's Zomers hebben we een prachtige rondreis die je in 13 dagen heel IJsland mee rond neemt, in de winter hebben we een stedenreis naar Reykjavik. Aangezien de IJslandse hoofdstad relatief klein is en we zes dagen hier verblijven, hebben we gekozen om de boeiende omgeving van de stad er eveneens bij te nemen.

Dus voor iedereen die op reis gaat naar IJsland: hier zijn 3 reistips voor Reykjavik voor je. Verantwoordelijk voor deze (soms) onzinnige tips zijn Theo en Jules leerintveld, de twee reisleiders die deze prachtige reis uitvoeren voor Grensloos Genieten! 

In het Thingvellir National Park vind je een breuklijn van twee tektonische platen (Euraziatische en het Amerikaanse continent) die elk jaar twee centimeter verder uit elkaar bewegen. In dit NP, een van de drie die IJsland telt, vind je op 101 meter hoogte tevens een gigantische scheur in de grond, omringd door metershoge rotsen aan beide kanten, een bizar gezicht. Het inpandige 'meer' is ondergelopen met gletsjerwater, waardoor je in de Silfra-kloof prachtig (maar helaas ook erg prijzig) kan snorkelen in het extreem heldere kristalwater van het grootste meer van IJsland. Ook duikers komen hier aan hun trekken met zicht van meer dan 100 meter! Verwacht overigens geen fraaie koraalrotsen of een rijke vispopulatie, daarvoor zijn er betere bestemmingen op de wereld dan IJsland.  


En wie zich afvraagt wat die dikke witte rookpluimen zijn die je telkens aan de horizon ziet, dat zijn de 'schoorstenen' van de powerplant Hellished. Deze grootste energiebron van het eiland heeft een (betaalde) tentoonstelling met uitleg over aardbevingen en uitbarstingen en uitzichten over de turbines en de pijpleidingen. En die uitleg is veel interessanter dan je in eerste instantie zou vermoeden...


Wanneer wij deze reis uitvoeren is het een van de beste periodes om het befaamde Aurora met eigen ogen te kunnen zien, oftewel het befaamde Noorderlicht. Jaarlijks is dit een dikke zes maanden lang te zien, tot grofweg eind maart. Besef wel dat het een natuurlijk verschijnsel is en niemand kan je uiteraard de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Zelfs de ervaren reisleiding van Grensloos Genieten niet... Wel kan je eventueel naar het museum in Reykjavik gaan dat helemaal gewijd is aan een van de mooiste fenomenen van Moeder Natuur.