HOME » BETOVEREND BOEDAPEST - PRAKTISCHE INFORMATIE
Prijs van deze reis: € 599 (6 dagen) Vertrekdata:
Maximum: 16 personen * 25 december 2020
* 25 december 2021
* 25 december 2022
Inclusief Exclusief:
* Vlucht naar Boedapest, met een totale maximale waarde van € 100 * Reserveringskosten € 29,50
* Luchthavenbelasting en andere toeslagen * Ruimbagage (kosten variëren tussen de € 40- en € 80 per koffer, afhankelijk van de vliegmaatschappij)
* Alle transfers * Zakgeld (zie onder praktische informatie)
* Hotelovernachtingen (op basis van logies en ontbijt) * Maaltijden
* Handbagage (geen ruimbagage) * Optionele excursies: € 50 p.p.
* Nederlandstalige reisbegeleiding van Theo of Jules Leerintveld * Verzekeringen (Reis- en annuleringsverzekering)
* Niet-facultatieve excursies * Fooienpot ( € 10 p.p. voor de gehele reis)
* Alle wandelingen, uitgevoerd door Grensloos Genieten * Toegangsgelden
* Eenpersoonskamer toeslag € 125
Afstand:
De totale reisafstand die wij gedurende deze reis afleggen bedraagt ruim 2800 kilometer.
Ambassade:
Ambassade Hongarije in Nederland, Hogeweg 14 in Den Haag: 070 222 3939.
Nederlandse ambassade in Boedapest: Kapás u. 6-12. Víziváros Office Center H-1027 Boedapest: +3613366300 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Accommodatie:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Bagage:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Digitaal dossier:
Scan je paspoort, visa, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Bij diefstal of verlies heb je dan altijd kopieën van je belangrijkste papieren bij de hand.
Douane:
Van een aantal producten, zoals alcohol en tabak, mag je niet onbeperkt invoeren in Hongarije. Bij tabak maakt het zelfs nog uit of je met via een luchthaven of via de douane aan de grens het land binnenkomst. Ook zijn er regels voor uitvoer. Reizigers vanaf 17 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land: 10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% en 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% en 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. De minimumleeftijd voor de consumptie en/of aankoop van alcoholische dranken kan in het land zelf afwijken van de minimumleeftijd voor de invoer van alcoholische drank. Een handig overzicht is te vinden op stap.nl, klik rechts op 'leeftijdsgrenzen in EU'. Reizigers vanaf 17 jaar mogen tabak invoeren in Hongarije. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon. Invoer vanuit een EU-land: 800 sigaretten en, 400 cigarillo's (maximaal 3 g per stuk) en 200 sigaren en 1 kg tabak.
Eenpersoonskamer:
Deelnemers die alleen boeken, krijgen automatisch een extra toeslag toegestuurd van € 125 voor het gebruik van een eenpersoonskamer. Mocht er echter een andere persoon in de groep zijn -en van dezelfde sekse is- die bereid is om een kamer te delen (wij vragen dit automatisch bij elke alleen boekende reiziger!), dan storten we z.s.m. deze extra toeslag terug. Vanwege privacy redenen mogen wij helaas nooit vooraf persoonlijke gegevens delen met andere reizigers.
Eten & Drinken:
Zie ook op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Excursies & entreegelden:
Tijdens deze reis maken we een flink aantal excursies. Alle wandeltochten in de steden onder leiding van gids Theo/Jules zijn (uiteraard) gratis, maar om te voorkomen dat er elke dag geld ingezameld moet worden voor de gezamenlijke excursies maakt de reisleider de eerste dag een gezamenlijk excursiepot. Let wel: je zit nergens aan vast qua programma. Diegenen die op de dag zelf een excursie willen overslaan kunnen dit op tijd melden en krijgen direct hun eerder ingelegde geld contant terug betaald. Het totale bedrag voor alle gezamenlijke excursies bedraagt deze reis € 50. Klik hier voor de volledige excursielijst.
Fotografie:
Als je van dichtbij mensen fotografeert is het wel zo netjes om dat vooraf even te vragen. Militaire en strategische objecten mag je niet fotograferen (politie, militairen, grensovergangen). Bij sommige bezienswaardigheden wordt naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's, deze zijn uiteraard voor eigen rekening. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
Fooien & fooienpot
Om te voorkomen dat ieder steeds zelfstandig fooien uit moet delen aan chauffeurs, (stads)gidsen en personeel van de hotel,s wordt er aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot ingesteld. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 10 p.p.. Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Gedragsregels:
Lees je vooraf goed in, pas je aan en luister vooral goed naar de adviezen van onze reisleiders Theo en boer Jules. De eerste dag legen zij de belangrijkste regels uit van het land en vrijwel elke dag volgen nog meer gedragsregels en lokale gewoonten en gebruiken.
Geld, Pinnen & Creditcard:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Gezondheid & Vaccinaties
Gezondheidsproblemen zullen hier niet zo snel optreden. Vaccinaties voor reizen zijn dan ook niet nodig. De hygiënische standaard is hoog en medische faciliteiten zijn voldoende aanwezig, maar kunnen wel erg duur zijn. Sluit daarom een reisverzekering af. Breng ook de reisleider aan het begin van de reis op de hoogte van een eventueel ziektebeeld dat aanwezig is, zodat we op de juiste wijze kunnen reageren indien de situatie hierom vraagt. Voor wie dagelijks medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee aangezien het middel mogelijk niet of niet gemakkelijk in dit land verkrijgbaar is. Neem voor de zekerheid ook de verpakking en de Latijnse naam mee. Omdat er behoorlijk gewandeld wordt, dienen de deelnemers normaal fit te zijn. Neem bij twijfel vooraf contact met ons op voor advies op maat.
Kleding:
Laat exclusieve kleding thuis en neem alleen kleding mee die lekker zit en vooral tegen een stootje kan. Katoen is het beste materiaal. Luchtige, ademende kleding is het parool. In de zomer kan het nogal warm zijn. Een sweater of trui kan raadzaam zijn in het vlieg­tuig, bij frisse ochten­den of avonden. Neem ook minimaal een setje warme kleding mee voor de wat killere avonden.
Klimaat & Beste Reisperiode:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Legionella:
Om legionella te voorkomen, adviseren wij iedereen om de warmwaterkraan enkele minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Literatuur, Films & Websites
* Imre Kertesz, Onbepaald door het Lot (1955)
* Peter Esterhazy, Stroomafwaarts langs de Donau (1991)
* Peter Nadas, Het boek der Herinneringen (1986)
* Sandor Marai, De erfenis van Eszter (2000)
* Magda Szabo, De Katalinstraat (2004)
* www.nl.gotohungary.com
* www.panoramas.hu
* www.budapestbylocals.com
* www.ruinpubs.com
* www.ha-lala.org
Openingstijden:
Winkels gaan vaak open om 10:00 uur. Veel winkels sluiten om 18:00-20:00 uur. Banken zijn open van 09:00-16:00 uur. Postkantoren gaan open om 08:00 uur en sluiten om 19:00 uur. Veel postkantoren zijn op zaterdag open van 08:00 tot 13:00 uur. Op zondag zijn ze dicht. Voor restaurants gelden verschillende openingstijden.
Paspoort
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Postzegels:
Post doet er gemiddeld drie tot vier dagen over om in Nederland of België aan te komen. Een ansichtkaart of brief versturen kost je Ft 340.
Reis & Groepssamenstelling
Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden uit voornamelijk Nederland, met heel af en toe een ‘gezellige Zuiderbuur’ aan boord. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. Bel ons of mail gerust als je nog meer informatie wilt over de groepssamenstelling. Gemiddeld bestaan de groepen uit 4 tot 6 deelnemers, het maximum is 16 op deze reis. Tijdens de reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisleider ingevuld. Ook het weer van die dag speelt uiteraard een belangrijke rol. De reisleider biedt de meeste dagen een (of meerdere optionele) excursies aan en je bepaalt zelf of je deelneemt of niet. Alleenstaanden of alleen reizenden die niet graag alleen op pad gaan, worden dus nooit aan hun lot overgelaten. Wie er echter liever zelf op uitgaat, heeft dus alle vrijheid. Zo leer je een land en zijn bevolking tenslotte het beste kennen. Toegangsgelden zijn bij 'Grensloos Genieten' dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Hoewel het een groepsreis is, staat het iedereen vrij ter plaatse op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden te gaan bekijken.
Reisleider:
Deze reis wordt begeleid door Theo Leerintveld (of zijn broer, reisleider Jules Leerintveld). Door onze decennia lange reiservaring zorgen wij ervoor dat je een onvergetelijke rondreis beleeft. Wij weten de mooiste plekjes en leuke restaurants.
Reisverzekering:
Om ernstige financiële problemen te voorkomen bij reisongevallen etc. is een reisverzekering verplicht die ook medische kosten in het buitenland dekt! Neem een kopie van je verzekeringsgegevens mee op reis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Religie
...
Souvenirs
........
Sport:
Ook al ben je geen sportliefhebber, mocht je gedurende deze rondreis een keer in de gelegenheid zijn om een voetbal, cricket of rugby wedstrijd bij te wonen, twijfel dan geen seconde.
Taal:
Telefoon & Internet
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Tempels:
Tijdens deze reis bezoeken we een aantal keren een tempel. Voor vrouwen geldt de regel dat ze 'netjes' gekleed dienen te zijn en schouders dienen voor zowel mannen als vrouwen bedekt te zijn. Korte broeken bij mannen zijn uit den boze, maar als je een doek meeneemt kan je dit probleem makkelijk opvangen door deze om te slaan zodra je een tempel of andere religieuze plek bezoekt. Zorg uiteraard ook dat je op religieuze plekken nooit gaat zitten op een beeld of iets dergelijks. Ook het maken van een selfie met vooral een Boeddha is uit den boze.
Tijdsverschillen:
In dit land is het verschil met Nederland ..........
Toeristische informatie:
In veel plaatsen onderweg zijn toeristenbureaus met gratis plattegronden en diverse folders en brochures, vaak in het Engels. De medewerkers zijn de Engelse en Duitse taal machtig. Bij meerdere bezienswaardigheden krijg je bij de ingang een gratis folder in het Engels met toeristische informatie. De reisleider regelt voor alle plaatsen een gratis plattegrond en zo nodig tram- en busgegevens, als ook andere toeristische informatie.
Valuta en pinnen:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Veiligheid:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.
Vervoer:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Visum
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Vliegticket:
Deze reis is overigens ook als landarrangement (zonder vliegtuigticket) te boeken en dan betaal je € .....
Voltage:
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Wasgoed & Wassen van kleding:
In vrijwel alle hotels liggen op de kamer waszakken, deze kunnen bij de receptie afgegeven worden. Let wel: deze service is niet echt goedkoop.
Water:
Het water uit de kraan kan altijd gedronken worden, maar kan soms een bijsmaakje hebben. Ook kopen veel deelnemers flessen water in de supermarkt.
Wifi
Zie op de landenpagina het kopje FAQ (Veel Gestelde Vragen) voor meer informatie over dit onderwerp.'
Zakgeld:
Voor deze reis heb je niet veel extra's nodig. Het richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen (drank, souvenirs, enkele maaltijd) is ongeveer € 150,00 tot € 200,00 p.p voor de gehele reis, dit is uiteraard exclusief de excursies. Bepalend is uiteraard je eigen uitgavenpatroon
Zwaarte van de reis:
Er wordt veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk grotere afstanden kunnen lopen en trappen kunnen nemen. Deze reis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Iedereen met een gemiddelde gezondheid en conditie kan deze rondreis maken. Soms zijn er lichte wandelingen van enkele uren door de binnensteden.
Tenslotte:
Uiterlijk een week voor vertrek sturen wij je via E-mail de definitieve vluchtgegevens en vliegtickets, al kan je op de meeste reizen inchecken via je paspoort. Mensen met een smartphone adviseren wij om ook de app van de vliegmaatschappij te installeren, zodat je altijd een digitale boardingskaart bij/achter de hand hebt. Op de dag van vertrek dien je twee uur tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Op drukke Schipholdagen zelfs drie tot vier uur tevoren. Uiteraard zijn wij tot die tijd (en daarna) elke dag van de week bereikbaar per e-mail of Whatsapp.