LET OP: ALLE EXCURSIES ZIJN FACULTATIEF EN ENTREEPRIJZEN/ CONSUMPTIES/MAALTIJDEN ZIJN VOOR EIGEN REKENING!

Dag 1: naar Boedapest (Koffiehuizen - Donau - Light Art Museum - Joodse wijk)

Vanuit Eindhoven Airport heb je per dag twee vluchten naar Boedapest, mocht je op tijd geboekt hebben, dan zit je op de eerste vlucht. Net voor de middag arriveer je op het vliegveld van de Hongaarse hoofdstad en na alle plichtplegingen reizen we met het openbaar vervoer naar ons hotel/appartement. Het kan zijn dat de accommodatie nog niet klaar is, in dat geval laten we onze bagage achter bij de receptie en reizen met de metro naar het centrum van deze stad van ruim twee miljoen inwoners.

Boedapest en Hongarije hebben aan de anderhalve eeuw Turkse overheersing een goed ding overgehouden: de koffiehuizen. Sommige zijn nieuw en modern, anderen stralen authenticiteit en de warme charme van 1900 uit. Je reisleider kent uiteraard de mooiste plekken. Afhankelijk van de drukte (het is tenslotte Kerstvakantie) proberen we een plaats te vinden in een van de plekken met een overdadig decorum. Een bezoek aan de ‘Parel van de Karpaten’ (zoals Boedapest liefkozend wordt genoemd in dit deel van de wereld) is namelijk niet compleet zonder het gevoel te hebben gehad dat we keizerin Sissi hadden kunnen aantreffen achter een pikzwarte Turkse espresso. Tijdens het opsnuiven van een stukje Habsburgse cultuur  praat de reisleider je bij over deze imponerende stad. Een stukje geschiedenisles is uiteraard broodnodig om te begrijpen waar de drie belangrijke wijken Boeda, Pest en Oboeda gesitueerd zijn en hoe deze uitgestrekte stad van maar liefst 23 districten in elkaar zit, net als Parijs. Ook bespreken we in het kort alle praktische zaken en nemen we het programma nog eens rustig door.

Na de nodige plichtplegingen in een van deze fotogenieke mini-paleizen maken we een korte wandeling door het gezellige centrum en begeven we ons naar de tweede langste rivier van Europa, de Donau. De rivier stroomt statig en groots dwars door Boedapest en scheidt de heuvel van Boeda van Pest. Boedapest heeft een hele vloot rondvaartboten in alle maten en kleuren, waarmee je de stad vanuit een andere invalshoek kunt leren kennen. Daarna kunnen we het unieke Light Art Museum bezoeken. In navolging van het Digitale Kunst Museum in Tokyo (Japan), hebben innovatieve Hongaarse geesten dit fabelachtige 'museum' opgezet.

Achter de Grote Synagoge, de grootste van Europa, ligt de oude Joodse buurt en van het kleine miljoen Joden dat hier voor de oorlog en de shoah leefde, zijn er nog maar enkele tienduizenden over. Vanaf de dertiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog vormden de Joden namelijk een van de grootste bevolkingsgroepen van de stad (en het land). Helaas hebben de nazi’s van Adolf Hitler hier op hardhandige wijze een einde aan gemaakt. De wijk is anno nu een fascinerende smeltkroes van architectonische stijlen. Dit doolhof van kronkelige straatjes en steegjes en hoge huizenblokken is de meest levendige buurt van de stad en waar ’s nachts het meest te beleven valt in de vele binnentuintjes. Ook vind je hier prachtige theaters, cabarets en de beroemde ruine pubs, vervallen panden die tijdelijk worden omgebouwd tot cafés. Zij vormen het uithangbord van het jonge, trendy Boedapest waar we deze dag afsluiten met een hapje en een drankje. Wie liever een kerkdienst bezoekt, dit is bij uitstek de beste avond!

Dag 2: Boedapest (Kerstmarkten - Heldenplein - Szenchenyi Badhuis)

Kerstmis en de dagen eromheen zijn de belangrijkste feestdagen in dit zwaar katholieke land. Daarom bezoeken we vandaag een van de vele kerstmarkten en uiteraard brengen we ook nog bezoek aan een kerk (wellicht met dienst) in een van de circa vijftien godshuizen die het centrum van Boedapest telt. Er zijn helaas maar weinig kerken uit de Middeleeuwen en Renaissance over in Boedapest, wat vooral te wijten is aan het feit dat de Turken tijdens hun anderhalve eeuw overheersing alle kerken ombouwden tot moskeeën. Desondanks komen kerkenliefhebbers tijdens deze rondwandeling nog steeds aan hun trekken. De Sint-Stefanusbasiliek is slechts een van de vele godshuizen die we tijdens ons Rondje Boedapest gaan verkennen.

Eveneens bezienswaardig zijn het Heldenplein en de stadsdierentuin, twee van de grootste publiekstrekkers van de stad. De dierenverblijven zijn helaas schrikbarend klein, maar de fantastische art-deco ingang -die rust op olifanten en een kring van beren- is de kleine omweg meer dan waard.  

In de late namiddag is het tijd voor een van lekkerste onderdelen van deze reis, een bezoek aan een traditioneel badhuis. Het ontbreekt Hongarije niet aan warmwaterbronnen, in heel het land vind je er meer dan 3000! Na IJsland is dit de plek waar 's werelds grootste hoeveelheid oppervlakte thermaal water kan worden gevonden: het geneeskrachtige water van deze bronnen helpen duizenden mensen met hun gezondheid. Boedapest is daarmee een van de grootste kuursteden van Europa. Hoewel er ruïnes van Romeinse baden uit de 2e eeuw na Christus zijn gevonden in de stad, gaat het grote succes van de thermale baden terug tot de Turkse periode. Per dag komt hier 80 miljoenen liter mineraalwater omhoog via scheuren die diep de aardkorst ingaan.Helaas heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd om alle 123 badhuizen die Boedapest telt met een bezoek te vereren. De gedachte aan watertemperaturen tussen 21 en 76 graden Celsius, plus dat de meeste interieurs zijn verfraaid in oosterse of art nouveaustijl zal je waarschijnlijk bekoren.

Welk bad je ook bezoekt, het protserige Szenchenyi mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Dit grootste thermencomplex van Europa bevindt zich in een paleis uit de 20e eeuw. Er zijn slechtere plekken in deze stad om je te laten verwennen in het warme water dat rijk is aan calcium, magnesium, zwavel en andere mineralen. Onder de koepel speelt een prachtig art nouveau mozaïek met het invallende licht. Ongeacht de buitentemperaturen is het goed toeven in het met 38 graden verwarmde buitenbad. Een goede natuurlijke remedie voor wie last heeft van reuma, hartkwalen en allerlei andere ziektes. Op zomeravonden kan je hier beter wegwezen als rustzoekende reiziger, want dan wordt het complex omgetoverd tot een heuse techno-tempel waarbij de massaal aanwezige jeugd (in zwemkleding!) helemaal los gaat op de oorverdovende beats.

De Szechenyibaden liggen in het groene hart van Boedapest, het stadspark. Deze haven van rust is omgeven door prestigieuze musea. Zomers vaar je hier rondjes op het meer met houten bootjes, maar zodra het vriest haast iedereen zich naar de schaatsbaan. Dit was tevens de allereerste aangelegde schaatsbaan van Europa (1926).

Liefhebbers van opera of balletvoorstellingen kunnen zich 's-avonds melden bij het fascinerende opera gebouw, dat onlangs na vijf jaren renovatie weer haar deuren opende. Wie geen kaarten vooraf heeft kunnen boeken, mag zich twee uur voor aanvang melden bij de loketten waar dan de laatste kaarten (alleen staanplaatsen) verkocht worden. Wie niet in de rij gaat staan, mag zich om 19:00 uur melden voor het gezamenlijke avonddiner.

Dag 3: Boedapest (Burchtheuvel - Vissersbastion)

In de ochtend steken we de tweede langste rivier van Europa over en verkennen we het heuvelachtige woongemeente van de stad. Aan de voet van de 140 meter hoge Gellert-heuvel ligt de fascinerende grot-Kerk, een heuse imitatie van de welbekende Lourdesgrot. Ook hier gebeuren echter regelmatig wonderen. Op de top staat het welbekende beeld van de bisschop die hier in 1046 wreed werd vermoord door hem levend in een wijnvat vol spijkers van de berg af te rollen. Het leverde hem wel postuum de eervolle rol op als martelaar en patroonheilige van de stad!

De Hongaarse aristocratie heeft deze beboste bergkam volgebouwd met chique onderkomens die het de weinige eervolle titel ‘Beverley Hills van Boedapest’ heeft opgeleverd. De geplaveide en soms steile steegjes staan vol oude huizen met kleurrijke gevels met kleine alkoven. Een fascinerende wandeling, maar je kan ook met de kabelbaan omhoog. Neem minstens een volledige dag de tijd om de musea te bezoeken en om deze rotsachtige belvedere in detail te verkennen. 

Op het hoogste punt vind je hier de Burchtheuvel en het Vissersbastion. Hier ligt ook St. Annakerk, volgens vele Boedapesters de mooiste kerk van de stad. Dit uit 1805 daterende gebouw is echter nog vele eeuwen ouder, maar een aardbeving verwoeste veel van haar originele schoonheid. Na de herbouw werd er echter wel een mooie toevoeging gemaakt, koffiehuis Angelika is namelijk een van de betere plekken om te genieten van een stukje innerlijke rust in deze hectische stad.

Na de lunch is er een vrij middag programma, maar de reisleider neemt je graag mee naar de Hongaarse Nationale Galerie, waar er volop kunst uit de Middeleeuwen te zien is. Bovenin op deze heuvel liggen echter ook andere boeiende musea, zoals het Historisch Museum. Ook kunnen we eventueel een van de vele tientallen andere musea bezoeken. Wie wil mag zich rond de klok van zeven melden voor een gezamenlijk diner.

Dag 4: Boedapest (Secessie - Markthal - Museum voor Toegepaste Kunsten - Nationaal Museum)

In de ochtend nemen we je mee voor een wandeling langs een aantal prachtige gebouwen van de Secessie-stijl, de Hongaarse variant van Art Nouveau. Net als in Wenen en Praag vind je ook in Boedapest deze architectonische variant van Jugendstil. Een van de belangrijkste verschillen is dat de Hongaarse variant veel gebruik maakt van beton, staal, glas en een overvloed aan geglazuurde tegels en keramiek. Onder meer het indrukwekkende Gresham-paleis met zijn veelkleurige glazen dak bekijken we van de buitenkant, waar niet alleen het smeedijzeren hek indruk maakt. Via de imponerende Vaci Utca, de belangrijkste voetgangersstraat van de stad, begeven we ons naar een van de vele markten. Een van onze favorieten is Vasarcsarnok. Qua design is dit robuuste gebouw al een feest voor het oog.

Vasarcsarnok is al sinds 1896 de stoerste plek om boodschappen te doen. Het robuuste gebouw is door architect Gustave Eiffel (die ook in Parijs een iconisch gebouw heeft neergezet) verfraaid met rode baksteen, stoer metaal en vele duizenden gelakte tegels. Ook binnen is het hier prima toeven. De honderden stallen vertonen een bonte mix aan etenswaren, waarbij vooral de gemarineerde groenten en de vishal van een fotogenieke schoonheid zijn. Wie Hongaarse culinaire specialiteiten wil proeven of meenemen voor het thuisfront, dit is de beste plek van de stad om ze te kopen. Ook het uithangbord van de Hongaarse keuken, gedroogde paprika’s, vind je hier in alle maten en kleuren. Wie denkt dat dit de enige stallen zijn met etenswaren, vergist zich. Zoek de trap naar de (eveneens zeer ruim opgezette) catacomben en dompel je onder in de wereld van gemarineerde groenten en een ruime keuze aan vissoorten. Ga anders op je geur af als je niet de toegang krijgt gevonden naar dit ondergrondse winkelparadijs!

Het nabij gelegen Museum voor Toegepaste Kunsten vertoont niet alleen fraai aardewerk, maar ook de mooiste Secessie-meubels zijn hier te bewonderen. De Centrale Zaal is een van de fraaiste van Oost-Europa. 's-Middags bezoeken we het Nationaal Museum, waar je een fascinerend beeld te zien krijgt van de roemrijke geschiedenis van Hongarije. In de avond genieten we wederom van een (optioneel) gezamenlijk diner.

Dag 5: Boedapest (Parlementsgebouw - Synagoge - Turks badhuis)

In de ochtend bezoeken we het uit 1904 daterende Parlementsgebouw, waar we een (optionele) tour van 45 minuten kunnen boeken. Met zijn 270 meter lengte en mix van Byzantijnse met neogotische stijlen heeft het wel iets weg van een Venetiaans paleis. Waarschijnlijk vertelt de gids je over de ‘foute keuzes’ die Hongarije in het verleden heeft gemaakt. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog koos het land de kant van de verliezers, waardoor Hongarije uiteindelijk een groot deel van haar grondgebied verloor. Tot op heden leeft in dit land nog steeds sterk de gedachte om ‘Groot Hongarije’ ooit weer nieuw leven in te blazen. Het gebouw zelf is van een adembenemende schoonheid, al mag je uiteraard niet alle 691 (!) zalen bezoeken. Wel hopen we voor je dat de zaal met de kroonjuwelen open is. Vooral ’s avonds is het sprookjesachtig verlicht en is de ernaast gelegen 330 meter lange Kettingbrug een prima plek om van de ene naar de andere oever van de Donau te reizen.

Vervolgens maken we nog een prachtige wandeling door de stad, eventueel kan je je om half twee melden voor het (optionele) bezoek aan de Opera. Deze kaarten van 7000 HUF dien je wel ruimschoots op tijd te boeken. Liefhebbers van nog meer cultureel vermaak mogen zich verheugen op een bezoek aan de in 1859 in Byzantijns-Moorse stijl gebouwde synagoge. Tot aan de Tweede Wereldoorlog telde de achterliggende wijk bijna een miljoen Joden, waar door de vernietigingsdrang van de Nazi’s een abrupt einde aan kwam. Anno 2023 bepalen de twee minaretten en zijn uivormige koepels gelukkig nog steeds de skyline van deze heerlijke stad. 

Na dit 'verplichte' bezoek ben je van harte welkom om de reisleider volgen die nog even gaat genieten van een bezoek aan een van de vier mooiste Turkse badhuizen die de stad telt. Wie wil en/of nog energie over heeft, mag zich rond de klok van acht uur melden voor het laatste diner van deze reis.

Dag 6: naar Nederland (Vrije ochtend - Winkelen)

Onze laatste dag van deze zesdaagse stedentrip staat in het teken van de terugkeer naar Nederland. Net na het middaguur verlaten we het hotel en de ochtend mag je naar eigen gelegenheid invullen. Wellicht ben je gisteravond flink op stap geweest en heb je intens genoten van het bruisende nachtleven van Boedapest, waardoor je lekker hebt kunnen uitslapen.

Wie liever nog even gaat shoppen: de Andrassy Boulevard is bij uitstek de beste plek om te winkelen in de Hongaarse hoofdstad. Tevens is dit de straat met de mooiste kerstverlichting. Aan het begin van de avond ben je terug op Eindhoven Airport.