit het zuiden of dat er een koele aanvoer vanuit het noorden plaatsvindt. Wees wat betreft je kleding en schoenen op alle mogelijke weersomstandigheden voorbereid.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Landbouw:
Van het land is 70% geschikt voor de landbouw. De teruggave van land aan de voormalige eigenaars heeft het grondbezit zeer versplinterd en daardoor economisch minder rendabel gemaakt. De landbouw is goed voor 5% van het totale nationale inkomen. 35% van de agrarische productie is afkomstig van de kleine bedrijven, die zijn gespecialiseerd in groente- en fruitteelt en veefokkerij. Vanwege hun belangrijke exportfunctie worden deze kleine bedrijven door de staat financieel begunstigd. De landbouwbedrijven concentreren zich op grootschalige graanbouw (vooral maïs en tarwe) en veehouderij (voor export bestemde slachtrunderen), ontwikkeld met o.a. Amerikaanse kennis en kapitaal. Van belang is voorts de wijnbouw. In de veeteelt heeft Hongarije zich op het fokken en mesten van slachtrunderen toegelegd, vnl. ten behoeve van de export naar EU-landen.Ca. 19% van het totaaloppervlak is bedekt met bossen. Vooral in de nabijheid van steden en industriecentra is in het verleden veel aan herbebossing gedaan.
Literatuur, Films, Media & Websites:
* Imre Kertesz, Onbepaald door het Lot (1955)
* Peter Esterhazy, Stroomafwaarts langs de Donau (1991)
* Peter Nadas, Het boek der Herinneringen (1986)
* Sandor Marai, De erfenis van Eszter (2000)
* Magda Szabo, De Katalinstraat (2004)
* www.nl.gotohungary.com
* www.panoramas.hu
* www.budapestbylocals.com
* www.ruinpubs.com
* www.ha-lala.org
Lokaal prijsniveau:
Het prijsniveau in Hongarije ligt een stuk lager dan in Nederland. Je moet 1.86 keer minder betalen om te winkelen in Hongarije dan in Nederland. De voedselprijzen in supermarkten zijn lager dan in Nederland. Bijvoorbeeld, in Hongarije betaal je voor: Fles of karton van melk (1 liter): 0.61 EUR (222 HUF) Populaire gele kaas (1 kg): 4.80 EUR (1,700 HUF) Een fles bier van een bekend merk: 0.96 EUR (349 HUF) Een worst of vleeswaren (1 kg): 7.70 EUR (2,800 HUF) Een mid-range wijn (één fles): 3.30 EUR (1,200 HUF)
Openingstijden:
De winkels in Hongarije zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 09.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn sommige winkels in toeristische gebieden geopend van 07.00 tot 13.00 uur. Ieder plaatsje van enige betekenis heeft minstens één keer in de week markt. Hier is groenten en fruit, maar ook kleding te koop. Het over het marktje slenteren is vaak erg leuk, omdat er ook andere waren liggen dan we vanuit thuis gewend zijn. In Hongarije is winkelen erg leuk, vrijwel alles is verkrijgbaar. Het winkelaanbod in Boedapest en de grote steden is vergelijkbaar met dat in Nederland en België. Winkelen is voor zowel levensmiddelen als luxe artikelen, voor mensen die daarvan houden, een leuke tijdsbesteding tijdens de vakantie.
Overheid & Politiek:
In 2018 werd Viktor Orbán voor de vierde keer - en derde maal op rij - premier van Hongarije. Zijn partij Fidesz, in alliantie met de christendemocraten, kreeg ruim 48% stemmen en haalde daarmee 133 van de 199 zetels binnen. Orbán en zijn partij positioneren zich als nationalistisch en zijn met name bekend om de harde anti-immigratie standpunten. Na de val van de Sovjet-Unie werd Hongarije in 1989 een democratische republiek. Hongarije werd in 2004 lid van de Europese Unie. Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan. Het parlement, de Nationale Assemblee (Országgyülés), telt 199 leden. Zij worden voor vier jaar gekozen. Het parlement is wetgevend lichaam en moet het vertrouwen uitspreken in het kabinet, voordat dit kan gaan regeren.In de huidige Hongaarse politiek spelen vijf partijen een rol. Verreweg de grootste is de conservatief-christendemocratische partij Fidesz-KNDP van premier Orbán. De populistisch-nationalistische partij Jobbik staat bekend als extreemrechts. Aan de linkerzijde van het politieke spectrum staan de sociaaldemocratische MSzP (Magyar Szocialista Párt) en de liberaal-groene partij LMP (Lehet Más a Politika). De agrarische partij FKgP (Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt) is een middenpartij.
Religie:
Tot 1600 was Hongarije een bijna volledig protestant land. In 1949 kwam, met de komst van de grondwet, een scheiding tussen het geloof en de staat. Tijdens de reformatie in het land zijn veel Hongaren door discriminatie van de protestantse gemeenschap overgestapt naar het katholieke geloof. Vandaag de dag is ca 64% van de bevolking rooms-katholiek en zo’n 20% van de bevolking protestants.
Postzegels:
Het verzenden van postkaarten naar het thuisfront is voor veel vakantiegangers een verplichte aangelegenheid. Een kaartje verzenden vanuit Hongarije is gelukkig erg simpel en goedkoop. Post doet er gemiddeld drie tot vier dagen over om in Nederland of België aan te komen. Een ansichtkaart of brief versturen kost je Ft 340.
Reis & Groepssamenstelling:
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 10 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld. Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie:
Tot 1600 was Hongarije een bijna volledig protestant land. In 1949 kwam, met de komst van de grondwet, een scheiding tussen het geloof en de staat. Tijdens de reformatie in het land zijn veel Hongaren door discriminatie van de protestantse gemeenschap overgestapt naar het katholieke geloof. Vandaag de dag is ca 64% van de bevolking rooms-katholiek en zo’n 20% van de bevolking protestants.
Souvenirs:
De beste plaats om te winkelen in Hongarije is zonder twijfel de hoofdstad Boedapest. Alle grote merken en ketens zijn in deze stad te vinden. Naast dit zijn er in de stad natuurlijk ook behoorlijk wat knusse boetieks, vintagewinkels en andere unieke winkelconcepten in de stad te vinden.
Supermarkten:
Tesco is de grootste supermarkt van Hongarije, maar ook de Lidl en Coop vind je op veel plaatsen. In Hongarije is het overigens nog gebruikelijk dat mensen hun dagelijkse etenswaren kopen op verschillende plaatsen (bakker, slager) i.p.v. een grote winkel.
Taal:
De Hongaarse of Magyaarse taal, is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt in geen enkel opzicht op het Frans, Duits, Engels of de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch en Karelisch, in totaal zo’n vijftien talen die allemaal in noordelijke streken worden gesproken van West-Siberië tot Noorwegen. Het Hongaars is geografisch dus de enige vreemde eend in de bijt. De klemtoon valt steeds op de eerste lettergreep van een woord of eerste woord van een zin. Daardoor klinkt het Hongaars wat monotoon. Veel woorden zijn door buurvolken aan het Hongaars ontleend en enkele zijn internationaal geworden, zoals koets, huzaar, dolman en zigeuner. Met vele Hongaarse voorwerpen zijn ook hun namen overgenomen, zoals paprika en goelasj. Er worden in Hongarije ook nog ander talen gesproken door de in het land wonende minderheden, zoals Duitsers, Slowaken, Wenden, joden, Serviërs, Kroaten, Roemenen en zigeuners. Deze bevolkingsgroepen zijn vrijwel allemaal tweetalig. Het Hongaarse alfabet kent dezelfde letters als in het Nederlands, behalve de q, w en x, die heel af en toe nog wel opduiken in leenwoorden en familienamen. Het Hongaars kent wel een aantal letters met bijzondere klanken, cs, dzs, gy, ly, ny, ö, sz, ty, ü, en zs.
Tijdsverschillen:
In dit land is er geen tijdsverschil met Nederland.
Toeristische informatie:
In Boedapest heb je veel toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De meeste medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt een gratis plattegrond en zo nodig tram-, metro- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Vlag:
De vlag van Hongarije is een horizontale driekleur in de kleuren rood, wit en groen. De Hongaarse vlag heeft zijn oorsprong dus in de republikeinse beweging uit de 19e eeuw (via de vorm van de driekleur) en in het middeleeuwse Hongarije (via de kleuren rood, wit en groen). Elke kleur heeft een symbolische betekenis: rood staat voor kracht, wit voor geloof en groen voor hoop. Anderen zagen rood als symbool van voor het vaderland gevloeide bloed, wit als kleur van de vrijheid en groen als verwijzing naar de Hongaarse grond.
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € 500.
Wasgoed & Wassen van kleding:
In het hotel ligt op de kamer een waszak, deze kan bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Leidingwater in de stedelijke gebieden van Hongarije is veilig om te drinken. In landelijke gebieden bevelen we water uit flessen aan. Het water smaakt op zich goed. Er zit alleen zichtbaar wel veel chloor en kalk in. Hongaren zelf kopen vooral de waterflessen met de roze doppen. Veel mensen vinden het kraanwater stinken naar staal of roest.
Zakgeld:
Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 200,00 tot € 250,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Zwemkleding:
Wie enkele keren van plan is om een heetwaterbad te bezoeken, raden wij aan om een eigen zwembroek mee te nemen. En of een kleine handdoek. Uiteraard zijn deze ook te koop (zwembroek) en te huur (handdoek) op de verschillende locaties.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.