Voor deze stedentrip hebben we geen vaststaand dagprogramma. Reisleider Theo Leerintveld kent Boedapest op zijn duimpje en neemt zijn reizigers elke dag vanaf 09:30 uur mee op een interessante excursie in de stad (en de nabije omgeving). Afhankelijk van het weer, openings- en sluitingstijden en andere externe factoren bepaalt hij het dagprogramma ter plekke.

Na de (optionele) lunch heb je steevast vrije tijd om een museum te bezoeken of te relaxen. 's Avonds wordt er regelmatig gezamenlijk gedineerd (voor wie dat willen), uiteraard alleen indien het aanvangstijdstip van het culturele avondprogramma dat toelaat. De reisleider doorspit namelijk alle programma's van lokale theaters, concertzalen en het ballet/operagebouw, op zoek naar interessante concerten of ander cultureel vermaak. Kroonjuwelen:

Het uit 1904 daterende parlementsgebouw is een van de bekendste gebouwen van Boedapest en huisvest de imposante kroonjuwelen van het land in een van de 691 (!) zalen. Architect Imre Steidl werd door het parlementsgebouw van Londen, waaraan hij Byzantijnse en neogotische elementen toevoegde. Wanneer het parlement niet vergadert, kan je dit immense gebouw bezoeken. Houd wel rekening met lange wachttijden! Met zijn 270 meter lengte en mix van Byzantijnse met neogotische stijlen heeft het wel iets weg van een Venetiaans paleis. Vooral ’s avonds is het sprookjesachtig verlicht en is de 330 meter lange Kettingbrug een prima plek om van de ene naar de andere over te reizen. Uiteraard wandelen we ook over het strategisch en fraai gelegen Margaretha-eiland en de Grote Markt gedurende ons verblijf in deze stad.

Patroonheilige:

Er zijn helaas maar weinig kerken uit de Middeleeuwen en Renaissance over in Boedapest, wat vooral te wijten is aan het feit dat de Turken tijdens hun anderhalve eeuw overheersing alle kerken ombouwden tot moskeeën. Desondanks komen kerkenliefhebbers tijdens onze rondwandelingen nog steeds aan hun trekken. De Matthiaskerk en de Sint-Stefanusbasiliek zijn slechts twee voorbeelden van de vele godshuizen die we tijdens ons Rondje Boedapest gaan verkennen. Een andere Must See van deze stad is het Vissersbastion en de Burchtwijk dat op een beboste bergkam ligt, hoog boven de rivier. De Hongaarse aristocatie woonde in Boeda in chique huizen vlak bij het Koninklijk paleis wat het de eervolle bijnaam ‘Beverley Hills van Boedapest’ opleverde. De geplaveide en soms steile steegjes staan vol oude huizen met kleurrijke gevels met kleine alkoven. Een fascinerende wandeling, maar je kan ook met de kabelbaan omhoog. Neem minstens een volledige dag de tijd om de musea te bezoeken en om deze rotsachtige belvedere in detail te verkennen. Ook de 140 meter hoge Gellertberg mogen we uiteraard niet overslaan, met het welbekende beeld van de bisschop die hier in 1046 wreed werd vermoord door hem levend in een wijnvat vol spijkers van de berg af te rollen. Het leverde hem wel postuum de eervolle rol op als martelaar en patroonheilige van de stad!

Donau:

Naast het parlementsgebouw stroomt de tweede langste rivier van Europa, de Donau. De rivier stroomt statig en groots dwars door Boedapest en scheidt de heuvel van Boeda (rechteroever) van Pest (linkeroever). Boedapest heeft een hele vloot rondvaartboten in alle maten en kleuren, waarmee je de stad vanuit een andere invalshoek kunt leren kennen. De twee belangrijkste stadsdelen worden met elkaar verbonden door elf bruggen, waarvan er twee uitsluitend voor voetgangers zijn! De architecturale diversiteit in deze twee districten is totaal anders en vaak verrassend. Simpelweg gezegd is het burgerlijk ogende Boeda het heuvelachtige woongedeelte van de stad en herbergt veel groene ruimtes. De ‘overkant’ is vlak, industrieel, commercieel en is het zakelijke centrum van de stad. In Pest vind je daarentegen ook het bruisende nachtleven, met prachtige theaters, cabarets en de beroemde ruin pubs, vervallen panden die tijdelijk worden omgebouwd tot cafés, vooral in de Joodse buurt. Zij vormen het uithangbord van het jonge, trendy Budapest. Aan de grotere pleinen in Pest liggen weelderige musea en staatsmonumenten, die op een imposante manier het hoofdstedelijk karakter van (Boeda)Pest benadrukkenKuurstad:

Het ontbreekt Hongarije niet aan warmwaterbronnen, in heel het land vind je er meer dan 3000! Na IJsland is dit de plek waar 's werelds grootste hoeveelheid oppervlakte thermaal water kan worden gevonden: het geneeskrachtige water van deze bronnen helpen duizenden mensen met hun gezondheid. Boedapest is daarmee een van de grootste kuursteden van Europa. Hoewel er ruïnes van Romeinse baden uit de 2e eeuw na Christus zijn gevonden in de stad, gaat het grote succes van de thermale baden terug tot de Turkse periode. Helaas heb je waarschijnlijk niet genoeg tijd om alle 123 badhuizen die Boedapest telt met een bezoek te vereren met watertemperaturen tussen 21 en 76 graden Celsius en verrijkt met fraaie interieurs in oosterse of art nouveaustijl.

Welk bad je ook bezoekt, het protserige Szenchenyi mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Dit grootste thermencomplex van Europa bevindt zich in een paleis uit de 20e eeuw. Er zijn slechtere plekken in deze stad om je een dag(deel) te laten verwennen in het warme water dat rijk is aan calcium, magnesium, zwavel en andere mineralen. Onder de koepel speelt een prachtig art nouveau mozaïek met het invallende licht. Ongeacht de buitentemperaturen is het goed toeven in het met 38 graden verwarmde buitenbad. Een goede natuurlijke remedie voor wie last heeft van reuma, hartkwalen en allerlei andere ziektes. Op zomeravonden kan je hier beter wegwezen als rustzoekende reiziger, want dan wordt het complex omgetoverd tot een heuse techno-tempel waarbij de massaal aanwezige jeugd (in zwemkleding!) helemaal los gaat op de oorverdovende beats.

De Szechenyibaden liggen in het groene hart van Boedapest, het stadspark. Deze haven van rust is omgeven door prestigieuze musea. Zomers vaar je hier rondjes op het meer met houten bootjes, maar zodra het vriest haast iedereen zich naar de schaatsbaan. Dit was tevens de allereerste aangelegde schaatsbaan van Europa (1926). Het Heldenplein en de stadsdierentuin zijn eveneens enorme publiekstrekkers. De dierenverblijven zijn helaas schrikbarend klein, maar de fantastische art-deco ingang -die rust op olifanten en een kring van beren- is de kleine omweg meer dan waard. Het nabijgelegen theehuis in de palmentuin is een oase van rust in deze drukke stad.

Joodse buurt:

Achter de Grote Synagoge, de grootste van Europa, ligt de oude Joodse buurt en van het kleine miljoen Joden dat hier voor de oorlog en de shoah leefde, zijn er nog maar enkele tienduizenden over. Vanaf de dertiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog vormden de Joden namelijk een van de grootste bevolkingsgroepen van de stad (en het land). Helaas hebben de nazi’s van Adolf Hitler hier op hardhandige wijze een einde aan gemaakt. De wijk is anno nu een fascinerende smeltkroes van architectonische stijlen. Dit doolhof van kronkelige straatjes en steegjes is de meest levendige buurt van de stad en waar ’s nachts het meest te beleven valt.Goulash & paprika:

Wat je ook absoluut niet gemist mag hebben in Boedapest zijn de vele markten. Een van onze favorieten is Vasarcsarnok. Qua design is dit robuuste gebouw al een feest voor het oog. Deze enorme overdekte hal is in 1896 gebouwd door Gustave Eiffel (inderdaad, van die toren in Parijs) van rode baksteen en stoer metaal, terwijl het dak eruit springt met zijn gelakte tegels. Eenmaal binnen vind je honderden stallen die een bonte mix aan etenswaren verkopen zoals worst, kaas, fruit en groenten. Ook het uithangbord van de Hongaarse keuken, gedroogde paprika’s, vind je er in alle maten en kleuren. Wie denkt dat dit de enige stallen zijn met etenswaren, vergist zich. Vind de trap naar de (eveneens zeer ruim opgezette) catacomben en dompel je onder in de wereld van gemarineerde groenten en een ruime keuze aan vissoorten. Ga anders op je geur af als je niet de toegang krijgt gevonden naar dit ondergrondse winkelparadijs! Wie van vlooienmarkten houdt, raden wij aan bus 54 naar het negentiende district te nemen waar je op de Ecseri Bolhapiac naar hartelust kan afdingen op attributen als sieraden, prullen en oude sovjetspullen, Goedkoop is het al jaren niet meer, maar wel erg knus en kneuterig en vooral typisch Hongaars.

Secessie:

Boedapest heeft zijn eigen variant van art nouveau/jugendstil: secessie genaamd. Net als in Wenen en Praag is deze architectonische variant overal te vinden, al helpt het gigantisch dat je reisleider de mooiste plekjes van de stad aan je laat zien tijdens de vele stadswandelingen die we dagelijks maken. Ben je -net als wij- een groot liefhebber van deze stijl, dan is het Bedo-huis een absolute aanrader. Dat de art nouveau hier ongekende hoogten bereikte getuigen het Gresham paleis en het kleurrijke mozaïek ‘Glorie aan Hongarije’ op de postspaarbank. De reisleider laat je elke dag genieten van de meest fraaie decoratieve elementen aan de gevels, vele paleizen en andere gebouwen.

Grafkunst:

Vaak nemen we tijdens de rond- en stedenreizen van Grensloos Genieten onze reizigers mee naar een begraafplaats. En al heeft Boedapest maar vier metrolijnen, dit ondergrondse vervoermiddel is wel een goedkope en snelle manier om kriskras door de stad te reizen. De beste plek van Boedapest om de schoonheid van de dodenwereld te aanschouwen, is de Kerepesi begraafplaats, prachtig gesitueerd in het bosrijke, oostelijke gedeelte van de stad. Het Pere-Lachaise van Boedapest is al sinds 1847 de plek waar veel beroemde Hongaren hun eeuwige rustplaats hebben gevonden. Behalve monumentale graven van welvarende families, biedt deze oudste (nog werkende) begraafplaats van de stad vele verborgen hoekjes en pompeuze mausolea. Door het vele aanwezige groen is een wandeling hier niet alleen een duik in de grafkunst maar tevens is het een wandeling in de natuur.

Huis van de Terreur:

Liefhebbers van musea kunnen zich vermaken met bezoeken aan de Nationale Gallerie, Budapest History Museum, Etnografisch Museum, Paleis van de Kunsten, Nationaal Museum en het Museum voor Toegepaste Kunsten. Het Huis van de Terreur is eveneens een aanrader, al zal het onderwerp van dit museum wellicht een aantal mensen vroegtijdig afschrikken. Wie liever ronddwaalt in de stad dan in een museum, ook dit is mogelijk bij Grensloos Genieten. Een ander pronkstuk van de stad is het indrukwekkende en enorme Greshampaleis met zijn veelkleurige glazen dak, een van de meest opvallende gebouwen wat betreft Secession-motieven.

Belle epoque:

Tijdens onze vele stadswandelingen in de binnenstad brengen we ook elke dag een bezoek aan een van die legendarische cafés waar nog een vleugje belle epoque hangt. In deze mini-paleizen mag je je vergapen aan de vele renaissance-, barok- en eclectische elementen dat verwerkt zit in sierlijsten, kristallen kroonluchters, marmeren vloeren, zuilen en wanden. En dat het land anderhalve eeuw in Turkse handen was merk je aan de smaak van de koffie. En in de winter kan je overal geroosterde kastanjes kopen en op vele plekken staan prachtige versierde kerstbomen.

Beeldenpark:

Voor wie Boedapest al eerder heeft bezocht of het sowieso leuk vind om meer van de omgeving te verkennen, raden wij aan om de Universitaire Botanische tuinen, het met 41 communistische monumenten gevulde beeldenpark en de gemeentelijke en/of Joodse begraafplaats te bezoeken. Wie nog verder wil reizen, kan via de Donau de slaperige en sfeervolle plaatsen als Esztergom, Visegrad en Szentendre met een bezoek vereren.